İçeriğe atla

ZeroNet

ZeroNet
Geliştirici(ler)Tamas Kocsis (original author), imachug, geekless, PramUkesh, caryoscelus and other contributors
İlk yayınlanma2015
Güncel sürüm0.7.1[1] / 4 Eylül 2019 (5 yıl önce) (4 Eylül 2019)
Programlama diliPython, JavaScript, CoffeeScript
İşletim sistemiWindows, Linux, OS X, FreeBSD, Android
ErişilebilirlikDanish, German, English, Spanish, French, Hungarian, Italian, Polish, Portuguese, Russian, Turkish, Ukrainian, Chinese, Persian.
TürPeer-to-peer web hosting
LisansGPLv3[2]
Resmî sitesiOfficial: zeronet.io (PramUkesh's fork: zeronet.dev, ZNE, zeronet-conservancy: github.com/zeronet-conservancy/zeronet-conservancy)
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

ZeroNet, 2015 yılında Tamas Kocsis tarafından oluşturulan, eşler arası kullanıcılardan oluşan merkezi olmayan web benzeri bir ağdır, ağ için programlama merkezi Budapeşte, Macaristan'dadır;Python'da yazılmıştır; ve tamamen açık kaynak kodludur.[3] Siteler bir IP adresine sahip olmak yerine bir genel anahtarla (özellikle bir bitcoin adresi) tanımlanır. Özel anahtar, bir sitenin sahibinin ağ üzerinden yayılan değişiklikleri imzalamasına ve yayınlamasına izin verir. Bu tür sayfalar için yerel bir web barındırma görevi gören ZeroNet uygulaması kullanılırken sitelere sıradan bir web tarayıcısı üzerinden erişilebilir.[3] ZeroNet, bitcoin kriptografisini kullanmaya ek olarak, eşler arasındaki bağlantıları müzakere etmek için BitTorrent ağındaki [4] izleyicileri kullanır.[3] ZeroNet varsayılan olarak anonim değildir, ancak Tor ağı üzerinden trafiğin yönlendirilmesini destekler.[5]

ZeroNet web sitesi ve bittorrent takipçisi Çin anakarasında engellenmiştir.[6] Sansüre rağmen, ZeroNet'e Çin'in Güvenlik Seddi'nin arkasından, hatta Tor üzerinden Meek üzerinden önyükleme yaparak ve doğrudan eşlere bağlanarak erişmek hala mümkündür.

Hala "seeder" olan bir [3] sayfasını kaldırmanın bir yolu yoktur, bu nedenle bu tür sayfaları, DMCA yayından kaldırma bildirimleri de dahil olmak üzere üçüncü taraf yöntemlerine karşı bağışık hale getirir.[7]

Ara ve çatallar

Geliştirme, Github'da v0.7.1'in kararlı sürümünden sonra birkaç ay durdu.[8] Uzun bir süre boyunca ZeroNet'in Onion-v3 protokol desteğinin olmaması nedeniyle Tor ile çalışmayı bırakacağı endişesi vardı. geekless böyle bir desteği (anonymoose ve zeroseed'e bunun için teşekkür ederek) 03.11.2021 tarihinde kendi çatalında uyguladı. Daha sonra ZeroNet Mobile Developer PramUkesh bir çatal duyurdu ve bunu Tor v3 Patch ve bazı düzeltmelerle uyguladı ve Tamas projeden vazgeçerse sürdürmeyi düşündüğü GitHub Çatalında v0.7.6'nın kararlı sürümünü yayınladı.

Şubat 2022 itibarıyla, üç çataldan ikisi aktifti:

  • Zeronet-enhanced/ZNE, soğan-v3 desteğine sahip ilk çataldı (ve ayrıca performans geliştirmelerini de içeriyor), ancak yazarı projeden ayrılmış gibi görünüyor
  • ZeroNetX, eski altyapıdan uzaklaşmak ve sonunda Rust (programlama dili) kod tabanına geçmek için zorluyor
  • zeronet-conservancy, mevcut kod tabanını korur ve sıfırdan tasarlanmış yeni bir p2p ağına kademeli olarak geçmeyi amaçlayan özellikler ekler [9]

Ağın geliştirilmesi

Eşler arası çevrimiçi web sitelerinin fizibilitesi, bir süredir, The Pirate Bay bir ağ kuracaklarını ve kapalı kaynaklı Project Maelstrom'u yaratan BitTorrent Inc. ile birlikte varsayılmıştı.[3] Başka bir uygulama olan Beaker Browser, bir sunucuya ihtiyaç duymadan web sitelerinin oluşturulmasına, barındırılmasına ve sunulmasına izin vermek için P2P DAT dosyaları protokolünü kullanır.[10]

ZeroNet'teki siteler, kullanıcıları tarafından "zite" olarak bilinir.

ZeroNet HTML, CSS ve JavaScript'i destekler.

PHP gibi sunucu taraflı diller desteklenmez, ancak ZeroNet ayrıca P2P aracılığıyla dağıtılan MySQL veritabanlarında kullanıcı kaydı/oturum açma işlemini gerçekleştirebilir.

Varsayılan olarak, sitelerin boyut sınırı 10 megabayttır, ancak kullanıcılar isterlerse siteye daha fazla depolama alanı kullanma izni verebilir.

Eklentiler ve ZeroFrame API ile siteler ZeroNet ile Python'u JavaScript ile çağırarak iletişim kurabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Release ZeroNet version 0.7.1". 4 Eylül 2019. 
  2. ^ "ZeroNet". GitHub. 19 Mayıs 2022. 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e "Play: A P2P Distributed Torrent Site That's Impossible to Shut Down – TorrentFreak". TorrentFreak (İngilizce). 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 
  4. ^ "MegaNet — New Decentralized, Non-IP Based and Encrypted Network". The Hacker News. 18 Şubat 2015. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 
  5. ^ "FAQ: Is Zero Net Anonymous". zeronet.io. 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2019. 
  6. ^ "China blocks access to ZeroNet website and tracker". Neowin. 16 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2018. 
  7. ^ "Steal This Show S01E07: Did P2P Break the Law? - TorrentFreak". TorrentFreak (İngilizce). Etkinlik zamanı: 17m39s. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. and what's happened is [...] some forward-thinking person has created a site on ZeroNet called Play, a torrent site[...]. The difference is that you can't take it down. I think you literally can't take it down. [...] It sniffs at your DMCA. 
  8. ^ "Where did the ZeroNet creator go? · Issue #2749 · HelloZeroNet/ZeroNet". GitHub (İngilizce). 11 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2021. 
  9. ^ "Guided evolution (Vs rule by decree or democratic centralism) — riza committee". 12 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Inside Beaker". 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peer-to-peer</span> Yazılım

Peer-to-peer ya da P2P olarak tanımlanır. Peer eş, denk demektir. İki veya daha fazla istemci arasında veri paylaşmak için kullanılan bir ağ protokolüdür.

<span class="mw-page-title-main">BitTorrent</span>

BitTorrent internet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isimdir. Diğer peer to peer (P2P) paylaşım programlarından farkı sabit olmayan bağımsız sunucu tanımlama dosyaları sayesinde sabit bir sunucuya ihtiyaç olmaksızın paylaşıma devam etmesidir.

μTorrent

µTorrent Microsoft Windows için küçük boyutlu ve hızlı bir BitTorrent istemcisidir. Programın 3.2 sürümü yaklaşık 733kB boyutundaki çalıştırılabilir bir dosyadan oluşur. Kullanıcılara Azureus, BitComet gibi torrent istemcilerinin işlevselliğini bilgisayar kaynaklarını mümkün olduğunca az kullanarak vermeyi amaçlar. kullanarak yazılmıştır. Türkçe dil desteğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">LimeWire</span>

LimeWire, Java düzlemi (platform) için bir özgür P2P dosya paylaşım yazılımıdır. Gnutella ağını kullanır ve 5 sürümü itibarıyla BitTorrent protokolünü destekler. GPL sözleşmesiyle korunan bir özgür yazılım olan LimeWire, ücretlidir.

