İçeriğe atla

Zile Kalesi

Zile Kalesi

Zile Kalesi, bu kale Zile İlçesi'nin merkezinde bir höyük üzerinde bulunur ve Zile Ovası'na hakim durumdadır. Kalenin içi araştırıldığında çevrede Roma ve Bizans dönemlerinden kalma mimari parçalar ve kitabeler bulunmuştur. Bu eserlerden yola çıkılarak bu kalenin Milattan Sonra 1. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Eskiden Kolhis Kralı Mithridatis adında birinin burayı şato olarak kullandığı ve aynı zamanda buranın altından geçitlerin geçtiği ve askeri amaçlarla da kullanıldığı rivayet edilir. Kale kesme ve moloz taştan yapılmış olup duvarları çeşitli yuvarlak burçlar ile de güçlendirilmiştir.

Kalenin bir burcu üzerine 1336'da inşa edilen minareye Ziya Paşa tarafından 1875 yılında eklettirilen saat ile oluşan kulenin saati günümüze kadar gelememiştir.[1] Kalenin eskimiş olan su sarnıçları ise günümüzde belediye tarafından restore edilerek açılmıştır. Kalenin kuzeydoğu tarafına inşa edilmiş ufak bir antik tiyatro alanı bulunmaktadır. Ünlü komutan Jül Sezar'ın katıldığı bir savaş sonrası Zile kalesinde "Veni Vidi Vici" (Geldim Gördüm Yendim) sözünü söylemiş olduğu ise diğer rivayetler arasındadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Cansever, Meltem (Haziran 2009), Türkiye'nin Kültür Mirası 100 Saat Kulesi, İstanbul: NTV Yayınları, s. 208, ISBN 9786055813239 
  2. ^ "Zile Kalesi – Zile Turizm". 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amasra</span> Bartın ilçesi

Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Zilkale</span> Orta çağda inşa edilmiş bir kale

Zilkale ya da asıl adıyla Zirkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan, ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Kalesi</span> Kale

Alanya Kalesi, Antalya'nın ilçesi Alanya'nın simgelerinden biri olan kale. Denizden yaklaşık olarak 250 metre kadar yükselen bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Surlarının uzunluğu toplam olarak 6,5 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Sabbah</span> Nizârî–İsmaili Devletinin ve Haşhaşî fedai tarikatının kurucusu ve ilk lideri (1050–1124)

Hasan Sabbah, Nizârî-İsmaili Devleti'nin ve Haşhaşî fedai tarikatının kurucusu ve ilk lideridir. Şii mezhebine bağlı olan İsmaililik alt mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg (şehir)</span> Lüksemburgun başkenti ve komün

Lüksemburg, bilinen şehir, şehir unvanına da sahip bir komün olmanın yanı sıra Lüksemburg’un başkentidir. Şehrin kuzeyinde Alzette Nehri, güneyinde Pétrusse Nehri ve ortasında Orta Çağ’da Franklar tarafından inşa edilen Lüksemburg Kalesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rize Kalesi</span>

Rize Kalesi, sehir merkezinin güneybatısına kurulmuş bir kaledir. İç Kale ve Aşağı Kale olarak iki bölümü vardır. Yoğun yerleşme sebebiyle Aşağı Kale yok olmuştur. Batı tarafından bazı sur parçaları ve kuleleri günümüze gelebilmiştir. Kalenin tarihi tam olarak bilinmese de, Justinyen döneminde (527-565) iç kale kısmının yeniden inşa edildiği bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Kalesi</span>

Tokat Kalesi, yapım tarihi ve hangi medeniyet tarafından yapıldığı bilinmeyen kermen. Kaleye ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir. Yapının inşa edildiği kayalıklar doğal bir kale özelliğine sahip olmakla beraber surlar ve kale içerisindeki odalar insanlarca yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Babayaka, Gönen</span> Gönene bağlı bir mahalle

Babayaka, Balıkesir ilinin Gönen ilçesine bağlı bir mahalledir. Babayaka Kalesi, köyün tarihi bir kalıntısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Akçakoca Kalesi</span>

