İçeriğe atla

Zhao Qiguo

Zhao Qiguo
Doğum25 Şubat 1930(1930-02-25)
Wuhan, Çin
Ölüm3 Ocak 2023 (92 yaşında)
Nankin, Çin
Ölüm sebebiCOVID-19
MilliyetÇinli
EğitimHuazhong Ziraat Üniversitesi
MeslekPedolog ve akademisyen
İşverenÇin Bilimler Akademisi, Nanjing Toprak Araştırma Enstitüsü, Çin Toprak Bilimi Derneği

Zhao Qiguo (Çince: 赵其国 25 Şubat 1930 – 3 Ocak 2023), Çinli pedolog ve akademisyen.

Yaşamı ve kariyeri

Zhao, 25 Şubat 1930'da Wuhan, Çin'de doğdu. Yükseköğrenimine 1949'da Wuhan Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde başlamış ardından bölüm değişikliği nedeniyle geçiş yaptığı Huazhong Ziraat Üniversitesi'nden 1953'te mezun olarak öğrenimini tamamlamıştır. 1991'de Çin Bilimler Akademisi'ne girdi. Ayrıca 1991'den itibaren Çin Bilimler Akademisi Yer Bilimleri Akademik Bölümü'nde ve Toprak Bilimleri Enstitüsü'nde araştırmacı akademisyen olarak çalıştı. Son olarak Nanjing Toprak Araştırma Enstitüsü'nün müdürü ve Çin Toprak Bilimi Derneği'nin başkanı olarak hazır bulundu.[1] Hizmetleri nedeniyle 1991'de Devlet Doğa Bilimleri Ödülü'nü ve 2004'te Devlet Bilim ve Teknoloji İlerleme Ödülü'nü aldı.[2]

Ölümü

Zhao, 3 Şubat 2023'te COVID-19 ile enfekte olarak Nankin, Çin'de 92 yaşında öldü.[1]

Ödülleri ve başarıları

  • 1991: Çin Bilimler Akademisi Üyeliği (CAS)
  • 1991: Devlet Doğa Bilimleri Ödülü (İkinci Sınıf)
  • 2004: Devlet Bilim ve Teknoloji İlerleme Ödülü (İkinci Sınıf)

Kaynakça

  1. ^ a b "我国著名土壤学家、中国科学院院士赵其国逝世". baijiahao.baidu.com (Çince). 3 Ocak 2023. Erişim tarihi: 3 Ocak 2023. 
  2. ^ " 中国科学院学部与院士·院士信息·地学部·赵其国". sourcedb.cas.cn (Felemenkçe). 28 Mart 2012. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jores Alfyorov</span>

Jores İvanoviç Alferov, Rusya Bilimler Akademisi üyesi fizikçi ve akademisyen. Modern heterostructure fiziğe ve elektroniğe büyük katkıları bulundu. Heterotransistörleri icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in uzay programı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay programı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yürüttüğü ve yönettiği uzay daki faaliyetleri konu alır. Çin uzay programının kökleri, yeni yeni müttefik olan Sovyetler Birliği'nin yardımıyla Çin'in, algılanan Amerikan tehditlerine yanıt olarak ilk balistik füze ve roket programlarını geliştirmeye başladığı 1950'lere kadar uzanır. Sovyet Sputnik 1 ve American Explorer 1 uydularının sırasıyla 1957 ve 1958'de fırlatılmasındaki başarılardan hareketle, Çin, ilk uydusu Dong Fang Hong I'i Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle fırlatmış ve bu da onu yörüngeye uydu yerleştiren beşinci ülke yapmıştır.

Gu Fangzhou, Çin'de çocuk felcine yönelik ilerlemesini durdurmak amacıyla üretilen yerli OPV'yi geliştirmesiyle tanınan Çinli tıp bilimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Çin Bilimler Akademisi</span> Çin Bilimler Akademisi, 1949da kurulan, Çinin ulusal doğa bilimleri akademisidir.

Çin Bilimler Akademisi, Çin'in ulusal doğa bilimleri akademisidir. 1949 yılında kurulmuş olup Kuomintang dönemindeki Academia Sinica'ya dayanmaktadır. Çin Mühendislik Akademisi ile birlikte "İki Akademi (两院)" olarak bilinmekte olığ ulusal bilimsel düşünce kuruluşu ve akademik yönetim organı olarak işlev görür ve ulusal ekonomi, sosyal kalkınma ve bilim ve teknoloji gelişimi gibi konularda danışmanlık ve değerlendirme hizmetleri sunmaktadır. Akademi, Pekin'in Xicheng semtinde yer almaktadır.

