HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.
Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.
Karabiner 98 Kurz, 1935 yılında ilk kez Nazi Alman Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht tarafından, Alman Mauser fabrikasına siparişi verilerek üretilen tüfektir. Kar98k sürgülü tüfeği, piyade tüfeği olarak tanımlanan uzun namlulu Gewehr 98 tüfeklerinin, araç içi gibi kapalı alanlarda daha kolay manevra yapılabilmesi için mekanizması değiştirilmeden sadece namlu boyu kısaltılarak standart piyade tüfeğine dönüştürülmüş halidir.
.308 Winchester, 30-06 SpringField fişeğinin yerini almak için .300 savage kalibresinden geliştirilmiş bir mermidir. Vuruş gücü ve menzil olarak 30-06 Springfielde benzer ancak kovan boyu kısaltılmıştır. 30-06 SpringField fişeğinin uzun olması nedeniyle yeni nesil otomatik silahlarda tutukluk yaptığı görülmüştür. Sorunun çözümünü araya ABD Winchester firmasıyla T64E3 kod adıyla yapılan ortak çalışmada ilk olarak 1952 senesinde Winchester için özellikle ticari ve sportif/av amaçlı geliştirilmiş fişeğin başarısının ardından 2 sene sonra NATO bünyesinde .308 winchesterın üzerinden NATO'da yaygın olarak kullanılan 7.62x51mm NATO geliştirilmiştir. bu iki mermi birbirinden sade 0.2mm çap farkı gösterip çok küçük kovan yapısı farkına sahipler. Çekirdek çapı 7.82mm(0.308 inç) dir. 30-06 SpringField mermisinin 63mm olan kovan boyu 51mm'ye indirilmiş; kovan hacim kapasitesinde fazla azalma olmaması için kovan çapı yaklaşık 1mm kadar genişletilmiştir. Yani kovan hacmi fazla değişmeme şartıyla boyu kısaltılmış olan fişek görünüm olarak 30-06 Springfield fişeğinden daha kısa ve şişman bir yapıya sahiptir. Winchester o dönemde üretimde olan(ve hala üretimi devam eden) Winchester Model 70'te 308 winchester kalibresini kullanmış ve başarılı modelinin başarısını katlamıştır. bu silah vietnam savaşı döneminde ABD birliklerince keskin nişancı tüfeği olarak kullnılsa da başarısını daha çok Polis özel birliklerinin keskin nişancı tüfeği ve ayrıca çok başarılı bir av silahı olarak göstermiştir. daha önce de belirtildiği gibi .308 winchester askeri kullanımdan ziyade sivil kullanım için üretilen bir kalibredir. ancak onun çok az farklı olan modeli 7.62x51mm NATO, NATO ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir kalibredir ve G3'ten tut birçok keskin nişancı tüfeğine kadar yaygın bir kalibre olarak kullanılmaktadır. sivil kullanıma açık olan .308 winchester kalibre yivli av tüfekleri 7.62x51mm NATOyu kullanabilseler de silah performansı bu tip kullanımda ciddi olarak düşmekte ancak bir tehlike arz etmemektedir.
Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.
7.92x57mm mühimmat, Alman Gewehr-Prüfungskommission (G.P.K.) tarafından Gewehr 1888 için tasarlanmıştır. Daha sonra Mauser tüfeklerinde de kullanılmıştır. Alman Ordusu 1888 yılında M/88 7.92x57mm I adında kullanmaya başlamıştır. M/88 mühimmatı, 1905 yılında 7.92x57mm IS olarak geliştirilmiştir.
SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.
7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.
Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.
Kalaşnikov silahları, Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov tarafından tasarlanan ateşli silahlardır. Bu silahlar, Izhmash firması tarafından üretilirler. Kalaşnikov silahları, üç seriye ayrılır: AK, RPK, PK. Fakat Türkiye'de "Kalaşnikov" dendiğinde akla, AK serisinin ilk tüfeği olan AK-47 gelmektedir. PK serisine Biksi, AK serisine ise Keleş denir.
Remington R11 RSASS, yarı-otomatik bir keskin nişancı tüfeğidir. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. 800 metrenin üstündeki hedeflere 1 MOA'nın altında isabetli atışlar yapabilir. Şu anda prototip aşamasındadır. Silahın adı başta sadece "RSASS" iken Ocak 2012 tarihinde ismi "R11 RSASS" olarak yeniden adlandırıldı. Şarjör kapasitesi 19 veya 20 fişektir. Geri tepmenin azaltılması için "flash hider"a sahiptir ve oyuk namlusuna kolaylıkla susturucu takılıp çıkarılabilir. Günümüzde yeni silahlarda yaygın olarak kullanılmasına rağmen pistonlu gaz sistemi yerine AR-15 platformundan kalan direkt gaz çarpmasını kullanır.
