İçeriğe atla

Zeynep Fadıllıoğlu

Şakirin Camii, Üsküdar, İstanbul

Zeynep Behlil Fadıllıoğlu (d. 1955, İstanbul), Türk iç mimar.

İbrahim ile Semiha Şakir'in anısına yaptırılan Şakirin Camii'nin iç tasarımını yaparak dünyadaki ilk kadın cami tasarımcısı oldu.[1]

Ailesi

Anneannesi hafız, İbrahim ile Semiha Şakir'in büyük yeğenidir.[2]

Eğitimi

Yeniköy İlkokulu'nda ve İstanbul İngiliz Lisesi'nde okuduktan sonra Sussex Üniversitesi'nde iki yıl bilgisayar bölümününde okudu ardından Control Data Institute'ta bilgisayar programcılığı ve sistem analistliği okudu. 1978'de iç mimarlığa ilgisi nedeniyle Londra Inchbald School of Design'da sanat tarihi ve tasarım dersleri aldı.

Çalışmaları

Türkiye'ye döndükten sonra bilgi işlem merkezi Evren'de sistem analisti olarak üç yıl kadar çalıştı.[3] 1982-1997 yılları arası kocası Metin Fadıllıoğlu'nun da içinde bulunduğu restoran sektöründe restoran yönetimi ve tasarımı üzerine yoğunlaştı. Profesyonel uğraşısındaki restoran, yüzme havuzu, gece kulübü, diskotek tesislerinin iç dekorasyonlarını ve tefrişlerini gerçekleştirdi.

1995 yılında Zeynep Fadıllıoğlu Design (ZF Design) adında kurduğu bir mimarlık şirketi vardır. Mimar, ressam ve tasarımcılardan oluşan 25 kişilik bir ekiple ev, dükkân, işyerleri için tasarımlar gerçekleştirmektedir. İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde bulunan Tasarım Kültürü ve Yönetimi sertifika programında ders veriyor.

1999 ve 2000 yılında dünyanın en iyi 35 tasarımcısının yer aldığı Andrew Martin adlı kitaba girdi. BBC Radyosu'na verdiği Boğaz ve çocukluğum adlı bir ses kaydı vardır.

Ödülleri

  • Andrew Martin International Designer of the Year Award (2002)
  • House & Garden International Interior Designer of the Year (2002)
  • Modern Designer of the Year, Design and Decoration Awards (London, 2005) Boğaz manzaralı bir daire için.
  • The Wifts Foundation International Visionary Award (2011)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Dieter Rams</span>

Dieter Rams, tüketici ürünleri şirketi Braun, mobilya şirketi Vitsœ ve endüstriyel tasarımın fonksiyonellik ekolü ile yakından ilişkili olan Alman endüstriyel tasarımcı ve emekli akademisyendir. Ürünlerinde fazladan dikkat çekmeme yaklaşımı ve "az ama iyi" tasarıma olan inancı, zamansız bir kalite yakalamasını sağladı ve Rams'a dünyaca tanınırlığın yanı sıra beğeni de kazandıran birçok ürünün tasarımını etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Şakirin Camii</span> İstanbul, Üsküdardaki bir cami

Şakirin Camii, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, Karacaahmet Mezarlığı girişinde yer alan; 7 Mayıs 2009 gününde hizmete açılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Vitra Tasarım Müzesi</span>

Vitra Design Museum Almanya’nın Weil am Rhein şehrinde yer alan özel bir müzedir.

Türkiye'de cami mimarisi 1923’te Türkiye devletinin kurulmasıyla başlayan ve günümüze kadar gelen süreçte, Türkiye toprakları üzerinde süregelen camii mimarisi ve bu mimari uygulamalarla ilgili süreçleri inceler.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Tayla</span>

Hüsrev Tayla Türk mimar. En çok Ankara'da yer alan Kocatepe Camii ve İstanbul'da yer alan Şakirin Camii tasarımlarıyla tanınmıştır.

