İçeriğe atla

Zavallı Çocuk

Zavallı Çocuk
"Zavallı Çocuk" kitabının
"Zavallı Çocuk" kitabının
YazarNamık Kemal
KarakterlerHalil Bey
Tahire Hanım
Şefika
Ata
Ali
Ahmet Bey
Şerife Hanım
Tabende
Hekim
Paşa
İlk gösterim18 Ocak 1874
İlk gösterildiği yerGedikpaşa Tiyatrosu
ÜlkeOsmanlı İmparatorluğu ve Türkiye
Orijinal dilOsmanlı Türkçesi

Zavallı Çocuk, 1873 yılında Namık Kemal tarafından Gazimağusa'da sürgündeyken yazılmış olan 64 sayfalık piyes, kitap. İlk defa 18 Ocak 1874 tarihinde Gedikpaşa Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir.[1] Metin, kitap formatında farklı yayınevleri tarafından basılmıştır.[2]

Özet

Kitabın teması aşktır ve üç perdeden oluşur. Kitap baş kahraman olarak Şefika ve Atâ'yı alır. Atâ, henüz küçük yaşta babasını kaybeder ve amcası Halil Bey'in yanına yerleşir. Burada Tıbbıye'ye devam eder, günler geçtikçe amcası Halil Bey'in kızı Şefika'ya aşık olur. Bu sevgi karşılıklıdır. Yıllar sonra Şefika'yı görüp beğenen bir paşa Şefika ile evlenmek ister ve bu konuda Halil Bey ile konuşur. Şefika'nın annesi kızının evlenmesinin kurtuluş olacağını düşünür ve evlenmesini ister. Şefika her ne kadar bu durumdan rahatsız olsa bile Atâ'ya olan aşkını söyleyemez. Atâ müjdeli bir haber vermek üzere eve gelir ve her şeyi öğrenir. Elinden yapacak bir şey gelmez. Günler günleri kovalarken Şefika vereme yakalanır. Atâ'nın kendisini görmesini istemez. Halil Bey, Atâ'yı eve çağırır. Atâ, Şefika'yı hasta bir şekilde görünce eczaneden zehir alır ve intihar eder. Şefika'nın ise hastalığı iyice ağırlaşmıştır. Kısa süre o da ölür.[3]

Karakterler

  • Şefika: Oyuna Zavallı Çocuk adını veren karakter Şefika'dır. Merkezdeki ana kahramandır. 14 yaşlarında bir genç kız olan Şefika, oyunda birlikte büyüdüğü Ata'ya aşık olur ve bu daha yeni yeni tatmaya başladığı duyguyu kendince tanımlamaya çalışır. Utangaç ve ailesinin sözünden çıkmayan bir çocuktur.
  • Ata: Oyunun başkahramanı Şefika'nın büyük aşkı olmasına rağmen ana karakter büyüklüğünde değildir. Olayların akışı doğrultusunda Şefika'nın aşkının büyüklüğünü anlatmak için kullanılan ve araç görevi gören bir karakterdir. 19 yaşında Tıbbiyeli bir delikanlıdır.
  • Halil Bey: Şefika'nın babasıdır. Her koşulda kızının iyiliğini düşünen ideal ve iyi bir baba karakteridir. Kızının zorla Paşa ile evlendirilmesine karşı çıkarak olumlu bir izlenim bırakır.
  • Tahire Hanım: Şefika'nın annesi ve Halil Bey'in karısı. Oyundaki olumsuz ve kötü karakter. Aile içinde yaşanan maddi sıkıntılar yüzünden genç ve güzel kızını zorla Paşa ile evlendirmeye çalışan kişidir.
  • Şerife Hanım: Şefika Hanım'ın babaannesi.
  • Tâbende: Cariye.[4]

Canlandırması

18 Ocak 1874 tarihinde Gedikpaşa Tiyatrosu'nda canlandırılmıştır.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Zavallı Çocuk, Namık Kemal, Elips Yayınları 1. Basım sf 46
  2. ^ ""zavallı çocuk" "namık kemal"". kitapyurdu.com. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2022. 
  3. ^ "Özet". 24 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Güllü Agop</span> Osmanlı tiyatrocu (1830-1898)

Agop Vartovyan, Osmanlı dönemi tiyatro oyuncusu ve yönetmeni ve Türk tiyatrosunun kurucularındandır.

<i>Handan</i> (roman) roman

Handan, Halide Edib Adıvar'ın mektupları bir araya toplayıp oluşturduğu eseridir. İlk olarak 1912 yılında yayımlanmıştır. Türk edebiyatında kadın psikolojisini anlatan ilk eserdir.

<i>Araba Sevdası</i>

Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında resimli olarak tefrika edildikten sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Paşa</span> Osmanlı Türkü şair, mütefekkir ve devlet adamı

Ziya Paşa doğum adıyla Abdülhamid Ziyâeddin, Tanzimat devri devlet ve fikir adamı, gazeteci ve şairdir. Osmanlı İmparatorluğu'nda 19. yüzyılın en önemli devlet adamlarından birisidir ve Tanzimat edebiyatının en fazla eser veren yazarlarındandır. Şinasi ve Namık Kemal ile birlikte “Batılılaşma” kavramını ilk defa ortaya atan Osmanlı aydınları arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal</span> Osmanlı yazar ve gazeteci

Namık Kemal, Türk milliyetçiliğine esin kaynağı olmuş, Genç Osmanlı hareketine bağlı yazar, gazeteci, devlet adamı ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Midhat</span> Osmanlı yazar, gazeteci ve çevirmen

Ahmed Midhat, Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. 1870'te Devir (Çağ) adıyla bir gazete çıkardı ancak ilk sayıda kapandı. Çok kısa zaman sonra Bedir adıyla çıktı. 1878'de çıkarmaya başladığı ve yayın hayatını 1921'e kadar sürdürmüş olan Tercüman-ı Hakikat gazetesi Osmanlı basın tarihinin en uzun ömürlü ve etkili yayınlarından biri olmuştur. Kabri Fatih Camii içinde II. Mehmed'in türbesinin de bulunduğu ayrı kısımdadır.

