İçeriğe atla

Zeitgeist Hareketi

Zeitgeist Hareketi
Zeitgeist hareketi logosu
URLTheZeitgeistMovement.com
Site türüToplumsal hareket
Kayıtseçimli
Kullanılabilir dil(ler)31 dilde yayın
Başlama tarihi18 Ağustos 2008 (16 yıl önce) (2008-08-18)

Zeitgeist Hareketi, insanların sosyal kaygıları ve genel iyilikleri için bilimsel yöntem kullanılarak, büyük bir sosyal kalkınmayı savunan, dünya çapında bir harekettir. Hareketin ana hedeflerinden birisi modern küresel halkın para-bazlı ekonomiden kaynak bazlı ekonomiye geçmesidir.

Hareket aynı zamanda, toplumsal değişme isteyen bir topluluk olan Venüs Projesi'nin[1] (bir endüstriyel tasarımcı ve toplum mühendisi olan Jacque Fresco'nun hayat boyu çalışması) desteğini almıştır.[2]

Hareketin 16 Mayıs 2009 itibarıyla yaklaşık yarım milyon üyesi vardır.[3]

Zeitgeist Hareketi belgesel filmi Peter Joseph tarafından üretilip, internette yayınlanmasından sonra adlandırılmıştır. 2007'de Zeitgeist: The Movie (Zeitgeist: Film) ve 2008'de Zeitgeist: Addendum (Zeitgeist: Ek) yayınlanmıştır. Üçüncü film 2011'de yayınlanan Zeitgeist Moving Forward'tır (Zeitgeist: İleriye Hareket). Peter Joseph bunun konularının insan davranışları, teknoloji ve akılcılık olacağını ifade etmiştir.[4] Genel olarak bütün filmler para bazlı ekonomiden doğan sosyal problemlerden bahsetmekte ve mümkün çözümler önermektedir.

Kaynak bazlı ekonomi

Kaynak bazlı ekonomi, Jacque Fresco tarafından ortaya konulan, tüm mal ve hizmetlerin; para, kredi kartı, barter veya borcu yaratan diğer bir sistem olmaksızın, karşılanması amacı ile çevre ile uyum içinde sosyoekonomik bir sistem yaratma amaçlı ekonomi modelidir. Bu sistemde tüm kaynakların tüm insanların kullanımına eşit olarak dağıtılması ve bir grubun kaynaklar üzerinde egemenliğinin olmaması amaçlanmaktadır. Para bazlı sistemin kullanımında kaynakların heba edildiği, dünya üzerindeki kaynakların kullanımı ile para ilişkisinin insanlığa fayda getirmediği belirtilmektedir.[5]

Aktiviteler ve yayınlar

Zeitgeist Medya Festivali

Zeitgeist Medya Festivali, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen sanatçıların daha iyi bir dünya yaratma amacı ile bir araya geldiği festivalin ismidir. 2011 yılı bu festivalin ilk yılıdır, hareketin savunucuları tarafından kültürel bir alışkanlık haline getirilmesi amaçlanmaktadır.[6]

Zeitgeist Günü

Wall Street'i İşgal Et eylemleri sırasında bir adam Zeitgeist ile ilgili eserleri gösteriyor, Kasım 2011

Zeitgeist Hareketi Mart'ın 15'ini Zeitgeist günü olarak belirlemiştir. Bu günde hareket ilgili kişilerle bilgi öğrenmek ve paylaşmak için yerel toplantılar yapmaktadır. 2008'de bu günde dünyanın 70 ülkesinde 1800 etkinlik yapılmıştır.[7] İlk toplantı 15 Mart 2009'da yapılmış olup, ikinci toplantı 13 Mart 2010'da gerçekleştirilmiştir. Toplantılarda gruplar birbirleriyle hareket ile ilgili bilgi değişimi içine girmişlerdir. Üçüncü toplantı 13 Mart 2011'de gerçekleştirilmiştir. 12 Mart 2011'de Los Angeles Konferans Merkezi'ndeki toplantıya Michelle Rodriguez'de katılmış ve destek vermiştir.[8]

Yeni Zelanda Projesi

Otomatikleştirilmiş üretim

Zeitgeist Hareketi tarafından, Yeni Zelanda'da paraya dayalı olmayan bir toplum kurma hareketidir. Küresel bazdaki Geçiş Planının (Transition Plan) gerçekleşmesi yolunda bir adımdır.[9]

Zeitgeist Hareketi'nin Yeni Zelanda'da yapmaya çalıştığı "kendi kendine üretim yapan tarlalar" gibi kaynak bazlı ekonomiye geçiş için yapılan daha birçok plan Geçiş Planı adlı videoda açıklanmıştır.[10]

Basın'dan

30 Nisan 2009'da, Palm Beach Post'dan Rhonda Swan:[11]

Böyle bir hareketle kim tartışabilir? Toplum lehine hiç çalışmadık. Bunu daha ne kadar devam ettirebilceğimizi düşünüyorduk? Şu anki sistemi koruyarak bize her zaman verdiğinden başka bir şey vermesini beklemek saçmalık değil mi?