Duan Zhengcheng, Çinli mucit ve endüstri mühendisi. Makine imalatı ve otomasyonunda uzmanlaştı, Çin Mühendislik Akademisi'nin (CAE) akademisyeniydi ve Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde profesör ve doktora süpervizörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkolca</span> Dil

Sarıkolca ya da Sarikoli, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerden biridir. Çin'de "Tacik dili" olarak bilinse de aslında Tacikistan'da konuşulan ve Batı İran dili olan Tacikçeden farklı bir dildir.

Shi Zhengli, yarasa kökenli SARS benzeri koronavirüsleri araştıran Çinli bir virologdur. Shi, Wuhan, Jiangxia Bölgesi'nde bulunan bir biyogüvenlik seviyesi 4 (BSL-4) laboratuvarı olan Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde (WIV) Yeni Ortaya Çıkan Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi'ni yönetmektedir. 2017'de Shi ve meslektaşı Cui Jie, SARS koronavirüsünün Yünnan'ın ücra bir bölgesindeki yarasa popülasyonundan kaynaklandığını keşfetti. Yarasa koronavirüsleri ile yaptığı çalışmalar nedeniyle COVID-19 salgını sırasında popüler basında "Yarasa Kadın" adıyla öne çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ermenistan ilişkileri</span>

Çin-Ermenistan ilişkileri, Çin ile Ermenistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Estonya ilişkileri</span>

Çin-Estonya ilişkileri, Çin ile Estonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Estonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Ukrayna ilişkileri</span>

Çin-Ukrayna ilişkileri, Çin ile Ukrayna arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve SSCB sonrası kurulmuş Ukrayna devleti oluşturmaktadır. ÇHC ile Ukrayna, 4 Ocak 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin kurulduğunu duyurdu. Çin'in Kiev'de bir büyükelçiliği ve Odessa'da bir başkonsolosluğu var; Ukrayna'nın da Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Wu Ziliang</span>

Wu Ziliang, Tsu-Liang Wu olarak da bilinir, Çinli bir malzeme mühendisi, fiziksel metalürjist ve fizikçidir. Çin'in ilk nükleer bombasını yapmak için kullanılan uranyum-235'i ayırmasını sağlayan temel membran ayırma teknolojisini geliştiren ekibi yönetmiştir. 1999 yılında İki Bomba, Bir Uydu Fazilet Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca çelik metalurjisi, yarı iletkenler ve süper iletkenlik araştırmalarına önemli katkılarda bulunmuştur. Wu, Bilimsel Gelişme için Amerikan Birliği'nin bir üyesi ve Çin Bilimler Akademisi'nin bir akademisyeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Liang Sili</span>

Liang Sili, Çinli bir uzay mühendisiydi. 1987'de Uluslararası Uzay Bilimleri Akademisi'ne ve 1993'te Çin Bilimler Akademisi'ne akademisyen seçildi. 1994 yılında Uluslararası Astronomi Federasyonu başkan yardımcısı oldu.

Zhou Yulin, Çinli matematikçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Çin Sosyal Bilimler Akademisi</span>

Çin Sosyal Bilimler Akademisi, Çin merkezli bir araştırma enstitüsü ve düşünce kuruluşudur. 1977 yılında kurulmuş olup felsefe, sosyal bilimler ve politikaların bilimsel araştırmalarında ilerleme ve yenilik yapma yükümlülüğü ile felsefe ve sosyal bilimler alanlarındaki çalışmalar için Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki önde gelen kapsamlı ulusal akademik araştırma kuruluşudur. Merkezi, Pekin'in Dongcheng semtinde yer almaktadır.

Li Tianchu, Çinli meteorolog ve akademisyen.

Fan Weitang, Çinli mühendis ve siyasetçi. 1993-1995 yılları arasında Çin Kömür Endüstrisi bakan yardımcısı ve Çin Mühendislik Akademisi'nde akademisyen olarak görev yaptı.

Deng Shu, Çinli yağlı boya ressamı.

Guan Qiao, kaynak kullanımı üzerine uzmanlaşmış Çinli mühendis ve siyasetçi. Çin Mühendislik Akademisi'nde akademisyen, öncesinde Çin Kaynak Derneği'nin başkanı ve Uluslararası Kaynak Enstitüsü'nün başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Cao Wenxuan Çinli ihtiyolog, Çin Bilimler Akademisi (CAS) Hidrobiyoloji Enstitüsü'nde eski bir araştırmacı ve doktora danışmanı.

Kong Xianjing, Çinli mühendis ve akademisyen.