İçeriğe atla

Zenith İrfan

Zenith İrfan, Pakistanlı motosikletçi.

Motosikletiyle tek başına Pakistan'ı gezen, bilinen ilk motosikletçi kadındır. Ülkesinde "motosikletçi kız" olarak bilinir. Pakistanlı bir kadının neler yapabileceğini göstermek için geziler yapan İrfan,[1] gezilerini sosyal medyada paylaşarak ülkesinde ve uluslararası düzeyde tanınmıştır.[2] Kadınların güçlenmesi konusunda toplumsal değişime öncülük eden bir rol modeli olarak kabul edilir.

Yaşamı

Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaşayan Pakistanlı bir ailenin kızı olarak Dubai yakınlarındaki Şarika şehrinde doğdu.[3] Bir jinekolog olan büyükannesi 1960'larda Şarika'ya yerleşip klinik ve eczane zinciri kurmuş bir girişimciydi.[4] Pakistan ordusunda görev yapan babasını[5] 10 aylıkken kaybetti, ailesi ile birlikte Lahor'a taşınana kadar Şarika'da büyüdü. Daha iyi bir eğitim alabilmek için 2007'de ailesi ile Lahor'a taşındı. 2013'te erkek kardeşi ile üniversiteye giderken kullanması için ailesi bir motosiklet aldı; motosiklet kullanmayı kardeşinden öğrendi.[5]

Motorla dünyayı gezmek isteyen babasının hayalini gerçekleştirmek isteyen Zenith İrfan, Lahor dışına çıkıp çöllerde motosiklet kullanmaya 19-20 yaşlarında başladı. İlk olarak 2015 yılında kardeşi ve bir motosikletçi arkadaşı ile Lahor'dan başkent İslamabad'a, oradan Çin sınırındaki Huncerap Geçidi'ne motosikletle gitti.[5] 10 günlük bu geziyi sosyal medyada 1 Girl 2 Wheels (2 Tekerlek Bir Kız) hesabında paylaştı ve büyük ilgi gördü.[2][6] Daha sonra kimisi yalnız, kimisi bir ekiple çeşitli seyahatler yaptı.

Popüler kültür

Pakistanlı oyuncu ve film yönetmeni Adnan Sarwar onun hayatından esinlenerek bir senaryo yazdı. Çekimleri 2017'de yapılan Motosikletli Kız adlı film, 2018'de vizyona girdi.[7] Filmde Zentih, toplumda kızların önündeki engelleri aşmada bir direniş sembolü olarak ele alındı.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Babamın hayaliyle yollara düştüm". Yeni Şafak Pazar eki. 15 Mayıs 2016. 16 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  2. ^ a b Levent, Hediye (31 Mayıs 2022). "'Saklanarak bir hayat yaşamaktansa...'". Gazete Duvar. 30 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  3. ^ "The Motorcycle Woman of Pakistan". AFAR (İngilizce). 16 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  4. ^ "072 | The Motorcycle Girl Ft. Zenith Irfan - Thought Behind Things". Anchor. 31 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  5. ^ a b c "Zenith Irfan, the First Pakistani Female Motorcyclist to Ride Across Pakistan". Expedition Portal (İngilizce). 8 Nisan 2022. 12 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  6. ^ CNN, By Halima Ali, for. "Her motorcycle diaries: Pakistani woman's boundary-breaking journey". CNN (İngilizce). 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  7. ^ Staff, Images (20 Nisan 2017). "Adnan Sarwar's next film is a biopic of Zenith Irfan aka "Motorcycle Girl"". Images (İngilizce). 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  8. ^ Aqleem, Fatimah (Bahar 2020). "Hypatia and Zenith: Challenging the Power Dynamics of Gendered Roles". Journal of Gender and Social Issues. 16 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarık Ali</span> İngiliz aktivist, yazar ve tarihçi

Tarık Ali,, Pakistan kökenli İngiliz yazar ve film yapımcısıdır. New Left Review'un yayın kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şerbet Güla</span>

Şerbet Güla, fotoğrafı National Geographic dergisine 1985 yılında kapak olduktan sonra geniş kitlelerce tanınan Peştun kökenli Afgan.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Lahor</span> Pakistanda bir şehir

