İçeriğe atla

Zen (AMD)

Zen, AMD'den aynı adı alan bilgisayar işlemcisi mikro mimarisi ailesindeki ilk yinelemenin kod adıdır. İlk olarak Şubat 2017'de Ryzen serisi CPU'larıyla kullanıldı. İlk Zen tabanlı önizleme sistemi E3 2016'da gösterildi ve ilk olarak Intel Developer Forum 2016'dan bir blok ötede düzenlenen bir etkinlikte önemli ölçüde ayrıntılı olarak yer aldı. "Summit Ridge" kod adlı ilk Zen tabanlı CPU'lar Mart 2017'nin başlarında pazara ulaştı, Zen türevi Epyc sunucu işlemcileri Haziran 2017'de piyasaya sürüldü ve Zen tabanlı APU'lar Kasım 2017'de geldi.

Zen, AMD'nin önceki uzun süredir devam eden Buldozer mimarisinden farklı temiz bir levha tasarımıdır. Zen tabanlı işlemciler 14 nm FinFET işlemi kullanır, daha enerji verimli olduğu bildirilir ve döngü başına önemli ölçüde daha fazla talimat yürütebilir. SMT tanıtıldı, her çekirdeğin iki iş parçacığı çalıştırmasına izin verdi. Önbellek sistemi de yeniden tasarlandı, L1 önbelleği geri yazma. Zen işlemciler üç farklı soket kullanır: masaüstü ve mobil Ryzen yongaları AM4 soketini kullanır DDR4 desteği getirir; üst düzey masaüstü Zen tabanlı Threadripper yongaları dört kanallı DDR4 RAM'i destekler ve TR4 soketini kullanarak 64 PCIe 3.0 şerit (vs 24 şerit) sunar; ve Epyc sunucu işlemcileri SP3 soketini kullanarak 128 PCI 3.0 şerit ve sekiz kanallı DDR4 sunar.

Zen, SoC tasarımına dayanmaktadır. Bellek, PCIe, SATA ve USB denetleyicileri işlemci çekirdekleriyle aynı yongalara dahil edilir. Bu, talaş karmaşıklığı ve kalıp alanı pahasına bant genişliği ve güç avantajlarına sahiptir. Bu SoC tasarımı, Zen mikro mimarisinin dizüstü bilgisayarlardan ve küçük form faktörlü mini bilgisayarlardan üst düzey masaüstlerine ve sunuculara ölçeklendirilmesini sağlar.

2020'ye kadar AMD tarafından 260 milyon Zen çekirdeği gönderildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Athlon 64</span>

Athlon 64, AMD firması tarafından 2003 yılından beri üretilen işlemci ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Celeron</span>

Celeron, Intel firması tarafından üretilen bir bilgisayar işlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pentium</span>

Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.

Çok çekirdekli işlemci, ikiden fazla işlemciden (çekirdek) oluşan bir hesaplama birimi. Bilgisayarlarda temel komut kümesi işlemlerini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Pentium M</span>

Pentium M, Mart 2003'te tanıtılan ve yeni Centrino markası altında Intel Carmel dizüstü bilgisayar platformunun bir parçasını oluşturan mobil 32-bit tek çekirdekli x86 mikroişlemcilerin bir ailesi. Pentium M işlemcilerin modeline bağlı olarak maksimum termal tasarım gücü (TDP) 5-27 W'dı ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılması amaçlandı. Pentium 4'ün FSB arabirimini, gelişmiş yönerge kod çözme ve ön uç, şube tahminini geliştirme, SSE2 desteği ve çok daha büyük bir önbellek ekleyerek son Pentium III markalı CPU'nın çekirdeğinden gelişti. İlk Pentium M markalı CPU, kod adı Banias, onu Dothan izledi. Pentium M markalı işlemciler, Core marka çift çekirdekli mobil Yonah CPU ile modifiye edilmiş bir mikro mimari ile başarılı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sandy Bridge</span> Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adı

Sandy Bridge, Intel tarafından geliştirilen bir mikromimarinin kod adıdır. Geliştirilmesine 2005 yılında başlanan Sandy Bridge 2011 yılı Ocak ayında resmi olarak duyurulmuştur. 32 nm üretim süreciyle üretilen Sandy Bridge kod adlı işlemciler Intel'in ikinci nesil Core mimarisini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Mini-ITX</span> 17ye 17 cmlik anakart

Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Zen 2</span>

Zen 2, AMD'nin bir bilgisayar işlemcisi mikro mimarisidir. AMD'nin Zen ve Zen+ mikro mimarilerinin halefidir ve TSMC'nin 7 nanometre MOSFET düğümünde üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zen+</span>

Zen+, AMD tarafından bir bilgisayar işlemcisi mikro mimarisinin kod adıdır. İlk olarak Nisan 2018'de piyasaya sürülen ilk nesil Zen mikro mimarisinin halefidir, ana akım masaüstü sistemleri için Ryzen 2000, üst düzey masaüstü kurulumları için Threadripper 2000 ve hızlandırılmış işlem üniteleri (APUs) için Ryzen 3000G olarak bilinen ikinci nesil Ryzen işlemcilere güç sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Ryzen</span> AMD İşlemciler

Ryzen Zen mikro mimarisine dayalı masaüstü, mobil, sunucu ve gömülü platformlar için AMD tarafından tasarlanan ve pazarlanan x86-64 mikro işlemcilerin bir markasıdır. Ana akım, meraklı, sunucu ve iş istasyonu segmentleri için pazarlanan merkezi işleme birimlerinden (CPU'lar) ve ana akım ve giriş seviyesi segmentler ve gömülü sistem uygulamaları için pazarlanan hızlandırılmış işlem birimlerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Zen 3</span> Zen 3, AMD tarafından yapılan CPUnun kod  adıdır

