İçeriğe atla

Zekate Evi

Koordinatlar: 40°04′29″K 20°07′56″D / 40.07472°K 20.13222°D / 40.07472; 20.13222
Zekate Evi
Shtëpia e Zekatëve
Zekate Evi
Harita
Genel bilgiler
DurumArnavutluk kültürel anıtı
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
KonumErgiri'nin eski pazar yerinde
ŞehirErgiri
ÜlkeArnavutluk
Koordinatlar40°04′29″K 20°07′56″D / 40.07472°K 20.13222°D / 40.07472; 20.13222
Mevcut kullananMüze
Tamamlanma1812 (211 yıl önce) (1812)
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı4
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Bekir Zeko

Zekate Evi (Arnavutça: Shtëpia e Zekatëve), Arnavutluğun Ergiri kentinde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapıdır. Zekate evi Tepedelenli Ali Paşa döneminde 1811 ve 1812 yılları arasında inşa edilmiş ve Osmanlı mimarisinin Arnavutluk'taki yapıtlarından birisidir.[1]

Zekate evi Ergiri'nin eski pazar yerinde bulunmaktadır ve Enver Hoca diktatörlükte sağ kalan az Osmanlı yapılarından biridir. Arnavutluk Halk Cumhuriyeti döneminde Osmanlı döneminden kalan yapıların çoğu yok edilmiştir ve onların yerine Sosyalist mimarlıklar getirilmiştir.

Ergiri'nin tarihi şehir merkezi 1961 yılında koruma altına alındığında buna Zekate evi de dahil oldu. 1973 yılında ev, kültürel anıt ilan edildi. Mekana geçici olarak bir etnografya müzesi kuruldu. 2005 yılında Ergiri, UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edildi. Bina 2004 yılında yenilenmiş olup ziyaret edilebilir durumdadır. Evde kimse oturmuyor ancak Zekate ailesi mülkün girişindeki müştemilatta yaşamaktadır. Eve 2018'den bu yana müze olarak hizmet vermekte olup, olağan açılış saatlerinde ve ayrıca talep üzerine erişilebilir.

Mimari

Zekate Evi, genellikle Güney Arnavutluk’ta görülen ve kule ev denilen tiptedir. Üst katlarının biçimlenişiyle ilgi çeken bu evler, şehrin çeperlerinde yer almaları sebebiyle bir nevi savunma amaçlı yapılar olarak inşa edilmişlerdir. Zekate Evi, Tepedelenli Ali Paşa’nın danışmanı Bekir Zeko’ya aittir. Yapı, ikiz kule şeklindeki dış görünüşü, ilk üç katının ön cephesinde yer alan çift kemerli açıklığı, üst katının her iki kanadındaki, geniş saçaklı baş odaları nedeniyle çok uzaktan fark edilen anıtsal yapı özelliğine sahiptir.[2]

Dört katlı olan yapının birkaç basamakla çıkılan zemin katında, taş döşeli orta avlusunun her iki yanında birer büyük oda bulunmaktadır. Girişe göre solda kalan ve iki kat yüksekliğinde olan tonozlu odanın tahıl öğütmek ve depolamak için kiler olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Sağdaki hacim ise yağmur sularını biriktirmek için yapılan büyük bir sarnıç olarak kullanılmaktadır. Birinci katta, sarnıcın üzerinde yer alan ve tavanı oldukça alçak olup, pişirme, tuvalet ve küçük bir yıkanma yeri olan mekân, ev sahipleri tarafından kışlık oda olarak kullanılmaktadır. İkinci katta, sağlı sollu iki büyük mekân yer almaktadır. Her ikisinde de tuvalet bulunan bu odalardan soldakinin duvarlarında kalemişi süslemeler ve bir ocak bulunmaktadır. Evin yaz aylarında kullanılan üçüncü katının tavanları diğer katlara göre daha yüksektir. Bu kattaki Baş Oda gerek mekân oluşumu, gerekse süslemeleri açısından muhteşemdir. Ön cephesi ahşap konstrüksiyon olan odanın diğer üç duvarı taştır. Bayramlaşma, düğün ve benzeri toplantılar için de kullanılan bu odanın, Bekir Zeko’nun gücünü yansıtması açısından özel bir itina ile yapıldığı anlaşılmaktadır. Baş Oda’ya Orta Sofa’dan girilmekte olup, küçük bir seki altından sonra ana mekâna geçilmektedir. Ana mekân, arka bölüme geçiş sağlayan dar koridordan yüklük denilen ahşap bir bölme ile ayrılmaktadır. Yüklüğün gerisindeki dar koridor ile yapının genel konturlarının dışına inşa edilmiş tuvalet ve yıkanma yerine ulaşılmaktadır. Yüklük olarak kullanılan alanın, ahşap parmaklıklı üst bölümüne, yüklüğün içinde oluşturulan ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Bu bölümün Bursa kemerine benzer ahşap girişinin simetriğinde, tuvalete ulaşmak için dolap kapağı tarzında yapılmış gizli bir kapı bulunmaktadır. Dolap kapakları ile taşıyıcı sistemin hemen her noktasında, çok sayıda ve çeşitli renklerde çiçek motifi görülmektedir.[2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "www.gjirokastra.org". 11 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2015. 
  2. ^ a b ""Ergiri (Gjirokastra) Zekate Evi ve Diğerleri", Şehir ve Kültür, 64, İstanbul, Kasım 2019, s. 8-11". Dr. Mimar Sinan Genim. 8 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Küçüksu Kasrı</span> İstanbul’da bulunan tarihi yapı