—200px, Rhonda Swan

Orijinali: "Who can argue with such a movement? What we have never has worked for the benefit of society as a whole. How much longer can we really expect it to last? Isn't keeping our current system and expecting something different from what it's always given us insanity?"

17 Mart 2009'da, the New York Times'tan:[12]

Bay Joseph "Hareketin amacı toplumsal değişime bilimsel yöntemin uygulanmasıdır" şeklinde tanımladı. Akşam saat 7'de başlayan iki saatlik finansal ekonomi kritiği, gece gezegensel hayatın belli başlı yapılarını yeniden dizayn etmekten aşağı kalmaz şekilde parasız ve bilgisayar yönetimli gelecek görüşünün ütopik sunumuna, Karl Marx ve Carl Sagan'ın John Lennon'u onun "Hayal" günlerinden kiralaması gibi medeniyetin baştan yeniden tasavvuruna dönüştü.

—200px, New York Times

Orijinali: ""The mission of the movement is the application of the scientific method for social change,” Mr. Joseph announced by way of introduction. The evening, which began at 7 with a two-hour critique of monetary economics, became by midnight a utopian presentation of a money-free and computer-driven vision of the future, a wholesale reimagination of civilization, as if Karl Marx and Carl Sagan had hired John Lennon from his “Imagine” days to do no less than redesign the underlying structures of planetary life."

Ayrıca okunabilir

  • Edward Bellamy, Equality (Türkçesi: Eşitlik) (D. Appleton & Co. 1897).
  • John Perkins, Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları (A.P.R.İ.L. Yayıncılık, Türkçesi Murat KAYI).
  • Jeremy Rifkin, End of Work (Türkçesi: Çalışmanın Sonu): The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-Market Era, (Tarcher/Penguin; Updated Edition 2004).

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Venüs Projesi'nin anlatıldığı Future By Design belgeseli. (Türkçe altyazı)". 17 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2009. 
  2. ^ Joseph, Peter (Şubat 2009). "Movement Orientation Guide:THE ZEITGEIST MOVEMENT - OBSERVATIONS AND RESPONSES" (PDF). Activist Orientation Guide. www.thezeitgeistmovement.com. 20 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2009. 
  3. ^ FEUER, ALAN (16 Mart 2009). "They've Seen the Future and Dislike the Present". New York Region. New York Times. 30 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2009. 
  4. ^ The Zeitgeist Movement Genel Forumu, Radyo Adresi, Full Q & As (Peter'dan), burada bulunabilir http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?option=com_kunena&Itemid=1905&func=showcat&catid=232 24 Nisan 2009 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi. 2009-05-31'da erişildi.
  5. ^ "The Venüs Projesi - Kaynak Bazlı Ekonomi"". 25 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2011. 
  6. ^ ""Zeitgeist Medya Festivali"". 24 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2011. 
  7. ^ "CELEBRATING ZEITGEIST DAY". The Santiago Times (İngilizce). 17 Mart 2009. 24 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2009. 
  8. ^ Michelle Rodriguez
  9. ^ Yeni Zelanda Projesi[]
  10. ^ "Geçiş Planı - Türkçe Altyazı". 17 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2009. 
  11. ^ Rhonda Swan (30 Nisan 2009). "COLUMN: A dream worth having". Palm Beach Post. 16 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2009. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi</span> belirli bir alandaki farklı temsilciler tarafından sınırlanmış mal veya hizmetlerin üretimi, dağıtımı veya ticaretinden oluşan sistem

Diğer anlam için Ekonomi sayfasına bakınız

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi (bilim dalı)</span> İktisat bilimi

Ekonomi veya İktisat, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimini inceleyen sosyal bilimdir. Ekonomi, ekonomik aktörlerin davranış ve etkileşimlerine ve ekonomilerin nasıl işlediğine odaklanır. Mikroekonomi, bireysel ajanlar ve piyasalar, bunların etkileşimleri ve etkileşimlerin sonuçları da dahil olmak üzere ekonomideki temel unsurlar olarak görülen şeyleri analiz eden bir alandır. Bireysel aracılar arasında örneğin hane halkı, firmalar, alıcılar ve satıcılar yer alabilir. Makroekonomi, üretim, tüketim, tasarruf ve yatırımın etkileşim içinde olduğu bir sistem olarak ekonomi ve emek, sermaye ve toprak kaynaklarının istihdamı, para birimi enflasyonu, ekonomik büyüme ve bu unsurlara etkisi olan kamu politikaları gibi ekonomiyi etkileyen faktörleri analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">Makroekonomi</span> Bir bölge veya bir ülkenin toplam gider, gelirlerinin ve gelecek öngörüsünü yapmak ve irdelemek

