İçeriğe atla

Zilan Tigris

Zilan Tigris
Genel bilgiler
Doğum1972
Diyarbakır, Türkiye
Ölüm6 Şubat 2023
(51 yaşında)
Diyarbakır, Türkiye
TarzlarHalk müziği
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1989-2023
Çağdaş Çankaya
Çocukları1

Zilan Tigris (Ermenice: Զիլան Տիգրիս, 1972, Diyarbakır - 6 Şubat 2023, Diyarbakır), Ermeni kökenli Türk halk müziği şarkıcısı.

Yaşamı ve kariyeri

Tigris, 1972'de Ermeni kökenli ailenin kızı olarak Diyarbakır'da doğdu. Ailesi Ermeni Soykırımı esnasında aileden kayıplar vermiş daha sonra Diyarbakır'a gelerek yerleşmiştir.[1] Tigris, öğrenimini Diyarbakır'da tamamladı. 1989'da başlayıp 2023 yılındaki ölümüne kadar sürdürdüğü otuz yılı aşkın müzik kariyeri boyunca ağırlıklı Kürtçe Halk Müziği tarzında eserler yorumladı. İlk Kürtçe albümlerini 1992 ve 1998 yıllarında çıkardı. 1989'da Diyarbakır'ın ilk çocuk korosunu 2005'te ise ilk kadın korosunu kurdu.[2] Tigris, 2015'te Diaspora Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ari Tun" programına katılmış ve bu program çerçevesinde Ermenistan'ı ziyaret ederek[3] burada Kürtçe, Türkçe ve Ermenice eserler seslendirmiştir.

Özel yaşamı ve ölümü

Tigris, oyuncu Çağdaş Çankaya ile evli olup Arat Barış adında bir erkek çocuk sahibiydi.[4][5]

Tigris, 6 Şubat 2023'te meydana gelen 2023 Kahramanmaraş Depremi esnasında Diyarbakır'da ailesiyle birlikte kaldığı binanın çökmesi sonucu enkaz altında kalarak 51 yaşında yaşamını yitirmiştir.[6] Depremde eşi oyuncu Çağdaş Çankaya ve oğlu Arat Barış'ta hayatını kaybetmiştir.[7] Tigris ve diğer aile üyelerinin cenazeleri 9 Şubat 2023'te çıkarılmış 13 Şubat 2023'te ise Diyarbakır'daki Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.[8][9][10]

Kaynakça

  1. ^ ARTSAKH.news (7 Şubat 2023). "Թուրքիայում երկրաշարժի հետևանքով հայ երգչուհին և նրա ամուսինը մնացել են փլատակների տակ". ARTSAKH.news (Amharca). 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  2. ^ "VİDEO - Zilan Tigris, Tigris haber'e konuştu". Tigris Haber. 7 Haziran 2022. 7 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Տիգրանակերտցի հայ երգչուհին փլատակների տակ է մնացել Թուրքիայում տեղի ունեցած ուժգին երկրաշարժի պատճառով" (Ermenice). News.am. 7 Şubat 2023. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Dengbêj Zilan Tigris son yolculuğuna uğurlandı: Bu acının tarifi yok". Gazete Duvar. 16 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023. 
  5. ^ "Müzisyen Zilan Tigris ile oyuncu Çağdaş Çankaya çifti depremde hayatını kaybetti". NTV. 13 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023. 
  6. ^ "Earthquakes batter Turkey, Syria's historical monuments". www.aljazeera.com (İngilizce). 14 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2023. 
  7. ^ "Տիգրանակերտցի հայ երգչուհին նույնպես փլատակների տակ է Թուրքիայում տեղի ունեցած երկրաշարժի հետևանքով". 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  8. ^ "Դիարբեքիրում հայ երգչուհի Զիլան Տիգրիսին մահացած են հանել փլատակների միջից | Արեւմտահայաստանի եւ Արեւմտահայութեան Հարցերու Ուսումնասիրութեան Կեդրոն" (İngilizce). 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  9. ^ "Թուրքիայի երկրաշարժի հետեւանքով զոհվել է հայազգի երգչուհի Զիլան Տիգրիսը". mediamax.am (İngilizce). 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  10. ^ "Musician Zilan Tigris dies under the rubble in Diyarbakır, Turkey". Medya News. 13 Şubat 2023. 24 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2023. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Devrimci Federasyonu</span> Ermenistan’da bir siyasi parti

Ermeni Devrimci Federasyonu, Ermeni siyasi partisi. Ermenistan'ın bağımsızlığını sağlamak amacıyla 1890'da kuruldu. Hâlen gerek Ermenistan Cumhuriyeti'nde gerek diasporadaki Ermeniler arasında aktif bir siyasi partidir. Doğu Ermenice adıyla Daşnaktsutyun olan örgütün adı Türkçeye Batı Ermenice'den bir takım ses değişikliklerinden sonra Taşnaksutyun olarak geçmiştir ve kısaca Taşnak adıyla da bilinir. Ermenicede Federasyon anlamına gelir; çünkü örgüt özellikle Rusya'daki Ermeni örgütleri başta olmak üzere birçok örgütün birleşmesinden oluştuğundan bu adın verilmesi uygun görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti</span> 1991-2023 yılları arasında Karabağda varlığını sürdüren de facto bir devlet.

