İçeriğe atla

Zemland Taarruzu

Zemland Taarruzu
Doğu Pomeranya Taarruzu'nun parçası
Tarih13-25 Nisan 1945
Bölge
Sonuç Sovyetler Birliği'nin zaferi
Taraflar
Nazi Almanyası AlmanyaSovyetler Birliği SSCB
Komutanlar ve liderler
Nazi Almanyası Hans Gollnick
Nazi Almanyası Dietrich von Saucken
Sovyetler Birliği İvan Bagramyan
Güçler
28. Kolordu (Samland Ordu Müfrezesi) Zemland Ordular Grubu

Zemland Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Sovyet kuvvetleriyle Alman-Fin kuvvetleri arasında gerçekleşen bir muharebedir. Harekât, Sambia Yarımadasında icra edilmiştir.

Kızıl Ordu'nun 13 Ocak 1945 tarihinde başlattığı Doğu Prusya Taarruzu, Doğu Prusya'daki Alman kuvvetlerinin büyük bir kısmını bu bölgeden atmıştı. Bu kuvvetlerden bir kısmı Kızıl Ordu birlikleri tarafından Baltık kıyılarına sürülerek birkaç bölgede kuşatma altına alınmıştı. Kuşatılan bu Alman birliklerinden en büyük kısmı, Königsberg kentinde kuşatılmıştı.

Sovyet planı

Mareşal Aleksandr Vasilevski 1945 yılının Şubat ayında 3. Belarus Cephesi'nin komutasını devraldı. General Hovhannes Bagramyan'ın 1. Baltık Cephesi kuvvetleri de 22 Şubat 1945 tarihinde Vasilevski'nin üst komutası altında Zamland Cephesi olarak yeniden teşkilatlandı.[1] General Bagramya kuvvetleri Königsberg Kuşatması'nı başlattı ve kent, 9 Nisan 1945 tarihinde Kızıl Ordu birliklerinin kontrolüne geçti. Bu kuvvetler daha sonra Sambia Yarımadası'nda bulunan Alman birliklerini temizleme görevi almıştır.

Alman planlaması

Samland Yarımadası'ndaki Alman savunması büyük ölçüde yarımadanın uç kısmında yer alan Pillau'da yoğunlaşmıştır. Bu liman, Doğu Prusya'daki Almanca konuşan sivillerin ve yaralı ve hasta askerî personelin tahliye edildiği ana liman olarak iş görmekteydi. Königsberg Kuşatması boyunca Sambia, Samland Ordu Müfrezesi olarak adlandırılan Alman 28. Kolordu'su tarafından savunuldu. General Hans Gollnick komutasındaki bu birlik, Königsberg ile Pillau arasındaki kara bağlantısını açık tutmaya çalışmıştır.

Danzig Kuşatması'nda ve Heiligenbeil Kuşatması'nda yenilgiye uğrayarak bu bölgelerden tahliye edilen Alman 2. ve 4. Ordularının kılıç artıkları 7 Nisan'da, Doğu Prusya Ordusu adı altında, Sambia ve Hel Yarımadaları ile Vistül Deltasını savunmak üzere birleştirildi. General Golnick'in kuvvetleri de bu orduya katıldılar.

Birliklerin ikmali yetersizdi. Sambia'daki muharebeler sırasında subaylar, yarımadanın ormanlık bölgelerinde, büyük yeraltı depolarında Luftwaffe ve Alman Deniz Kuvvetleri tarafından tutulan erzak ve akaryakıt depolarını fark edince çileden çıktılar, bu depolar tahliyeden hemen önce imha edilmek zorundaydı.[2]