Makroekonomi, ekonomi biliminin; toplam tüketim, toplam üretim, toplam tasarruf, toplam yatırım, toplam gelir ve istihdam gibi toplam büyüklüklerini inceleyen ve bunlar ile ilgili çözümleme ve çıkarımlar yapan alt dalı. Mikroekonomiden farklı olarak, ekonomiyi bir bütün olarak ele alarak, makro denge çözümlemeleri üzerinde çalışır. İşsizlik, enflasyon, toplam üretim ve tüketim, gelir dağılımı makroekonominin ana konuları olarak sayılabilir. Kurucusu John Maynard Keynes'dir. Keynes 1930 yılına kadar temel ekonomik karar birimleri seviyesinden bakılan ekonomi bilimine yeni bir boyut kazandırmış, toplam talep kavramını gündeme getirerek işsizlik ve toplam üretim konularını bununla açıklamaya çalışmıştır. Modern makroekonomideki düşünce okullarından bazıları şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">İşsizlik</span>

İşsizlik, herhangi bir ekonomik toplumda çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlerin bulunması durumu. İş bulamayan kimseye işsiz denir. Ekonomide genellikle 16 yaş ve üzeri kimseler işsiz grubuna dahil edilirler. Başlıca işsizlik türlerinden bazıları yapısal işsizlik, friksiyonel işsizlik, döngüsel işsizlik, gönülsüz işsizlik ve klasik işsizliktir. Yapısal argümanlar, yıkıcı teknolojiler ve küreselleşmeyle ilgili nedenleri ve çözümleri vurguluyor. BM Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre, 2018 yılında dünya çapında 172 milyon insan işsizdi.

<span class="mw-page-title-main">Dünya vatandaşlığı</span>

Dünya vatandaşlığı, yeryüzünde yaşayan insanların ırk, renk, dil ve inanç ayrımı olmaksızın dünyanın vatandaşları olduğu fikri veya bundan doğan kimliktir.

Demokratik sosyalizm, sosyalist piyasa ekonomisi içinde ekonomik demokrasi, işyeri demokrasisi ve işçilerin öz yönetimine veya alternatif bir merkeziyetçi planlı sosyalist ekonomi biçimine özel bir vurgu yaparak, siyasi demokrasiyi ve bir tür sosyal sermayeli ekonomiyi destekleyen solcu bir siyaset felsefesidir. Demokratik sosyalistler, kapitalizmin doğası gereği özgürlük, eşitlik ve dayanışma değerleriyle bağdaşmadığını ve bu ideallerin ancak sosyalist bir toplumun gerçekleştirilmesiyle elde edilebileceğini savunuyorlar. Çoğu demokratik sosyalist, sosyalizme kademeli bir geçiş arayışında olsa da, demokratik sosyalizm, sosyalizmi kurmanın aracı olarak devrimci veya reformist siyaseti destekleyebilir. Demokratik sosyalizm, 20. yüzyılda Sovyetler Birliği'nde ve diğer ülkelerde tek parti devletine doğru gerilemeye karşı çıkan sosyalistler tarafından popülerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Para politikası</span>

Para politikası, hükûmetin, merkez bankasının ya da para otoritesinin, ekonomiye, para arzı yönetimi ya da döviz piyasası işlemlerini kullanmak yoluyla yön vermesidir. Para teorisi, ekonomi için en uygun (optimal) para politikasının belirlenmesini sağlar.

Merkez sağ, siyasi spektrumun sağında yer alırken merkeze daha yakındır. Merkez sağ partiler genellikle liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini, özel mülkiyet haklarını ve az ölçekte bir refah devletini destekler. Merkez sağ oluşumlar muhafazakârlığı ve ekonomik liberalizmi desteklerken sosyalizm ve komünizme karşı çıkarlar.

<span class="mw-page-title-main">Jacque Fresco</span>

Jacque Fresco, kendi kendini eğitmiş bir endüstriyel tasarımcı, toplum mühendisi, mucit, yazar, konferansçı, fütürist ve Venüs Projesi'nin yaratıcısıdır.

<i>Zeitgeist: The Movie</i>

Zeitgeist: The Movie, 2007 yılı yapımı, din, para ve banka ile 9/11 olayını anlatan bir belgeseldir.

