İçeriğe atla

Zilim Tabiatı Koruma Alanı

Zilim Tabiatı Koruma Alanı
BaşkurtçaЕҙем тәбиғи паркы
IUCN kategori Ia (tabiatı koruma alanı)
Alan türü Tabiatı koruma alanı
Devlet Rusya
Federasyon  Başkurdistan
İlĞafuri ili
Kapladığı alan 38,1 bin ha
Kuruluş tarihi 2005

Zilim Tabiatı Koruma Alanı (BaşkurtçaЕҙем тәбиғи паркы), yerel öneme sahip korunan bir tabiat anıtıdır. Tabiat parkı 2005 yılında[1] kaynakları restore etmek, turizmi geliştirmek ve mevcut biyolojik türleri korumak amacıyla kurulmuştur. Park, Başkurdistan'ın özellikle korunan statüsüne sahip bir doğa koruma alanıdır.[2]

Açıklama

Park eşsiz bir doğal komplekstir. Park içinde nadir ve yaygın bitki ve hayvan türleri bulunabilir. Başkurdistan Cumhuriyeti'nin Gafuri ilinde, Zilim Nehri havzasında yer almaktadır. Park 38.1 bin hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Park, 68 mağaranın bulunduğu alçak dağlık alanları kaplamaktadır. Bunlardan Oktyabrskaya ve Kinderle mağaraları en dikkat çekenlerdendir.

Flora

Park alanının %90'ı ormanla kaplıdır. Çoğunlukla karışık ve yaprak döken ormanlar hakimdir. Bazı yerlerde yoğun iğne yapraklı ormanlar vardır. Burada çam ve köknar ağaçları hakimdir.[3] Zilim Nehri vadisinin kıyı bölgesinde, su bitkileri, çilek tarlaları bulunur. Park alanında 500 tip çiçekli bitki yayılmıştır. 13 tanesi endemik, 20 tanesi relikt türdür. Endemikler arasında Ural dağ pire otu, Başkurt ayçiçeği, meşe anoniti ve reliktler arasında ise Kazak ardıcı bulunmaktadır.

Başkurtistan'ın Kırmızı Kitabında Allium obliquum, iğne yapraklı karanfil, yeşil sürgünler ve diğer 18 bitki türü bulunmaktadır. Takip eden türler RSFSR'nin Kırmızı Veri Kitabı'nda yer almaktadır: sahici zühreçiçeği, Stípa pennata, Schiveréckia podólica.

Fauna

Zilim Tabiatı Koruma Alanı'nda 15 nadir hayvan türü yaşamaktadır. Parkta nadir kuşlar da dahil olmak üzere 81 kuş türü kaydedildi: bunlardan bazıları bayağı poyraz kuşu, bayağı doğan, kaya kartalı, Kara leylek, büyük orman kartalı, balık kartalı. Suda yüzen bazı balık türleri de bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Başqırd eksiklopediyası". 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  2. ^ "Экологический портал Республики Башкортостан". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  3. ^ "В Башкирии создан первый ландшафтный природный парк". 24 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

Kayıt verileri ÇOK MANZARALI DOĞAL PARK "ZILIM" 14 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı</span>

İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, İdil, Kama ve Myosha nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir Rus zapovedniktir. Biri İdil'in sol kıyısındaki teraslarında, nehirlerin buluşma noktasında, diğer kısmı Kazan şehrinin batı eteklerindeki İdil'in yaklaşık 100 km yukarısında bulunan iki bölümü bulunmaktadır. Koruma alanı, Tataristan'ın Zelenodolsky ve Laishevsky Bölgesi'nde bulunmaktadır. Orta Volga bölgesinin kalan orman ve orman bozkır habitatını korumak için 1960 yılında resmi olarak kurulmuştur ve 8.024 ha (30,98 sq mi) alana sahiptir. Bilimsel çalışmanın özel bir odağı, Kuybışev Baraj Gölü'nün yerel çevre üzerindeki etkileridir. Baraj gölü 1950'lerin ortalarında tamamlanmıştır ve Avrupa'nın en büyük baraj gölüdür. İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, UNESCO Biyosfer Rezervi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzunbocak</span>

Uzunbozhak, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Istranca Tabiat Parkı'ndaki beş doğa koruma alanından biri olan bir UNESCO Biyosfer Rezervidir. Koruma alanı bazen Lopushna. olarak da adlandırılır. Uzunbozhak 13 Aralık 1956'da kurulmuş ve Mart 1977'de UNESCO biyosfer rezervleri ağına dahil edilmiştir. 2529.6 hektar veya 25.296 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Koruma alanı topraklarında tüm ekonomik faaliyetler yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Muradımov Vadisi</span>

Muradimov Vadisi - Başkurdistan Cumhuriyeti topraklarında bulunan bir tabiatı koruma alanı. 23 Ocak 1998 tarihli "Muradimov Vadisi Tabiat Parkı" Başkurdistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararı ile kuruldu. Nehrin aktığı alanlarda kireç taşı kayaçlarının varlığı nedeniyle, vadinin derinliği bazen 100 metreye ulaşmaktadır. Jeolojik araştırmalar için uygun kaya oluşumları gözlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nera Vadisi-Beușnița Millî Parkı</span>

Nera Gorge-Beușnița Millî Parkı, Romanya'da Caraş-Severin ilinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Stara Reka Tabiatı Koruma Alanı</span>

