İçeriğe atla

Zencefil Adam

Zencefil Adam, zencefilli bir bisküvi veya kurabiyedir ve genellikle stilize edilmiş bir insan şeklindedir. Diğer şekiller, özellikle mevsimsel temalar (Noel, Cadılar Bayramı, Paskalya vb.) ve karakterler de yaygındır.

Zencefilli kurabiye 15. yüzyıldan kalmıştır ve figürlü bisküvi üretme 16. yüzyılda uygulanmıştır. Figür şeklindeki zencefilli bisküvilerin belgelenmiş ilk örneği İngiltere'de I. Elizabeth sarayında bulunurdu.[1] Birçok zencefilli figürleri vardı ve önemli konuklarından bazılarının beğenisine sunulurdu.

Çoğu zencefilli adam, sağlam ayakları ve parmakları olmayan kabaca insansı bir şekle sahiptir. Çoğu zencefillin erkeksi bir yüzü vardır. Diğer süslemeler de yaygındır; Saç, gömlek manşetleri ve ayakkabılar bazen uygulanır ancak en popüler dekorasyon geleneksel olarak damla sakızı, glasaj şekeri veya kuru üzümle temsil edilen gömlek düğmeleridir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bisküvi</span>

Bisküvi, tahıl unu veya unları içine kabarmayı sağlayıcı maddeler, şeker, tuz, yağ ve Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde kullanılmasına izin verilen maddelerden biri veya birkaçı katıldıktan sonra su ile yoğurularak tekniğine uygun bir biçimde işlenmesi, şekil verilmesi ve pişirilmesi sonucunda elde olunan bir mamüldür.

<span class="mw-page-title-main">Kurabiye</span> Türkiye ve komşu ülkeler mutfaklarına özgü, fırınlanmış tatlı hamur ürünü

Kurabiye un, yağ, badem, fıstık, fındık, kakao gibi malzemelerle yapılan Orta Doğu ve Balkanlar'a özgü bir çeşit bisküvidir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurmalı sandviç</span> iki gofret, kurabiye veya benzeri bisküvi arasında dondurmadan oluşan donmuş tatlı

Dondurmalı sandviç iki gofret, kurabiye veya benzeri bisküvi arasında dondurmadan oluşan donmuş bir tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Nabisco</span>

Nabisco, Merkezi, East Hanover, New Jersey, ABD'de bulunan kurabiye ve atıştırmalık üreticisi. Şirket, Illinois merkezli Mondelēz International'ın bağlı kuruluşudur. Nabisco'nun Chicago'daki fabrikası, 7300 S. Kedzie Bulvarı'ndaki 170.000 m 2'lik bir üretim tesisi, dünyanın en büyük fırını, 1,200'den fazla işçi çalıştıranı vardır ve yılda yaklaşık 320 milyon pound atıştırmalık üretiyor. Oreo, Chips Ahoy!, Belvita, Ritz Crackers, Teddy Grahams, Triscuits ve Wheat Thins gibi markaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zencefil evi</span>

Zencefil evi gevrek zencefilli kek veya zencefilli kurabiyenin bir türüdür. Genel malzeme gibi haşlanmış bir hamur kullanılır; bu hamur kil gibidir, yenilebilir heykelcikler veya diğer dekorasyonlar oluşturmak için kalıplanabilir. Çeşitli şekerleme ve krema ile kaplı olan bu evler, çoğu zaman anne-babanın yardımıyla çocuklar tarafından yaptırılan popüler Noel süslemeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Zencefilli kurabiye</span>

Zencefilli kurabiye dünya çapında popüler bisküvi esaslı, zencefil aromalı atıştırmalıktır. Zencefil kurabiyesi genellikle toz zencefil ve diğer baharatlar, tarçın, pekmez ve küçük hindistan cevizi ile aromalaşır. Zencefilli kurabiyenin birçok tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pryanik</span>

Pryanik unlu bisküvi ürünüdür, özel zencefilli hamurdan pişirilir. Tat için bal, pavidla, şekerli meyveler, kuru üzüm, meyve veya dut reçeli eklenebilir. Görünümde, zencefilli ekmek, daha dikdörtgen, yuvarlak veya oval bir şeklin ortasında biraz dışbükey bir plaka gibi görünüyor. Üst kısmında genellikle bir yazıt veya basit bir çizim bulunur; çoğu kez çini şekeri sır üstü uygulanır. Slavlar halklarının, özellikle Rusların geleneksel tatlılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teneke kutu</span>

Bir teneke kutu bir teneke kaptır. Teneke metal esas olarak çok ince bir teneke kaplamalı çeliktir. Kalaysız çelik de kullanılır. Bazı kültürlerde, bu kutular "konserve kutusu" veya bazen "kutu" olarak adlandırılır. Birçok “teneke kutu” menteşeli veya çıkarılabilir kapaklara sahiptir. Bazı insanlar teneke kutuları bir hobi olarak toplar. Bisküvi kutusu türü de var.

