İçeriğe atla

Zdeněk Pecka

Zdeněk Pecka
Kişisel bilgileri
Doğumu6 Şubat 1954(1954-02-06)
Litoměřice, Çekoslovakya
Ölümü30 Ocak 2024 (69 yaşında)
Spor
ÜlkeÇekoslovakya
SporKürek
Yarışma(lar)
Madalyalar
Erkekler kürek
 Çekoslovakya adına
Olimpiyat Oyunları
Bronz1976 MontrealDörtlü kürek
Bronz1980 MoskovaÇift kürek
Dünya Kürek Şampiyonası
Gümüş1975 NottinghamDörtlü kürek
Gümüş1977 AmsterdamDörtlü kürek
Bronz1974 LuzernDörtlü kürek

Zdeněk Pecka (6 Şubat 1954, Litoměřice – 30 Ocak 2024), Çek profesyonel kürekçi.

Hayatı

Pecka, 6 Şubat 1954'te Litoměřice, Çekoslovakya'da doğdu.[1] Katılımcısı olduğu 1976 ile 1980'deki Yaz Olimpiyatları ile üç kez Dünya Kürek Şampiyonası'nda ülkesi Çekoslovakya adına dereceye girerek gümüş ve bronz madalya almıştır.[2]

Aktif spor kariyeri sonrasında Olimpiyat gümüş madalyalı Václav Chalupa'yı yetiştirdi. Květa Jeriová ile evli olan Pecka, 30 Ocak 2024'te doğal nedenlerden 69 yaşında öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Zemřel bývalý veslař Pecka, vicemistr světa a dvojnásobný olympijský medailista" (Çekçe). 31 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2024. 
  2. ^ Evans, Hilary; Gjerde, Arild; Heijmans, Jeroen; Mallon, Bill. "Zdeněk Pecka". Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Voleybolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Voleybol, geleneksel altı kişilik salon oyunu ve daha yeni olan plaj voleybolu oyunu olmak üzere Yaz Olimpiyat Oyunları'nda iki disiplinde oynanan sporlardan biridir. Salon voleybolu, 1957 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 53. oturumunda Olimpiyat programına eklendi ve ilk müsabakalar Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda yapıldı. Sovyetler Birliği, Tokyo'daki erkekler altın madalyası da dahil olmak üzere, voleybolun da dahil olduğu ilk beş Olimpiyatta hem erkeklerde hem de kadınlarda madalya kazandı. Japonya kadın takımı, açılıştaki Olimpiyat voleybol yarışmasında altın madalya kazandı ve sonraki iki oyunda gümüş madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda Polonya erkek takımı, kadınların 1964 ve 1968'de bronz madalya kazanmasının ardından bu sporda ülkenin tek altın madalyasını kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ev sahibi takım her iki yarışmada da altın madalya kazandı. Bulgaristan takımı erkekler ve kadınlar turnuvasında sırasıyla bir gümüş ve bir bronz iki madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri voleybolda ilk madalyasını erkeklerde altın, kadınlarda gümüş olmak üzere 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda kazandı. Çin Halk Cumhuriyeti, ilk kez bir Olimpiyat voleybol müsabakasına katılarak Los Angeles'taki kadınlar yarışmasında altın madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerde altın madalyasını başarıyla korudu ve Peru, voleyboldaki tek madalyasını kadınlar yarışmasında gümüş madalyayı kazanarak aldı. Sovyetler Birliği, son olimpiyatlarında erkeklerde gümüş, kadınlarda ise altın madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, bağımsızlığını yeni kazanan 15 ülkeden 12'si Barselona'da Birleşik Takım olarak birlikte yarıştı. Kadınlar yarışmasında Birleşik Takım gümüş madalyayı kazanırken, Küba üst üste üç altın madalyasından ilkini kazandı. Erkekler müsabakasında Brezilya sporda ilk altın madalyasını, Hollanda ise ilk genel madalyasını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">2010 Kış Olimpiyatları'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, 12-28 Şubat 2010 tarihleri arasında Vancouver, Kanada'da düzenlenen 2010 Kış Olimpiyatları'na, alp disiplininde mücadele edecek iki sporcuyla katıldı. Bu, Azerbaycan'ın katıldığı dördüncü Kış Olimpiyatları'ydı. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Azeri sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Kadınlar büyük slalom branşında 57. olan Gaia Bassani Antivari, kadınlar slalom yarışını tamamlayamadı. Jedrij Notz ise erkekler büyük slalom branşında 72. olmuş ve erkekler slalom müsabakalarını tamamlayamamıştı.

<span class="mw-page-title-main">1998 Kış Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Türkiye, 7-22 Şubat tarihleri arasında Japonya'nın Nagano şehrinde yapılan 1998 Kış Olimpiyatları'nda, alp disiplinindeki bir sporcuyla mücadele etti. Bu, Türkiye'nin katıldığı 12. Kış Olimpiyatları oldu. Ülke adına yarışan tek sporcu olan Arif Alaftargil, mücadele ettiği erkekler slalom kategorisini, 2:25.09'luk derecesiyle 29. sırada tamamladı.

Bisiklet, 1920 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. Organizasyonda tamamı erkeklerde, iki yol ve dört pist bisikleti kategorisinde madalya mücadelesi yapıldı. 50 kilometre yarışı ilk kez olimpiyat takviminde yer buldu.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda İsrail</span>

İsrail, 1952 yılından itibaren ülke olarak Olimpiyat Oyunları'nda yarıştı. Milli Olimpiyat Komitesi 1933 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde kuruldu. Takım Yahudi toplumunu temsil ettiğinden, Almanya’daki 1936 Yaz Olimpiyatları’nı boykot etti. Bunun nedeni Almanya’yı yöneten Nazi Partisi ve onların Yahudi karşıtı politikalarıydı. İsrail 1952 yılından beri bütün Yaz Olimpiyat Oyunlarına ve 1994 yılından itibaren Kış Olimpiyat Oyunlarına birer takım gönderdi. 1972 yılında, İsrail delegasyonunun 11 üyesi, Kara Eylül adlı silahlı grup tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Albert Azaryan</span> Sovyet sporcu (1929-2023)

Albert Vagarşakoviç Azaryan, Ermeni artistik jimnastikçi. Aktif olduğu dönemde Sovyetler Birliği adına yarışmış; 1956 Yaz Olimpiyatları'nda iki altın, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda ise bir altın bir gümüş madalya kazanmıştır. Halka branşında iki Olimpiyat madalyası kazanmayı başaran ilk sporcu olan Azaryan, kendisinden sonra bunu tekrarlayan Akinori Nakayama ile birlikte bu başarıyı elde edebilen iki sporcudur. Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası ile Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda da yer almış ve Dünya Şampiyonası'nda dört altın ile bir gümüş, Avrupa Şampiyonası'nda ise ikişer altın ve gümüş madalya elde etmiştir.

Vladimír Andrs, Çek kürekçi.

<span class="mw-page-title-main">Dana Zátopková</span>

Dana Zátopková, Çekoslovak cirit atıcı.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Girón</span>

Carlos Armando Girón Gutiérrez, Meksikalı atlayıcı.

<span class="mw-page-title-main">Juraj Tarr</span>

Juraj Tarr, iki kişilik (K-2) ve dört kişilik (K-4) etkinliklerde yarışan Slovak sprint kanocu.

<span class="mw-page-title-main">Nadzeya Lyapeşka</span> Beyaz Rus kanocu

Nadzeya Lyapeşka, Beyaz Rus kanocu. Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'nda K-4 500 metrede takım arkadaşları Volha Hudzenka, İrina Pamyalova ve Marina Pautaran ile bronz madalya kazandı. Bu başarıyı Rio de Janeiro'daki 2016 Yaz Olimpiyatları'nda Hudzenka, Marina Litvinçuk ve Marharita Mahneva ile aynı etkinlikte bronz madalya kazanarak bir kez daha tekrarladı. 2020 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar K-4 500 metrede gümüş madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Ludvík Daněk</span>

Ludvík Daněk, 1972 Olimpiyat Oyunlarında 64,40 m'lik atışla altın madalya kazanan bir Çekoslovak disk atıcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Barbara McAulay</span> Avustralyalı dalgıç (1929 – 2020)

Barbara Ethel McAulay Donnet, Avustralyalı yüksek atlamacı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Sudan</span>

Sudan ilk olimpiyat oyunlarına 1960 yılında katılmıştır. 1964 Tokyo Olimpiyatları'na katılamayan ülke, 1976 ve 1980 olimpiyatlarına ise, boykot ederek katılmamıştır. Katıldıkları tüm yarışmalarda bugüne kadar 1 kere gümüş madalya elde eden ülke, bugüne kadar kış olimpiyat oyunları'na sporcu göndermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Bohemya</span>

Bohemya Krallığı, 1918'e dek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışmıştır. 1899'da Olimpiyat Oyunları için bir Bohemya Komitesi kuruldu. Böylelikle Bohemya ilk kez kendi adına 1900 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı. 1906 Ara Olimpiyatları, 1908 ve 1912 Yaz Olimpiyatları'na da katılan Bohemya; Avusturya'dan gelen siyasi baskılar doğrultusunda Bohemya Komitesinin ismi Avusturya-Çek Olimpiyat Komitesi olarak değiştirilmeye zorlandı. Bohemya, 1914'te her ülkenin tek bir Ulusal Olimpiyat Komitesi olabileceği gerekçesiyle IOC'tan ihraç edildi.

<span class="mw-page-title-main">2002 Kış Olimpiyatları'nda Bosna-Hersek</span>

Bosna-Hersek, 8-24 Şubat 2002 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan 2002 Kış Olimpiyatlarına iki alp kayakçısı ile katıldı. Bu, ülkenin Kış Olimpiyat Oyunları'na üçüncü katılımıydı. Bisić erkekler slalomda 29., dev slalomda 44. oldu. Bećirbegović tek etkinliği olan dev slalomu bitiremedi.

<span class="mw-page-title-main">2002 Kış Olimpiyatları'nda Kenya</span>

Kenya, 8-24 Şubat 2002 tarihleri arasında ABD'nin Salt Lake City kentinde 2002 Kış Olimpiyatlarına yarışmak üzere bir delegasyon gönderdi. Heyet, ikinci kez Olimpiyatlara katılan ve o dönemde Kenya'nın tarihindeki tek Kış Olimpiyatçısı olan, kayak koşucusu Philip Boit'ten oluşuyordu. Kendisi erkekler kayaklı koşusunda 65. olarak madalya alamadan olimpiyatları tamamladı.

Josef Vojta, eski Çek millî futbolcudur.

Péter Juhász, sol bek pozisyonunda oynamış Macar eki millî futbolcu.

Valerios Leonidis, Yunan eski halterci ve halter antrenörü. 1996 Yaz Olimpiyatları'nda 64 kg kategorisinde Olimpiyat gümüş madalya kazandı. Ayrıca iki gümüş ve bir bronz Dünya Şampiyonası madalyası kazandı. 60 kg'dan 69 kg'a kadar farklı sıkletlerde yarıştı. Erkekler 64 kg'da dünya rekoru sahibi Naim Süleymanoğlu ile rekabeti, gümüş madalya kazandığı 1996 Olimpiyatları'nın çok popüler bir parçasıydı.