
Abbas Kiyarüstemi, dünya çapında tanınan ve takdir gören İranlı yönetmen, senarist ve yapımcıdır. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgâr Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

Kirazın Tadı, 1997 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Tahran'ın kenar mahallelerinden birinde arabasıyla dolaşarak intihar ettikten sonra para karşılığında mezarına toprak atacak birini arayan orta yaşlı bir adam hakkında, minimalist bir filmdir.

Rüzgâr Bizi Sürükleyecek, 1999 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Bir grup gazeteci ve üretim mühendisinin, yerel matem ritüellerini araştırmak ve belgelemek amacıyla bir Kürt köyüne yaptığı yolculuğu ve köye gelmeleriyle yaşananları konu alır. Filmin adı, İranlı ünlü şair Füruğ Ferruhzad'ın bir şiirinden alıntıdır. Filmin genelinde de, Ferruhzad ve Ömer Hayyam gibi pek çok İranlı şairin yaşam ve ölüme ilişkin şiirlerine göndermeler vardır.

Kandahar veya Ayın Ardındaki Güneş: Kandahar, 2001 İran - Fransa ortak yapımı Mohsen Makhmalbaf filmidir. Taliban dönemi Afganistanında geçer. Başarılı bir Afgan-Kanadalı olan Nafas'ın, ailesinin kaçarken Afganistan'da bıraktığı kızkardeşinden, milenyumun son güneş tutulması sırasında intihar edeceğine dair bir mektup alması ve bunun üzerine döndüğü Afganistan'da yaşadıklarını konu alır. Filmin senaryosu, Nafas'ı oynayan Nelofer Pazira'nın yaşadığı gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazılmıştır. Kısmen gerçeğe dayalı, kısmen kurgusaldır.

Arkadaşımın Evi Nerede?,, 1987 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Yönetmenin Köker Üçlemesinin ilk filmi kabul edilir. Küçük bir çocuğun komşu köyde oturan arkadaşının evini, arkadaşının kendisinde kalan defterini geri vermek için arayışını konu alır. Basit gibi görünen hikâye, insanların bireysel yükümlükleri, vicdan, sadakat ve günlük kahramanlıkları sembolize ederek anlatır. İran köylülerinin gelenekleri ve inançları da filmin pek çok yerinde görülür.

Ve Yaşam Sürüyor, 1992 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kiyarüstemi'nin Köker Üçlemesinin ikinci filmi sayılır. Yönetmen, 30 binden fazla kişinin öldüğü 1990 İran depreminden sonra, bir önceki filmi Arkadaşımın Evi Nerede'de oynayan oyuncuları bulmak amacıyla bölgeye gitmiştir. Belgesel tarzında çekilmiş olan bu film, söz konusu arayışın yarı kurgusal olarak anlatılmasına dayanır. Filmin konusunu, Farhad Kheradmand'ın oynadığı bir yönetmenin, deprem sonrası bölgeye yaptığı yolculuk oluşturur.

Köker Üçlemesi ya da Deprem Üçlemesi, İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin yönettiği üç filmlik seriye verilen addır. Bu filmler, Arkadaşımın Evi Nerede (1987), Ve Yaşam Sürüyor (1992) ve Zeytin Ağaçları Altında'dır. (1994)

Zeng-i Tefrih 1972 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi kısa filmidir. Adının Türkçe karşılığı, "Teneffüs"tür.

Tecrübe 1973 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kiyarüstemi'nin üçüncü filmidir. Adı, Türkçede, "Tecrübe" anlamına gelir.

Dow Rahehal Baraye yek Massaleh, 1975 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi kısa filmidir. Filmin adı, Türkçede Bir Problem İçin İki Çözüm anlamına gelir.
Rang-ha, 1976 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi kısa filmidir. 15 dakika uzunluğundadır. Filmin adı, Türkçede Renkler anlamına gelir.
Lebāsī Barā-ye Arūsī, 1976 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Orta metrajlı bir komedi filmidir. Filmin adı, Türkçede Düğün Elbisesi anlamına gelir.

Gozareş, 1977 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Yönetmenin bu ilk uzun metrajlı filmi, rüşvet almakla suçlanan bir vergi memurunun hikâyesidir. İntihar da, filmin temaları arasındadır. Filmin adı, Türkçede Rapor anlamına gelir. Filmde, sonradan Oscar'a aday gösterilecek olan ünlü İranlı oyuncu Shohreh Aghdashloo da rol aldı.
Ghazieh-e Shekl-e Aval, Ghazieh-e Shekl-e Dou Wom, 1979 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. 53 dakika uzunluğunda, orta metrajlı bir filmdir. Filmin adının Türkçe karşılığı, Birinci Olay, İkinci Olay 'dır.
Hamsarayan, 1982 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi kısa filmidir. Süresi, 17 dakikadır. Filmin adı, Türkçede Koro anlamına gelir.
Hemşehri, 1983 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi belgeselidir. 52 dakika uzunluğundadır. Filmin adının Türkçe karşılığı, Hemşehridir.
Mashgh-e Shab, 1989 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. 86 dakika uzunluğundadır. Filmin adı, Türkçede Ev Ödevi anlamına gelir.

Yakın Plan, 1990 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Öyküde yer alan kişiler filmde kendilerini oynamıştır.

ABC Afrika, 2001 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi belgeselidir. Süresi, 84 dakikadır.
Abbas Kiyarüstemi, filmlerinde görülen, çocuk kahramanlar kullanmasından kırsal bölgelerde geçen hikâyelere ve arabaların içinde sabit kamerayla çekilmiş diyaloglara, teknik ve temaları karakteristik bir şekilde kullanmasıyla tanınır. Ayrıca İran şiirinden diyalog, film adları ve filmlerinde işlediği temalarda yararlanması ve çoğunlukla belgesel tarzda film yapımını tercih etmesi de yönetmenin belirgin özelliklerindendir.