İçeriğe atla

Zikilia Köyü Camii

Zikilia Köyü Camii veya Zikilia Camii, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahıska Belediyesi'nde konumlanmış ev şeklinde bir camidir.[1]

Caminin kitabesinde "Lazistanlı Uzun Hasan oğlu Musa Usta-1317" yazmaktadır.[2] Bu kitabe yazısından caminin Arhavili Uzun Hasan'ın oğlu Musa tarafından 1900 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Caminin bağdadi kubbesine Zülfikarlı Ali madalyonu bezelidir.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ Iasha Bekadze, Bekir Tarık Yiğit (2016). "XVI. Yüzyıl Sonlarında Çıldır Nam-ı Diğer Ahıska Eyaleti Vakıflarına Genel Bir Bakış". dergipark.org.tr. 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  2. ^ Ayvaz Turan (2013). "Ahıska'ya yolculuk" (PDF). ahiska.org.tr. 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  3. ^ Muhammet Arslan (2020). "Anadolu Türk Mimarisinde Zülfikar Tasvirleri / Figurations of Zulfiqar in Anatolian Turkish Architecture". academia.edu. 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  4. ^ Mustafa Kaya (2023). "Gürcistan'ın Guria Bölgesi'nde, Ahşap Çandı Cami Örneği: Zoti Camii (ზოტის მეჩეთი)". dergipark.org.tr. 25 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hasan Paşa Camii (İstanbul)</span>

Hasan Paşa Camii ya da Kaptan Hasan Paşa Camii, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Hasanpaşa Mahallesi'nde bulunan 1899 tarihli camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahıska Türkleri</span> Türk dilli etnik grup

Ahıska Türkleri, Gürcistan'ın güneybatı ucunda, merkezi Ahıska (Ahaltsihe) olan Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusa 20. yüzyılın ikinci yarısında verilen addır. Bölgenin adından dolayı Meshet Türkleri ya da Mesket Türkleri ve Türkçede bölgenin adının Misketya biçiminde yanlış yazılmasından dolayı Misket Türkleri olarak da adlandırılmaktadır. Bu farklı adlandırmalar "Ahıska Türk'ü" teriminin yeni olmasından ve tarihsel kaynaklarda yer almamasından kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tulumtaş, Gölbaşı</span> Gölbaşı, Ankara, Türkiyede mahalle

Tulumtaş, Ankara ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski adı “Doluntaş”, “Toluntaş” olan yerleşme,

<span class="mw-page-title-main">Uluabat, Karacabey</span>

Uluabat, eski ismi Ulubat, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir. Uluabat Gölü’ne ismini veren yerleşim yeridir.İstanbul’un fethinde surlara ilk sancağı diken Ulubatlı Hasan’ın memleketidir. Köyde Ulubatlı Hasan adına bir anıt ve meydan düzenlemesi mevcuttur. Her 29 Mayıs’da bir anma töreni de düzenlenmektedir. Ayrıca köyde Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan bir cami ve hala ayakta duran Micheal Arcestretagos adına yapılmış bir kilise karşılıklı şekilde bulunmaktadır. Bizans imparatoru I. Aleksios tarafından yaptırılan Türkmen akınlarına karşı yapılan Lapedion(Uluabat) kalesi kalıntıları da büyük ölçüde sağlam bir şekilde köyde bulunmaktadır. Köyde inanılan bir efsaneye göre ise kale kalıntıları arasında süt kale adı verilen kalıntıda her cuma öğlen vakti süt akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elmalı, İznik</span> İznik mahallesi

Elmalı, Bursa ilinin İznik ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ramazanoğulları Beyliği</span> Türk beyliği

Ramazanoğulları Beyliği, XIV. yüzyılda Misis ve Adana yöresinde kurulmuş bir Anadolu beyliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir Camii</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan cami

Cihangir Camii, Beyoğlu, Pürtelaş mahallesinde, Cihangir yokuşundadır. İlk cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılmıştı (1559). Sonra cami deprem ve yangınlarda defalarca yıkılıp yapılmış, en son 1889'da II. Abdülhamid yenilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahıska</span> Gürcistan şehri

Ahıska, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinin ve Ahıska Belediyesi’in idari merkezi bir kenttir. Tarihsel bir bölge olan Samtshe’nin de merkeziydi.

