İçeriğe atla

Zeynep Direk

Zeynep Direk
Doğumu1966[1]
İstanbul, Türkiye
Alma materBoğaziçi Üniversitesi
Memphis Üniversitesi
ÇağıÇağdaş felsefe
BölgesiBatı felsefesi
OkuluKıta felsefesi
KurumlarıGalatasaray Üniversitesi
Koç Üniversitesi
İlgi alanları
Etkilendikleri

Zeynep Direk (doğum 1966, İstanbul), feminist felsefe ve çağdaş Fransız felsefesi alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınan Türk filozof, akademisyen ve çevirmen. Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesörlük görevini sürdürmektedir.

Hayatı

1966 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi felsefe öğretmeni Nuran Direk, babası yüksek kimya mühendisi Altay Direk'tir.[2]

Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi'nde, yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde (1990) tamamladı. Aynı üniversitede felsefe alanında yüksek lisans derecesi aldı (1992).[3] Doktora eğitimine Kanada'da, University of Western Ontario'da başladı.[4] 1995-1996 yıllarında Paris'te Jacques Derrida'nın derslerini takip etti.[4] Doktora derecesini 1998 yılında Memphis Üniversitesi'nden aldı.[5]

1998-2014 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi'nde görev yaptı. 2010 yılında profesör unvanını aldı. 2014 yılından itibaren Koç Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde öğretim üyesidir.[3]

Seçili eserleri

Yazar

  • Başkalık Deneyimi - Kıta Avrupası Felsefesi Üzerine Denemeler, 2013
  • Cinsel Farkın İnşası, 2018
  • Ontologies of Sex: Philosophy in Sexual Politics: Philosophy in Sexual Politics, 2020
  • Çağdaş Kıta Felsefesi: Bergson'dan Derrida'ya, 2021

Editör

  • Dünyanın Teni: Merleau-Ponty Felsefesi Üzerine İncelemeler, 2003
  • Çağdaş Fransız Düşüncesi, 2004 (Refik Güremen ile birlikte)
  • Zaman ve Başka, Emmanuel Levinas, 2005 (Çeviri editörü ve çevirinin ön sözünün yazarı)
  • Cinsiyetli Olmak, 2007
  • Jean-Paul Sartre: Tarihin Sorumluluğunu Almak, 2013 (Gaye Çankaya ile birlikte)
  • A Companion to Derrida, 2014 (Leonard Lawlor ile birlikte)
  • Cinsiyetli Yazmak, 2016

Çevirmen

  • Irk Kavramını Kim İcat Etti?: Felsefi Düşüncede Irk ve Irkçılık, Robert Bernasconi, 2000 (Tendü Meriç ve diğerleri ile birlikte)
  • Sonsuza Tanıklık, Emmanuel Levinas, 2010 (Medar Atıcı ve diğerleri ile birlikte)
  • Levinas Okumaları, Robert Bernasconi, 2011
  • Leibniz: Mümkün Dünyaların En İyisi, Jean-Paul Mongin, 2012
  • Platon'un Eczanesi, Jacques Derrida, 2014
  • Otur Kızım: Kadın Düşmanlığının Mantığı, Kate Manne, 2017 (Ata Mert Binicioğulları ile birlikte)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 
  2. ^ ""Çocuklar için felsefe hakkıyla yapılsın isterim / Nuran Direk'le söyleşi"". Felsefeciler Derneği. 7 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  3. ^ a b "Zeynep Direk". Koç Üniversitesi web sitesi. 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2020. 
  4. ^ a b ""Hakkında"". 8 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Zeynep Direk". Metis Kitap web sitesi. 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Habermas</span> Alman felsefeci/felsefe profesörü, sosyolog ve siyaset bilimci

Jürgen Habermas, Alman felsefeci/felsefe profesörü, sosyolog ve siyaset bilimci. Müzakereci demokrasinin babası olarak bilinir.

Bedia Akarsu, Türk filozof ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-François Lyotard</span> Fransız filozof (1924 –1998)

Jean François Lyotard;, Fransız filozof, edebiyat teorisyeni, postmodernizmin ve postmodern felsefe 'nin öncülerinden olan çağdaş Fransız düşünürü.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Derrida</span> Edebiyat eleştirmeni ve yapısökümcülük olarak bilinen eleştirel düşünce yönteminin kurucusu

Jacques Derrida, Fransız filozof, edebiyat eleştirmeni ve yapısökümcülük olarak bilinen eleştirel düşünce yönteminin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Marcel</span>

Gabriel Marcel, 1889-1973 yılları arasında yaşamış olan Fransız varoluşçu filozof, oyun yazarı ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">20. yüzyıl felsefesi</span>

20. yüzyıl felsefesi, 19. yüzyıl sonlarından başlayıp günümüze kadar gelen ve devam eden düşünce geleneklerini ve felsefi akımları kapsar. Her çağın felsefesinin kendi toplumsal, kültürel ve siyasal koşullarıyla etkileşimli olduğu gibi, 20. yüzyıl felsefesi de kendi siyasal ve toplumsal gelişmelerinden etkilenmiştir. Çağın siyasal olayları, kültürel ve teknolojik gelişmeler, bilimsel alandaki yeni sonuçlar, ortaya çıkan yeni düşünce eğilimlerinin hepsi 20. yüzyıl felsefesinde görülen bilime yönelik sorgulayıcı yaklaşımların, aklın sorgulanması girişimlerinin, dile yönelik ilginin, özne kavramı üzerinde yürütülen tartışmaların, zihin problemlerinin, yeni bir boyut kazanan bilgi sorununun, cinsellik soruşturmasının, yabancılaşma ve iktidar sorunsalının arka planını oluşturmaktadır. Bu çağın düşünürlerinin çoğunluğu bir şekilde çalışmalarında çağın kuramsal sorunlarını dillendirmiş ve yanıt arayışında olmuştur.

