İçeriğe atla

Zim (yazılım)

 

Zim
Zim desktop wiki editor logo
Zim (version 0.54) Screenshot of the editor window with some arbitrary text
Geliştirici(ler)Jaap Karssenberg
Güncel sürüm0.74.3 / 7 Aralık 2021 (2 yıl önce) (2021-12-07)[1]
Programlama diliPython
İşletim sistemiÇoklu-platform
PlatformPython, GTK
TürNot alma uygulaması, Kişisel wiki
LisansGPL-2.0-or-later[2]
Resmî sitesizim-wiki.org
Kod deposuhttps://github.com/zim-desktop-wiki/zim-desktop-wiki

Zim, kişisel bir wiki olan yerel olarak depolanan wiki sayfalarının bir koleksiyonunu korumak için tasarlanmış bir grafik metin editörüdür .[3][4][5][6] Her wiki sayfası, basit biçimlendirmeli metinler, diğer sayfalara bağlantılar, ekler ve resimler gibi ögeler içerebilir. Denklem düzenleyici ve yazım denetleyici gibi ek eklentiler de mevcuttur. Wiki sayfaları, wiki formatlı düz metin dosyalarında bir klasör yapısında saklanır. Zim, İşlerin Tamamlanması yöntemiyle kullanılabilir.[7]

Zim, Python'da GTK kitaplıkları kullanılarak yazılmıştır. GPL-2.0 veya üstü lisans kapsamında ücretsiz bir yazılımdır .

Özellikler

Zim, sayfaları ve içeriği düzenlemek için çeşitli yollar sunar ve dahil edilen çeşitli eklentilerle genişletilebilir. Sayfalar bir dizin aracılığıyla taranabilir veya etiketlere göre sıralanabilir ve sayfalar bir içindekiler tablosunda gezinebilir. Sayfalar, not defterlerinde dinamik olarak birbirine bağlanabilir; bir sayfa yeniden adlandırıldığında, sayfalara bağlantılar otomatik olarak yeniden adlandırılabilir. Ek yapılandırma ile aynı makinedeki farklı defterlerdeki sayfalar arasında bağlantılar yapılabilir. Uygulama, görevleri ve yapılacaklar listelerini yönetmek için bir sisteme ve ayrıca tarihe göre sayfalar oluşturabilen ve düzenleyebilen bir takvim eklentisine sahiptir. Ayrıca GtkSpell kullanan bir yazım denetimi eklentisi içerir.

Zim'de metin, DokuWiki ve Markdown'ın bir karışımı olan hafif bir işaretlemede yazılır ve kaydedilir. Metin girişi, VisualEditor'a benzer satır içi bir önizleme sistemine sahiptir. Başlıklar, listeler, tablolar ve diyagramlar gibi şeyler, işaretlemeleri bir sayfaya yazıldığında anında "zengin metne" dönüştürülür. Zim, multimedya içeriği desteğine sahiptir. Görüntüler doğrudan sayfalara eklenebilir ve görüntülenebilir ve diğer dosya türleri ek olarak saklanabilir. Uygulama, karakter başına otomatik kaydetme yapar ve imleç konumu her not için kaydedilir. Ayrıca arka uç olarak GNU Bazaar, Git, Mercurial veya Fossil'i kullanabilen bir Revizyon kontrol sistemi eklentisine sahiptir. Tek sayfalar veya tüm notların bir derlemesi HTML, slayt gösterisi, Markdown ve reStructuredText olarak dışa aktarılabilir.

Sayfalara resimlerin yanı sıra diğer veri türlerini eklemek için çeşitli eklentiler dahil edilmiştir. Bunlar, LaTeX ve dvipng kullanarak sayfalara denklem eklemek için bir eklenti, GNU R veya Gnuplot kullanarak sayfalara grafik eklemek için bir eklenti ve Graphviz kullanarak sayfalara diyagram eklemek için bir eklenti içerir. Başka bir eklenti, not sayfası entegrasyonu için Lilypond'u kullanır.

Zim, eklentiler aracılığıyla diğer yazılımlarla da entegre olabilir. Bir eklenti aracılığıyla GNOME'un Zeitgeist'i ile entegre olabilir. Zotero ve Mendeley referans yöneticilerini entegre etmek için üçüncü taraf eklentileri de mevcuttur.