<span class="mw-page-title-main">Venüs Projesi</span>

Venüs Projesi, Jacque Fresco'nun gelecekle ilgili planlarını gerçekleştirmek amacıyla kurduğu bir organizasyon. Bir web site aracılığıyla yayınladığı video ve belgelerle, toplumu geliştirmek ve daha ileri taşımak amacıyla kaynak bazlı ekonomiye geçmenin; yenilenebilir şehirlerin, enerji etkinliğinin, doğal kaynak yönetiminin ve gelişmiş otomasyonun önemini topluma sağlayacağı faydaya odaklanarak açıkladığı bir organizasyondur.. Bu organizasyon, Jacque Fresco ve Roxanne Meadows tarafından 1995 yılında başlatıldı. Jacque Fresco'nun hayatının ve çalışmalarının anlatıldığı Planlı Gelecek 2006 yılında yayınlandı. Venüs Projesi'ne isim kaynağı olan Venüs, Florida'da Okeechobee Gölü yakınlarında 85.000 m2 alana sahip bir araştırma merkezidir.

İktisadi kıtlık ya da ekonomik kıtlık kâr amaçlı ekonomik sistem tarafından kar elde etmek amacıyla kasıtlı olarak yaratılan ve bir toplumun sahip olduğu üretim kaynaklarının, mevcut teknolojik gelişmişlik düzeyiyle işletilmesi ile ulaşılan üretim düzeyinin, sonsuz insan ihtiyaçları ve isteklerini karşılamakta yetersiz olduğunu ifade eden iktisadi bir terimdir. Gündelik hayatta kullanılan kıtlık kavramı somut bir yokluğu veya yetersizliği ifade ederken iktisadi anlamıyla kıtlık, mevcut kâr bazlı ekonomik sistem ve üretim teknolojisiyle ulaşılan üretim düzeyi ile ilgili bir yetersizliği ifade eder. Her adım başı üretilmiş envai çeşit ürünlerle dolup taşan çeşitli dükkân ve marketlerin boy gösterdiği günümüzde, ekonomi biliminin temeli olan kıtlığın anlamı üzerine derin düşünmek gereklidir.

Geçiş ekonomisi devlet güdümlü ekonomi'den serbest ekonomi'ye geçiş yapmakta olan ekonomilere verilen teknik bir isimdir.

Kozmopolitanizm, bireyin insanlık adı verilen büyük komüniteye aitliğini savunan, yerel nitelikteki bağlılığın yerini evrensel bağlılığın aldığı, evrensel düşüncelerin benimsendiği, tüm dünyanın ülke ya da vatan olarak görüldüğü; genellikle bu görüşlerle ilgili etiksel, sosyolojik ve siyasi felsefelerin tanımlanmasında kullanılan bir kavramdır. Bu fikirleri benimseyen kişi kozmopolit veya kozmopolitan diye adlandırılır.

Kaynak bazlı ekonomi, para, kredi, takas ya da benzeri hiçbir borç ve kölelik şeklini kullanmadan, insanların ihtiyaçları olan her şeye erişimini sağlamayı öngören ekonomik model. Endüstriyel tasarımcı, mucit, yazar ve aynı zamanda bir fütürist olan Jacque Fresco tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus irredantizmi</span>

Rus irredantizmi, günümüzde Rusya'da Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'ne öykünen irredantist bir düşünce hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil ekonomi</span>

Yeşil ekonomi, çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları azaltmayı hedefleyen ve çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir ekonomidir. Ekolojik ekonomi ile yakından ilişkilidir, ancak daha politik olarak uygulamalı bir odağı vardır. 2011 UNEP Yeşil Ekonomi Raporunda, "Yeşil olmak için bir ekonominin sadece verimli değil, aynı zamanda adil olması gerekiyor. Adalet, özellikle düşük karbonlu, kaynakları verimli kullanan ve sosyal açıdan kapsayıcı bir ekonomiye Adil Geçişin sağlanmasında küresel ve ulusal düzeyde eşitlik boyutlarının tanınması anlamına gelir." ifadesi kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Heterodoks ekonomi</span>

Heterodoks iktisat, ortodoks iktisadi düşünce okullarıyla çelişen veya neoklasik iktisadın ötesinde olabilecek herhangi bir iktisadi düşünce veya teoridir. Bunlar arasında kurumsal, evrimci, feminist, sosyal, post-Keynesyen, ekolojik, Avusturyacı, Marksist, sosyalist ve anarşist iktisat sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda ekonomisi</span>

Yeni Zelanda ekonomisi, oldukça gelişmiş karma pazar ekonomisidir. 2022 yılı itibarıyla Yeni Zelanda, nominal GSYİH'ye göre 51. en büyük ekonomi ve SAGP'ye göre 63. en büyük ekonomidir. Yeni Zelanda, 5 milyonluk nüfusu için büyük bir GSYİH'ye sahiptir ve gelir kaynakları büyük ada ülkesinin her yerine dağılmıştır. Ülke, en küreselleşmiş ekonomilerden birine sahiptir ve büyük ölçüde uluslararası ticarete bağlıdır.