İçeriğe atla

Zihni Çakır

Zihni Çakır (1969, Nizip), Ergenekon örgütü hakkında birkaç kitap yayınladığı bilinen bir Türk gazeteci ve yazardır.

Arka fon

1969 yılında Gaziantep'in Nizip ilçesinde dünyaya gelen Çakır, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun olmuştur. Çeşitli mecralarda muhabirlik ve yöneticilik görevlerinde bulundu; Bir ara Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi'ne bağlı Türkeli yayınının yazı işleri müdürüydü.[1]

Kitapları

Çakır'ın Ergenekon örgütü hakkında çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

2008'de Çakır, Ergenekon davalarıyla ilgili olarak "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.[2][3] 2009'da Çakır, mahkemenin kendisini Kod Adı Darbe adlı kitabıyla ilgili kaynakları açıklamaya zorladığı konusunda şikayette bulundu.[4][5] Bu kitap, diğer konuların yanı sıra " [Özdemir] Sabancı cinayetinin Abdullah Çatlı, Hüseyin Kocadağ ve subay Hüseyin Pepekal tarafından organize edildiğini savundu."[6]

Çakır, 2008'de, sadece "Bir Numara" olarak bilinen Ergenekon'un başkanının 1997 askeri muhtırasına dahil olduğunu söyledi.[7] Daha sonra Ergenekon davalarında adamın Türkeli gazetesini orada çalışırken ziyaret ettiğini söyledi.

Bibliyografya

  • Ergenekon'un Çöküşü1: Dünden Bugüne Devletin Derinliklerindeki Kirli İlişkiler, NEDEN?,2007
  • Kod adı Darbe: Gizli Belgeler,Telefon Dinleme Kayıtları ve Krokilerle Ergenekon'un Kodları, NEDEN?, 2008
  • Ergenekon'un çöküşü 2: Dünden Bugüne Devletin Derinliklerindeki Kirli İlişkiler, NEDEN?, 2008
  • Gladio Korku İmparatorluğu, PROFİL YAYINCILIK, 2009
  • Konsept Savaşı: Ercümen-i Daniş Sarmalında Konsep Savaşı, NEDEN?, 2008

Kaynakça

  1. ^ Tuncay Opçin, Yeni Aktüel, "Ergenekon'u çökerten" adamın bilinmeyen portresi 3 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; undated, but evidently shortly after Çakır's arrest on 24 May 2008
  2. ^ Today's Zaman, 18 November 2008, Ergenekon author convicted, court says Ergenekon is a myth
  3. ^ Bianet, 27 May 2008, Ergenekon Investigation Takes In The Journalist Zihni Çakır 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Today's Zaman, 31 December 2009, Prime minister pledges to expand press freedom
  5. ^ Today's Zaman, 21 November 2008, Turkey-press scan - "Telephone conversations between Hakkı Yalçınkaya, judge of the Basic Criminal Court in Şişli district of Istanbul, and Kemal Kerinçsiz, lawyer and suspect of the Ergenekon case, have created a shocking impact. Yalçınkaya, during conversations, asked Kerincsez whether he had any command. Now, journalist-writer Zihni Çakır who was sentenced to imprisonment by Yalçınkaya for his books "Collapse of Ergenekon 1-2" is getting ready to denounce the judge to the Prosecutor's Office"
  6. ^ Today's Zaman, 24 January 2009, How Ergenekon evolved: the near past of a clandestine organization
  7. ^ Today's Zaman, 28 July 2008, Çakır: Mysterious No. 1 played part in Feb. 28 process

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Balbay</span> Türk gazeteci, yazar ve politikacı

Mustafa Ali Balbay, Türk gazeteci, siyasetçi ve yazar.

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

<span class="mw-page-title-main">Erol Manisalı</span>

Erol Manisalı, Türk iktisatçı, akademisyen ve yazar. Vefa Lisesi ve Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'ndan mezun olup, ulusalcı düşünceleriyle tanınır; küreselleşme ve Avrupa Birliği politikalarına karşıdır.

Hizbullah, diğer adlarıyla Türkiye Hizbullahı veya Kürt Hizbullahı, Kürt, Sünni İslamcı ve çoğu faaliyetini Türkiye'de gerçekleştiren militan örgüttür. Geçmişte şiddet eylemleri gerçekleştiren örgüt, 2000'ler ve sonrasında şiddet içerikli olmayan faaliyetlere odaklanmıştır. İsim benzerliğinin aksine Türkiye'deki Hizbullah ile Lübnan'daki Hizbullah arasında hiçbir ilişki bulunamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ergün Poyraz</span> Türk yazar

Ergün Poyraz, Türk araştırmacı yazar. Siyasi partiler ve tarikatların yapılanmaları ve aralarındaki bağlantıları inceleyen çalışmaları ile tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Hersek Sancağı</span>

Hersek Sancağı, 1470 yılında kurulmuş bir Osmanlı idari birimidir. Merkez, 1572 yılında Taşlıca'ya taşınana kadar Foca'daydı. Sancak başlangıçta Rumeli Eyaleti'nin bir parçasıydı. ancak daha sonra Bosna Eyaleti'ne eklendi.

Adalet ve Kalkınma Partisinin kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle hazırladığı iddianame Anayasa Mahkemesine 14 Mart 2008'de sunulmuş olup, Anayasa Mahkemesi iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etmiştir. 16 Haziran günü Adalet ve Kalkınma Partisi esas hakkındaki savunmasını vermiştir. 30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varılmıştır. 6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullanmışken, hazine yardımının kesilmesi hakkındaki oylamada 11 üyenin 10'u kesilmesi yönünde oy kullanmıştır. Kapatma talebi en az 7-4 şeklindeki nitelikli çoğunluk koşulu sağlanamadığı için reddedilmiştir.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükûmeti devirmek için 2004 yılında planlandığı iddia edilen darbe girişimleridir. Bu planlardan ilk üçü 2007 Mart ayında Nokta dergisinin eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu iddia ettiği günlükleri yayınlamasıyla diğeri de 7 Temmuz 2008 tarihinde Taraf gazetesinin manşetten verdiği haberde 1 Temmuz'da gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı emekli orgeneral Şener Eruygur'a ait bazı belgeleri kamuoyuyla paylaşması sonucu ortaya çıkmıştı. Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklere göre 2003 ve 2004 yıllarında dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına tarafından darbe planları hazırlanmış fakat Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün engellemesiyle bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. 2008 yılında Şener Eruygur'un Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması sonrasında hazırlanan iddianamede bu darbe planlarının Ergenekon örgütünün faaliyeti olduğu savunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Özden Örnek</span> Türk asker

Özden Örnek Türk asker. Eski Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Şamil Tayyar</span>

Şamil Tayyar, Türk gazeteci, yazar ve eski Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili. Star gazetesinin Ankara temsilcisi ve köşe yazarı olan ve birçok kitap kaleme alan Tayyar, 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Gaziantep milletvekili olarak meclise girmiştir. 2018 Türkiye genel seçimlerinde aday adayı olmuş fakat partisi tarafından aday gösterilmemiştir.

Halil İbrahim Fırtına Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Bu maddede Ergenekon soruşturmalarının kronolojisi listelenmektedir.

Tuncay Güney, Türk casus, gazeteci, televizyoncu, New York Institute isimli web sitesinin genel yayın yönetmeni. JİTEM, Ergenekon,Gülen cemaati ve İşçi Partisi'nin içine sızdığı ve burada edindiği bilgileri Mehmet Eymür'e ulaştırdığı iddia edilmektedir.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Avrupa Birliği hukuku, üye ülkelerin ulusal hukuklarının yanı sıra tek yargısal sistemdir. Avrupa Birliği yasaları pek çok alanda, özellikle de Avrupa ortak pazarında üye ülkelerin hukuk kurallarını geçersiz kılar. Avrupa Birliği'nin antlaşmalar aracılığıyla yayınladığı yasalar doğrudan etki kuralıyla tüm üye ülkelerin iç hukuklarına girer ve tüm ülkeler için bağlayıcıdır. Avrupa Birliği'ne katılabilmek için birlik yasalarına koşulsuz tabi olunmasının kabul edilmesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yamashita'nın altınları</span>

Yamashita'nın altınları, diğer adıyla Yamashita hazinesi, II. Dünya savaşı sırasında Japon ordusu tarafından savaş ganimeti olarak Güneydoğu Asya'da ele geçirilen ve mağaralarda, tünellerde ve Filipinler'deki yer altı komplekslerinde saklanan altın ve eserleri anlatmaktadır. Japon general Tomoyuki Yamashita'nın ismiyle anılmaktadır ve bu general "Malaya Kaplanı" lakabıyla da tanınmaktadır. Hazinenin miktarı nedeniyle elli yılı aşkın süredir hazine avcıları tarafından aranmaktadır. Hazinenin varlığı konusunda pek çok uzman, miktarının sanıldığı kadar olmadığını iddia etmektedirler. Ancak hazinenin olabileceğinin rivayeti bile Havai'de 1988 yılında Rogelio Roxas adlı bir hazine avcısı ve Filipinler'in eski başkanı Ferdinand Marcos arasında karışık bir davanın konusu olmuştur.

1993 Türkiye askerî darbe iddiaları, bazı kaynaklara göre 1993 yılında Türkiye'de, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından gizli yollarla düzenlenen ve yürütüldüğü iddia edilen bir darbedir. 1990'ların başında, Türkiye-PKK çatışması nedeniyle Türkiye'de büyük bir şiddet dönemi yaşanırken Cumhurbaşkanı Turgut Özal, önde gelen askeri isimler ve gazetecilerin ölmesi gibi bir dizi şüpheli ölümler yaşandı. Özellikle 2008 yılından itibaren Ergenekon davası ve derin devleti ve bu dönemden şüpheli ölümlerle ilgili soruşturmalar bağlamında, barış anlaşmasını önleme amaçlı bir gizli darbe yapıldığı iddiaları ortaya atıldı.

İlker Çınar, Türk Ordusu'nun eski bir istihbarat ajanı ve Ergenekon davalarında şüpheli ve tanıktır. Türkiye'de Hristiyan misyonerlerle birlikte kılık yapan ve Tarsus'ta rahip olarak çalışan bir özel çavuştu. Daha sonra Hristiyan misyoner dünyasından koparak misyonerlerin ayrılıkçı hareketleri desteklediği iddiaları medyada geniş yer buldu ve 2005'te Ben Bir Misyonerdim, Şifre Çözüldü kitabını yayınladı. Çınar'ın askeri istihbarat ajanı kimliği, 1992'den beri Ordu'dan maaş aldığını gösteren Bugün tarafından Haziran 2008'de ortaya çıktı.

TUSHAD ya da Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi, Türkiye Genelkurmay Başkanlığı da dahil olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde gizli bir örgüttü. Ergenekon davalarındaki savcılar, davanın 1993 yılında Ergenekon'un talimatıyla dönemin Genelkurmay Başkanı Hurşit Tolon tarafından kurulduğunu iddia ediyor. Tolon, TUSHAD'ın var olduğunu inkâr etti.