İçeriğe atla

Zhejiang-Jiangxi Harekâtı

Zhejiang-Jiangxi Harekâtı
İkinci Çin-Japon Savaşı, Pasifik Cephesi ve II. Dünya Savaşı

30 Mayıs 1942'de Zhejiang-Jiangxi Harekatı sırasında 50 mm'lik ağır el bombası atan bir Japon askeri
TarihMayıs 15 – Eylül 4, 1942 (3 ay, 2 hafta ve 6 gün)
Bölge
Sonuç Japon zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Japonlar Zhejiang-Jiangxi bölgesini ele geçirdi
Taraflar
Çin Cumhuriyeti
Amerika Birleşik Devletleri
Japonya
Komutanlar ve liderler

Gu Zhutong
Shangguan Yunxiang
Tang Shih-Tsun
Wang Jingjiu
Li Jue
Xue Yue
Ou Zhen
Shi Zhongcheng
Wang Yaowu
Xia Chuzhong
Sun Du
Feng Sheng-Fa
Ding Zhipan
Wang Tieh-Han
Chang Wen-Ching
Tao Kuang
Liu Yu-Ching
Fan Tse-Ying

Mo Yu-Shuo

Shunroku Hata
Shigeru Sawada
Korechika Anami
Sanji Ōkido
Tetsuzo Ide
Takayuki Uchida
Toshijiro Takeuchi
Johkichi Nanbu
Haruo Yamamura
Hachiro Tagami
Tagaji Takahashi
Shigeru Ōga
Saburo Takehara
Takejiro Imai
Tokutaro Ide
Giichi Hirano

Naotsugu Sakai
Çatışan birlikler
Çin Cumhuriyeti Ordusu Japon İmparatorluk Ordusu
731. Birim
Güçler
300.000 180,000
Kayıplar
70,000 çatışırken öldü 36,000
250,000 Çinli sivil öldü


Zhejiang-Jiangxi harekâtı veya Chekiang-Kiangsi harekâtı (Japonca: 浙贛作戦, basitleştirilmiş Çince: 浙赣战役; Geleneksel Çince: 浙赣戰役; pinyin: Zhè-Gàn Zhànyì), Sei-go Harekâtı (Japonca: せ号作戦) olarak da bilinir, Shunroku Hata komutasındaki Japon İmparatorluk Ordusu'na bağlı Çin Seferi Ordusu ile Gu Zhutong komutasındaki Çin 3. Savaş Alanı kuvvetleri tarafından Mayıs ortasından Eylül başına kadar Çin'in Zhejiang ve Jiangxi eyaletlerinde gerçekleştirilen bir harekâttır.

Japon birlikleri Çin askerlerine ve sivillere karşı biyolojik silahlar kullandı. Japon askerleri ayrıca savaş boyunca katliamlar gerçekleştirdi ve 300.000'den fazla Çinlinin ölümüne neden oldu. 250.000 Çinli sivilin katledilmesine karışan Japon kuvvetlerinin komutanı Shunroku Hata, 1948'de kısmen "vahşeti önlemedeki başarısızlığı" nedeniyle mahkûm edildi. Kendisine ömür boyu hapis cezası verildi ancak sadece altı yıl hapis yattıktan sonra 1954'te şartlı tahliye edildi.

Arkaplan

18 Nisan 1942'de Amerika Birleşik Devletleri, USS Hornet uçak gemisinden Tokyo, Nagoya ve Yokohama'ya 16 B-25 Mitchell bombardıman uçağının düzenlediği Doolittle Baskını'nı başlattı. Asıl plan, uçağın Japonya'yı bombalayıp Çin'in işgal edilmeyen kısımlarındaki havaalanlarına inmesiydi. Baskının planlanandan daha erken başlatılması gerektiği için, uçaklardan biri hariç hepsi (emre rağmen Sovyetler Birliği'ne yönlendirilen) yakıtlarını tüketti ve Çin'in Zhejiang ve Jiangxi eyaletlerine veya açık deniz adalarına düştü.