<span class="mw-page-title-main">Tor (anonim ağ)</span> Tor Browser (anonim ağ)

Tor, “The Onion Router" sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş, kullanıcılarına anonim iletişim imkânı sağlayan bir ağ ve yazılım projesinin adıdır. Proje dünya üzerinde konuşlanmış 6000'den fazla gönüllü Tor unsurunun oluşturduğu ağ üzerinden kullanılarak kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyerek şifreli bir şekilde internete erişmelerine imkân sağlamakta ve takip edilme riskini azaltmaktadır. Her ne kadar hakkında takip edilemediğine dair söylentiler olsa da, bu doğru bilinen bir yanlıştır.

Tünel protokolü, bir ağ protokolü farklı bir yük-taşıma protokolü içerdiğinde bilgisayar ağ bağlantısı, bir tünel protokolü kullanır. Tünel protokolü kullanılarak, uyumsuz olan bir iletim protokolü üzerinde bir yük-taşıma taşınabilir ya da güvenilmeyen ağlarda güvenli bir yol oluşumu sağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tails</span>

Tails veya açık adıyla The Amnesic Incognito Live System ; güvenlik odaklı, Debian tabanlı Linux dağıtımıdır. Gizlilik ve anonimliği amaçlar. Tüm gelen ve giden bağlantıları Tor aracılığıyla yapmaya zorlar ve anonim olmayan bağlantıları engeller. Sistem, canlı DVD veya canlı USB ile önyüklenmek için tasarlanmıştır ve özellikle istenmediyse makinede herhangi bir sayısal iz bırakmaz. Projenin başlangıcında, geliştirilmesi için Tor Projesi finansal katkıda bulunmuştur.

Ağ Tarafsızlığı, kavramı internet servis sağlayıcıları veya devlet'in internet üzerindeki verilere eşit davranması ilkesine dayanır. Daha açık bir ifadeyle, internet üzerindeki hiçbir verinin, kullanıcının, içeriğin, sitenin, uygulamanın, platformun vs özel olarak bir politikayla, kanunla, kuralla kontrol edilmemesi ilkesine dayanır.

KickassTorrents bir dizin için torrent dosyaları ve magnet bağlantıları kullanarak kullanıcıdan kullanıcıya dosya paylaşımı yöntemini sunan ve BitTorrent protokolünü kullanan bir web sitesi idi. Site 2008'de kuruldu ve 20 Temmuz 2016'da Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti tarafından alan adına el konularak kullanıma kapatıldı. Sitenin vekil sunucuları da çalışanlar tarafından yayından kaldırıldı.

Dosya paylaşımı; bilgisayar programları, çoklu ortam, belgeler veya e-kitaplar gibi dijital ortamlara dijital dağıtım veya sunma uygulamasıdır. Dosya paylaşımı çeşitli şekillerde başarılabilir. Depolama, Veri iletimi ve dağıtımı, çıkarılabilir medyayı kullanarak elle paylaşmayı, Bilgisayar ağılarında merkezi sunucuları, World Wide Web tabanlı Hyperlink belgeler ve dağıtılmış peer-to-peer ağ kullanımı yoluyla oluyor.

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Önbellek</span>

Hesaplamada, önbellek ; veri depolayan bir donanım veya yazılım bileşenidir, böylece bu veriler için gelecekteki talepler daha hızlı bir şekilde yerine getirilebilir; Bir önbellekte depolanan veriler daha önceki bir hesaplamanın sonucu veya başka bir yerde depolanan verilerin bir kopyası olabilir. İstenen veriler bir önbellekte bulunduğunda, önbellek kaçması, yapamadığında önbellek kaçırma şeklinde göründüğünde önbellek isabet oluşur. Önbellek isabetleri, bir sonucu yeniden hesaplamadan veya daha yavaş bir veri deposundan okumadan daha hızlı olan önbellekten veri okuyarak yapılır; bu nedenle, önbellekten ne kadar fazla istek yapılabiliyorsa, sistem o kadar hızlı çalışır.

