İçeriğe atla

Ziba Ganiyeva

Azeri keskin nişancı Ziba Ganiyeva'nın 28 faşist Nazi askerini öldürdüğünü belirten Kasım 1942 tarihli bir gazete kupüründen fotoğrafı.

Tğm. Ziba Pasha qizi Ganiyeva (AzericeZiba Paşa qızı Qəniyeva, d. 20 Ağustos 1923, Şamahı, Azerbaycan[1] ya da Özbekistan[2] – 2010, Moskova)[3] Azeri filolog ve II. Dünya Savaşı'nda kadın keskin nişancı (Kuzeybatı Cephesi, 3. Moskova Komünist Silah Bölüğü).[4] Savaşta 21 kişiyi öldüren Ganiyeva Moskova Savunması Madalyası ile ödüllendirildi. Ayrıca Kızıl Yıldız Nişanı ve Kızıl Bayrak Nişanı'na sahiptir.[5]

Hayatı

Babası Azeri, annesi ise Özbek olan Ziba Ganiyeva 20 Ağustos 1923 yılında dünyaya geldi.[2] 1937'de yeni kurulan Özbek Filarmonisi'nde dans derslerine kabul edildi. 1940'ta Rus Tiyatro Sanatları Akademisi'ne girmek için Moskova'ya taşındı, ancak 7 Kasım 1941'de İkinci Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinin açılmasından kısa bir süre sonra gönüllü olarak orduya girdi. Ona başka bir keskin nişancı Nina Solovey eşlik etti.

Savaş sırasında, Ganiyeva cepheden 16 kez geçilen bir telsiz operatörü ve casustu. Moskova Muharebesi'ne katıldı. Ziba'nın askeri servisi, 1942'de Moskova banliyölerinde gerçekleştirilen keşif operasyonu sırasında ağır yaralandı. Savaş alanından uzaklaştırıldı ve daha sonra 11 ay hastanede kaldı. Savaştan sonra lise sonrası eğitimine devam etti ve 1965'te filolojide kandidat derecesine erişerek Kızıl Yıldız Nişanı ve Kızıl Bayrak Nişanı ile ödüllendirildi.

1985 yılında I. Derece Vatanseverlik Savaşı Nişanı ile ödüllendirildi. Ziba Ganiyeva Bakü'ye her gelişinde (en son 1990'ların ortalarında, Mart'ta geldi) her zaman Şehitler Sokağı'nı ziyaret ederdi.

Ziba Ganiyeva 2010 yılında Moskova'da öldü.

Çalışmalar

  • Qorkinin dekadentçiliyə və naturalizmə qarşı mübarizəsi (Gorky's Struggle Against Decadence and Naturalism), "Azərbaycan", 1955, №6
  • О сатире Горького в период первой русской революции (On Gorky's Satire in the First Russian Revolution Period), "Литературный Азербайджан", 1955, №12
  • Страницы из истории революционной поэзии на урду (Pages from the History of Revolutionary Poetry in Urdu), "Народы Азии и Африки", 1970, №2

Kaynakça

  1. ^ "Ziba Ganiyeva". 4 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2017. 
  2. ^ a b Великий разлом 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by V.Galanina-El Registan
  3. ^ Nazarli, Amina (2 Temmuz 2015). "Azerbaijani women snipers: fragile, but fearless". AzerNews. 29 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2016. 
  4. ^ Azerbaijan Soviet Encyclopedia (1979), vol. 3, p. 137
  5. ^ "ru:САВАШ - Военно-исторический сайт" (Rusça). 5 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lidiya Litvyak</span>

Lidya Litvyak, Lily Litvak olarak da bilinen Sovyet, kadın, savaş uçağı pilotu. II. Dünya Savaşı sırasında 12 Alman uçağını düşürdü. Düşman bir uçağı düşürmeyi başaran ilk kadın pilot. As ünvanını kazanan ve bir kadın savaş pilotu tarafından en fazla öldürme rekoruna sahip olan iki kadın savaş pilotundan ilki. Kursk Muharebesi sırasında bir Alman uçağı oluşumuna saldırırken Oryol yakınlarında vurularak öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Bayrak Nişanı</span>

Kızıl Bayrak Nişanı Sovyetler Birliği'nin 16 Eylül 1918 yılında İç savaş yıllarında yürürlüğe soktuğu nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Zaytsev</span> Sovyet Keskin Nişancı

Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği bayrağı</span> SSCB (CCCB) veya Sovyetler Bayrağı