Altmış dört Amerikalı havacı Zhejiang çevresindeki bölgeye paraşütle indi. Çoğuna Çinli siviller tarafından barınak sağlandı ancak sekiz Amerikalı Japon birlikleri tarafından yakalandı; üçü "insanlığa karşı suçlar" nedeniyle yapılan göstermelik bir yargılamanın ardından vuruldu.[1]

Harekât

İmparatorluk Genel Karargâhı, Çin topraklarından Japonya'ya olası hava saldırılarının farkındaydı. Doolittle Baskını'ndan iki gün önce Karargah, Çin kuvvetlerini yenme ve hava üslerini yok etme hedefiyle bir operasyonel plan hazırladı. Operasyon, 15 Mayıs 1942'de Japon İmparatorluk Ordusu'nun 40 piyade taburu ve 15-16 topçu taburuyla başladı.[2]

Alayın ana kuvveti, 11. Ordu Komutanı Anan Weiji, iki tümen ve dört müfrezeye komuta ederek Hangzhou ve Nanchang'dan doğudan batıya doğru ilerleyerek Shangrao, Jiangxi yönünde saldırıya geçti. 15 Mayıs'ta, Japon 13. Ordusunun ana kuvveti, Zhejiang-Jiangxi Demiryolu boyunca batıya ve Fenghua, Shangyu, Shaoxing, Xiaoshan ve Zhejiang'daki diğer kasabaların her iki tarafına doğru istila etti. 15 Ağustos'ta, Japon ordusuna geri çekilme emri verildi ve Çin ordusu onları takip etti ve takip etti. Eylül ayının sonuna kadar, Jinhua, Wuyi ve kuzeydoğu bölgesi hariç, Zhejiang-Jiangxi Demiryolu boyunca her yer kurtarılmıştı.[3]

Japon birlikleri Amerikalı hava kuvvetlerini bulmak için büyük çaplı bir arama başlattı ve bu esnada Amerikalıların yaşadığından şüphelenilen kasaba ve köyler yakılıp yıkıldı ve birçok sivil idam edildi.[4] Japonlar ayrıca Amerikan hava kuvvetlerinin Çin'deki havaalanlarını kullanarak Japon ana karasına ulaşmasını engellemek için de bu bölgeyi işgal etmek istiyordu.

Bibliyografya

Kaynakça

  1. ^ Haymond, John A. "During WWII the Japanese Created A Law To Commit War Crimes". HistoryNet. 28 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024. 
  2. ^ Schoppa, R. Keith (2011). In a Sea of Bitterness, Refugees during the Sino-Japanese War. Harvard University Press. s. 368. ISBN 9780674059887. , p.28
  3. ^ 熊武一,周家法 总编;卓名信,厉新光,徐继昌等 主编.军事大辞海·下.北京:长城出版社.2000.第2550页
  4. ^ Scott, James M. "The Untold Story of the Vengeful Japanese Attack After the Doolittle Raid". Smithsonian Magazine. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Bombardımanı</span>

Tokyo Bombardımanı, 10 Mart 1945'te, ABD'nin Tokyo'yu Napalm bombalarıyla yüklü 275 tane B-29 uçağıyla bombalaması. Bu, tarihteki en çok insanın öldüğü hava saldırısıdır. Kayıplar 185.000'e kadar çıkmaktadır. Tokyo'nun %7'sine tekabül eden 41 kilometrekaresi yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nankin Katliamı</span>

Nanjing Katliamı veya Nanjing Tecavüzü, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndaki Nanking Savaşı'nın hemen ardından, Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Nanjing'de Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Çinli sivillerin toplu katledilmesiydi. 13 Aralık 1937'de başlayan katliam altı hafta sürdü. Failler ayrıca toplu tecavüz, yağma, işkence ve kundakçılık gibi başka savaş suçları da işlediler. Katliam, savaş zamanlarının en kötü zulümlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Muharebesi</span>

Guadalcanal Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın 3. Ana Savunma Hattının bulunduğu bölge olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri Donanması Midway zaferinden sonra gözünü Guadalcanal'a çevirdi. Japon İmparatorluğu, Solomon Adaları'na bağlı bu adayı ele geçirip ada üzerinde bir askeri havaalanı yapımına başladı. Bu durum, hali hazırda Yeni Gine'de Japonlarla çarpışan Avustralya için ikinci bir tehdit anlamına geliyordu. Aynı zamanda bu havaalanının tamamlanması demek ABD'nin Avustralya'ya olan ikmal hattının kesilmesi demekti. Japon kuvvetlerini Avustralya'dan uzaklaştırmak için ABD Deniz Kuvvetleri adaya bir çıkartma planladı. Çıkarmada görev alacak birlikler Avustralya ve Yeni Zelanda'dan harekete geçtiler. Sahil çıkartmasında oldukça zorlanacaklarını sanıyorlardı. Fakat Japon askerlerinden çıkartma anında hiçbir ses gelmedi. O anlık Amerikan askerleri kendilerini şanslı hissettiler. Guadalcanal'da yaşayan yerliler sayesinde Japonların bulunduğu mevzilere kadar ilerlediler. Guadalcanal Operasyonu oldukça yeşillik bir ortamda gerçekleşti. Japonlar bu ortamın avantajından yararlanarak askerleri kolayca uzaklaştırabildiler. Askerler ilerlerken birden çimenlerin altından çıkan askerleri görünce ölmekten kurtulamadı. ABD, gemilerden topçu ve uçak bombardımanları sayesinde Guadalcanal mevzilerini ve yapılmakta olan askeri havaalanını kısa bir sürede ele geçirmeyi başardı. Bahriyeliler havaalanına Midway Muharebesi'nde ölen ilk bahriyeli havacı olan Lofton Henderson'ın anısına Henderson sahası adını vermişlerdir. Üssün bulunduğu yerde günümüzde Honiara Uluslararası Havalimanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Midway Muharebesi</span> II. Dünya Savaşında bir çatışma

