İçeriğe atla

Zhao Ziyang

1985'te zhao ziyang

Zhao Ziyang (Çince: 赵紫阳 ; 17 Ekim 1919 - 17 Ocak 2005) Çinli bir politikacıydı. 1980'den 1987'ye kadar Çin Halk Cumhuriyeti'nin üçüncü başbakanı, 1981'den 1982'ye kadar Çin Komünist Partisi (ÇKP) başkan yardımcısı ve 1987'den 1989'a kadar ÇKP genel sekreteriydi . 1986'dan itibaren Çin'deki siyasi reformlardan sorumluydu, ancak reformcu neootoriterlik akımı ve 1989 Tiananmen Meydanı protestolarına verdiği destekle bağlantılı olarak gücünü kaybetti.

Zhao, Şubat 1938'de Çin Komünist Partisine (ÇKP) katıldı. İkinci Çin-Japon Savaşı sırasında, ÇKP Hua İlçe Komitesi baş subayı, ÇKP Yubei Eyaleti Parti Komitesi Organizasyon Departmanı Direktörü, ÇKP Hebei-Shandong-Henan Sınır Bölgesi Eyaleti Parti Komitesi Sekreteri ve Siyasi Komiser olarak görev yaptı. Hebei-Shandong-Henan Askeri Bölgesi 4. Askeri Tümeni. 1945-1949 Çin İç Savaşı sırasında Zhao, Tongbai Askeri Bölgesi Siyasi Komiser Yardımcısı, ÇKP Nanyang İli Parti Komitesi Sekreteri ve Nanyang Askeri Tümeni Siyasi Komiseri olarak görev yaptı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra Zhao, ÇKP Merkez Komitesi Güney Çin Şubesi Sekreter Yardımcısı oldu. Ayrıca ÇKP Guangdong İl Komitesi Sekreterliği Sekreterliği, ÇKP Guangdong Eyalet Komitesi İkinci Sekreteri ve Birinci Sekreteri olarak görev yaptı. Kültür Devrimi sırasında zulüm gördü ve siyasi sürgünde zaman geçirdi. Rehabilite edildikten sonra Zhao, ÇKP İç Moğolistan Özerk Bölgesi Komitesi Sekreteri, ÇKP Guangdong Eyalet Komitesi Birinci Sekreteri, ÇKP Sichuan Eyalet Komitesi Birinci Sekreteri ve Chengdu Askeri Bölgesi Birinci Siyasi Komiseri, Ulusal Başkan Yardımcısı olarak Atandı.

Üst düzey bir hükûmet yetkilisi olarak Zhao, Maoist politikaları eleştirdi ve önce Sichuan'da ve ardından ülke çapında serbest piyasa reformlarının uygulanmasında etkili oldu. Kültür Devrimi'nden sonra Deng Xiaoping'in desteğiyle ulusal sahneye çıktı. Devlete ait işletmelerin özelleştirilmesinin, parti ile devletin ayrılmasının ve genel piyasa ekonomisi reformlarının savunucusu olarak, Çin bürokrasisini düzene sokmak ve yolsuzlukla ve 1980'lerde partinin meşruiyetine meydan okuyan sorunlarla mücadele etmek için önlemler almaya çalıştı. Bu görüşlerin çoğu, o zamanki Genel Sekreter Hu Yaobang tarafından paylaşıldı.

Ekonomik reform politikaları ve 1989'daki Tiananmen Meydanı protestoları sırasında öğrenci göstericilere duyduğu sempati, onu Merkez Danışma Komisyonu Başkanı Chen Yun, CPPCC Başkanı Li Xiannian ve Başbakan Li Peng de dahil olmak üzere parti liderliğinin bazı üyeleriyle anlaşmazlığa düşürdü. Zhao, Merkez Askeri Komisyon Başkanı Deng Xiaoping'in de gözünden düşmeye başladı. Olayların ardından, Zhao siyasi olarak tasfiye edildi ve etkili bir şekilde hayatının geri kalanında ev hapsine alındı. Ev hapsinden sonra, siyasi inançlarında çok daha radikal hale geldi ve Çin'in liberal demokrasiye tam geçişini destekledi. Ocak 2005'te Pekin'de felç geçirerek öldü. Siyasi olarak gözden düştüğü için, genellikle üst düzey Çinli yetkililere verilen cenaze törenleri ona verilmedi. Gizli anıları 2009'da kayboldu. ve İngilizce ve Çince olarak yayınlandı, ancak hayatının ayrıntıları Çin'de sansürlenmeye devam ediyor.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin kurucu ve iktidar partisi

Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">1989 Tiananmen Meydanı protestoları</span>

1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Çin'de (ÇHC) 15 Nisan - 4 Haziran 1989 arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder. Gösterilerin odak noktası Pekin'de Tiananmen Meydanı idi, bununla birlikte göreceli olarak daha yumuşak gösterilerin gerçekleştiği Şangay gibi, Çin'in diğer şehirlerinde de kitlesel protestolar oldu.

<span class="mw-page-title-main">Deng Şiaoping</span> Çinli politikacı

Deng Şiaoping (Türkçe okunuşu: Dınğ Şiavpinğ; Çince : 邓小平; Çince : 鄧小平; pinyin: Dèng Xiǎopíng; Wade–Giles: Teng Hsiao-p'ing;

<span class="mw-page-title-main">Çu Enlay</span>

Çu Enlay, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) önderlerinden. 1949-1976 arasında başbakanlık, 1949-1958 arasında dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştur. Çin Devrimi'nde büyük rol oynamış, daha sonra da Çin'in Afrika ve Asya ülkelerinin önderliğini üstlenmesine yönelik katkılarıyla da tanınmıştır. Müzakereciliği ve ayrıntıları kavramada gösterdiği sınırsız yetenekle 20. yüzyılın en büyük siyaset adamlarınan biri olarak sivrilmiş, parti içi temizliklerden her seferinde önderlik konumunu koruyarak çıkmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ye Jianying</span>

Ye Jianying, 1970'lerde ve 1980'lerde önemli yönetim görevlerinde bulunan Çinli asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Li Keçiang</span> Çin Halk Cumhuriyeti 7. Başbakanı

Li Keçiang ya da Li Keqiang, Çin eski Premier'i (Başbakan) ve Çin Devlet Konseyi parti sekreteriydi. Ülkenin en yüksek karar organı olan Politbüro Daimi Komitesi'nin ikinci sıradaki üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Deng Şiaoping Teorisi</span>

Deng Şiaoping Teorisi veya Dengizm, Çinli lider Deng Şiaoping tarafından geliştirilen siyasi ve ekonomik ideolojiler dizisi.

Sincan Üretim ve İnşaat Kolordusu, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir ekonomik ve paramiliter örgüttür. Sincan Üretim ve İnşaat Kolordusu Sincan'daki bazı orta ölçekli şehirlerin yanı sıra yerleşim birimleri ve çiftlikler üzerinde idari yetkilere sahip olup yetkili bulunduğu alanlardaki sağlık ve eğitim gibi hükûmet işlevlerini yerine getiren kendi idari yapısına sahiptir. Sincan Uygur Özerk Bölgesi Hükûmeti genellikle bu bölgelerin idaresine müdahale etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in doğrudan yönetilen şehirleri</span>

Doğrudan yönetilen şehir, Çin'in eyalet düzeyi idari bölümleri ve en üst düzey şehirler için kullanılan bir tanımdır. İlçe düzeyindeki şehirler genellikle il düzeyi idari bölümler tarafından yönetilir, ancak bazıları doğrudan eyalet düzeyindeki idari bölümlere bağlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de siyaset</span> çinde siyaset

Çin Halk Cumhuriyeti'nde siyaset, tek bir partinin yönettiği yarı başkanlık sosyalist cumhuriyetin çerçevesinde yer almaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC)'nde devlet gücü; Komünist Partisi, Merkezi Halk Hükümeti ve bunun eyalet seviyesinde ve yerel seviyedeki temsili aracılığıyla uygulanır. Çin Komünist Partisi, Çin Halk Cumhuriyeti halkı arasında yer alan iç anlaşmazlıkları yönetmek ve izlemek için Dahili Referans kullanır. Sosyalist devletin yüce liderliğine Batı etkilerinin meydan okumasını önlemek amacıyla Şi-Li Yönetimi, Çin'deki ideolojik alan üzerinde daha sıkı kontroller uygulayan Dokuz Numaralı Belge'yi Çin Komünist Partisi üyeleri arasında dağıttırdı.