Taarruz

Sovyet taarruz planına göre merkezde, Pimorsk yönünde yapılacak olan taarruzda birinci kademe birlikleri 5. ve 39. Ordulardır, 11. Muhafız Ordusu ise ihtiyat birliğidir.[3] Kuzey kanattan 2. Muhafız Ordusu, güney kanattan ise 43. Ordu taarruz edecektir. Ayrıca Sambia yarımadasının güneyinde bir çıkarma harekâtı yapılacaktır. 3. Belarus Cephesi istihbarat şefi, karşılarında 100 binden fazla Alman askeri bulunduğunu bildirdi.[4] Cephe Komutanlığı, her birliğin taarruz cephesini kısaltarak, asker sayısı olarak 1:2 ve topçu olarak da 1:3 ölçüsünde bir sayısal üstünlük elde etti.[3] General Bagramyan, savunmadaki birliklere teslim ol çağrısında bulundu. Adil muamele ve yaralılar için tıbbi bakım sözü veriliyordu. Fakat bu çağrıya bir yanıt alınamayınca taarruz, hazırlık topçu ateşiyle 13 Nisan 1945 tarihinde başlatıldı.

Taarruz başlarda Alman birliklerinin büyük bir kısmını geri attı, bazı unsurlar Pillau üzerine çekildiler. Sovyet 115. Piyade Tümeni, cepheyi yararak 551. Volksgrenadier Tümeni'ni Rauschen'den yarımadanın kuzeybatı kesimine geri attı. Yarımadanın kuzeyindeki Alman savunması, 95. Piyade Tümeni ve 502. Ağır Panzer Müfrezesi, Palmnicken üzerine sürüldü ve dağıtıldı.[5]

Kızıl Ordu birlikleri 16 Nisan'da Fischhousen yakınlarında savunmayı yardı ve 26. Kolordu'ya bağlı 5. Panzer Tümeni ve 28. Avcı Tümeni'ni Peyse yönünde mevzilerinden attılar.[6] Pillau'ya uzanan dar kara şeridinde aceleyle bir savunma oluşturulmuştu. 11. Muhafız Ordusu bu kara köprüsüne yönelik saldırısına 20 Nisan'da başladı. Çatışmalar Tenkitten'de yoğunlaştı. Öyle ki 16. Muhafız Piyade Kolordusu Komutanı General Gurev, bir şarapnel parçasıyla 22 Nisan'da bu çatışmalarda yaşamını yitirmiştir.[7]

Üç Alman piyade tümeninin ve bazı diğer birliklerin savunduğu hatlar kısa sürede Kızıl Ordu birliklerince aşıldı. Alman birlikleri Vistül Lagün'üne çekildiler. General Bagramyan'ın ifadesiyle "minyatür Königsberg"[8] Pillau, güçlü biçimde tahkim edilmişti ve gerek sahil topçu bataryaları gerekse de deniz topçusu tarafından desteklenmekteydi. İnatçı bir direnmeye karşın 31. Muhafız Piyade Tümeni dahil olmak üzere 11. Muhafız Ordusu, kenti 12 saatlik çatışmaların ardından 25 Nisan 1945 tarihinde ele geçirdi.[9] General Karl Hanke'nin komuta ettiği bir batarya, 27 Nisan'a kadar direnmeyi sürdürdü ve 16. Muhafız Piyade Kolordusu'na bağlı birliklerce susturuldu.[6]

Sonuç

Kızıl Ordu, harekât süresince Alman kayıplarının ölü ve tutsak olarak 80 bin olduğunu ileri sürülmektedir.[10] Alman 9. Kolordusu'ndan bazı birlikler, Vistül Lagünü'nde savaşın sonuna kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir.

Ayrıca bakınız

Dipnotlar

  1. ^ Duffy, Sh: 203
  2. ^ Duffy, Sh: 384
  3. ^ a b Bagramyan, Sh: 576
  4. ^ Bagramyan, Sh: 575
  5. ^ Schneider, Sh: 91
  6. ^ a b Duffy, Sh: 219
  7. ^ Maslov, p.178
  8. ^ Bagramyan, sH: 584
  9. ^ Bagramyan, Sh: 586
  10. ^ Bagramyan, Sh: 588. Her ne kadar yüksek bir rakamsa da, tüm Vistül Lagünü'nde ele geçen alman esirlerin toplamı olarak görülebilir.

