İçeriğe atla

Zeynelzade Kütüphanesi

Zeynelzade Kütüphanesi
Harita
ÜlkeTürkiye
TürHalk kütüphanesi, Çocuk Kütüphanesi
Kuruluş18. yüzyıl (1797)[1]
KonumAkhisar, Manisa


Zeynelzade Kütüphanesi, Manisa'nın Akhisar İlçesinde yer alan tarihi bir kütüphanedir.[2] 1797 yılında Zeynelzade Hacı Ali Efendi tarafından inşa ettirilen kütüphanede o dönem için 995 adet el yazması eser olduğu Aydın Vilayeti salnamesinde belirtilmiştir.[3] Bünyesinde barındırdığı bu el yazması eserler önce şehir merkezinde yeni açılan kütüphanenin arşivine oradan da Manisa Yazma Eserler Kütüphanesi'ne taşınmıştır.[4] 2013 yılında restorasyon çalışmaları yapılan yapı günümüzde Çocuk Kütüphanesi ve okuma salonu olarak kullanılmaktadır.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ Ünalan, Hacer Sibel (2012). Anadolu'daki Türk kütüphaneleri. İstanbul: İslâm Araştırmaları Merkezi. s. 278. ISBN 9786055586805. 
  2. ^ "Tarihi Zeynelzade Kütüphanesi". www.akhisar.bel.tr. Akhisar Belediyesi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  3. ^ Cunbur, Müjgan (1966). "Tarihimizde Anadolu'da Kütüphane Kurma Çabaları". Türk Kütüphaneciliği. 15 (2). Türk Kütüphaneciler Derneği. ss. 131-132. ISSN 2147-9682. 
  4. ^ Zincir, Gül Güney (Eylül 2023). Tezyinat Açısından Özellikli Kur’an-I Kerim Nüshaları Manisa Yazma Eser Kütüphanesi Koleksiyonu. Eğitim Yayinevi. s. 16. ISBN 9786256552227. 
  5. ^ "Akhisar Zeynelzade Kütüphanesi Restorasyonu Tamamlandı". IHA. İhlas Haber Ajansı. 24 Aralık 2013. 6 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 
  6. ^ "Zeynelzade Çocuk Kütüphanesi ve Çocuk Okuma Salonu". www.akhisar.bel.tr. 27 Kasım 2019. Erişim tarihi: 6 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Kütüphanesi</span> Mısır İskenderiyede antik dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri

İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Millet Yazma Eser Kütüphanesi</span>

Millet Kütüphanesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Feyzullah Efendi Medresesi'nde 1916 yılından beri hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Celsus Kütüphanesi</span> İyonya döneminde iki katlı inşa edilen Efeste bulunan bir kütüphane kalıntısı.

Celsus Kütüphanesi, İzmir, Selçuk'a bağlı Efes'te bulunan bir kütüphane kalıntısı. Roma senatörü Gaius Julius Celsus Plemaeanus için vefatından sonra oğlu Galius Julius Aquila tarafından yaptırılmıştır. İnşa edilen kütüphane iki katlıdır. Zamanında 14.000 kadar kitaba ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Efendi Kütüphanesi</span>

Atıf Efendi Kütüphanesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Vefa semtinde, Vefa Caddesi'nde Başdefterdar ve divan sahibi bir şair olan Atıf Mustafa Efendi'nin 1741 yılında yaptırmış olduğu bağımsız binası olan bir kütüphanedir. Osmanlı devletinde bağımsız bir binaya sahip olan ikinci kütüphanedir. Birinci kütüphane ise 1678 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Köprülü Kütüphanesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Türkiye)</span> ulusal kütüphane

Millî Kütüphane, dünyada var olan benzerleri gözetilerek 1946 Ankara'da kurulmuş olan Türkiye'nin ulusal kütüphanesi.

<span class="mw-page-title-main">El yazması</span>

Elyazması ya da el yazması, elle yazılan ve çizimleri yapılan; genellikle edebî, sanatsal ya da tarihî önemi haiz kitap.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Milli Kütüphane</span>

İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Millî Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Millî adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ragıp Paşa Kütüphanesi</span> İstanbul’un Laleli semtinde bulunan ve 18. yüzyılda hizmete girmiş kütüphane

Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi, İstanbul'un Laleli semtinde bulunan 18. yüzyılda hizmete girmiş kütüphane. 1999'daki Marmara Depremi'nden bu yana geçici olarak kapalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

Nuruosmaniye kütüphanesi İstanbul Eminönü Çemberlitaş'ta Kapalı Çarşı girişinde bulunan kütüphane. Yapımına 1749 yılında I. Mahmud döneminde başlandı, 1755'te III. Osman döneminde tamamlandı. Barok üslupta yapılan binanın mimarı Sinan Kalfa'dır.

Bursa Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi, 14. yüzyıldan kalma Bursa İnebey medresesinde bulunan kütüphanedir. Kütüphane, Süleymaniye ve Millet yazma eser kütüphanelerinden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük yazma eser kütüphanesidir ve 8389 adet yazma eser barındırmaktadır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi; kuruluş tarihi 1908'e dayanan bir parlamento kütüphanesidir. 21 Aralık 1960 tarihinden beri şu anki binasında hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi</span> Türkiyede bir kütüphane

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin Ankara şehrinde yer alan bir kütüphanedir. 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla ülkenin en büyük kütüphanesidir. Kurulum çalışmalarına 2016'da başlanan kütüphane, 22 Şubat 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yaklaşık 2 bin davetlinin katılımıyla açılmıştır.

Ayfer Atay;, Türk futbolcu ve siyasetçi, Ortaköy SK eski futbolcusu ve başkanı. 1989-1999 arası, iki dönem SHP ve CHP'den Beşiktaş Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">1979 Beşiktaş Jimnastik Kulübü Olağan Kongresi</span>

1979 Beşiktaş Jimnastik Kulübü Olağan Kongresi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün yeni başkanını belirlemek için 8 Nisan 1979 tarihinde Harbiye'de bulunan Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen olağan seçimli kongredir. Yapılan olağan kongre sonucunda tek aday Gazi Akınal 2. kez Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü Necip Paşa Kütüphanesi</span> İzmir Tire Gürcü Necip Paşa Kütüphanesi

Gürcü Necip Paşa Kütüphanesi, İzmir ilinin Tire ilçesinde yer alan 19. yüzyılda hizmete girmiş, bağımsız bir binası olan bir kütüphanedir. Tire'nin en önemli kültür miraslarından biri olarak nitelendirilmektedir.

Mümtaz Kola;, Türk siyasetçi ve bankacı. 1984-1989 arası Anavatan Partisi'den Beşiktaş Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır.