İçeriğe atla

Zehra Şonya

Zehra Şonya
Doğum1972
Limasol, Kıbrıs
Mesleksanatçı, heykeltraş

Zehra Şonya, (d. 1972 Limasol) Kıbrıslı heykeltıraş ve akademisyendir.

Yaşamı

1991 yılında Girne Anafartalar Lisesinden mezun oldu. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Heykel Bölümü'nü kazandı ve 1997'de Bölüm ve Fakülte birincisi olarak mezun oldu.[1] Daha sonra aynı bölümün Yüksek Lisans Programını kazandı ve 2001 yılında aynı bölümden yüksek lisans derecesini aldı. 2001 ile 2003 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümünde seçmeli heykel dersleri verdi.

2003 yılında Kıbrıs'ta ada barışına destek vermek amacıyla Barış ve Demokrasi Hareketi’nden Girne Milletvekili adayı oldu. Doğu Akdeniz Üniversitesi "Kıbrıs Araştırmaları Merkezi'nde" Görsel Sanatlar Proje Koordinatörü olarak çalıştı. Aynı yıl Akdeniz Avrupa Sanat Derneği'nin (EMAA) yürütme kurulunda görev almış ve bu dernekte proje koordinatörlüğü, editörlük, proje geliştirme ve yazılımı, katalog ve kitap tasarımları benzeri birçok projeye imza atmıştır.

2006 ile 2008 yıllarında Lefke Avrupa Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümünde yarı zamanlı olarak ders vermiştir. Halen Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde sanat ve estetik derslerini yürütmekte ve DAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezinde Görsel Sanatlar proje koordinatörü olarak çalışmaktadır. Ayrıca Akdeniz Avrupa Sanat Derneği'nin 2017 ile 2019 yıllarında dönem başkanlığını yürütmüştür

Sanatçı, 1997 Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Çağdaş Heykeltıraşlar Derneğinin düzenlediği serbest heykel yarışmasında Başarı Ödülü kazandı.

Zehra Şonya, 2014 yılında "İlk Kıbrıslı Türk Heykeltıraş Şinasi Tekman (1933 - 2005)" adlı kitap yazmıştır.[2]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girne</span> Kuzey Kıbrısta şehir

Girne, Kıbrıs'ta bir liman kentidir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasının ve fiili olarak parçası olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinin yönetim merkezidir.

Rahmi Aksungur, Türk heykeltıraş, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Hasip Pektaş</span> sanatçı

Hasip Pektaş, Türk öğretim üyesi, görsel iletişim tasarımcısı, Ekslibris sanatçısı.

Turan Erol, Türk ressam, akademisyen ve öğretmen.

Rudolf Belling, Alman heykeltıraş. Soyut heykel üreten ilk Alman sanatçılardandır. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’ye göçmüş ve 40 yıl boyunca Türkiye’de yaşayarak Türk heykeltıraşlarının yetişmesinde emek vermiştir.

Hale Şakar Ürkmezgil ; Türk heykeltıraş.

Mehmet Mümtaz Işıngör, Türk ressam ve heykeltıraş.

Engin Türker, Türk ressam, heykeltıraş ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Hamiye Çolakoğlu</span> Türk seramik sanatçısı

Hamiye Çolakoğlu Türk seramik sanatçısı ve akademisyen.

Fazilet Özdenefe, Kıbrıs Türkü hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi</span> Güzel sanatlar fakültesi

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi veya kısaca HÜGSF; 1982 tarihinde yayınlanan bir kanunla kurulması kararlaştırılan ve 1983-1984 öğretim döneminde eğitim hayatına başlamış olan, Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. Resim, heykel, grafik, seramik ve cam ana sanat dallarında uygulamalı eğitime başlayan okula 1985 yılında iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü eklenmiş; ilk mezunlarını ise 1987 yılında vermiştir. Fakültede ayrıca plastik sanatlar, fotoğrafçılık ve sinema-televizyon dersleri de verilmektedir. Fakülte binası, Beytepe Kampüsü'nde bulunmaktadır.

Nilgün Güney Kıbrıs Türkü ressam, yazar. Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağının tasarımcısı olan Kıbrıslı Türk ressam İsmet Güney'in kızıdır.

Remzi Savaş; Türk akademisyen ve heykeltıraş.

Mehmet Şinasi Tekman, Kıbrıs Türkü ressam, heykeltıraş, şair ve yazar. Çok kimlikli bir sanat tasavvuruna sahip olan Tekman 1952’de Lefkoşa Türk Erkek Lisesi sonrasında 1954’te Omorfo Türk Öğretmen Koleji'nden mezun oldu. İlk yazılarını lise öğrencilerinin çıkardığı Çığ adlı bir dergide çıkmıştı. İngiltere'de 1956-58 arasında King Alfred’s College'de el sanatları ve teknik resim üzerine eğitimine devam etti. Kıbrıs'ta birçok lisede öğretmenlik yaptı, 1968'e kadar birçok okulda öğretmenlik ve okul idareciliği yaptı. Bu tarih sonrasında Türk Maarif Koleji'nde başöğretmen olarak görev aldı ve 1990'da emekliye ayrıldı. Öğretmenlik mesleği sırasında 1959’da Türk okullarındaki ilk seramik atölyesini Lefke Teknik Lisesi’nde açan Tekman, 1950'lerin sonlarından itibaren bölgesel bir simge olan zeytin ağaçları dışında deniz atığı olan ağaç parçaları, yangınlarda zarar görmüş yanmış ağaç kütüklerini kullanarak ahşap heykeller yaptı. Ahşap heykeller ve oyma çalışmaları haricinde şiir ve fotoğraflarıyla da tanındı. Köylü gazetesinde, Çardak ve Çevre gibi yayınlarda yazılar yayımladı. Üç şiir kitabı yayımlamışken bir de oyunu bulunmaktadır.

Refa Emrali, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

Ercan Sağlam, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

Turhan Çetin, Türk heykeltıraş ve akademisyendir.

Bu madde, Hacettepe Üniversitesi'ndeki heykellerin bir listesini içermektedir.

Ayşe Sibel Kedik; Türk heykeltıraş ve akademisyen.

Mümtaz Demirkalp; Türk heykeltıraş ve akademisyen.