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti veya 2017-2023 yılları arasındaki resmî ismiyle Artsah Cumhuriyeti, Güney Kafkasya'da, Azerbaycan'ın uluslararası tanınmış sınırları içinde de facto devletti. Azerbaycan Devleti'nin 2023 yılında egemenliğini tesis etmesinin ardından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnga ve Anuş</span>

İnga ve Anuş Arşakyan ya da Arşakyan Kardeşler, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Can Can" adlı şarkıyla Ermenistan'ı temsil eden Ermeni halk müziği şarkıcısı ve besteci kız kardeşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tsitsernakaberd</span>

Tsitsernakaberd veya Ermeni Soykırımı Anıt Kompleksi, Ermenistan'ın Erivan'daki Tsitsernakaberd tepesine 1967'de inşa edilen ve Ermeni Kırımı kurbanlarına ithaf edilen anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Arayik Harutyunyan</span> Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin devlet başkanı, Ermeni politikacı.

Arayik Vladimiri Harutyunyan, Kafkaslar'da uluslararası bağımsızlığı tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'de 2020'den 2023'e kadar dördüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapan Ermeni bir politikacıdır. Harutyunyan, 2007 ile 2017 yılları arasında başbakan olarak da görev yapmıştır. 2017 yılında başbakanlık kaldırılmadan önce ülkenin son başbakanıydı. Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ ablukasının ortasında 1 Eylül 2023'te istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Rita Sarkisyan</span>

Rita Sarkisyan, Eski Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın eşi ve Ermenistan'ın Eski first lady'sidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazançetsots Katedrali</span> Şuşa, Azerbaycanda bir katedral

Kutsal Kurtarıcı Katedrali, yaygın olarak Ğazançetsots olarak anılır (Ղազանչեցոց), Azerbaycan'ın Şuşa şehrindeki bir Ermeni Apostolik katedrali. Ermeni Apostolik Kilisesi'nin Artsah piskoposluk bölgesinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Samvel Karapetyan</span> Ermeni tarihçi

Samvel Karapetyan, Ermeni tarihçi, araştırmacı, yazar ve Orta Çağ mimarisi uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde turizm</span>

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde turizm Dağlık Karabağ ekonomisinin ana ve en hızlı büyüyen dalıdır. Turizm alanını düzenlemek amacıyla, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Hükûmeti Turizm ve Turizm Faaliyetleri Kanunu'nu kabul etti. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde turizmin gelişimi Ekonomi Bakanlığı Turizm Departmanı tarafından yürütülmektedir. Bölge hâlihazırda çoğunlukla Ermeniler tarafından doldurulmakta ve başlıca konuşulan dil Ermenicedir. Ermeni Yaylası'nın kuzeydoğusunda yer alır ve çoğunlukla dağlık bir yüzeye sahiptir. Zengin ve güzel doğası ile ünlüdür. Dağlık Karabağ'ın yüzeyi çok sayıda dağ aralığına bölünmüştür. Kuzeyde Mrav'ın vadileri, kuzeybatıdaki Doğu Sevan Dağları, batıda Syunik Platosu, orta kısımda, birkaç dağ sırtının doğuya yayıldığı Dağlık Karabağ yükseltisidir. Dağlık Karabağ sismik olarak aktif bir bölgededir. Turizm sektörünün temel politika hedefleri, turizm gelişimi yoluyla Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin bağımsız devletinin uluslararası tanınırlığını teşvik etmek ve popüler bir turizm merkezi haline gelerek ulusal gelirin artırılması sürecini hızlandırmak ve böylece turizmde istihdamın artmasıdır. sektörü. Bunu, nüfusun yaşam standartlarında bir artış izleyecek.

<span class="mw-page-title-main">Mingeçevir Baraj Gölü</span> Azerbaycanda bir baraj gölü

Mingeçevir Baraj Gölü, Azerbaycan'ın kuzeybatısında yer alan bir baraj gölüdür. Kura Nehri üzerinde Mingeçevir Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. Kafkasya'daki en büyük baraj gölüdür.

Hayazn 2009 yılında sivil bir örgüt olarak kurulmuş bir Ermeni milliyetçisi siyasi partidir. 2013'te kendisini siyasi parti ilan etti ve 2014'te bu şekilde tescil edildi.

Yeni Ülke, Ermenistan'da bir siyasi parti. Eski Başkan Robert Koçaryan'ın genelkurmay başkanı Artashes Tumanyan tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Orinats Yerkir</span>

Orinats Yerkir, veya eski adıyla Ermeni Rönesansı Ermenistan'da 1998 yılında kurulan ve hala faaliyet gösteren bir siyasi partidir.

Sarkis Haykuni, Ermeni folklor koleksiyoncusu ve etnograf.

<span class="mw-page-title-main">Levon Haçikyan</span>

Levon Haçikyan, Ermeni tarihçi ve filologdur. Hemşin Gizemi adlı eseri Türkçeye çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan İttifakı</span> Ermenistanda bir siyasi ittifak

Ermenistan İttifakı, Ermenistan'da bir siyasi ittifaktır. 2021'de kuruldu ve şu anda Ermenistan'ın eski cumhurbaşkanı Robert Koçaryan tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tek Ermenistan Partisi</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Tek Ermenistan Partisi Ermenistan'da merkezci bir siyasi partidir. 19 Şubat 2019 tarihinde Arthur Gazinyan tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Onurum Var İttifakı</span>

Onurum Var, Ermenistan'da bir siyasi ittifaktır. 15 Mayıs 2021'de kuruldu ve Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi ile Vatan Partisi'nden oluşmaktadır.

Kacazun Gyurcyan, Ermeni tiyatro oyuncusu.

Yeterli Parti, Ermeni aşırı sağcı bir siyasi parti.