Kullanılabilirlik

Çeşitli Linux dağıtımları, depolarında (2011 itibarıyla) Zim'i, özellikle Debian, Ubuntu, Arch Linux ve Fedora Linux'u içerir.[8][9][10][11] Ayrıca FreeBSD, OpenBSD ve OpenSUSE liman koleksiyonlarına Zim'i dahil eder.[12][13]

Zim'in temel özellikleri python, gtk ve python-gtk modüllerine bağlıdır ve bu nedenle Zim, bu modüllerin mevcut olduğu herhangi bir platforma kolayca taşınabilir. Özellikle Zim, Microsoft Windows işletim sistemine taşındı ve yerel bir hisle çok iyi çalışıyor. Ayrıca Mac OS'ye taşındı, ancak 2015 itibarıyla, öncelikle yerel UI entegrasyonu olmaması ve yükleme prosedürü dahil olmak üzere hala birkaç sorun vardı.[14][15] Android'e taşıma girişimleri ve planları vardı.[]

Ayrıca bakınız

  • Tomboy (yazılım)
  • Kişisel wiki
  • wiki yazılımı listesi
  • wiki yazılımının karşılaştırılması
  • Not alma yazılımının karşılaştırılması

Kaynakça

  1. ^ "Releases – zim-desktop-wiki/zim-desktop-wiki". 10 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2022. 
  2. ^ "zim-desktop-wiki/debian/copyright". 6 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2022. 
  3. ^ "Ubuntu Manpage: zim - A Desktop Wiki Editor". Manpages.ubuntu.com. 15 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 
  4. ^ "ZIM – A Desktop Wiki / Note Taking App [Linux, Windows]". Makeuseof.com. 25 Ekim 2008. 14 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "Technology News: Reviews: Zim Desktop Brings Wiki Wizardry to Note Taking". Technewsworld.com. 15 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 
  6. ^ "Note Taking Software for Linux". Linux And Friends. 3 Ağustos 2009. 13 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 
  7. ^ Jaap Karssenberg. "Zim - a desktop wiki - Getting Things Done". zim-wiki.org. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2015. 
  8. ^ Debian Webmaster. "Debian - Details of package zim in sid". Packages.debian.org. 27 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 
  9. ^ "zim : Oneiric (11.10) : Ubuntu". Launchpad.net. 27 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 
  10. ^ "zim 0.56-1 (any)". Arch Linux. 3 Nisan 2012. 24 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 
  11. ^ "Fedora Package Database - Zim". Admin.fedoraproject.org. 5 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 
  12. ^ "editors/zim". FreshPorts. 19 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 
  13. ^ "ports/productivity/zim/". Openbsd.org. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2012. 
  14. ^ "Zim on Mac OSX". reagle.org. 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 
  15. ^ "Zim - a desktop wiki". zim-wiki.org. 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar

Şablon:Wiki software

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Debian</span> Linux çekirdeği kullanan işletim sistemi

Debian, 1993 yılında başlatılmış, Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki gönüllüler tarafından hazırlanan; GNU/Hurd, GNU/Linux gibi farklı çekirdek seçeneklerine dayalı tamamen özgür bir Linux dağıtımıdır. En yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri konumundaki Debian, aynı zamanda Elive, Knoppix, Linux Mint, Mepis, Pardus, Parsix, Ubuntu, Peppermint OS ve Xandros gibi birçok GNU/Linux dağıtımına da kaynak teşkil etmekte ve Google başta olmak üzere iyi tanınan birçok Web sitesinde de tercih edilmektedir. Debian, farklı işletim sistemi çekirdekleriyle birlikte AMD64, ARM, DEC Alpha, i386, IA-64, PowerPC, SPARC, MIPS, HPPA, S390 gibi çok sayıda donanım platformunda da çalışabilmektedir. Desteklediği donanım ve çekirdek zenginliğinin yanı sıra Debian'ı diğer dağıtımlara nispetle özgün kılan en önemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların bütünüyle özgür lisans şartlarına sahip olması, yazılım özgürlüğünü denetlemek ve sürekli kılmaya yönelik bir Debian Sosyal Sözleşmesi'nin bulunmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Total Commander</span>

Total Commander, Windows için shareware bir dosya yöneticisidir. Yerleşik olarak FTP istemcisi, dosya arşivleme ve çoklu adlandırma araçları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">LXDE</span> Masaüstü ortamı

LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu Software Center</span>

Ubuntu Yazılım Merkezi, Ubuntu işletim sisteminde yazılım kurma ve kaldırma amaçlı bir paket yönetim aracı. Ubuntu'nun 2009 yılında yayınlanan 9.10 nolu sürümünden, 2015 yılında yayınlanan 15.10 nolu sürümüne kadar öntanımlı paket yönetm aracı olarak kullanılmıştır. Ubuntu 16.04 LTS sürümü ile birlikte öntanımlı paket yönetim aracı olarak GNOME masaüstü ortamının paket yönetim aracı olan GNOME Software'e geçilmiştir.

emesene Ücretsiz bir MSN istemcisi

emesene, özgür ve ücretsiz bir MSN Messenger istemcisidir. GNU/Linux kullanıcılarının MSN Messenger kullanabilmesi için 2006 yılında geliştirilmeye başlanmışsa da zaman içinde Windows ve macOS sürümleri de çıkmıştır. MSN protokolünün yanı sıra XMPP (Jabber), Facebook, Google Talk servislerini de desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">MATE</span> Masaüstü ortamı

MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Midori</span> WebKit motoru kullanan, GTK+ 2 arayüzlü, hafif ve hızlı bir bir ağ tarayıcısı

Midori, WebKit motoru kullanan, GTK+ 2 arayüzlü, hafif ve hızlı bir bir ağ tarayıcısıdır. Xfce masaüstü ortamının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emmabuntüs</span>

Emmabuntüs, Ubuntu / Debian üzerinden geliştirilen ve Emmaüs Toplulukları gibi insani yardım kuruluşlarına bağışlanan bilgisayarların yeniden paketlenmesini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">LXQt</span>

LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">SparkyLinux</span> Linux dağıtımı

SparkyLinux, masaüstü odaklı geliştirilmiş, Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Önceden yüklenmiş çeşitli masaüstü ortamı seçeneklerinden birini seçmek mümkündür. Tüm uygulamaların en güncel sürümünü temin edebilmek için SparkyLinux her sene 3-4 kez yayımlanır.

Bu sayfada, kategorize edilmiş bir liste şeklinde önemli Linux dağıtımları hakkında genel bilgiler mevcuttur. Dağıtımlar, kökü olan ana dağıtım veya paket yönetim sistemine göre sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Remmina</span>

Remmina, POSIX tabanlı bilgisayar işletim sistemleri için bir uzak masaüstü istemcisidir. RDP, VNC, NX, XDMCP, SPICE, X2Go ve SSH protokollerini destekler ve temel olarak FreeRDP'yi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Compiz</span>

Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Tomboy (yazılım)</span>

Tomboy, Windows, macOS, Linux ve BSD işletim sistemleri için yazılmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir masaüstü not alma uygulamasıdır. Tomboy, GNOME masaüstü ortamının bir parçasıdır. Ubuntu zamanla değiştikçe ve bulut senkronizasyon yazılımı Ubuntu One gelip giderken, Tomboy çeşitli çatallara ve klonlara ilham verdi. Arayüzü, notları birbirine bağlamak için wiki benzeri bir bağlantı sistemine sahip bir kelime işlemci yazılımıdır. Not gövdesindeki mevcut not başlıklarıyla eşleşen kelimeler otomatik olarak köprüler haline gelir ve bu da kişisel bir wiki oluşturmayı kolaylaştırır. Örneğin, favori sanatçılara tekrarlanan referanslar, adlarını içeren notlarda otomatik olarak vurgulanır. Sürüm 1.6 (2010) itibarıyla, World Wide Web'e metin girişlerini ve köprüleri destekler, ancak grafik görüntü bağlama veya gömmeyi desteklemez.

<span class="mw-page-title-main">Hafif Linux dağıtımı</span>

Hafif bir Linux dağıtımı, "özellik açısından zengin" bir Linux dağıtımına göre daha düşük bellek kullanan ve/veya daha az işlemci hızına ihtiyaç duyan bir dağıtımdır. Donanıma yönelik daha düşük talepler, ideal olarak daha duyarlı bir makine ile sonuçlanır ve/veya daha az sistem kaynağına sahip cihazların verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlar. Daha düşük bellek ve/veya işlemci hızı gereksinimleri, yazılım şişkinliğinden kaçınarak, yani pratik kullanımı veya avantajı çok az olduğu veya hiç olmadığı veya talebin olmadığı veya düşük olduğu algılanan özellikleri dışarıda bırakarak elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Foliate (yazılım)</span>

Foliate, masaüstü Linux sistemleri için hazırlanmış ücretsiz bir e-kitap okuma uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.