Nişanca, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008 yılına kadar Eminönü ilçesine bağlı iken aynı yıl Fatih ilçesine bağlı hale gelmiştir. Katip Kasım ve Muhsine Hatun mahalleleri arasında yer alır. Çevresinde Kumkapı, Yenikapı ve Laleli yakın semtler olarak sayılabilir. Mahalle sur içi diye tabir edilen tarihi yarımada içinde yer aldığından yerleşimi oldukça eski tarihlere dayanmaktadır ancak günümüze az sayıda ahşap bina ve bazı tarihi yapıların dışında mahallenin tarihi özelliğini yansıtan eser ulaşamamıştır.

Ahmediye, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Batısında Salacak, kuzeyinde Aziz Mahmud Hüdayi ve Mimar Sinan; güneyinde Salacak ve Zeynep Kamil; doğusunda ise yine Mimarsinan ve Zeynep Kamil mahalleleri vardır. Adını mahalle sınırları içinde camisi ve imareti bulunan İbn'ül Emin Ahmed Ağa adlı kişiden almaktadır. Mahallede Tavaşi Hasan Ağa, Ahmediye, Malatyalı İsmail Ağa, Kurban Nasuh, Şehit Süleyman Paşa camileri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Piyalepaşa</span> Beyoğlu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Piyalepaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında güneyinde Kaptanpaşa; batısında Fetihtepe; doğusunda Şişli ilçesine bağlı Paşa ve Mahmut Şevket Paşa; kuzeyinde Kâğıthane ilçesine bağlı Mehmet Akif Ersoy mahalleleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">57. Alay Şehitleri Camii</span>

Çukurova Üniversitesi 57. Alay Şehitleri Camii, Adana'da Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yanında 2021 yılında ibadete açılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

<span class="mw-page-title-main">Barakfakih, Kestel</span>

Barakfakih, Bursa ilinin Kestel ilçesine bağlı bir mahalledir.

Gürcistan'da İslam'ın görünürlüğü 654'te İslam'ın üçüncü halifesi Osman tarafından gönderilen bir ordunun Doğu Gürcistan'ı fethettiği ve Tiflis'te Müslüman yönetimini kurduğu zaman başladı. Halen Müslümanlar Gürcistan nüfusunun yaklaşık %9.9'unu oluşturmaktadır. Diğer kaynaklara göre Müslümanlar Gürcistan nüfusunun %10-11'ini oluşturmaktadır.

Savur Ulu Camii, Türkiye'nin Mardin ilinin Savur ilçesinde yer alan bir camidir. XIX. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bor Ulu Camii</span>

Bor Ulu Camii, Türkiye'nin Niğde ilinin Bor ilçesinde yer alan bir camidir. Özgün mimarisini kısmen de olsa koruyarak günümüze ulaşan Bor'un en eski yapısıdır. Kitabesine göre Karamanoğlu Alaeddin Ali Bey'in oğlu Nâsüriddin Mehmet Bey'in hükümdarlığı zamanında Hacı Hoca tarafından H.813/M.1410-1411 yılında yaptırılmıştır.

Hohna Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Keda kasabasında bulunan ahşap bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Gönülaçan Köyü Camii</span>

Gönülaçan Köyü Camii veya Şuvaskal Camii, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı Gönülaçan köyünde eski bir camidir. Bir Gürcü kilisesi olan Şuatzkali Kilisesi yıkılmış ve bu kilisenin yerinde inşa edilmiştir.

Fındıklı Merkez Camii veya Fındıklı Merkez Camisi, Rize'nin Fındıklı ilçesinde konumlanmış bir camidir.