Zen 3, AMD tarafından 5 Kasım 2020'de piyasaya sürülen bir CPU mikro mimarisinin kod adıdır. Zen 2'nin halefidir ve yongalar için TSMC'nin 7 nm işlemini ve Global Foundries'in I/O kalıp için 14 nm işlemini kullanır. Zen 3, Ryzen 5000 ana masaüstü işlemcilerine ve Epyc sunucu işlemcilerine güç sağlar. Zen 3, 500 serisi yonga setlerinesahip anakartlarda desteklenir; 400 serisi kartlar, belirli beta BIOS'lara sahip belirli B450 / X470 anakartlarda da destek görecektir. Zen 3'ün AMD'nin DDR5 belleğe ve yeni soketlere geçmeden önceki son mikro mimarisi olması bekleniyor. AMD'ye göre, Zen 3 döngü başına ortalama % 19 daha yüksek talimatlara (IPC) sahip.

Soket AM4, AMD'nin Zen ve Ekskavatör mikro mimarisi üzerine inşa edilmiş merkezi işlem üniteleri (CPU'lar) tarafından kullanılan bir PGA mikroişlemci soketidir. AM4, Eylül 2016'da piyasaya sürüldü ve TEK bir platform olarak AM3+, FM2+ ve FS1b soketlerini değiştirmek için tasarlandı. 1331 pin yuvasına sahiptir ve DDR4 belleği destekleyen ve üst düzey CPU'lar ve AMD'nin alt uç APU'ları arasında birleşik uyumluluk elde eden AMD'den ilktir. 2017'de AMD, AM4 platformunu 2020 yılına kadar 1331 soketiyle kullanma taahhüdünde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Penryn (mikroişlemci)</span>

Penryn; Core 2 Solo, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium ve Celeron olarak çeşitli konfigürasyonlarla satılan bir Intel işlemcisinin kod adıdır.

LGA 4094, AMD işlemcileri için fiziksel olarak tamamen aynı olan ancak elektriksel olarak uyumsuz olan üç tane işlemci soketini ifade eder:

Socket G34, AMD tarafından çoklu çip modülü Opteron 6000 serisi server (sunucu) işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanan bir LGA işlemci soketidir. Socket G34, 29 Mart 2010'da bu soket için tasarlanan Opteron 6100 işlemcilerinin ilk modelleriyle birlikte piyasaya sürülmüştür. Socket G34, 1944 pimli işlemci soketindeki her işlemci devresi için ikişer tane olmak üzere 4 tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Socket G34, selefi Socket F'deki 8 sokete kadar soket desteğinden farklı olarak 4 sokete kadar soket destekler; ancak 4 tane Socket G34 işlemcisinde toplamda 8 devre bulunur, bu da 8 tane Socket F işlemcisindeki toplam devre sayısıyla aynıdır. AMD, 4 soketten daha fazla soket bulunan segmentteki azalan talebi gerekçe göstererek Socket G34'ü toplamda 8 soket destekleyecek şekilde genişletmeyi kabul etmemiştir. AMD, Socket G34 ile üst seviye 2 soket segmentini ve 4 soket segmentini hedeflemekteydi. AMD; alt seviye 2 soket segmenti içinse Socket G34 işlemcilerinin muadili olarak, çekirdek sayısı Socket G34 işlemcilerinin çekirdek sayısının yarısı kadar olan tek devreli Socket C32 işlemcilerini piyasaya sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Piledriver (mikromimari)</span>

AMD Piledriver Family 15h; AMD tarafından Bulldozer mikromimarisinin ikinci nesli olarak geliştirilmiş bir mikromimaridir. Piledriver; masaüstü, mobil ve server (sunucu) segmentlerine yönelikti. Bu mikromimari, AMD APU, AMD FX ve Opteron serisi işlemciler için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Socket sTRX4</span>

Socket sTRX4, Socket SP3r3 olarak da bilinir, AMD tarafından tasarlanmış ve Zen 2 tabanlı Castle Peak Ryzen Threadripper masaüstü işlemcilerini destekleyen bir LGA işlemci soketidir. Bu soket, 25 Kasım 2019'da üst seviye masaüstü ve workstation platformları için piyasaya sürülmüştür.

Socket TR4, Socket SP3r2 olarak da bilinir, AMD tarafından Zen tabanlı birinci ve ikinci nesil Ryzen Threadripper masaüstü işlemcilerini destekleyecek şekilde tasarlanmış bir LGA işlemci soketidir. Bu soket, 10 Ağustos 2017'de üst seviye masaüstü ve workstation platformları için piyasaya sürülmüştür. Bu soketin yerini, üçüncü nesil Ryzen Threadripper işlemcileri için tasarlanmış Socket sTRX4 soketi almıştır

Socket FP3 veya µBGA906, AMD tarafından tarafından Kaveri kod adlı mobil APU ürünleriyle birlikte dizüstü bilgisayarlar için Haziran 2014'te piyasaya sürülmüş bir işlemci soketidir.

<span class="mw-page-title-main">Socket C32</span>

Socket C32, AMD'nin tek ve çift işlemcili konfigürasyonlarda kullanılan Opteron 4000 serisi server (sunucu) işlemcileri için bir işlemci soketidir. Bu soket, tek işlemcili serverlarda Socket AM3'ün ve çift işlemcili giriş seviyesi serverlarda Socket F'nin halefidir. Socket C32, iki tane DDR3 SDRAM kanalı destekler. Bu soket, Socket F'den temel alır ve benzer bir 1207 temas noktalı LGA soketi kullanır ancak Socket F platformlarında kullanılan DDR2 SDRAM yerine DDR3 SDRAM ile çalıştığı için Socket F ile fiziksel veya elektriksel olarak uyumlu değildir.