Kaynakça

İngilizce Vikipedi maddesinden yararlanılmıştır. Zemland Offensive

  • Thus we went to victory - H. Bagramyan
  • Red Storm on the Reich - C. Duffy
  • Fallen Soviet Generals - A. Maslov
  • Tigers in Combat - W. Schneider

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Berlin Muharebesi</span> Avrupada II. Dünya Savaşının son büyük muharebesi

Berlin Muharebesi, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonlarında düzenlediği genel taarruzlardan biri olan Berlin Stratejik Taarruz Harekâtı sonunda gerçekleşen muharebedir. Avrupa Cephesi'ndeki son genel taarruz olmamakla birlikte, Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyle sonuçlandığı için savaşı bitiren muharebe olarak kabul edilmektedir. Berlin Harekâtı, sadece Berlin'i almak için girişilen bir harekât değildi. Esas olarak üç Sovyet cephesi kuvvetlerinin, hâlen Alman kontrolünde olan Elbe Nehri'nin doğusundaki Alman topraklarının işgalini amaçlıyordu. Elbe, Alman topraklarını kuzeyden güneye kabaca ikiye bölmektedir. Berlin Muharebesi ise, kentin Kızıl Ordu birliklerince ele geçirilmesi içindi, çatışmalar kent sınırları içinde gerçekleşti ve Avrupa cephelerinde savaşın sonunu getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Taarruzu</span> Savaş

Viyana Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Sovyet 3. Ukrayna Cephesi tarafından Avusturya'nın başkenti Viyana'nın işgali amacıyla girişilen bir taarruzdur. Taarruz, 2 Nisan 1945'te başlatılmış, 13 Nisan 1945'te sona ermiştir. Kent kuşatıldı ve taarruzun büyük bölümde kuşatma altında kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

Polotsk Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın ikinci evresindeki bir taarruzdur ve genellikle Bagration Harekâtı olarak bilinir.

Şyaulyay Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1. Baltık Cephesi kuvvetlerince girişilmiş bir taarruzdur ve genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. Taarruz, Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın üçüncü evresinde girişilen bir harekâttır ve ana taktik hedefi Şyaulyay kenti olarak, Alman kuvvetlerinin Litvanya'dan çıkarılmasını amaçlamaktadır.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

Radzymin Muharebesi, Kızıl Ordu'nun 1. Belarus Cephesi kuvvetleri ile 39. Panzer Kolordusu arasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar esasen STAVKA'nın Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçası olan Lublin-Brest Taarruzu harekâtı sırasında, 1 - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Harekât alanı, Varşova'nın yakınlarındaki bir kasaba olan Radzymin civarıdır. Bu muharebeler sırasında, Varşova'ya 20 km. mesafede, Belostok demiryolu hattı üzerindeki Wolomin kasabası civarı, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da gerçekleşen en büyük çaplı tank muharebesine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vistül-Oder Taarruzu</span> II. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzu

Vistül-Oder Taarruzu, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde başarılı bir Kızıl Ordu taarruzudur. Taarruz Harekâtı 12 Ocak - 2 Şubat 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Bu taarruzla Sovyet kuvvetleri, Doğu Polonya'da Vistül Nehri üzerindeki taarruz çıkış hatlarından Alman toprakları içlerine kadar ilerlediler. Ulaştıkları hat, Alman başkenti Berlin'e 70 km. mesafede olan Oder Nehri kıyılarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Königsberg Kuşatması</span> Taarruz harekâtı