<span class="mw-page-title-main">TRON (kripto para birimi)</span>

TRON, TRX olarak bilinen, sisteme özgü bir kripto para birimine dayalı, Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">KGet</span> KDE indirme yöneticisi yazılımı

KGet KDE için özgür bir indirme yöneticisi ve Konqueror web tarayıcısının varsayılan indirme yöneticisidir. KDE Genel Ağ paketinin bir parçasıdır. Konqueror ve rekonq web tarayıcıların yanı sıra, eklentiler vb. yardımıyla Mozilla Firefox, Google Chrome ve diğer Chromium tabanlı web tarayıcılarla da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">KTorrent</span>

KTorrent, KDE uygulamalarının parçası olan BitTorrent istemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeroshell</span>

Zeroshell, ağ hizmetleri sağlamayı amaçlayan sunucular ve gömülü sistemler için küçük bir açık kaynaklı Linux dağıtımıdır. Yönetimi web tabanlı bir grafik arayüze dayanır; yönetmek ve yapılandırmak için kabuk gerekmez. Zeroshell, Canlı CD, CompactFlash görüntüleri ve VMware sanal makineleri olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Beaker</span> Web tarayıcısı

Beaker, Blue Link Labs tarafından geliştirilen ancak artık geliştirilmesi devam etmeyen ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Beaker Browser eşler arası teknoloji, kullanıcıların web sitelerini ve web uygulamalarını ayrı bir web sunucusu kurmaya ve yönetmeye veya içeriklerini üçüncü taraf bir sunucuda barındırmaya gerek kalmadan doğrudan tarayıcıdan kendi kendilerine yayımlamalarına olanak tanır. Tüm dosyalar ve web siteleri, dosyaların birkaç kullanıcı tarafından paylaşılmasına ve barındırılmasına izin veren bir hiper ortam eşler arası protokolü olan Dat kullanılarak aktarılır. Tarayıcı ayrıca geleneksel sunuculara bağlanmak için HTTP protokolünü de destekler.

<span class="mw-page-title-main">PeerTube</span>

PeerTube, WebTorrent tarafından desteklenen, dağıtık, ActivityPub federasyonlu ve ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir video platformudur. Peer-to-peer teknolojisini kullanarak video izlerken sunucuların yükünü azaltır.

Freegate, Dynamic Internet Technology (DIT) tarafından geliştirilen ve Çin, Güney Kore, Kuzey Kore, Suriye, Vietnam, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Yeni Zelanda, Avustralya ve Birleşik Krallık'taki internet kullanıcılarına hükûmet tarafından engellenen web sitelerine erişmesine olanak sağlayan bir yazılım uygulamasıdır. Program, Dynaweb adı verilen bir dizi proxy sunucusundan yararlanır. Bu, kullanıcıların DIT'nin Peer-to-peer (P2P) benzeri proxy ağ sistemini kullanarak web sitelerini engelleyen İnternet güvenlik duvarlarını atlamasına olanak tanır. FreeGate'in anti-sansür yeteneği, 6.33 ve üzeri sürümlerde yeni, benzersiz şifreleme ve sıkıştırma algoritması ile daha da geliştirilmiştir. DIT, Freegate'in 2004'te 200.000 kullanıcısı olduğunu tahmin ediyor DIT'in geliştiricisi ve CEO'su Bill Xia'dır.

<span class="mw-page-title-main">ELinks</span>

ELinks, Unix benzeri işletim sistemleri için tasarlanmış ücretsiz bir metin tabanlı web tarayıcısıdır.