İçeriğe atla

Zeytinlik, Giresun

Zeytinlik
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeKaradeniz
İlGiresun
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Alan kodu(+90) 454
Plaka kodu28

Zeytinlik, Giresun'un il merkezinde 19. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş semt.

Giresun'dan Avrupa'ya fındık gönderen tüccarların kendileri için tasarladıkları, Avrupa'dan getirtilen malzemelerle inşa edilmiş, kendisine özgü mimari özellikleri olan bir yerleşimdir.[1] Giresun Kalesi eteklerinde yer alan semtte evlerin her biri diğerinin ışığına, manzarasına hava sirkülasyonuna etki etmeyecek şekilde konumlandırılmıştır.[2] Semtin Rum ahalisi nüfus mübadelesi ile Yunanistan'a göç etmiş; Selanik ve çevresindeki köylerden gelen mübadiller yerleştirilmiştir.[3]

Mahallenin yakınında Giresun Kalesi, 18. yy’dan kalma Gorgora Rum Kilisesi (Günümüzde müzedir), Hacı Miktat Camii, Hacı Hüseyin Camii, 18. yüzyıl Katolik kilisesi, 1904-1906 yıllarında inşa edilmiş Ticaret Lisesi ve kapısı, 20. yy. başında inşa edilen Eski Necati Bey ilkokulu gibi önemli anıtsal ve sivil mimari örnekleri bulunur.[4] Semt, 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmiştir.[2]

Kentsel Sit Alanı yaklaşık 13,86 hektardır. Bu alan içinde dördü anıtsal, 81'i sivil mimari özelliği taşıyan 85 adet tescilli tarihî eser yer alır.[5]

Sit Alanı oluşu

Zeytinlik semtinin sit alanı olarak ilan edilmesi girişimleri 1976 yılında başladı.[6] 1986'da Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıklarının tescil kayıtlarının devamına ve eksik olanlarının tespitinin yapılmasına karar verildi. İlk koruma amaçlı iskan planı 1989'da yürürlüğe girdi. 1997 yılında koruma imar planı üzerinde revizyon çalışması yapıldı ve 2008'e kadar bu plan uygulandı. Yeni yollar ve mevcutlarının genişletilmesi sonucunda bazı evlerin bahçe duvarları kısmen yıkıldı.[6] 2008 yılında yeniden koruma amaçlı imar planı hazırlanmış ve tescilli bina sayısı 47'den 85'e çıkmıştır.[5]

Evlerin özellikleri

Zeytinlik semtinde evler, genellikle bahçe içinde ve iki katlıdır. Kimi tamamen yığma ve taş malzeme ile inşa edilmiştir; kimilerinin ise zemin katı yığma ya da taş, üst katı ahşap iskelet sistemde inşa edilmiştir.[6]

Evlerin cephesinde giriş merdiveni, balkon ile ana giriş kapısı, pencere, çatı kornişleri, taşıyıcı ve dekoratif kolonlar ve saçaklar gibi öğeler bulunur. Her evin kendine özgü ferfoje kapı ve pencere parmaklıkları bulunur. Üst katlarında sadece yatak odaları; alt katlarında giriş sofası, oturma odası ve misafir odası olarak kullanılan odalar ile mutfak, wc ve banyo mekanı bulunur. Büyük bir bölümünde alt kattaki odalar arasında geçişi sağlayan ara kapılar mevcuttur. Evlerin iç mekanı gösterişsiz ve sadedir. Duvar içine yerleşmiş "Rum sobası" adı verilen sobalar bulunur.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Giresun Zeytinlik Evleri, UNESCO'ya Aday". Yapi.com.tr, 5 Ekim 2020. 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  2. ^ a b "Zeytinlik Semti, Giresun". Kulturportali.gov.tr sitesi,. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  3. ^ "Tarihi Zeytinlik Semtinin göç hikayeleri araştırıldı". haberturk.com 17 Nisan 2021. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  4. ^ Sezen, Işık; Patan E. ""Kentsel Sitlerin Kentsel Peyzaja Katkıları: Giresun Zeytinlik Mahallesi Örneği,"". Mavi Atlas, Sayı 4 Yıl :2015. 13 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  5. ^ a b "Zeytinlik Semti". Giresunkentkonseyi.org sitesi,. 26 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 
  6. ^ a b c d Özen, Hamiyet; Sert A.; Aksoy Aydın A. "Giresun Kentsel Sit Alanı ve Evleri Üzerine Bir İnceleme". Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, Cilt 7, Sayı 2, Yıl: 2006. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tophane</span> İstanbul da semt adı

Tophane, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, boğaz kıyısında bir semttir. II. Mehmet İstanbul’u fethinden sonra 1455'te Tersane-i Amire (Haliç) ve 1460 Tophane-i Amire’yi (Tophane) kurarak İstanbul’da ilk sanayi hamlesini başlatmıştır. Tophane, bu özelliği nedeniyle Osmanlı döneminde İstanbul'un en eski sanayi bölgelerinden biridir denilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Priene</span>

Priene, Aydın Söke'de Selçuk-Efes'e yaklaşık 100 km uzaklıkta kurulmuş bir İyon şehridir. Şehir Menderes nehrinin 10 km kuzeyindedir. Şehir kurulduğunda deniz kıyısındaydı. Menderesin alüvyonu nedeniyle şehir şimdi kilometrelerce kara içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Küçüksu Kasrı</span> İstanbul’da bulunan tarihi yapı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Saburhane</span>

Saburhane Muğla'da kentin doğu yakasında bir yerleşim yeri.