<span class="mw-page-title-main">Jiang Zemin</span> Çin devlet başkanı (1989-2002)

Jiang Zemin, Çinli politikacıdır. Çin'in beşinci devlet başkanıydı. 1989-2002 arası Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve 1993-2003 arası Çin Devlet Başkanı'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Li Çanşu</span>

Li Çanşu, Çinli siyasetçi, şu anki Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı. Çin'in en büyük karar organı olan Çin Komünist Partisi Politbüro Yürütme Komitesi üyesidir. 2012'de Çin Komünist Partisi Genel Ofisi başkanlığına getirildi. 18. Parti Kongresinin ardından Li, Genel Sekreter Şi Cinping'in en iyi danışmanlarından biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulu lider</span>

Yüce lider, bazen ise ulu lider olarak bilinir, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki (ÇHC) en önemli siyasi figür için kullanılan gayriresmî bir terimdir. Yüce lider tipik olarak Çin Komünist Partisi'ni (ÇKP) ve Halk Kurtuluş Ordusu'nu (PLA) kontrol eder ve genellikle ÇKP Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon (MAK) Başkanı unvanlarına sahiptir. Devlet başkanı (başkan) veya hükümet başkanı (prömiyer/başbakan) muhakkak yüce liderdir denilemez – Çin'in parti-devleti sisteminde, ÇKP'nin rolleri siyasi olarak devlet unvanlarından daha önemlidir.

Hu Yaobang, Çin Halk Cumhuriyeti'nin üst düzey bir yetkilisiydi. 1981'den 1987'ye kadar Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) en üst makamını, önce 1981'den 1982'ye kadar Başkan olarak, ardından 1982'den 1987'ye kadar Genel Sekreter olarak görev yaptı. Hu, ÇKP'ye 1930'larda katıldı ve bir yoldaş olarak öne çıktı. Kültür Devrimi (1966–1976) sırasında Hu, Mao Zedong tarafından tasfiye edildi, geri çağrıldı ve yeniden tasfiye edildi.

Wang Junzheng (Çince: 王君正; pinyin: Wáng Jūnzhèng 18 Ekim 2021'den beri Çin Komünist Partisi Tibet wSekreteri olarak görev yapan Çinli bir politikacıdır. Sincan Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu başkanıydı. 2016 ve 2019 yılları arasında Changchun Komünist Partisi Sekreteri olarak görev yaptı. Changchun'daki görevinden önce, Hubei vali yardımcısı, Xiangyang Parti Sekreteri, Lijiang belediye başkanı ve parti şefi olarak çeşitli görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Vang Huning</span>

Wang Huning Çinli politikacı ve Çin Komünist Partisi'nin üst düzey liderlerinden biridir. Ayrıca 1990'lardan beri ülkede önde gelen bir siyaset teorisyeni ve ideolog olmuştur. 2017'den beri Çin'in en üst karar alma organı olan ÇKP'nin Politbüro Daimi Komitesinin bir üyesidir ve şu anda dördüncü sıradaki üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vang Yang</span>

Wang Yang, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi'nin giden başkanı olan Çinli bir politikacı. Daha önce Wang, 2013 ve 2018 yılları arasında Li Keçiang'ın kabinesinde Çin'in dört başbakan yardımcısından biriydi. Aralık 2012'ye kadar, eyaletin en üst düzey siyasi ofisi olan Guangdong'da Komünist Parti sekreteri olarak görev yaptı. 2005'ten 2007'ye kadar bir iç belediye olan Çongçing'in Komünist Parti sekreteri olarak görev yaptı. Wang ayrıca 2007'den 2022'ye kadar Çin Komünist Partisi Politbüro'sunda ve 2017'den 2022'ye kadar Politbüro Daimi Komitesinde yer aldı.

İsmail Ahmet, 1979-1985 yılları arasında Sincan Uygur Özerk Bölgesi valisi ile 2003-2008 yılları arasında Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi başkan yardımcısı olan Uygur asıllı Çinli siyasetçi.