İçeriğe atla

Zeynep Ergun

Zeynep Ergun (1956,[1] İstanbul - 7 Mayıs 2022), Türk profesör ve yazar.[2] Emekliliğinden önce İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı başkanıydı.

Zeynep Ergun ve sevgili dostu Bacı, 2009

Ergun, 1978'de Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden doktora derecesini aldı. 1988-1995 yılları arasında aynı kurumda yardımcı doçent olarak çalıştı. 1997'de bölüm başkanlığına, 2001'de profesörlüğe terfi etmişti.

Yazar Peride Celal'in (1916-2013) kızı olan Ergun'un bir oğlu vardı.

Yayınladığı eserleri

  • Erkeğin Yittiği Yerde - Everest Yayınları 2009;[3] Notos 2020.[4]
  • My Father’s House: The Function of Houses in the 18th Century English Novel. Montreux, London, Washington: Minerva Press, 1996.
  • Kardeşimin Bekçisi: Başlangıcından II. Dünya Savaşı’na Kadar İngiliz Detektif Yazın, Everest Publications, İstanbul, 2003.
  • Kadınlar Dile Düşünce, edited by Jale Parla ve Sibel Irzık, İletişim Publications, İstanbul 2004: “Yeni Yüzyılda Eski İngiliz Kadını”.
  • Jane Eyre: Kadın, Öfke, Toplum ve Uzlaşma. Argos, Issue:18, pp. 73–79, İstanbul, 1990.
  • Virginia Woolf: Yaşam ve Yazı. Argos, Issue:17, pp. 151–154. İstanbul, 1990.
  • Mrs Dalloway: Ya da Başkaldırı: Argos, Issue:20, pp. 146–158, İstanbul, 1990.
  • The Rainbow: Kadının Arayışı: Argos, Issue:22, pp. 64–77, İstanbul, 1990.
  • Charlotte Brontë: Tutkulu Bir Kişilik: Argos, Issue:23, pp. 60–63, İstanbul, 1990.
  • Victoria Döneminde Roman ve Okuru: Argos, Issue:25, pp. 57–60, İstanbul, 1990.
  • Büyük Umutlar: Kurmacanın içindeki Kurmaca: Argos, Issue:26, pp. 50–60, İstanbul, 1990.
  • Lack of Communication in Dickens’s Hard Times: Litera, Volume 10, pp. 19–46, Istanbul University Press, Istanbul, 1991.
  • Mary Shelley ve Yaratma Uğraşının Tehlikeleri: Kuram, Volume 2, pp. 63–70, Kur Publications, İstanbul 1993.
  • The Picture of Dorian Gray: The Genesis of a Painting: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Publication, İstanbul 1995.
  • Sanatı Yitirme Kaygısı: Yeni Hayat Üzerine Bir Deneme: Cumhuriyet, Kitap Eki, Issue 256, pp. 14–16, Yeni Gün Haber Ajansı Basım ve Yayıncılık A.Ş., İstanbul, 1995.
  • ’Koşucu’: Etkinlik ve Edilgenlik Sorunları: Peride Celal’e Armağan, edited by Selim İleri, Oğlak Armağan Kitaplar, pp. 152–158, Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık Ltd. Şti., İstanbul 1996.
  • Robinson Crusoe’da Ev Kavramı: Nar: Edebiyat Ürünleri Dergisi, Issue:12, pp. 66–78, Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık Ltd. Şti., İstanbul 1996.
  • Order Restored: A Study of Wilkie Collins’s The Moonstone: Litera, Volume 12, pp. 99–135, Istanbul University Press, Istanbul, 1998.
  • Sanatı Yitirme Kaygısı: Orhan Pamuk’u Anlamak, derleyen Engin Kılıç, İletişim Yayınları, İstanbul 1999, pp. 247–264
  • The Misfits (book): Yayına hazır makale, Stand Magazine Ltd., Cambridge University Press, Shaftsbury Road, Cambridge

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Zeynep Ergun | Notos Kitap". 5 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Polisiye ve ölümün şeyleşmesi". BirGün. birgun.net. 3 Kasım 2016. 6 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2017. 
  3. ^ "Erkeğin yittiği yer özlenen bir yer - AKŞAM - Türkiyenin Haber Sitesi - Son Dakika Haberleri - Güncel haberler". 15 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2011. 
  4. ^ "Erkeğin Yittiği Yerde | Notos Kitap". 18 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ahmet Enis Batur, Türk şair, yazar ve yayımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Latife Uşşakî</span> Mustafa Kemal Atatürkün eşi (1923–1925)

Latife Uşşakî ya da Latife Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ve tek evliliğinde eşiydi. 29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında, iki buçuk yıl Atatürk ile evli kalmıştır. Atatürk ile evliliği ve bu evliliğin bitişi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli ve popüler bir konudur.

Cevat Çapan, Türk akademisyen, şair, yazar ve çevirmen.

Osman Sınav, Türk yapımcı, yönetmen, senarist ve reklamcı.

<span class="mw-page-title-main">Doris Lessing</span> Yazar

Doris Lessing, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Britanyalı yazardır.

