İçeriğe atla

Zeynel Doğan

Zeynel Doğan
DoğumKahramanmaraş, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekOyuncu
Etkin yıllar2012-günümüz

Zeynel Doğan, Kürt yönetmen ve oyuncu. Daha çok Babamın Sesi çalışmasıyla tanınmaktadır.

Hayatı

Elbistan doğumlu olan Doğan, 1979'dan 1990'lı yıllara kadar Suudi Arabistan'da[1] işçi olarak çalışan[2] bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Annesi, Basê Doğan'dır. Doğan'ın babası, uzun süre yurda geri dönmemiştir ve Doğan ile ailesinin okuma-yazması olmadığı için aile, babaya mektup göndermeyip bunun yerine ses kayıtları göndermiştir.[3] Baba da karşılık olarak sesini teyp ile kasede kaydederek ailesini göndermiştir.

Zeynel Doğan, Eskişehir'de iletişim fakültesi okudu. 2003-2005 yıllarında Diyarbakır'ın yerel kanalı olan Gün TV'de çalıştı. 2006 yılında Diyarbakır Sinema Atölyesi koordinatörü olarak çalışmaya başladı. 2010-2016 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Aram Tigran Kent Konservatuvarı'nda Sinema Bölümünde eğitmen olarak çalışan Doğan, babasına gönderdikleri/babasından aldıkları ses kayıtlarından yola çıkarak Orhan Eskiköy ile birlikte Babamın Sesi adlı bir film çalışmasına başladı. Maraş Katliamı'ndan etkilenen Kürt-Alevi bir ailenin hikâyesini ele alan filmde, Doğan'ın ailesinin gerçek hikâyesi işlendi. Film, dünya premierini Roterdam Film Festivalinde yaptı. 2012 de Istanbul Film Festivali'nde en iyi senaryo ve Adana Altın Koza Film Festivali'nde en iyi film ödüllerini aldı. 2 Ekim 2012'de Türkiye genelinde gösterime girdi.

Zeynel Dogan Diyarbakır şu an Finlandiya'da Helsinki'de yaşıyor. Evli ve iki çocuk babası.

Ödülleri

Kaynakça

  1. ^ "Mum's the word" (İngilizce). www.filmfestivalrotterdam.com. Erişim tarihi: 13 Kasım 2012. 
  2. ^ "Asimilasyonu ilk 'Babamın Sesi'yle hissettik". Özgür Gündem. 8 Nisan 2012. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2012. 
  3. ^ "Unut ve yerine başka bir şey koy". ntvmsnbc.com. 4 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Yılmaz</span> Türk yönetmen, yapımcı ve senarist (1926–2006)

Atıf Yılmaz Batıbeki Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Erol Taş</span> Türk sinema oyuncusu (1928–1998)

Erol Taş, Türk oyuncu ve eski boksör.

<span class="mw-page-title-main">Adana Altın Koza Film Festivali</span> her yıl Türkiyenin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivali

Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

Menderes Samancılar, Kürt asıllı Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ezel Akay</span> Türk Yönetmen

Ezel Akay, Türk yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

Şerif Sezer, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Umut</i> (film, 1970) Yılmaz Güneyin 1970 yapımı dram filmi

Umut, senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı 1970 yapımı filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda Yılmaz Güney'in yanı sıra Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer almaktadır. Film, geçimini atına bağlamış olan bir faytoncunun, atının bir araba çarpması sonucu ölmesinin ardından meçhul bir definenin peşinden koşmasını anlatmaktadır. Türk sinemasının ilk gerçekçi filmi olan Umut, ülkede o tarihe kadar çekilen en iyi film olarak kabul edilmiştir. Çekildiği dönemde Türkiye'de sansüre uğrayan film, 1971'de Cannes Film Festivali'nde, ardından restore edilmiş hâliyle 2015'te Venedik Film Festivali'nin "Klasikler" bölümünde gösterilmiştir. Film ayrıca, 1970'te düzenlenen 2. Adana Altın Koza Film Festivali'nde beş farklı dalda ödül kazanmış ve 2015'teki 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri'nde "100 Yılın En İyi Türk Filmi" seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aliye Rona</span> Türk tiyatro ve sinema oyuncusu (1921–1996)

Aliye Rona doğum adıyla Aliye Dilligil, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

Mazlum Çimen, Türk besteci, keman sanatçısı, balet ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Songül Öden</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Songül Öden, Zaza kökenli Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Duru</span>

Yılmaz Duru, Türk oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist ve dansçı.

<i>İki Dil Bir Bavul</i> 2008 yapımı Kürt–Türk sinema filmi

İki Dil Bir Bavul, 2008 yapımı Türk filmi. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan'ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle geçirdiği bir yılını anlatır. 23 Ekim 2009 tarihinde vizyona girmiştir. Orijinal adı Okul Yolunda olan filmin adı daha sonradan İki Dil Bir Bavul olarak değiştirildi ve filmin adında geçen "bavul" metaforu, "bizzat sınıfın kendisi, köyün kendisi, bölgenin kendisi, ülkenin kendisi"dir. İki Dil Bir Bavul'un dili Kürtçe ve Türkçedir. Filmin dünya prömiyeri 25 Kasım 2008 tarihinde 21. Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde yapılırken Türkiye'de ilk kez İstanbul Film Festivali'nde gösterildi ve galası ise 21 Ekim 2009 tarihinde Atlas Sineması'nda yapıldı. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Film" ve "Büyük Jüri Özel Ödülü", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi İlk Film Ödülü" ve Abu Dabi Uluslararası Orta Doğu Film Festivali'nde "En İyi Orta Doğu Belgeseli" ödülü dâhil olmak üzere birçok festivalde çeşitli dallarda ödül kazandı. Gösterime girdikten sonra ilk üç gün içinde 88.642,50 TL'lik bir hasılat elde eden İki Dil Bir Bavul, eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı ve filmin biçimi hakkında çeşitli görüşler ortaya sunuldu. Filmin, DVD ve VCD'si Kanal D Home Video tarafından piyasaya sürüldü. Aynı ekibin de içinde yer aldığı 2012 yapımı Babamın Sesi filmi, İki Dil Bir Bavul ile kıyaslandı.

Orhan Eskiköy Türk yönetmen.

Özgür Doğan, Kürt kökenli yönetmen. Daha çok İki Dil Bir Bavul ile Babamın Sesi çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Aytekin Çakmakçı,, Türk görüntü yönetmeni, öğretim görevlisi.

<i>Babamın Sesi</i> 2012 çıkışlı dram türündeki film

Babamın Sesi veya kullanılan Kürtçe adıyla Dengê Bavê Min, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönetmenliğini üstlendiği 2012 çıkışlı dram türündeki Almanya-Fransa-Türkiye ortak yapımı film. Maraş Katliamı'ndan etkilenen Kürt-Alevi bir ailenin hikâyesini konu edinmektedir. Yönetmenlerden Zeynel Doğan'ın ailesinin gerçek hikâyesinden yola çıkılarak oluşturuldu ve filmin merkezinde Doğan'ın babasından kalan kasetler yer aldı.

<i>Yaralı Kurt</i> film

Yaralı Kurt, 1972 yapımı Türk filmi. Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği filmde, başrollerde Cüneyt Arkın, Ahmet Mekin ve Şükran Yamakoğlu oynamıştır. Graham Greene tarafından yazılan Satılmış Adam adlı kitabın uyarlamasıdır.

Murat Fıratoğlu, Kürt asıllı Türk avukat, film yönetmeni, senarist ve yapımcı.