Sovyetler Birliği bayrağı, Sovyetler Birliği'nin 1922'den 1991'e kadar kullandığı ulusal bayrağıdır. Bayrağın tasarımı çeşitli kaynaklardan türetilmişse de ilk şekli Rus Devrimi sırasında görünmüştür. Zamanla komünist harekete mal olmuş ve günümüzde de çeşitli ülkelerin komünist partilerince kullanılır olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Ulanov</span>

Alexei Ulanov Sovyet buz patenci. Partneri Irina Rodnina ile birlikte çiftlerde 1972 Kış Olimpiyatları şampiyonudur. Moskova'da koçları Stanislav Zhuk ile birlikte çalışmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Blyuher</span>

Vasiliy Konstantinoviç Blyuher, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Aralov</span>

Semyon İvanoviç Aralov Sovyet asker, devlet adamı ve devrimci. Kızıl Ordu’ya bağlı istihbarat teşkilatı GRU kurucularındandır.

İvan Mihayloviç Sidorenko, bilinen en iyi Sovyet keskin nişancılarından biridir. Onaylanmış olan 500 kadar asker veya subayı öldürmüştür. Savaştaki diğer birçok Sovyet keskin nişancısı gibi teleskobik görüş ile donatılmış Mosin-Nagant kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nina Lobkovskaya</span>

Nina Alexeyevna Lobkovskaya, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği Kızıl Ordusu'nda Teğmen rütbesine ulaşan ve keskin nişancı olarak görev yapan kadın asker.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Maresyev</span>

Aleksey Petroviç Maresyev, II. Dünya Savaşı sırasında savaşmış olan Sovyet as pilot, Sovyetler Birliği Kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Mircafer Bağırov</span> Azeri Sovyet siyasetçi

Mircafer Bağırov, Josef Stalin yönetiminde bulunan Sovyetler Birliği'nde 1932 ile 1953 yılları arası Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Komünist lideri.

Vasiliy İvanoviç Lebedev-Kumaç, Sovyet sosyalist gerçekçi şair ve söz yazarı. Günümüz Rusya Federasyonu Devlet Marşı'nın temelini oluşturan "Jit stalo luçşe" ve Bolşevik Parti Marşı'nın, Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nde çalınan Kutsal Savaş'ın söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teyfuk Abdul</span>

Teyfuk Amitoviç Abdul, II. Dünya Savaşı sırasında 175. Muhafız Tüfek Alayı'nın 2. taburunun komutanı olarak görev yapan Sovyetler Birliği Kahramanı madalyalı Kırım Tatarı asker.

Abuhaci İdrisoviç İdrisov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev alan Çeçen keskin nişancı ve makineli tüfekçi. Savaş boyunca toplam 349 düşman askeri öldürdü fakat bu başarısına rağmen sadece Çeçen etnik kökeninden dolayı Kazakistan SSC'ye sınır dışı edilmeden kısa bir süre önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır. Kruşçev döneminde Çeçenlere geri dönme hakkı verildikten sonra, 1957'de Çeçenistan'daki köyüne geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Boris Polevoy</span>

Boris Nikolayeviç Polevoy Sovyetler Birliği vatandaşı yazar. Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Kızılordu'da savaş pilotu olarak görev yapmış olan As pilot ve Sovyetler Birliği Kahramanı olan Aleksey Maresyev'in öyküsünü anlattığı İnsanlık Uğruna adlı eseriyle tanınır.

Vasil Kvaçantiradze II. Dünya Savaşı'nın önde gelen keskin nişancıları arasında yer alan Sovyet keskin nişancısıdır. Vitebsk-Orşa Taarruzu sırasında Nazi Wehrmacht'ından en az 215 subay ve askeri ve savaş sırasında toplamda yaklaşık doğrulanmış 534 Nazi subay ve askerini etkisiz hale getirmiştir.

Max Vladimirovich Alpert, daha çok II. Dünya Savaşı sırasında yaptığı cephe çalışmalarıyla tanınan önde gelen bir Sovyet fotoğrafçısıydı.

Leonid Yulianoviç Belahov Sovyet asker, siyasetçi ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı sırasında cephe gerisinde kurduğu ve başarıyla yürüttüğü lojistik sistematiğiyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Natalya Kovşova</span>

Natalya Kovshova, II. Dünya Savaşı'nda savaşan bir Sovyet kadın keskin nişancıydı.