Stara Reka, Bulgaristan'ın orta kesimlerinde yer alan Orta Balkan Ulusal Parkı'ndaki dokuz doğa koruma alanından biridir. Stara Reka, Balkan Dağları'nın eşsiz ekosistemlerini korumak için 19 Mart 1981'de kuruldu. 1974,7 hektarlık (19.747 km2) bir alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Millî Parkı</span>

Gürcistan'ın doğusundaki Tuşeti Millî Parkı, 22 Nisan 2003'te Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanan sekiz yeni korunan alandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Acameti İdari Koruma Alanı</span>

Acameti İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Zestafoni Belediyesi ve Bağdati Belediyesi'nde yer alan korunan bir alandır. Ünlü Acameti meşelerini ve diğer yerel florayı koruma amacıyla kurulmuştur. Bazı ağaçlar 120 ila 200 yaşlarındadır. Koruma alanı ayrıca yerel faunayı da koruma amacı gütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Sibirya taygası</span>

Tayga ve Boreal ormanları Biyomu'ndaki Doğu Sibirya tayga ekolojik bölgesi, Rusya'nın doğusunda yer alan çok büyük bir biyocoğrafik bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Basegi Tabiatı Koruma Alanı</span> koruma alanı

Basegi Tabiatı Koruma Alanı, Orta Ural Dağları'nda, Basegi Dağları boyunca uzanan bir Rus 'zapovednik'idir. "Basegi" yerel Ural lehçesinde "güzel" anlamına gelmektedir. Ticari sebeplerle nispeten el değmemiştir; bu nedenle alan, Uralların ladin-köknar ormanları için bir "referans alanı" olarak bilimsel değere sahiptir. Ayrıca alabalık ve gölge balığı için yumurtlama habitatını da kapsar. Ana nehirler Usva Nehri ve Vilva Nehri'dir. Koruma alanında dağ nehirlerine özgü akıntıları olan bazı küçük nehirler de bulunmaktadır. Koruma alanı, Perm Krayı'nın Gremyaçinsk rayonunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

Beş-Aral Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Kırgızistan'ın batısındaki Celal-Abad ili'nde yer alan bir koruma alanıdır. 1979 yılında kurulan park 2020 itibarıyla 112.018 hektar alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şulgan-Taş Tabiatı Koruma Alanı</span>

Şulgan-Taş Tabiatı Koruma Alanı, Güney Ural Dağları'nın batı eteklerinde yer alan bir Rus 'zapovednik'idir. Arazi, yoğun orman ve karstik topoğrafyalarından biridir; site, insan yerleşiminin en eski mağaralarından bazılarını içerir. Koruma alanında 13 tam zamanlı "bortevikov" - vahşi arıların antik boş ağaç arıcılık uygulayıcıları - bulunmaktadır. Koruma alanı Başkurdistan'ın Böryen ili'nde yer almaktadır. Starosubkhangulovo ilçe merkezinin yaklaşık 40 km güneydoğusunda yer almaktadır. 2012 yılında, özellikle eski zamanlardan beri yerel Başkir halkı tarafından yetiştirilen Burzyuan arısının korunması için UNESCO tarafından "Başkurt Uralları" Biyosfer Rezervi'ne eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Başkiriya Millî Parkı</span>

Başkiriya Ulusal Parkı ya da Başkurdistan Ulusal Parkı, Ural Dağları'nın güney ucunda büyük bir bitişik ormanı kapsayan bir millî parktır. Park, batıdaki sanayileşmiş düzlükler ile doğu ve kuzeydeki dağlık ve seyrek nüfuslu Şulkan-Taş Tabiatı Koruma Alanı ve Altın-Solok Entomoloji Koruma Alanı arasında önemli bir tampon bölgedir. Başkiriya Milli Parkı, Nugush Nehri ile Belaya Nehri'nin güney kıvrımı arasında yer almaktadır. Park, karst topoğrafisinde derin nehir vadisi kesimlerine sahiptir. Kuperlya Nehri boyunca doğal bir köprü olarak bilinir. Park, Başkurdistan Cumhuriyeti'nin üç ili arasında bulunmaktadır.

2012 yılı itibarıyla Başkurdistan'da şu kategorilerde toplam 229 korunan alan bulunmaktadır: doğa koruma alanları (3), ulusal parklar (1), doğa parkları (4), yerel doğa parkları (1), devlet doğa koruma alanları (29), tabiat anıtları (182), botanik bahçeleri (1), sağlık iyileştirici yerler ve tatil köyleri (7).

Köytendağ Tabiatı Koruma Alanı ya da eski ismiyle Kugitangs Doğa Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Lebap ilinin doğusunda, Köytendağ Sıradağları'nda yer alan bir doğa koruma alanıdır. 1986 yılında kurulmuş ve 271,4 km2 alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zakatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zagatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'da Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının orta kesiminde, Zagatala ve Balakan ilçeleri sınırları içinde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. 252 kilometrekarelik üzerine kurulmuştur. Koruma alanı, Kafkasya karma ormanları ekolojik bölgesi içinde yer almaktadır. Koruma alanının sınırları birkaç kez değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Korab-Koritnik Tabiat Parkı</span>

Korab-Koritnik Doğa Parkı, Doğu Arnavutluk'ta yer alan bir tabiat parkıdır ve nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türleri için bir sığınak görevi gören Avrupa Yeşil Kuşağı'nın bir bölümünü oluşturur. 55.550 hektar (555,5 km2) kaplama alanı içinde vadiler, nehirler, buzul gölleri, mağaralar, kanyonlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla kaplı dağlık araziler yer alır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) parkı Kategori IV olarak listeledi. Hem Koritnik hem de Korab Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0090)

Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.