<span class="mw-page-title-main">Armada Alışveriş ve İş Merkezi</span> Ankarada bir alışveriş merkezi

Armada Kulesi; Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunan bir gökdelendir. Günümüzde, ofis binası ve alışveriş merkezi olarak kullanılır. 2003 yılında Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi tarafından "Avrupa'nın en iyi alışveriş merkezi" seçilmiş ve bu alanda İstanbul'da bulunan Akmerkez'den sonra ikinci ödüllü alışveriş merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ev</span> İçinde bir insanların oturabileceği biçimde yapılmış yapı

Ev, içinde insanların yaşadığı, çevresi duvarlarla çevrili, odalara bölünmüş, kendine ait çatısı ve bazen de bahçesi olan ahşap, toprak veya betonarme yapı. Etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere müstakil ev denir. Ev kavramı mimari bir terimdir ve apartman dairesi gibi diğer barınak türlerinden farklı bir kavramı ifade eder. Bununla birlikte gündelik kullanımda türüne bakılmaksızın her türlü barınak için de kullanılır. Günümüzde tipik bir evde salon, odalar, mutfak, banyo ve tuvalet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpaşa</span>

Gedikpaşa, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Emin Sinan, Küçük Ayasofya, Kadırga, Şahsuvar, Muhsine Hatun, Nişanca, Mimar Kemalettin ve Beyazıt mahalleleri ile çevrili olup, Mimar Hayrettin Mahallesi sınırları içinde kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Kaleiçi, Muratpaşa</span> Antalyanın eski ve tarihî kent merkezi

Kaleiçi, Antalya ilinin Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan deniz ve kara surları tarafından kuşatılan kent merkezine verilen isimdir. Kaleiçi'nin sokakları ve yapıları Antalya tarihinin izlerini günümüze kadar getirmektedir. Eski evlerin önemi sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda insanların yaşam şekli, davranışları, gelenekleri ve sosyal yönleri konusunda da çok yararlı bilgiler aktarmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hamamönü, Altındağ</span> Ankarada tarihi bir semt

Hamamönü, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan ve Ankara'nın en eski yerleşimlerinden biri olan tarihî bölge.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

Osmanlı döneminde İstanbul

<span class="mw-page-title-main">Panayia Evangelistria Kilisesi</span>

Panayia Evangelistria Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır. Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konak Pier</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Konak Pier, 1867 yılında İzmir'de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Kilisesi (Cunda)</span> Ayvalık, Cundada yer alan bir Rum Ortodoks kilisesi

Panayia Kilisesi, Panaya Kilisesi, Panagia Kilisesi ya da Koimesis Theotokou Kilisesi ; Türkiye'nin Balıkesir ilindeki Ayvalık'a bağlı Cunda'da, günümüzde harabe hâlinde olan eski bir Rum Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Camii (Cunda)</span> Cundada bir cami

Hamidiye Camii, Türkiye'nin Balıkesir ilindeki Ayvalık'a bağlı Cunda'da bulunan bir camidir. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından yaptırılan caminin inşası, kitâbesine göre 1897 ya da 1898'de tamamlanmıştır. Taştan yapılmış kâgir bir yapı olan cami, tek minarelidir.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Kulular'ın mülkü</span>

Hacı Kulular'ın mülkü, Azerbaycan'ın Şuşa kentinde tarihi ve mimari bir yapıdır. 1849'da ikinci loncanın tüccarı Kulu Muhammetali oğlu tarafından üç katlı bir saray inşa ettirilmiştir. Sarayda 46 oda ve iki büyük salon vardı.

Osmanlı Rum Konakları, Alaçam ilçesinde yer alan konaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Suda Rum Ortodoks Kilisesi (Eğrikapı)</span> İstanbulda tarihi kilise

Panayia Suda Rum Ortodoks Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde Eğrikapı semtinde bulunan bir Rum Ortodoks Kilisesi. 1816'da yeniden inşa edilen kilise 1851, 1930 ve 1946'da tamirat görmüştür. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillidir. Yığma malzemeden inşa edilmiş ve üzeri kiremit ile örtülüdür. Günümüzde kilise özelliğini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıca Apartmanı</span> İstanbulun Moda semtinde tarihî yapı

Sarıca Apartmanı, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Moda semtinde 1903 yılında inşa edilmiş bir yapıdır.