Türkçe dil bilgisi, Türkçeyi meydana getiren ses, sözcük yapılışı, sözcük hazinesi, anlam değişmeleri, tümce kuruluşu ve yapısı gibi ögeleri inceleyip kurallara bağlayan dil bilgisi bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul bibliyografyası</span>

İstanbul hakkında yazılmış kaynak eserler şu şekildedir.

Osman Türkay, uzay şairi olarak da bilinen Kıbrıslı Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Hanedanı</span> Osmanlı İmparatorluğunu yöneten aile

Osmanlı Hanedanı, Osmanlı İmparatorluğu'nu yaklaşık 623 yıl yöneten hanedandır. Osmanlılar, Osmanoğulları, Âl-i Osman ve Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinir. Hanedan, adını Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'den alır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Özer</span> Türk şair ve yazar (1935-2009)

Kemal Özer, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">İmamet (İsnâaşeriyye öğretisi)</span>

Onikicilik / On ikiciler İlâhiyatı ya da On İki İmamcılık; Şiîliğin "İsnâaşeriyye" meşrebi içerisinde mevcûd olan On İki İmamcı tüm tarikat ve mezheplerin ortak itikadını tanımlamak maksadıyla kullanılan bir fıkıh deyimi olup, Ca'feriyye, Alevîlik, Bektaşîlik ile Arap Aleviliği'ni de kapsamı altına almaktadır. Şiîliğin "İsnâaşerîyye" ya da "On ikiciler" şubesine göre "On İki İmam", Muhammed bin Abdullah'ın ruhani ve siyâsi takipçileri olarak kabul edilmektedirler. Onikiciler'in İlâhiyâtı'na göre, Muhammed ile tâkipçilerinden oluşan toplam "On Dört Masum" insan (Muhammed, Fâtıma ve On İki İmâm) sadece toplumu adaletle yönetmekle kalmayıp, ayni zamanda şeriatın tefsiri ve Kur'an-ı Kerîm'in bâtınî te'vilini yapmakla selâhiyetlendirilmişlerdir. Toplum için birer rehber ve model olma husûsiyeti taşıyan peygamber ve imâmlar hatadan ve günahtan arındırılmış şahsiyetler olup, Allah tarafından ilâhî bir hüküm yani nass neticesinde seçilerek tâyin edilmişlerdir. On ikiciler'in itikadına göre, müslümanları ilgilendiren itikadî ve fıkhî konuların hepsi üzerinde tam bir mutlak otorite sahibi olan ve Cenâb-ı Hak tarafından ilâhî olarak atanmış olan bir "Mehdî" her çağda mevcûttur. Bu sıra içerisinde Ali birinci sırada yer almakta ve arkasından on bir tane imâm daha gelmektedir. (Bu kural Ehl-i Sünnet tarikat için de geçerli olup, orada yalnızca imâma, "Hazreti Üstâd", "Efendi", ya da "Pîr" gibi ünvânlar verilmekte olup, fıkhî ve diğer hususlarda bu hazreti üstâd efendiler tam bir mutlak otoriteye sahip bulunmaktadırlar.) Bunlar Muhammed bin Abdullah'ın neslinden olup, onun kızı olan Fâtıma'nın erkek çocuklarının soyundan gelmektedirler. Her bir "İmâm-ı Zamân" evvelkinin erkek çocuğu olmak zorundadır ve silsile bu şekilde devam etmektedir. Burada istisnâi kural sadece Hasan el-Mûctebâ'nın erkek kardeşi olan Hüseyin için geçerlidir. On İkinci ve son imâm olan Mehdî'nin ise hâlâ sağ olduğuna ve gayba halinde gizlendiğine inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Füsun Akatlı</span> Türk yazar

Suat Füsun Akatlı, Eleştirmen, yazar, öğretim üyesi.

İnan Çetin, Türk yazar.

Cem Akaş, Türk roman, öykü ve deneme yazarı, çevirmen ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">16:9</span>

16:9 (1.78:1) bir çerçeve oranıdır. 16 birim genişliğe ve 9 birim yüksekliğe sahiptir. HDTV, HD olmayan dijital televizyon ve analog geniş ekran televizyon (EDTV) PALplus için uluslararası bir standart görüntü çerçeve formatıdır. 16:9, Full HD (1920×1080) ve Standard HDTV (1280×720)'nin çerçeve oranıdır.

Barış Behramoğlu yazar, çevirmen, edebiyatçı.

Heath Ward Lowry, Amerikalı Osmanlı tarihçisi ve akademisyendir.

Dünya Kitap Ödülleri, Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana her yıl verilen edebiyat ödülleridir.

<span class="mw-page-title-main">Misak Metsarents</span> Osmanlı Ermenisi şair

Misak Medzarents Osmanlı Ermenisi şair.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Ermeni Mezarlığı</span> İstanbulda bulunan bir Ermeni Mezarlığı

Balıklı Ermeni Mezarlığı, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinin Seyitnizam mahallesinde bulunan bir Hristiyan mezarlığı. Kabristan adını eski bir yerleşim yeri olan günümüzde ise Zeytinburnu'nun semtlerinden biri olan Balıklı'dan almaktadır. Bakımı ve işletmesi Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından yapılmaktadır.