İçeriğe atla

Zegnak Şervaşidze

Zegnak Şervaşidze Şervaşidze Hanedanı'ndan yaklaşık 1665'ten 1700'e kadar Abhazya prensidir. Zegnak'ın ölümünden sonra Abhazya Prensliği oğulları arasında bölündü en büyük oğlu Byzb bölgesinin yönetimini devralırken Abjua ve Samurzakano dükalıkları diğer oğulları Cikeşia ve Kvapu tarafından devralındı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya arması</span> Ulusal arma

Abhazya iki taraflı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden iki arma bulunmaktadır. Birisi Abhazya Cumhuriyeti'nin arması, diğeri Gürcistan'dan özerk olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Prensliği</span>

Abhazya Prensliği, Gürcistan Krallığı içerisinde devam eden iç karışıklıklar içerisinde ortaya çıkmış feodal karakterli eski bir devlettir. Bağımsızlığını kaybetmesinden sonra önce Osmanlı İmparatorluğu tarafından sonra da Çarlık Rusyası tarafından belli ölçüde otonomi elde edip varlığını sürdürse de, 1864 yılında Rusya tarafından tamamen ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Meri Şervaşidze</span> Gürcü soylu

Meri Şervaşidze - Eristavi, güzelliğiyle ünlü Gürcü aristokrat kadın, moda ikonu ve Coco Chanel’in eski mankenidir. 1921’de İstanbul’da düzenlenen Dünya Güzellik yarışmasında birinci olmuştur. Ünlü Gürcü şair Galaktion Tabidze’nin "Meri" adlı şiirine esin kaynağı olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şervaşidze Sarayı</span>

Şervaşidze Sarayı, Abhazya/Gürcistan'ın Lihni köyündeki yıkık bir yapıdır. Saray, Abhazya hükümdarları Şervaşidze prensleri tarafından yaptırılmış ve 16 ile 19. yüzyıllar arasında hizmet vermiştir. 22 Temmuz 1866'da Rus İmparatorluğu'na karşı çıkan bir isyanda yok edilmiştir. Mevcut yapı, kalker, kumtaşı, tuğla ve diğer malzemelerden inşa edilmiş iki katlı bir binanın kalıntısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şervaşidze Hanedanı</span>

Şarvaşidze ya da Şervaşidze ya da Çaçba Abhazya Prensliği'nin Gürcü-Abhaz bir yönetici ailesiydi. Aile, daha sonra Kral II. Erekle'nin isteği üzerine, Georgiyevsk Antlaşması'nda sunulan Gürcü soyluların listesine uygun olarak Rus İmparatorluğu'nun soylu ailelerinden biri olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mikâil Hamud</span> Son Abhazya Prensi

Mikâil Şervaşidze veya Hamudbey Çaçba, Abhazya Prensliği'nin son hükümranı. Seferbey Çaçba ve Tamara Dadiani'nin oğlu. 1823-1864 yılları arasında hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya-Türkiye ilişkileri</span>

Abhazya-Türkiye ilişkileri, Abhazya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Abhazya'yı bir devlet olarak tanımamasına ve hukuken Gürcistan'ın bir parçası olarak kabul etmesine karşın iki ülke arasında gayriresmî ilişkiler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samurzakano</span>

Samurzakano Batı Gürcistan'da Güneydoğu Abhazya'da bulunan tarihi bir bölgedir. Samurzakanolular bölgenin yerli halkıdır.

Keleş Bey (Keleş Ahmed-Bey) Çaçba (1747-1808), Çaçba hanedanından Abhazya prensi.

Aslan Bey Çaçba; 1808-1810 yılları arasında Abhazya prensi, Keleş Bey'in en büyük oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Şervaşidze</span>

Giorgi Şervaşidze (Çaçba) Abhazya'nın son prensi, büyük prens Miheil Şervaşidze ve Prenses Aleksandra Dadiani'nin oğlu, Abhaz ve Gürcü şair, tiyatro senaristi, yayıncı, kamusal figür ve Tergdaleuli.

VI. Bagrat Bagrationi Hanedanı'nın İmereti kolunun temsilcisi, 1463'ten itibaren İmereti ve 1465'ten itibaren ölümüne kadar Gürcistan kralıydı.

Sefer Ali Bey Şervaşidze-Çaçba 1810-1821 yıllarında Abhazya prensidir. Keleş Bey Çaçba'nın en genç oğludur.

I. Manuçar veya Çaçba-Şervaşidze Hanedanı'ndan I. Manç, yaklaşık 1730-1757 yılları arasında Abhazya Prensliği'nin bir prensiydi. Manuçar, Osmanlı tarafından tahttan devrildi ve Osmanlı'ya sürgüne gönderildi ve burada kardeşleri Levan, Şirvan ve Zurab ile birlikte İslam dinine girdiler.

Zurab Şervaşidze-Çaçba 1770-1780 yılları arasında Abhazya prensidir. Manuçar Şervaşidze'nin en genç oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Seferi</span> Deniz Harekâtı

Abhazya Seferi, Kaptan-ı Derya Hamza Bey komutasındaki Osmanlı donanmasının 1454 Haziran ayında Sohumkale'nin Osmanlı topaklarına katılması ve Abhazya Prensliği'nin tâbiyete alınmasıyla sonuçlanan başarılı deniz harekâtı.

Kats Bezhanovich Maan - Abhaz askeri ve devlet adamı, bazen Abhaz hükümdarı George II ve Mikhail Şervaşidze(Çaçba )'nin ilk bakanı olarak anılır. Çeşitli dönemlerde Rus İmparatorluk Ordusu Tümgenerali, Türk Paşa, Rus ve Osmanlı askeri komutanı. Uzun yaşamının neredeyse tamamı boyunca, Abhazya'daki tüm siyasi olaylarda kilit rollerden birini oynadı.

Dimitri Şervaşidze, 1821-1822 yıllarında Abhazya prensidir. Esasen St. Petersburg'da rehin olarak yaşadı. Pajiski Korpus olarak bilinen Rus İmparatorluğu askeri okulunda eğitim gördü.

<span class="mw-page-title-main">Bzıb (köy)</span>

Bzıb, Gürcistan'ın Abhazya bölgesinin Gagra rayonunda bulunan kent tipi bir yerleşim yeridir. Bzıb nehrinin yanında. Şu anda harabe halinde olan 9.-10. yüzyıldan kalma bir kilise ve yakınlarda bir Orta Çağ kalesi bulunmaktadır. Kale yıkıldığında kasaba daha az önemli hale geldi ve kasaba, belki de 1730 civarında Abhazya'nın soylu evi Şervaşidze'den ayrılan İnal-Ipa klanının kontrolüne geçti.