Akçakoca Kalesi, Düzce ili, Akçakoca ilçesinde bulunan tarihi kale. Şehir merkezinin 3 km kadar batısında, yüksek bir falezin kıyısında inşa edilmiştir. Ceneviz Ticaret Yolu üzerindeki önemli duraklardan biridir. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sant'Angelo Kalesi</span>

Sant'Angelo Kalesi ya da Hadrianus Mozolesi, İtalya'nın başkenti Roma'daki Adriano Parkı'nda yer alan silindirik bir yapıdır. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kendisi ve ailesi için anıt mezar olarak inşa ettirilen bina daha sonra papalık kalesi olarak kullanılmıştır. Tiber Nehri kıyısında bulunan, bir zamanlar Roma'nın en yüksek binası olan yapı günümüzde müze olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Rize)</span>

Kız Kalesi veya Kız Kulesi, Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan tarihî bir kaledir. Pazar ilçe merkezinin batısında yer alan küçük bir yarımada üzerine inşa edilmiştir. Kara ile bağlantısı kesilmiş olan kale, kayalık bir zemin üzerinde bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre 13-14, bazı kaynaklara göre ise 8. yüzyılda inşa edilmiştir. Dış kenar uzunlukları 9,66 metre ve 9,07 metre uzunluğundadır. Yapının en çok hasar görmüş kısmı, Pazar'a bakan güney kısmıdır. Bu da kalenin birtakım saldırılara maruz kaldığını iddia eden rivayetleri desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gözne Kalesi</span> Toros ilçesinde bir kale

Gözne Kalesi Mersin ilinde bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Liman Kalesi</span> İzmir, Türkiyede eski bir bina

İzmir Liman Kalesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir kaleydi.

Manisa Kalesi, Türkiye'nin Manisa şehrinde yer alan bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Şile Kalesi</span> Cezayirliler tarafından inşa edilmiştir. Şile Liman bölgesinde bulunur

Şile Kalesi veya Ocaklı Ada Kalesi, İstanbul'un Şile ilçesindeki Ocaklı Ada'nın üzerinde konumlanmış kaledir. 2015'teki restorasyon sonrasındaki görünümü SüngerBob'a benzediği için eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Riva Kalesi</span> Riva Deresinin Karadeniz ile buluştuğu bir tepede yer alan kale

Riva Kalesi, İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Riva'da, Riva Deresi'nin Karadeniz'e döküldüğü tepede konumlanan kaledir. Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kalenin yapıldığı tarih tam olarak bilinmemektedir. İlk olarak 18. yüzyılda "Revancık Kalesi" adıyla arşivlerde yer alan kalenin, Karadeniz'den Riva Deresi'ne girişi kontrol etmek ve sahil güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı belirtilir. Osmanlı döneminde Karadeniz'den gelebilecek tehditlere karşı savunma amacıyla kullanılan kale, bu dönemde çeşitli bakım ve onarım çalışmalarıyla güçlendirilmiştir. İstanbul'un İşgali döneminde tahrip edilen yapı, 2016'da restore edilmiş olup günümüzde gezi amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Clervaux Kalesi</span>

Clervaux Kalesi, Kuzey Lüksemburg'daki Clervaux kasabasında yer alan ve tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan bir kaledir. II. Dünya Savaşı'nda Bulge Muharebesi sırasında çıkan yangında yok olan kale daha sonra tamamen yeniden inşa edildi. Komünün idari ofislerinin yanı sıra Edward Steichen'in fotoğraflarından oluşan bir serginin bulunduğu bir müzeye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ünye Kalesi</span> Ordu iline bağlı Ünye ilçesinde bir kale

Ünye Kalesi, Ordu'ya bağlı Ünye ilçesinde, Ünye kentinin 5 km güneydoğusunda eski çağlardan kalmış bir kaledir. Kaleköy'ün sınırları içindedir. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hazinedaroğlu Konağı</span>

Hazinedaroğlu Konağı, Ordu ilinin Fatsa ilçesine bağlı Bolaman mahallesinde, eski bir kalenin iç kalesi üzerinde inşa edilmiş ahşap yapıdır. Hazinedarzade ailesi tarafından inşa edilmiş olan konak, Kademoğlu Konağı olarak da bilinir.