TBMM Camii Kompleksi, TBMM kompleksindeki milletvekillerine ve meclis çalışanlarının kullanımı için inşa edilmiş bir cami ve camiyle birlikte inşa edilmiş kitaplık binası ile meydanı içeren yapı grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Camii</span> İstanbulun Çamlıca semtinde bir cami

Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Ive</span>

Sir Jonathan Paul Ive, Apple firmasına yaptığı tasarımlarla ünlenen İngiliz tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Sancaklar Camii</span> İstanbul Büyükçekmecede yer alan cami

Sancaklar Camii, İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde yer alan bir camidir. Emre Arolat'ın tasarladığı cami, 2013 yılında hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme Tasarımı</span>

Material Design Google tarafından 2014 yılında geliştirilen bir tasarım dilidir. Google 2014 Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 tarihinde Materyal Tasarımı açıkladı. Origamiden ilham alan düzen, Microsoft'un "Metro" temasının daha pastel ve kâğıtlaşmış halini andırıyor. Bu, Google Now-da tanıtılan "Kart" motifleri üzerine genişlenir. Materyal Tasarımında grid tabanlı düzenleri, duyarlı animasyonlar ve geçişler, dolgu ve aydınlatma ve gölgeler gibi derinlik etkileri daha liberal kullanır. Tasarımcı Matías Duarte bunu "gerçek kâğıt gibi, dijital malzeme genişletmek ve akıllıca reform olabilir" gibi, belirtti. Malzemenin fiziksel yüzeyleri ve kenarları vardır. Dikişler ve gölgeler dokunmada neler yapabileceğiniz hakkında anlam vermektedir. "Google, yeni tasarım dilinin kâğıt ve mürekkepe dayandığını belirtiyor. Google, Mayıs 2021'de Android 12 sistemini piyasaya sürerken, artırılmış animasyonu, daha büyük düğmeleri ve kullanıcının duvar kağıdından özel UI temalarının oluşturulabilmesini vurgulayan "Material You" olarak bilinen bir konsepti açıkladı.

Canan Tolon, Türk,ressam, enstalasyon sanatçısı.

Galina Andreyevna Balaşova, Sovyet uzay programı ile ilişkili bir Rus mimar ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Mau</span>

Bruce Mau Kanadalı tasarımcı ve eğitimci. Kariyerine grafik tasarımcı olarak başladı ancak daha sonra mimarlık, sanat, müzeler, film, eko-çevre tasarımı ve kavramsal felsefeye odaklandı. Mau, Pratt Enstitüsü'nde, Lisansüstü Mimarlık ve Kentsel Tasarım bölümünde Misafir Profesör olarak görev yapmaktadır.

Melike Altınışık, Türk mimar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Red Dot</span>

Red Dot Tasarım Ödülü, Red Dot GmbH & Co. KG tarafından verilen Alman uluslararası tasarım ödülüdür Ürün tasarımı, markalar ve iletişim tasarımı ve tasarım kavramı için ödül kategorileri bulunur. 1955'ten beri, tasarımcılar ve üreticiler ödüller için başvurur ve kazananlar yıllık bir törenle sunulur. Kazanan ürünler, Essen 'deki tarihi Zollverein Kömür Madeni Sanayi Kompleksi'nin tesislerindeki Red Dot Tasarım Müzesi'nde diğerleri arasında sunulur. İlk Red Dot Tasarım Müzesi olan Red Dot Tasarım Müzesi Essen, 1997 yılında inşa edilmiştir. İkinci Red Dot Tasarım Müzesi, 2005 yılında Singapur'da inşa edildi. Red Dot Tasarım Ödülü, 2014'te 70 ülkeden 15,500'den fazla başvuru aldı ve yalnızca 2016'da, 102'si "En İyinin En İyisi" kategorisinde olmak üzere 1,559 Red Dot ödülüne layık görüldü. Tasarım endüstrisindeki en prestijli ödüllerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">IF Ürün Dizayn Ödülü</span>

iF Ürün Tasarım Ödülü 1954'te verildi ve her yıl iF Uluslararası Forum Tasarımı tarafından verilir. Birden çok disiplini kapsayan ödül, her yıl yaklaşık 59 ülkeden 5,500'den fazla başvuru alır.

Kalef Alaton, Türk asıllı Amerikalı iç mimar. Alaton, 1980'lerde Kaliforniya konut iç mekanları üzerindeki en büyük etkilerden biri olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Kuzu</span>

Atilla Kuzu, Türk iç mimar ve mobilya tasarımcısı.