Lahor, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Karaçi'den sonra Pakistan'ın en büyük ikinci, 13 milyonu aşan nüfusuyla da dünyanın en büyük 26. şehridir. Pencap'ın kuzeydoğu bölgesinde, Ravi Nehri boyunca yer almaktadır. Lahor, Pakistan'ın başlıca sanayi ve ekonomi merkezlerinden biridir. Geniş Pencap bölgesinin tarihi başkenti ve kültür merkezi olmakla birlikte Pakistan'ın sosyal açıdan en liberal, ilerici ve kozmopolit şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zülfikar Ali Butto</span> 4. Pakistan cumhurbaşkanı

Zülfikar Ali Butto, 1973'ten 1977'ye kadar Pakistan'ın dokuzuncu Başbakanı, 1971'den 1973'e kadar Pakistan'ın dördüncü Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Pakistanlı bir avukat ve politikacı. Aynı zamanda Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) kurucusudur. 1979'da idam edilinceye kadar partinin başkanlığını üstlenmiştir.

Selma Güneri Türk oyuncu ve ses sanatçısı.

<i>Veer-Zaara</i> Hint filmi

Veer - Zaara, senaryosunu Aditya Chopra'nın yazdığı, Yash Chopra tarafından yönetilen Hint filmi. 2004'te vizyona girmiştir. Baş rollerini Shahrukh Khan ve Preity Zinta'nın paylaştığı filmin konusu Pakistanlı kız Zaara ile Hindistanlı subay Veer arasında yaşanan imkânsız bir aşk hikâyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Refik Tarar</span> 9. Pakistan cumhurbaşkanı

Muhammed Refik Tarar, Pakistanlı siyasetçi. Pakistan 9. cumhurbaşkanı.

Gazala Cavit Peştu dilinde şarkı söyleyen Pakistanlı sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Malala Yusufzay</span> Pakistanlı aktivist ve Nobel Ödülünün en genç sahibi

Malala Yousafzai, Pakistanlı bir kadın eğitim aktivisti ve aynı zamanda 2014 Nobel Barış Ödülü sahibi. 17 yaşındayken, Nobel Ödülü alan en genç ve ikinci Pakistanlı ve ilk Peştundur. İnsan hakları savunuculuğuyla, özellikle de Taliban Pakistan'ının zaman zaman kızların okula gitmesini yasakladığı anavatanı Swat'ta kadın ve çocukların eğitim almasını savunmasıyla tanınır. 11 yaşından itibaren kız çocuklarının eğitim hakkını savunmaya başlamıştır. Savunuculuğu uluslararası bir harekete dönüşmüş ve eski Başbakan Şahid Hakan Abbasi'ye göre Pakistan'ın "en önde gelen vatandaşı" olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İkbal Mesih</span> Pakistanlı çocuk işçiliği aktivisti

İkbal Mesih, gelişmekte olan ülkelerde çocuk emeği istismarı sembolü olmuş Pakistanlı bir çocuk.

<span class="mw-page-title-main">Fatima Ali</span>

Fatima Ali, Pakistanlı-Amerikalı mutfak şefi, restorancı ve televizyon kişiliği.

<i>Yüz Lira ile Evlenilmez</i>

Yüz Lira ile Evlenilmez, Osman Fahir Seden'in yönettiği ve senaryosunu Ahmet Üstel'in yazdığı Aralık 1974 yapımı Türk komedi-romantik filmidir. Filmin yapımcılığını ise İrfan Ünal üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kabori Sarwar</span>

Kabori Sarwar, Bangladeşli aktris, siyasetçi ve sosyal hizmetler görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Sümbül Şahid</span>

Sümbül Şahid, Pakistanlı oyuncu, şarkıcı ve TV sunucusu. Yer aldığı Tv dizileri; Takkay Ki Ayegi Baraat, Pani Jaisa Piyar, Dekho Chaand Aaya, Ishqaaway ve Nand ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Dürdane Butt</span>

Dürdane Butt –, Pakistanlı aktris ve model.

<span class="mw-page-title-main">Saccid Kişvar</span>

Saccid Haydar Kişvar, Pakistanlı sinema ve televizyon oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Esad Rauf</span>

Esad Rauf, Pakistanlı kriket oyuncusu ve hakemi.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Teddy</span> Pakistanlı oyuncu ve komedyen

Tarık Teddy, Pakistanlı aktör ve komedyen.

Ayesha A. Malik Pakistanlı bir yargıçtır. Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin ilk kadın yargıcıdır.