Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.
İsmayıllı Rayonu, Azerbaycan'da rayon. Merkezi İsmayıllı kentidir.
Azerbaycan Ulusal Marşı, Azerbaycan'ın ulusal marşıdır. Güftesi Şair Ahmed Cevad, bestesi ise Üzeyir Hacıbeyov tarafından yapılmıştır.
Azerin, Azeri bir ses sanatçısıdır. 5 yaşındayken Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda solist olarak çocuk şarkıları söylemeye başlayan Azerin, 9 yaşında dünyaca ünlü Cücelerim Dans ve Müzik Topluluğu'nun, 15 yaşında Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu'nda Menekşe Korosu'nun solisti oldu. Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü mezunu olan Azerin; başta İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Fransızca, İngilizce, Özbekçe, Kırgızca, Kazakça ve bazı Balkan dilleri olmak üzere birçok dilde şarkı söylemektedir.
Aygün Alesker kızı Kazımova, Azeri şarkıcı, dansçı, besteci, sunucu, oyuncu ve eski millî hentbolcudur.
Mehmed Emin Resulzâde, Azeri devlet adamı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu.
Tahmine, 1993 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir. Film, yazar Anar'ın Beşmərtəbəli Evin Altıncı Mərtəbəsi romanından uyarlanarak çekilmiştir. Eserin tiyatro uyarlaması 2001 yılında İ.B. Şehir Tiyatroları'nda Can Doğan'ın yönetiminde sahnelenmiştir.
Ölsem...Bağışla, 1989 Azerbaycan yapımı bir dram filmidir. Hüzünlü bir aşk hikâyesinin anlatıldığı film, II. Dünya Savaşı sonrasının Bakü'sünde geçer. Yusuf savaştan yeni dönmüş; sevdiği kızın onu beklemeyerek bir başkasıyla evlendiğini öğrenmiştir. Yusuf'un annesi ona Yusuf'un babasının haksız yere hapse mahkûm edildiğini söylediği vakit ölmüş babası için savaşacaktır. Lakin filmin sonunda Yusuf güzel olmayan fikirlerden temizlenmiş bir kalple hayatını kaybedecektir.
Zemfira Meftahatdinova(Azerice: Zemfira Əli qızı Meftahətdinova; d. 28 Mayıs 1963, Bakü), Azeri eski atıcı. Skeet kategorisinde 2000'de altın, 2004'te ise bronz olmak üzere iki Olimpiyat madalyası kazanmıştır.
Rüstem Mehmed İbrahim oğlu İbrahimbeyov veya İbragimbekov, Azeri ve Sovyet drama yazarı, senaryocusu ve film yönetmeni. 1994'te Rus yönetmen Nikita Mihalkov'la birlikte çekdikleri "Güneş Yanığı" filmi Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin ünlü "Oscar" ödülünü kazanmıştır.
Azeryol Bakü, Azerbaycan kadın voleybol kulübü. Baküde 2000 yılında kurulmuştur. Maçlarını 2.500 kişi kapasiteli Spor Oyunları Sarayı'nda oynamaktadır.
Ahundova Şefika Kulam kızı, Azeri bestecisi, doğuda ilk opera yazan bestekâr kadın.
"When the Music Dies", Sebine Babayeva'nın 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan adına söylediği İngilizce şarkıdır.
"Hayat Ona Güzel", Azeri şarkıcı Aygün Kazımova'nın şarkısıdır.
Gazanfer Musabeyov, Azeri Bolşevik devrimci ve Sovyet devletadamı. Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Merkez İcra Komitesinin başkanı. 1931 ile 1936 yılları arasında Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti hükûmetine başkanlık yapmıştır. Büyük Temizlik sırasında, Gazanfer Musabeyov Haziran 1937 tarihinde tutuklandı ve Sovyet devletine karşı komplo kurmakla suçlandı, ölüm cezası aldı ve 9 Şubat 1938 tarihinde idam edildi.
Cengiz Salman oğlu Gurbanov, Azeri asker ve Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.
Salatın Asgerova, Karabağ Savaşı'nda öldürülmüş ilk Azeri kadın gazeteci; Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı.
Camil Niftaliyev ya da tam adıyla Samedhan oğlu Camil Niftaliyev, Azeri asker. Karabağ Savaşı'na katkılarından ötürü Azerbaycan hükûmetince kendisine Azerbaycan Ulusal Kahramanı ödülü verilmiştir.
Karadağlı Katliamı ya da Karadağlı'nın İşgali, Karabağ Savaşı sırasında Ermeni birlikleri Hocavend Rayonu'nun Karadağlı köyünü ele geçirince yaşandı. 20 ila 90 sivil öldürüldü ve birçoğu tutuklandı.
Gugark pogromu, Gugark Faciası veya Gugark Katliamı, Sovyetler Birliği'nin cumhuriyetlerinden biri olan Ermenistan SSC'nin Gugark ilinde yaşayan etnik Azeri sivillere karşı yapılan pogromdur. Resmi Ermeni kaynaklarına göre, bölgede yaşayan yerli Ermeniler ve Azerbaycan'dan kaçan Ermeni mülteciler; bölgedeki Azerileri aşağıladı, onları öldürdü, soydu ve evlerini yağlamadı. Pogrom sırasında en az 18, en fazla ise 187 kişi öldürüldü.