Midway Muharebesi , Japon İmparatorluğu'nun Pearl Harbor'a saldırısından altı ay ve Mercan Denizi Muharebesi'nden bir ay sonra, 4-7 Haziran 1942'de İkinci Dünya Savaşı'nın Pasifik Bölgesi'nde gerçekleşen büyük bir deniz muharebesidir. Amiraller Chester W. Nimitz, Frank J. Fletcher ve Raymond A. Spruance komutasındaki ABD Donanması, Amiraller Isoroku Yamamoto, Chūichi Nagumo ve Nobutake Kondō komutasındaki Japon İmparatorluk Donanması'nın saldırgan filosunu Midway Adası'nın kuzeyinde bozguna uğratarak Japon filosuna ağır hasar verdi. Askeri tarihçi John Keegan bunu "deniz savaşları tarihindeki en çarpıcı ve belirleyici darbe" olarak nitelendirirken, deniz tarihçisi Craig Symonds ise "Salamis, Trafalgar ve Tsushima Boğazı ile birlikte hem taktiksel olarak belirleyici hem de stratejik olarak etkili olan dünya tarihindeki en önemli deniz çatışmalarından biri" olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çin-Japon Savaşı</span> 1937 ile 1945 yılları içerisinde Çin ve Japonya arasında süren savaş

İkinci Çin-Japon Savaşı (1937–1945) veya Direniş Savaşı, öncelikle Çin Cumhuriyeti ve Japon İmparatorluğu arasındaki askeri çatışmaydı. Savaş, II. Dünya Savaşı'nın daha geniş Pasifik Cephesi olan Çin Cephesini oluşturuyordu. Savaşın başlangıcı geleneksel olarak 7 Temmuz 1937'de Pekin'de Japon ve Çin birlikleri arasındaki bir anlaşmazlığın tam ölçekli istilaya dönüştüğü Marco Polo Köprüsü Olayı'na tarihlenir. Bazı Çinli tarihçiler, 18 Eylül 1931'deki Japonya'nın Mançurya'yı istilasının savaşın başlangıcı olduğuna inanır. Çinliler ile Japonya İmparatorluğu arasındaki bu geniş çaplı savaş, genellikle Asya'da II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Makin Muharebesi</span>

Makin Muharebesi, Gilbert Adaları'nda bulunan Makin Mercan Adası üzerinde 20 Kasım 1943 ile 24 Kasım 1943 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş Pasifik Cephesi'ne dahil edilen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ichi-Go Harekâtı</span>

Ichi-Go Harekâtı, Nisan-Aralık 1944 tarihleri arasında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ile Çin Cumhuriyeti'nin Ulusal Devrimci Ordusu arasında Henan, Hunan ve Guangxi eyaletlerinde gerçekleşen çatışmalardır. Harekâtın amacı Japonya'nın Fransız Hindiçini'ne bir kara yolu açarak Çin'in güneydoğusundaki Amerikan uçaklarının kalktığı hava üslerini ele geçirmekti.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Mançurya'yı istilası</span> Çin - Japon Savaşı

Japonya'nın Mançurya istilası; 18 Eylül 1931'de, Japon İmparatorluğu'nun Kuantung Ordusu'nun, Mukden Olayı'ndan hemen sonra başlayan işgal harekâtı. Japonlar, bölgede Mançukuo adında bir kukla devlet kurarak, işgali II. Dünya Savaşı sonuna kadar sürdürdüler.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Deniz Muharebesi</span>