Škorpion vz. 61, 7.65 mm çapında, 1959'da Miroslav Rybář (1924–1970) tarafından geliştirilen ve Samopal vzor 61 resmi adı altında Çekya'nın Uherský Brod kasabasında bulunan Česká zbrojovka silah fabrikası tarafından üretilen makineli tabancadır.
Zastava M92 Sırbistan, Zastava Arms tarafından geliştirilen ve üretilen bir kısa tüfek çeşididir. M92, Zastava M85 karabinasından geliştirilmiş olup namlu çapı dışında neredeyse tümüyle aynı özelliktedir. M92 gerçekte, Sovyet saldırı tüfeği AKM’ nin değiştirilmiş bir kopyası olan Zastava M70’ in kısaltılmış sürümüdür.
Zastava M72, Zastava Arms tarafından geliştirilen; 7.62mm hafif makineli, eski Yugoslavya’ nın bir parçası olan Sırbistan yapımı ateşli bir silahtır. M72, Sovyet RPK tabanında geliştirilmiştir.
Zastava M93 Black Arrow 12.7mm veya .50 kalibre Zastava Arms tarafından geliştirilen ve üretilen madde delici tüfektir. Zastava M93, yüz yıllık muhariplik tarihi boyunca en kesin ve en güvenilir mekanizma sistemlerinden birisi olduğunu kanıtlayan Mauser sistemi temelinde tasarlanmıştır.
Zastava M77, Zastava Arms tarafından tasarlanan ve üretilen 7.62mm çapında mühimmat kullanan hafif makineli silahtır. M77, Sovyet AK47 temelinde tasarlanmıştır.
Zastava M07, Zastava Arms tarafından geliştirilen ve Sırbistan’ da üretilen bir keskin nişancı tüfeğidir. M07, Mauser 98 mekanizma hareketi sistemi temelinde tasarlanmış, namlusu krom – vanadyum çelik ürünüdür. Silah, 5 fişek kapasitesinde mini şarjör ile beslenir.
Zastava M84, Zastava Arms tarafından üretilen, 7.62mm genel amaçlı bir makineli tüfektir. M84, PK Makineli Tüfeği temelinde tasarlanmıştır. M84 7.62×54mmR fişeği ile beslenir. Gaz işletimli, hava soğutmalı, şerit beslemeli ve tam otomatiktir.
Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip
- 10.000 atıma kadar bakım ihtiyacı duymayan, kömür birikmesi ve ısı transferini azaltan gaz sistemli piyade tüfeğidir.
AR-15/ M4 platformu, AR-15 ve M4 ve benzeri tüfeklerin kullandığı mekanizmanın genel adıdır. Günümüzdeki AR-15 platformunun temeli ilk defa 1956'da ABD'de AR-10 ile atıldı. ArmaLite AR-15 ile günümüzde kullanılan platform geliştirilmiştir. Bu mekanizmada yer alan bazı parça ve tuşların işlevi şu şekildedir:
- Şarjör düşürme mandalı: Tüfeğin sağ tarafında tetik çerçevesi ve şarjör arasındaki düğme. Üzerine basıldığında şarjör düşer.
- Kurma kolu: Dipçiğin başındadır. Kullanan kişi kendisine doğru çekip silahı kurarken ters bir 'T' gibi görünür. Silahın namlusuna şarjörden mermi vermeye, silahı doldurmaya ve boşaltmaya yarar.
- Sürgü düşürme kısayolu: Tüfeğin sol tarafında şarjör düşürme mandalının karşısında bulunur. Amacı, şarjördeki cephane bitirilip dolu bir şarjöre geçildiğinde bu düğmeye basıldığında direkt olarak ilk mermiyi namluya vermek ve ateşe hazır hale getirmektir.
- Sürgü itme pistonu: Tüfeğin sol tarafında dipçikten hemen sonra gelen pistondur. Sürgü yerine tam olarak oturmadığında bu pistona birkaç kez basıldığında sürgü yerine oturur.
- Emniyet/ Atış modunu değiştirme mandalı: Tüfeğin sağ ve sol tarafında da bulunur ancak atış modunu seçmek yalnızca sağ taraftan yapılabilir. Atış modları şu şekilde olabilir: yarı-otomatik, tam-otomatik, darbeli.