Luce Irigaray, yapısalcılık sonrası gelişen ve etkili olan Fransız feminist felsefenin ünlü üç isiminden biridir. Bu eğilime postmodern feminizm denilmesi de söz konusudur. Feminist teorisyen, psikanalizci ve edebiyat kuramcısı.

Maurice Blanchot, Fransız edebiyat kuramcısı Edebiyat teorisyeni ve yazardır. Gilles Deleuze, Michel Foucault, Jacques Derrida gibi Postyapısalcı filozoflar üzerinde önemli bir etki bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Kıta felsefesi</span>

Kıta felsefesi, Avrupa'daki 19. ve 20. yüzyıl felsefe geleneklerini tanımlamakta kullanılan terim. 20. yüzyılın ikinci yarısında anadili İngilizce olan filozoflar tarafından, analitik felsefenin dışında kalan görüş ve düşünceler için kullanılmaya başlanmıştır. Kıta felsefesi, şu akımları içinde barındırır: Alman idealizmi, fenomenoloji, varoluşçuluk, yorumsama, yapısalcılık, postyapısalcı felsefe, Fransız feminizmi, Frankfurt Okulu'nun eleştirel teorisi ve Batı Marksizmi ile psikoanalitik teorinin ilgili alanları.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

Varlık ve Zaman, Alman filozof Martin Heidegger'in 1927 yılında yayınlanmış eseridir. Her ne kadar kısa sürede yazılmış ve giriş kısmında belirtilen ikinci bölüm tamamlanamamış olsa da 20. yüzyıl felsefesinde bir hayli etkili olmuş bir kitaptır. Heidegger'in toplam 110 eserlik külliyatı içinde felsefesinin ana fikirlerini açımladığı temel eseri olarak kabul görür.

Rosi Braidotti, İtalyan filozof, feminist ve kuramcı.

Naomi Zack, Oregon Üniversitesi'nde felsefe ve danışman profesörüdür. Zack, birçok tezine ek olarak yedi tane kitabı yayımlanan bir yazardır. Özellikle afet ve ırkçılıkla başa çıkmak zorunda olan bölgelere, feminist etiklerindeki bölümlere fazlasıyla katkı sağlamıştır. Zack, kadınların temsilciliğiyle alakalı birçok profesyonel rolde ve felsefede yetersiz temsil edilen gruplarda yer almıştır. Zack, aynı zamanda, Hypatia: A Journal of Feminist Philosophy, The Journal of Race and Policy, Ethnic Studies: an Interdisciplinary Journal of Culture ve Radical Philosophical Review gibi dergilerin yayın kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alasdair MacIntyre</span>

Alasdair Chalmers MacIntyre, öncelikle ahlaki ve politik felsefeye katkısı ile tanınan, aynı zamanda felsefe ve teoloji tarihindeki çalışmaları ile tanınan İskoç filozof.

<span class="mw-page-title-main">Tıp felsefesi</span> felsefe dalı

Tıp felsefesi, sağlık bilimleri alanındaki uygulamalar, kuramlar ve araştırmalarla ilgilenen bir felsefe dalıdır. Daha çok bilgi kuramı, metafizik ve bioetikle uyuştuğu kimi noktalarda tıp etiği alanlarına eğilir. Felsefe ve tıp ilişkisi Antik Yunanistan'da ortaya konmuş ve yüzyıllar boyunca devam edegelmiştir. Ancak tıp felsefesi, 19. yüzyıla kadar akademik bir disiplin olarak kabul görmemiştir. 20. yüzyılın sonunda tıp ve felsefe alanında çalışan akademisyenler arasında tartışmalar cereyan etmiş ve bu alanın ayrı bir akademik disiplin olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştır. Son yıllarda ise tıp felsefesi üzerine eğilen dersler açılmış, dergiler ve kitaplar yayımlanmış ve konferanslar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi ve felsefesi</span> Bir akademik disiplin

Bilim tarihi ve felsefesi, Bilim felsefesi ve Bilim tarihi'ni kapsayan bir akademik disiplin'dir. Alandaki birçok bilim insanı öncelikle tarihçi veya filozof olarak eğitilmiş olsa da, birçok önde gelen üniversitede HPS'nin akademik derece veren bölümleri mevcuttur. Bilim felsefesi ve bilim tarihi'nin kendine ait disiplinleri olsa da Bilim tarihi ve felsefesi başlı başına ayrı bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan felsefesi</span>

Hristiyan felsefesi, MS 2. yüzyıldan günümüze kadar Hristiyanlar tarafından ortaya konulan ve tartışılan felsefî fikirlerdir.

Kim Sterelny Avustralyalı bir filozof ve Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Wellington Victoria Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Okulu'nda felsefe profesörüdür. Bilim felsefesi alanında birçok uluslararası ödülün sahibidir ve daha önce Biology and Philosophy'nin editörlüğünü yapmıştır. Aynı zamanda Avustralya Beşeri Bilimler Akademisi üyesidir. Halen Uluslararası Tarih ve Bilim ve Teknoloji Felsefesi Birliği'nin (2020–2023) Mantık, Metodoloji ve Bilim ve Teknoloji Felsefesi Bölümü'nün Birinci Başkan Yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nami Başer</span>

Nami Başer, emekli felsefe profesörü, yazar, çevirmen, tiyatrocu.