<span class="mw-page-title-main">Anı Bisküvi</span>

Anı Bisküvi, Karaman, Türkiye merkezli bisküvi şirketidir. Şirketin esas ürünleri kurabiye, bisküvi, gofret, kek, kraker, kurabiye, marshmallow, sakızdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Krembo</span>

Krembo dünyadaki farklı varyasyonlarda üretilen şekerlemeler olup, birkaç ülke onları icat ettiğini veya “ulusal şekerlemesi” olarak selam verdiğini iddia etmektedir. İskoç şefi Boyd Tunnock, 1956'da İtalyan beze kullanımı, bisküvi tabanını ve sütlü çikolata içerme fikrini geliştirdiğinde Tunnock's kekini icat etti. Danimarka'da ürün başlangıçta krem kullanılarak yapıldı, ancak daha sonra üretimin sanayileşmesine ve raf ömrünün arttırılmasına yardımcı olmak için yumurta beyazlarından dolduruldu. Türkiye'de ortak kullanımda tek bir terim yoktur. Kelimenin tam anlamıyla, "Konfeksiyon" olarak adlandırılabilir. Bazen “Çokomel” veya “Eti Puf” daki ilgili marka isimleriyle isimlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Leibniz-Keks</span>

Leibniz-Keks veya Choco Leibniz, Bahlsen gıda şirketi tarafından 1891'den beri üretilen bir Alman bisküvi ya da kurabiye markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chips Ahoy!</span>

Chips Ahoy!, Mondelēz International'ın bir iştiraki olan Nabisco tarafından 1963 yılında piyasaya sürülen, üretilen ve pazarlanan bir kurabiye ve bisküvi markasıdır. Yaygın olarak Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika, Güney Afrika, Kanada, Hindistan, İspanya, Portekiz, Çin, Endonezya, Tayvan, Mauritius, İngiltere, İtalya ve birçok ülkede satılmaktadır. ABD'de, Nabisco markalı bir çerez olan Oreo'dan sonra yılda ortalama 619,4 milyon ABD doları ile üçüncü en çok satan çerezdir.

<span class="mw-page-title-main">Twix</span> çikolata

Twix, Mars tarafından yapılan bir çikolatalı bisküvi markasıdır. Farklı şekerleme malzemeleri ve kaplamalarla uygulanan bir bisküvi tabakasından oluşur. Twix, bir sargıda iki veya dört çubukla paketlenir. Minyatür ve diğer Twix çubuk çeşitleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Toruń zencefilli keki</span>

Toruń zencefilli kek Toruń şehrinde Orta Çağ'dan beri üretilen geleneksel bir Polonya zencefilli keki.

<span class="mw-page-title-main">İzmir bombası</span>

İzmir bombası, kısaca bomba veya pralin dolgulu çikolatalı kurabiye , Türk mutfağında yer alan, çikolatalı krema ve türevlerini içeren bir bisküvi türüdür. Tatlı dış kısmında çıtır bir hamur katmanına, içerisinde ise akışkan bir krema dolgusuna sahiptir. Tatlı Türk ve Osmanlı mutfağına geleneksel olan kurabiye içine nutella konularak ilk yapılmıştır. Osmanlı mutfağındaki Murabbalı mecidiye kayısı murabbalı (marmelât) çeşididir. Türk mutfağında içi dolgulu birçok çeşit dolgulu kurabiye bulunmaktadır. Fındık ezmeli çeşidi bunlardan biridir. Kurabiye içerisinden tereyağ yerine sıvı yağın ekonomik nedenlerle eklenmesi ve yumurtanın çıkarılması ile daha ince yapılı kurabiye hamuru elde edilmiştir. Orijinal tarifinde tereyağ ve yumurta vardır. Tatlının Türkiye'de yaygınlaşmasında sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların etkisi olduğu düşünülmektedir. Google Trendler'e göre 2020 yılında Türkiye'de aranmış en popüler 6. yemek tarifini İzmir bombasının yapımı oluşturmuştur. Bomba kurabiyesinin ilk kim tarafından yapıldığına ait medyada farklı haberler çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zencefilli kek</span>

Zencefilli kek, zencefil, karanfil, küçük hint cevizi, tarçın, bal, şeker veya pekmez ile tatlandırılan kek türüdür. Toruń zencefilli keki türü de vardır. Zencefilli kek, Orta Çağ Avrupa festivallerinde ve fuarlarında popüler bir ikramdı ve hatta özel zencefilli kurabiye fuarları vardı. Daha sonra, Avrupa'dan gelen yerleşimcilerle Amerika'ya geldi

<span class="mw-page-title-main">İncir dolgulu bisküvi</span>

İncir dolgulu bisküvi veya İncir dolgulu kurabiye, incir ezmesi ile doldurulmuş kurabiye veya bisküvidir.

<span class="mw-page-title-main">Murabbalı mecidiye</span>

Murabbalı mecidiye, Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı mutfağına ait geleneksel bir kurabiye türüdür. Günümüzde İzmir bombası olarak adlandırılan tatlının bir çeşididir.Kurabiyenin içine kayısı murabbası konularak hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Damat kurabiyesi</span>

Damat kurabiyesi veya enişte lokumu, Türk mutfağında yer alan bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Damat kurabiyesi doğal yayla tereyağı kullanılarak yapılır. Rize geleneksel mutfağında yer alan kurabiye, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve 2021 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet kreması</span>

Kraliyet kreması ya da Royal icing, hafif bir şekilde çırpılmış yumurta akı, pudra şekeri, bazen limon veya misket limonu suyu ile yapılan sert beyaz buzlanma sosu türüdür. Noel pastaları, düğün pastaları, zencefilli kurabiye gibi bir çok kurabiye, kek ve bisküviyi süslemek için kullanılır.