İçeriğe atla

Zeybekler Kurtuluş Savaşında


Zeybekler
Sanatçı İbrahim Çallı
Yıl 1923
Boyutlar 118 cm × 154 cm (46 in × 61 in)
Konum Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Ankara

Zeybekler Kurtuluş Savaşı’nda, İbrahim Çallı'nın 1923 tarihli tablosudur.

118x154cm ebatlarında bir yağlı boya tablodur.[1] Türk Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere hazırlık yapan bir grup zeybek ile onları uğurlamaya gelen kadınları gösteren tablo, 1933 yılında “İnkılap Sergileri” kapsamında Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde sergilenmiştir. Mustafa Kemal’in bu resimdeki atın yokluk-yoksunluklarla gerçekleşen Kurtuluş Savaşı’nın zorluklarını yeterince temsil etmediğini şeklindeki eleştirisi nedeniyle tartışma yaratan bir eser olmuştur. Bu eleştiriden sonra ressam tabloda değişiklik yapmış ve eser sonraki yıllarda müzenin koleksiyonuna katılmıştır.[1]

Resmin Tasviri

Resimde, ufukta sıradağların yükseldiği ve eteklerinde evleriyle bir köyün göründüğü manzara önünde, beyaz bir at ve yedi kişiyi görünür.[1] Resmin merkezinde beyaz at ve atın yükünü bağlamaya çalışan bir zeybek vardır. Tablonun solunda arkası dönük bir şekilde bir yük balyası üzerinde oturur şekilde ayaktaki bir kadınla konuşan başka bir zeybek; resmin sağ tarafında ise biri arkadan, diğeri cepheden görünen, ayakta durmuş ve yüzleri konuşan çifte dönük iki zeybek figürü bulunmaktadır. Oturan zeybeğin kucağında ve önde ayakta yer alan zeybeğin sağ elinde tüfekleriyle ve 4 zeybeğin ikisi çapraz diğer ikisi bellerinden fişeklik kuşanmış durumda betimlenmiştir. Kadınların her üçü de sadece yüzleri görünecek şekilde –yerelde kullanıldığı sanılan bir kumaş ile- örtünmüştür.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çallı</span> Türk ressam

İbrahim Çallı, Türk ressam.

<i>Guernica</i> (tablo)

Guernica, Pablo Picasso tarafından 1937'de yapılan, İspanya İç Savaşı sırasında Nazi Almanyası'na ait 28 bombardıman uçağının 26 Nisan 1937'de İspanya'daki Guernica şehrini bombalamasını anlatan, 7,76 m eninde ve 3,49 m yüksekliğinde anıtsal tablodur. Saldırı sırasında 250 ila 1600 kişi ölmüş, çok daha fazla sayıda kişi de yaralanmıştı.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<i>Otomat</i> (tablo)

Otomat (1927) Edward Hopper'ın otomatlardan yiyecek ve içecek alınan bir kafeteryada yalnız başına oturmuş, kahvesini içen bir kadını resmettiği tablosu. Resimde, tavanda yan yana asılmış, birbirinin eşi olan lambalar gecenin karanlığının siyahlaştırdığı pencereden yansır.

<i>Horas Kardeşlerin Yemini</i>

Horas Kardeşlerin Yemini ya da Horatiusların Yemini, Jacques-Louis David'in 1784 yılında tamamladığı tablosudur. 330 × 425 cm boyutlarındaki tablo tuval üzerine yağlı boya ile çizilmiştir ve halen Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Aynadaki Venüs</i> Diego Velázquez tablosu

Aynadaki Venüs, İspanyol Altın Çağı'nın önde gelen ressamlarından Diego Velázquez'in (1599–1660) tablosu. Eser Londra'daki Ulusal Galeri'de sergilenmektedir. Velázquez bu tabloyu 1647 ile 1651 yılları arasında tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Müzesi (İstanbul)</span>

Atatürk Müzesi veya diğer adıyla İnkılâp Müzesi, İstanbul'un Şişli ilçesinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde yer alan ve 1942'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce müzeye dönüştürülmüş Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu ev. Atatürk'ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergilenmektedir.

<i>Körün Kıssası</i>

Körün Kıssası veya Körlerin Yürüyüşü, Hollandalı ressam Pieter Brueghel tarafından 1568'de tuval üzerine tempera ile çizilmiş tablodur. 86 x 154 cm. ebadındaki özgün tablo, Napoli'deki Museo di Capodimonte'de sergilenmektedir. Tablonun birçok kopyasının yapıldığı bilinmektedir. Bunlardan biri, 118 x 168 cm ebadındaki ahşap üzerine yağlı boya ile çizilmiş olan kopyası Paris'teki Louvre'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

<i>Mihrap</i> (tablo) Osman Hamdi Beye ait bir eser

Mihrap, Osman Hamdi Bey'in 1901 yılında yaptığı tablo. Son olarak Demirbank'ın arşivlerinde kayıtlı görünen tablo, kayıptır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Atatürk Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

İzmir Atatürk Anıtı, İzmir Cumhuriyet Meydanı'na Millî Mücadele'yi temsil etmek üzere 1932'de dikilmiş anıttır.

<i>Karnaval ve Perhiz Arasındaki Savaş</i>

Karnaval ve Perhiz Arasındaki Savaş, Hollandalı ressam Pieter Bruegel'in 1559 yılında yaptığı tablosudur. Perhiz öncesi dönem ile perhiz dönemi insan davranışlarının kontrastının aynı karede gösterildiği tablo Viyana Sanat Tarihi Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Madam X</i> (portre, Halil Paşa)

Madam X, Ressam Halil Paşa'nın 1889 tarihli yağlı boya tablosu. “Eldivenli Kadın” olarak da bilinir.

<i>Haremde Beethoven</i>

Haremde Beethoven, Abdülmecid Efendi’nin 1915 tarihli yağlı boya tablosu.

<i>Karagün</i>

Karagün, Avni Lifij'in 1923 tarihli yağlı boya tablosu.

<i>Şarap Bardaklı Kız</i> Johannes Vermeerin Eseri

Şarap Bardaklı Kız, Hollandalı barok ressam Johannes Vermeer tarafından 1659-1660 yılları arasında yapılan tablodur. 1714'ten beri Herzog Anton Ulrich Müzesi'nde bulunan eser 1807-1815 yılları arasında Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmiştir.

<i>Müneccim Kralların Tapınması</i>

Müneccim Kralların Tapınması, Hollandalı Rönesans sanatçısı Pieter Bruegel'in 1564 yılında yaptığı tablo. Ahşap panel üzerine yağlı boya ile yapılan eser 1920 yılından beri Londra Ulusal Galerisi'nde sergilenmektedir.

<i>La Parisienne</i> (Renoir tablosu)

La Parisienne veya La Dame en bleu, Fransız ressam Pierre Auguste Renoir'ın 1874'te tamamladığı ve şu anda Cardiff Ulusal Müzesi'nde sergilenen bir yağlı boya tablosudur. Eser, Renoir'ın 1874'teki ilk empresyonist sergide sunduğu yedi eserden biridir. Aynı zamanda eser, Ulusal Müze'nin sanat koleksiyonunun en önemli parçalarından biridir.

<i>Atatürke İstikbal</i>

Atatürk'e İstikbal, ressam Mehmet Ruhi Arel'in 1927 tarihli büyük ebatlı bir yağlıboya tablosu.