Guadalcanal Deniz Muharebesi, 12-15 Kasım 1942 tarihleri arasında Solomon Adaları'nda Amerika Birleşik Devletleri Donanması ile Japon İmparatorluk Donanması arasında meydana gelen bir deniz muharebesidir. Muharebe, çoğu Guadalcanal yakınlarında ve hepsi adadaki kara kuvvetlerini takviye etmek için bir Japon girişimi ilgili olmak üzere dört gün boyunca kombine hava ve deniz çatışmalarından oluşmaktaydı. Savaşta bir yüzey çatışmasında öldürülen sadece iki ABD Donanması amirali bu savaşta kaybedildi. Muharebe, aylarca süren Guadalcanal Muharebesi'nin sonucunu belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yawata'nın Bombalanması</span>

15 ve 16 Haziran 1944'te Yawata'nın Bombalanması, İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) stratejik bombardıman uçakları tarafından Japon ana adalarına yapılan bir hava saldırısıydı. Baskın, Çin'deki üslerden kalkan 75 B-29 Superfortress ağır bombardıman uçağı tarafından gerçekleştirildi. Bu uçaklardan sadece 47'si, baskının ana hedefi olan kuzey Kyūshū'deki Yawata'daki İmparatorluk Demir ve Çelik İşleri'nin yakınlarına bomba attı ve çok az hasara neden oldu. Operasyon sırasında meydana gelen kazalarda beş B-29 kaybedildi ve ikisi Japon uçakları tarafından imha edildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın bombalanması</span>

Müttefik kuvvetler, II. Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya birçok hava saldırısı düzenledi ve ülkenin şehirlerine büyük zarar verdi. Bu saldırılar 241.000 ila 900.000 arasında insanı öldürdü. Pasifik Savaşı'nın ilk yıllarında, bu saldırılar Nisan 1942'deki Doolittle Baskını ve 1943'ün ortalarından itibaren Kuril Adaları'ndaki askeri mevzilere yapılan küçük çaplı baskınlarla sınırlıydı. Stratejik bombalama baskınları Haziran 1944'te başladı ve Ağustos 1945'te savaşın sonuna kadar devam etti. Müttefik deniz ve kara tabanlı taktik hava birimleri de 1945'te Japonya'ya saldırdı.

Wanjialing Muharebesi ya da Wanjialing'in Zaferi, Çin Ordusu'nun 1938'de Wanjialing bölgesi çevresindeki Japon 101., 106., 9. ve 27. tümenlere karşı İkinci Çin-Japon Savaşı'nın Wuhan harekâtı sırasındaki başarılı savaşını ifade eder. İki buçuk aylık savaş, Japon 101. ve 106. Tümenlerinin ağır kayıplar vermesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Doolittle Baskını</span>

Doolittle Baskını II. Dünya Savaşı sırasında 18 Nisan 1942 tarihinde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı bombardıman uçaklarının Japon İmparatorluğu başkenti Tokyo ve bu kentin bulunduğu Honshū Adasındaki diğer bazı yerleşim yerlerinin bombalanmasını anlatır. 7 Aralık 1941 tarihindeki Pearl Harbour Saldırısına misilleme olarak yapılan saldırı, görece az zarar verdirse de Japonya anakarasının ABD hava saldırılarına karşı savunmasız olduğunu göstermesi ve ABD toplumunun moralinin yükseltilmesi açısından önemlidir. Baskın, Yarbay James Doolittle tarafından planlanmış ve onun komutasında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon savaş suçları</span>

Japon emperyalist dönemi, özellikle de İkinci Çin-Japon Savaşı ile Pasifik Cephesi boyunca Japon İmparatorluğu, birçok farklı Asya-Pasifik ülkesinde savaş suçu işledi. Bu olaylar bir "Asya Holokostu" olarak nitelendirilmiştir. Bu savaş suçlarının kimileri 19. yüzyılın sonunda Japon askerî personel tarafından, ancak çoğu İmparator Hirohito'nun hükümdar olduğu Şova Dönemi'nin ilk kısmı sırasında işlendi.

<span class="mw-page-title-main">Seonghwan Savaşı</span>

Seonghwan Savaşı Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ilk büyük kara savaşıydı. 29 Temmuz 1894'te Kore'deki günümüz Güney Chungcheong'daki Cheonan'ın dışındaki Seonghwan mezrasında Meiji Japonyası ve Çing Hanedanlığı güçleri arasında gerçekleşti. Aynı zamanda Asan Savaşı olarak da anılır.