İçeriğe atla

Zayatülek ve Huhılu

Zayatülek ve Huhılu (Başkurtça: Zayatüläk menän Hıwhılıw; Tatarca: Zayatüläk belän Susılu) başkurt epik (kubayır). Başkurt halkının destansı yaratıcılığın ilk eserlerinden biridir.

hikâye

Epik efsanevi Batır Zayatülek ve Huhılu aşk anlatıyor. Huhılu - Aslıgöl (Asılıkül) ve Kandragöl (Qandrakül) göllerin efendisi kızı. Eylem arazi üzerinde değil, aynı zamanda fantastik bir sualtı dünyasını sadece gerçekleşir. Olaylar epik peri vadede hikâyesi açılmak.

Aslıgöl, Başkurtistan Cumhuriyeti

Sualtı prenses Huhılu güzelliğinden büyülenen Zayatülek göl dibine batar ve onunla evlenir. Ama yakında o yeryüzünde hayat özleyeceğim. Huhılu üzücü düşünceler onu rahatsız etmeye çalışır, ona babasının sarayı, sualtı dünyanın çeşitli hazineleri gösterir. Ama bütün bu onun yerli arazi Zayatülek sorumlu övgü ve yerli dağ Balkantav. in-law acı sualtı dünyasının kralı öğrenir ve divs yüzden sualtı dünyasını Balkanlar-Tav sürükledi gönderir Hakkında, Balkanlar dağı bulmak ve diğer dağ saraya döndü olamaz. Zayatülek hemen değişiklik ve Balkantav yücelten ilgili şarkılar dikkat edin.

Son olarak, kral kızı ile anayurdu Zayatüleğe gidip bir çeyiz olarak Tulpar ile atların sürüsü vereyim zorunda kaldı. Ama yakında Zayatüleğe babası ölür - Efsanevi Samar Han ve onun altı oğulları imparatorluk taht için mücadele başlıyor. İnsanlar o ülkede huzur ve asayişi bulundu Zayatüleğe çağırdı. Ayrılmadan önce Huhılu kocasını uyardı: "Ben seni bekleyeceğim, ama sensiz göl Aslıgöl olmadan fazla kırk gün yaşamak istemiyorum."

Zayatülek ülkede barışı kurduk. Devlet işlerine meşgul ve o eceli geldiğini fark etmedi. Dağ-tau Balkanlar üzerinde Tulpar atlama, ama çok geç oldu - Geç sadece bir gün oldu sevgilisi için bekleyen sıkıntısından denizkızı ölür. Zayatülek şam Huhılu mezarın üzerine bir mızrakla kendini bıçakladı bu sorun aktarmak için açılamıyor.

Başkurtça alıntı

Ayırı qoyroq, yıltan küz
Qasqarı küp Balqan taw,
Qısqa qoyroq, şem qolaq
Quyanı küp Balqantaw

Epik coğrafi isimler

Epik coğrafi yer adları Başkurdistan [[Davlekanovsky District bahsedilmiştir.

  • Dağ Balkantav (Zayatüläk Taw)
  • Kandragöl (Qandrakül),
  • Aslıgöl (Asılıkül).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Frigya</span> Anadolunun ortabatısında var olmuş antik bölge

Frigya veya Firigya, Sakarya Irmağı ile Büyük Menderes'in yukarı çığırları arasında kalan bölgenin eski çağdaki adıdır. Bu ad, Balkanlar’dan gelip bu bölgeye yerleşen Friglerden geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gondor</span>

Gondor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Midas</span> frigya kralı

Kral Midas ya da Asur kaynaklarındaki adıyla Muşkili Mita, MÖ 738 - MÖ 696 yılları arasında, Frigya'nın Polatlı'da kurulmuş olan başkenti Gordion'da, yaşamış olan efsanevi Frigya kralıdır. Krallığı gibi yaşamı ve ölümü üzerine de mitolojiler yazılmıştır. Yaşamı boyunca acılar çekmiş olan Midas, "eşek kulak"larıyla ya da "dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle" ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amik Ovası</span> Hatayda yer alan bir ova

Amik Ovası, Hatay ili sınırları içerisinde Hatay çöküntü alanının ortasında yer alan Türkiye'nin en verimli arazilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Persefoni</span> Yunan mitolojisinde bahar tanrıçası ve yeraltı kraliçesi

Persephone,, Yunan mitolojisinde Zeus ile kız kardeşi Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinde kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Aynı zamanda Zeus'un kızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ekskalibur</span> Kral Arthurun efsanevi kılıcı

Ekskalibur, efsanevi Büyük Britanya Kralı Arthur'un taşıdığı, Glastonbury Gölü ve Avalon Adası'nın Leydisi Vivien tarafından kendisine verilmiş olan kılıcın adıdır. Galce orijinal adı Caledfwlch ve İrlanda dilinde Caladbolg olan kılıcın Latince ismi Caliburnus'tur ve Kelt mitolojisi'nde Arthur'dan önce değişik savaşçı ve kralların elinden geçmiştir. Efsaneye göre bu kılıç aslında Tanrıların verdiği Dört Hazine'den biri olan Nuada'nın kılıcıdır. Findias kenti'ne gönderilmiştir. Bu kılıcın vuruşundan kimse kaçamaz. Ulster döngüsünde kahraman Fergus Mac Roich'in kılıcı Caladbolg'un aynı kılıç olduğu da düşünülür.