<i>Vatan yahut Silistre</i> Namık Kemal tarafından yazılan tiyatro oyunu (1872)

Vatan yahut Silistre, Namık Kemal’in 1872’de kaleme aldığı dört perdelik tiyatro yapıtıdır.

<i>Aşk-ı Memnu</i> Halid Ziya Uşaklıgilin eseri

Aşk-ı Memnu, Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-naturalist bir romanıdır. İlk olarak 1899-1900 yıllarında Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edildikten sonra 1901'de kitap olarak yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Atay</span>

Mehmet Atay Türk oyuncu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1975 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünü kazandı. 1980 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosuna girdi. "O güzelim Kaymaklı Dondurma Rengi Elbise" Devlet Tiyatrosunda görev aldığı ilk oyun. Bütün Oğullarım, Gölgeler, Ana Hanım Kız Hanım, İlkbaharda İntihar Yasak, Bakkhalar, Ak Tanrılar, Galelei Galileo, Beyaz Geceler, Büyük Aşıkların Sonuncusu, Goya, Suç ve Ceza Görev aldığı oyunlardan bazıları. Son oynadığı oyun, Gorgon'un Armağanı. İki Pazartesi'nin Hikâyesi, Aşk-ı Memnu ve Troyalı Kadınlar yönetmenlik denemeleridir. Beyaz Geceler'deki oyunuyla Sanat Kurumu ve Kültür Bakanlığı en iyi oyuncu ödülü, İzler'deki oyunu ile Tiyatro Eleştirmenleri Birliği özel ödülü, Aşkı Memnu yönetmenlik çalışmasıyla ve Halktan Biri'ndeki kompozisyonuyla en iyi oyuncu ödüllerini aldı. Birçok belgeselin ve film oyuncularının seslendirmesini yapmıştır. 2002 yılından itibaren, 9 yıl yayında kalan Bizim Evin Halleri dizisinde Peyami karakterini canlandırmıştır. Sesli kitap yayıncılığını Türkiye'de ilk defa sürekli bir medya uygulaması olarak internet üzerinde başlatmıştır. 2019 yılının Ekim ayından itibaren Ankara'nın kült mekanlarından birini tiyatroya dönüştürerek Çankaya Sahneyi kurmuştur. Çankaya Sahne Genel Sanat Yönetmeni olarak Sokrates'in Son Gecesi, Büyük Aşıkların Sonuncusu, Eller Yukarı Lütfen, Uyarca ve Beyaz Geceler adlı oyunları yönetmiş ve oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpaşa Tiyatrosu</span> İstanbulun Gedikpaşa semtinde 1859’da inşa edildiği düşünülen 1884’te yıktırılmış tiyatro

Gedikpaşa Tiyatrosu, İstanbul'un Gedikpaşa semtinde 1859'da inşa edildiği düşünülen 1884'te yıktırılmış tiyatrodur. Osmanlı İmparatorluğu'nda tiyatronun doğuş ve gelişiminde önemli bir yer kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fikriye Hanım</span> Atatürke olan aşkıyla tanınmış tarihi kişilik (1887–1924)

Fikriye Hanım ya da ölümünden sonra nüfus kayıtlarına geçen adıyla Zeynep Fikriye Özdinçer, Mustafa Kemal Paşa ile ilişkisi ve Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da Milli Mücadele karargâhındaki hizmetleri ile bilinen tarihî kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Refik Ahmet Nuri Sekizinci</span> Türk tiyatro yazarı, gazeteci, oyuncu, dramaturg

Refik Ahmet Nuri Sekizinci veya İbn-ür Refik Ahmet Nuri Sekizinci, Osmanlı tiyatro oyuncusu, oyun yazarı, bürokrat ve 12. Fenerbahçe SK başkanıdır. En sevdiği oyunu "Sekizinci" olduğu için sonradan soyadı olarak almıştır. Edebiyat dünyasında daha çok uyarlamalarıyla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

Aşk-ı Memnu, Selman Ada tarafından bestelenmiş iki perdelik opera. Librettosu, Tarık Günersel tarafından Halid Ziya Uşaklıgil’in aynı adı taşıyan ünlü aşk romanından hareketle yazılmıştır.

<i>Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat</i> Şemsettin Saminin romanı

Taaşşuk-ı Talât ve Fitnat Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır. Kasım 1872'den 1873 yazına değin Hadîka gazetesinde yayınlanmış, ilk 1875'te kitap hâlinde basılmıştır. Acıklı bir aşk hikâyesini anlatan bu eser, Batı edebiyatı tarzında yazılmış ilk Türkçe romanlardan biri ve Osmanlıca harflerle basılmış ilk romandır..

Yusuf Paşazâde (Menâpirzâde) Nuri Bey, Reji Komiseri Nuri Bey, Gürcü asıllı Osmanlı siyasetçi, müzisyen.

Behice Sultan, Osmanlı Sultanı Abdülmecid ve Nesrin Hanım'nın kızı.

<span class="mw-page-title-main">Namık Kemal Zindanı ve Müzesi</span>

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesinde yer alan bir müzedir.

<i>Gülnihâl</i>

Gülnihâl, Namık Kemal tarafından 1875'te Gazimağusa'da sürgündeyken yazılmış olan tiyatro oyunu, kitap. 144 sayfadan oluşur.