Küçüksu Kasrı veya Göksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Göksu Deresi ile Küçüksu Deresi arasında, Boğaziçi'nde Üsküdar-Beykoz sahilyolu üzerinde yer alan kasır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir. Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Devamlı ikamet için kullanılmayan kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Köşkü</span>

Bağdat Köşkü, İstanbul'da Topkapı Sarayı içinde bulunan bir köşktür.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Soğukçeşme Sokağı</span>

Soğukçeşme Sokağı İstanbul'un Sultanahmet semtinde yer alan, üzerinde tarihsel evlerin bulunduğu küçük bir sokaktır. Ayasofya ve Topkapı Sarayı arasında yer alan bu sokak trafiğe kapalıdır. Soğukçeşme Sokağı adını yine bu sokakta bulunan, III. Selim dönemine ait 1800 tarihli mermer bir Türk çeşmesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yürüyen Köşk</span>

Yürüyen Köşk, Yalova Millet Çiftliği'nde 1929 yılında yapılan dikdörtgen planlı, iki katlı, yarı kâgir köşk.

<span class="mw-page-title-main">Şemaki Evi Müzesi</span>

Bursa Yenişehir Şemaki Evi Müzesi, İran'ın Şemaki kasabasından Anadolu'ya gelerek Yenişehir'e yerleşen Şemaki ailesi tarafından 18. yüzyılda yaptırılmıştır. Konak olarak adlandırılabilecek ev iki katlıdır. Zemin katta taşlık ve sağ tarafında mutfak ve kiler, sol tarafında iki oda yer alır. Mutfak duvarına bitişik ahşap merdivenle üst kata çıkılır. Burada eyvanlı bir sofa, sofaya açılan bir "başoda" ile biri küçük diğeri büyük iki oda daha yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kossuth Evi Müzesi</span> Kütahyada müze

Kossuth Evi Müzesi, Kütahya'da 1982'den beri ziyarete açık olan bir 18. yy Türk evidir. Evin sahibi Şeyh Bedreddin Efendi'dir. Bu evde 1850-1851 yıllarında yaşamış olan Macar Devrimi önderlerinden avukat Lajos Kossuth'a ait özel eşyalar ve Macar kültürü ile ilgili objeler sergilenir. Kossuth, Macaristan için hazırladığı anayasa taslağı metnini bu evde kaleme almıştır.

Osmanlı Evi Müzesi. Bursa'da II. Murad külliyesinin karşısında bulunan ve 17. yüzyıl Osmanlı yaşam tarzının sergilendiği müze.

<span class="mw-page-title-main">Çifte Minareli Medrese (Erzurum)</span> Erzurum, Türkiyede bir medrese

Çifte Minareli Medrese, Türkiye'de Erzurum İlinde bulunmaktadır. Selçuklular dönemine aittir. Bu tarihî eser günümüze kadar varlığını koruyabilmiş ve bulunduğu şehrin sembolü haline gelmiştir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Paşa Kalesi</span> Arnavutlukta Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapı

Ali Paşa Kalesi, Arnavutluğun Avlonya kentin yanındaki Butrint dünya miras eseri yanında bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapımdır. Ali Paşa kalesi Tepedelenli Ali Paşa döneminde 1819 ve 1820 yılları arasında inşa edilmiş ve Osmanlı mimarisinin Arnavutluk'taki yapıtlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ergiri</span>

Ergir veya Ergirikasrı, Arnavutluk'un Ergiri ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Şehir, Gjere Dağları ile Drino Nehri arasındaki bir vadide yer almaktadır. Yüzölçümü 469.25 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 25,301 olup merkez nüfusu ise 19,836'dır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

Erdebil Köşkü ya da diğer adıyla Ber Der-i Pir, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir köşktür. Gazi Köşkü ile aynı tepe üzerindedir ve Kırklar Dağı, Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri'ne hâkim bir manzarası bulunmaktadır. Yeniden restore edilen yapı 09.11.1994 gün, 1506 sayılı karar gereği Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenmiştir.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

Berat ve Ergiri'nin Tarihi Merkezleri güney Arnavutluk'taki Berat ve Ergiri şehirlerini kapsayan bir Dünya Mirası alanıdır. Gjirokastër, UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne 2005 yılında girdi, Berat ise 2008'de alanın uzantısı olarak listeye eklendi. Alanlar Osmanlı dönemine özgü bir mimari karakterin ender örnekleri olarak listelenmiştir.

Tokat Mevlevihanesi, Tokat'ta 18. yüzyılda kurulan Mevlevi tekkesidir.

Tokat Kültür Evi, Tokat ilinin merkezinde bulunan eski konak ve kültür merkezi.

Yalıboyu Evleri, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Amasya ilinin Yeşilırmak nehrinin kıyısında kuruludur.

Hopa Kültür Evi ve Müzesi veya Hopa Müzesi, Artvin'in Hopa ilçesinde konumlanmış bir etnografya müzesidir. Kültür Evi, bölgenin geleneksel yaşam kültürünü yansıtan önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Dişli'nin kişisel koleksiyonundan oluşan bu etnografik eserler, toprak, ahşap, cam, bakır ve demir gibi çeşitli malzemelerden yapılmış ve farklı işlevleri temsil etmektedir. Sergilenen yaklaşık 5000 eser, yapıldığı dönemin sosyo-kültürel yaşamını yansıtmaktadır.