<i>Notre Dameın Kamburu</i> Victor Hugonun 1831de yayımlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerini anlatan romanı

Notre Dame'ın Kamburu, Victor Hugo'nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa'da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanıdır. Romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüştür. Notre Dame'ın Kamburu evrenselleşmiş ve dünya klasiklerinin başyapıtlardandır. Notre Dame'ın Kamburu, Hugo'nun en parlak dönemlerinden birinde yayımlandı. 1831'de yayımlanan Notre Dame de Paris'in roman kahramanlarından biri öylesine etkili oldu ki Notre Dame'ın Kamburu adıyla tanındı. Victor Hugo bu romanda insanların yaşamında kaderin yerini ve yoksulluğun insanı köreltmediğini ortaya çıkarmıştır. Roman hem yazarın ülkesinde hem de diğer ülkelerde oldukça sevilmiştir. Çoğu dillerde çevirileri yayımlanmış, ayrıca filmi de çekilmiştir.

Fili ve Kili J. R. R. Tolkien'in kurgusal epik Orta Dünya serisindeki cüce karakterleridir.

Dördüncü Çağ ve sonraki çağlar, J. R. R. Tolkien Orta Dünya evreninde bir zaman dilimidir. Dördüncü Çağ ve sonrasına dair Tolkien çok az şey yazmıştır. Tolkien'in çoğu çalışması Üçüncü Çağ ve ondan önceki çağlarla ilgilidir.

Göç Destanı, bir Uygur destanıdır. Türeyiş Destanı’nın devamı niteliğindedir. Destanda, Türklerin kutsal taşı Çinlilere verince Tanrı tara­fından cezalandırılması, açlık ve kuraklığın başlaması ile ana vatanlarından göç etmeleri anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Falun</span> İsveçin Dalarna ili, Falun ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Falun, İsveç'in orta-güney kuşağında yer alan bir şehirdir. Şehir, Göller Yöresi'nin birkaç km kuzeyinde, ormanlık bir arazi üzerine kuruludur. Falun, ayrıca Dalarna ilinin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Yamanlar Dağı</span> İzmir, Türkiyede bir dağ

Yamanlar Dağı İzmir metropol alanının ve İzmir Körfezi'nin kuzeydoğu kesimine hakim, büyük kısmı Karşıyaka ilçesi sınırları içinde yer alan 1,076 metre yüksekliğinde dağ kütlesi.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Caserta</span> İtalyanın Campania bölgesinde, Caserta iline bağlı ilçe (komün)

Caserta, güney İtalya'nın Campania bölgesinde aynı ismi taşıyan Caserta ili merkezi olan bir komündür ve bir şehirdir. Caserta İtalya'da önemli bir tarım, ticaret ve sanayi şehri ve komünüdür. Şehrin Belediye Başkanı Carlo Marino'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tulpar</span> Türk mitolojisinde kanatlı at

Tulpar, Türk mitolojisinde yer alan kanatlı at figürü. Pegasus ile benzerdir. Kırgızların Manas Destanı'nda bu uçan kanatlı atlardan söz edilir. Arkeolojik olarak da Kazakistan'da keşfedilen Esik Kurganında bulunan Altın elbiseli adam isimli elbisenin başlığında tulpar figürü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ İyesi</span> Türk, Altay ve Moğol mitolojisinde dağın koruyucu ruhu

Dağ İyesi - Türk, Altay ve Moğol mitolojisinde dağın koruyucu ruhudur. Değişik Türk dillerinde Tav İyesi / Eğesi / Ezi / Issı / İççisi ve Moğolcada Uğul (Ula) Ezen olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ural Han</span>

Ural Han, Ural Batur veya Ural Batır, Türk, Başkurt ve Altay mitolojisindeki bir destanın ve bu destanın kahramanı olan söylencesel hakanın adı.

<span class="mw-page-title-main">Möngün-Tayga (il)</span>

Möngün Tayga İli — Tuva Cumhuriyetinde belediye. Bölgenin idari merkezi — Mugur-Aksı.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

Cilix ya da Kiliks, Yunan mitolojisine göre Agenor ve Telephassa veya Argiope'nin oğludur ve Kadmos, Phoenix ve Europa'nın erkek kardeşiydi.