Königsberg Kuşatması, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet kuvvetlerinin giriştiği Doğu Prusya Taarruzu'nun son harekâtıdır. Sovyet kaynaklarının da dahil olduğu bazı kaynaklarda Königsberg Taarruzu olarak geçmektedir. Sovyet 3. Belarus Cephesi kuvvetleri, kente taarruzun ardından dört gün süren sert çatışmaların ardından, bugün adı Kaliningrad olan kente kontrolü sağladılar. Kentin Sovyet birliklerince kuşatılması 1945 yılının Ocak ayı sonlarında başlamıştı. Königsberg ile Pillau limanı arasındaki kara köprüsünü elde tutmak / ele geçirmek için şiddetli çatışmalar yapıldı. Fakat 1945 yılının Mart ayına gelindiğinde Königsberg, artık esas cephe hattının yüzlerce kilometre gerisinde kalmıştı. Sovyet birlikleri üç gün süren taarruzlarıyla Alman mevzilerini savunulamaz duruma düşürünce, 9 Nisan 1945'te Alman birlikleri teslim oldu ve bölgedeki çatışmalar sona erdi.

Heiligenbeil Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın son haftalarında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen büyük bir kuşatma savaşıdır. Bu kuşatma sırasında gerçekleşen ve Sovyet planlamasında Braunsberg Taarruz Harekâtı olarak geçen operasyonla sonunda Alman 4. Ordu'su neredeyse tümüyle imha olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Pomeranya Taarruzu</span>

Doğu Pomeranya Taarruzu ya da Doğu Pomeranya Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu'nun Pomeranya ve Batı Prusya'daki Wehmacht kuvvetlerine karşı giriştiği ve 10 Şubat - 4 Nisan 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiş bir genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Sovyet kaynaklarında birbirini izleyen alt operasyonlar olarak değerlendirilmektedir.

Konitz-Köslin Taarruz Harekâtı 10 Şubat - 6 Mart 1945
Danzig Taarruz Harekâtı 7 - 31 Mart 1945
Arnswalde-Kolberg Taarruz Harekâtı 1 - 18 Mart 1945
Altdamm Taarruz Harekâtı 18 Mart - 4 Nisan 1945

Aşağı Silezya Taarruzu, Mareşal İvan Konev'in 1. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince Aşağı Silezya'ya yönelik genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Alman askeri varlığını Aşağı Silezya'nın büyük bir bölümünden çıkarttı ve bölgenin başkenti Breslau'da büyük bir Alman birliğini kuşattı.

Yukarı Silezya Taarruz Harekâtı II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mareşal Konev kuvvetlerinin giriştiği bir genel taarruz harekâtıdır. Bu Sovyet taarruzu, Alman kuvvetlerinin Yukarı Silezya'nın büyük bir bölümünden geri çekilmelerine yol açmıştır.

Gün Dönümü Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinde gerçekleşen son Alman tank taarruz harekâtıdır. Harekât, bazı kaynaklarda "Stargard Tank Muharebesi" olarak geçmektedir. Alman plânlamasında geniş kapsamlı bir taarruz olarak ele alınmıştı, fakat uygulamada daha dar kapsamlı olarak hayata geçirildi. Alman saldırısı Kızıl Ordu tarafından püskürtüldü. Fakat yine de Sovyet Yüksek Komutanlığı'nı (STAVKA), Berlin Harekâtı'nı ertelemeye yöneltmiştir.

Memel Kuşatması ya da Memel Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Sovyet kuvvetlerinin 1944 yılı sonlarında başlattıkları Memel Taarruz Harekâtı'dır. Memel, Klaipėda'nın Almanca adıdır. Sovyet taarruzu, Memel'in küçük bir kesiminde ve limanında Alman kuvvetlerinin üç ay boyunca kuşatma altında tutulmasına yol açmıştır.

Riga Taarruzu ya da Sovyet resmi tarihinde Riga Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, STAVKA'nın geliştirdiği Baltık Taarruzu'nun bir alt harekâtıdır. Harekât, 1944 yılının sonlarında gerçekleşmiş olup Alman kuvvetlerini Riga kentinden çıkartmıştır.

<span class="mw-page-title-main">11. Muhafız Ordusu (SSCB)</span> Kızıl Ordunun sahra ordusu

11. Muhafız Ordusu Kızıl Ordu, Sovyet Kara Kuvvetleri ve Rusya Kara Kuvvetleri'nin 1943'ten 1997'ye kadar aktif olan sahra ordularından biridir.