İçeriğe atla

Zarzma Manastırı

Koordinatlar: 41°40′47″K 42°39′14″D / 41.67972°K 42.65389°D / 41.67972; 42.65389
Zarzma Başkalaşım Manastırı
Gürcüceზარზმის მონასტერი
Başkalaşım Kilise Manastırı
Harita
Temel bilgiler
KonumSamtshe-Cavaheti bölgesindeki Zarzma köyü, Gürcistan
Koordinatlar41°40′47″K 42°39′14″D / 41.67972°K 42.65389°D / 41.67972; 42.65389
İnançGürcü Ortodoks Kilisesi
Mimari
Mimari türKilise
TamamlanmaKilise: 8. yüzyıl,
Yenilenme: 14. yüzyıl
Özellikler
Kubbe sayısı1

Zarzma Başkalaşım Manastırı (Gürcüceზარზმის მონასტერი), zarzmis p'erists'valebis monasteri) güneybatı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde yer alan Zarzma köyündeki bir Orta Çağ Ortodoks Gürcü manastırıdır.

Konumu

Zarzma Manastırı, Adigeni Belediyesi'nde yer alan ormanlık Kvabliani vadisinde bulunmaktadır. Manastır, kubbeli kilise ve Gürcistan'daki en büyük çan kulelerinden birinin hakim olduğu bir yapı dizisinden oluşan komplekstir.[1]

Tarihi

Bölgedeki ilk kilise muhtemelen, Zarzma piskoposunun hagiografi eseriyle ilgili olan papaz Serapion tarafından 8. yüzyılda inşa edilmiştir. Onun kaynağına göre, büyük soylu Giorgi Chorchaneli, manastıra köyler ve mülkler de dahil olmak üzere önemli bağışlarda bulunmuştur. Ancak mevcut yapı, 14. yüzyılın ilk yıllarından kalmadır. Kilisenin yapımı, Cakeli Hanedanından Yüce Gürcistan İta amiri ve Samtshe Atabeyi I. Beka tarafından desteklenmiştir. 10. yüzyılın sonlarında şapelin giriş kemerine yerleştirilmiş olan Gürcüce yazıt, önceki manastırdan ayakta kalan tek şeydir. Yazıt, Gürcü soylulardan Bizans imparatoru II. Basileios'a verilen askeri yardımdan bahseder. Bu destek 979 yılında isyankar general Bardas Skleros'a karşı verilmiştir.[2] 1544'te, manastırın yeni sahipleri olan Khursidze ailesi manastırı yeniden düzenlemiştir.

Kilisenin cepheleri zengin bir şekilde dekore edilmiş ve iç mekan fresklenmiştir. Manastırdaki duvar resimlerinde görülen dinsel döngülerin yanı sıra, Cakeli hanedanının 14. yüzyılda yaşamış üyelerinin ve 16. yüzyılda yaşamış tarihi figürlerin portreleri vardır. 16. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgeyi işgal etmesinden sonra, manastır terk edilmiş ve 20. yüzyılın başlarına kadar o halde bırakılmıştır. Manastır onarılırken manastırın kendine has bazı özellikleri kaybolmuştur.[1]

Ahali Zarzma ("Yeni Zarzma") olarak bilinen, Zarzma kilisesinin daha küçük bir kopyası, Abastumani yakınlarında aynı belediyede bulunmaktadır. Rus kraliyet ailesinin bir üyesi olan Büyük Dük George Alexandrovich tarafından yapımı istenmiştir. Tiflisli mimar Otto Jacob Simons kiliseyi 1899 ve 1902 yılları arasında yapmıştır. Kilisenin mimarisinde modern mimari formlarla Orta Çağ Gürcü mimarisini harmanlamıştır. İç tasarımı ise Rus ressam Mikhail Nesterov tarafından freskleştirilmiştir.[3]

Günümüz

Günümüzde manastır işlevseldir ve bir Gürcü rahip topluluğunu barındırmaktadır. Aynı zamanda hac ve turizm bölgesidir.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b (Gürcüce) Zakaraia, Parmen (1981), ქართული ცენტრალურ-გუმბათოვანი არქიტექტურა XI-XVIII სს. (Georgian centrally-planned domed architecture of the 11th-18th centuries). Tiflis: pp. 56-88.
  2. ^ Holmes, Catherine (2005), Basil II and the Governance of Empire (976-1025), p. 242. Oxford University Press, 0-19-927968-3.
  3. ^ New Zarzma 21 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Abastumani Tourism Association. Retrieved on July 2, 2009

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samtshe</span>

Samtshe, Gürcistan’nın güneybatı kesiminde tarihsel bir bölgedir. Tarihsel Mesheti bölgesinin de bir parçasıdır. Geç Orta Çağ'da, Gürcü atabeglerin yönetimindeki Samtshe-Saatabago tarihsel Mesheti topraklarına genişleyince Samtshe adı daha geniş bir alanı ifade ediyordu. Coğrafi koşulları açısından Samtshe dağlık bir bölgedir; yüzeyi küçük düzlükler ve vadilerle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abastumani</span>

Abastumani, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Adigeni Belediyesi sınırları içinde bir kasabadır (daba). Kasaba Kvabliani Çayı'nın sol kolu olan Abastumani Deresi vadisinde ve deniz seviyesinde 1.250 metre yükseklikte yer alır. Adigeni kasabasına 25 km, Ahaltsihe kentine 28 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adigeni Belediyesi</span>

Adigeni Belediyesi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan bir belediyedir. Merkezi Adigeni kasabasıdır. Yüzölçümü 799.6 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 16.462'dir.

<span class="mw-page-title-main">Timotesubani Manastırı</span>

Timotesubani Manastırı Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borjomi Vadisinin manastırla aynı adı taşıyan köyünde konumlanmış, Orta Çağ döneminden kalma Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Pitareti Manastırı</span> Manastır

Pitareti Manastırı Gürcistan'daki Orta Çağ Ortodoks Hristiyan manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesinde yer alan Ağbulak şehrinin yaklaşık 26 km güneybatısında konumlanmıştır. Başkent Tiflis'in de güneybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sapara Manastırı</span>

Sapara Manastırı Gürcistan'daki Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi sınırları içinde ve Ğreli köyü yakınında yer alan bir Gürcü Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çulevi Manastırı</span>

Aziz Giorgi Çulevi Manastırı, Gürcistan'ın güneybatısındaki Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan 14. yüzyıldan kalma bir Gürcü Ortodoks manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cakismani Manastırı</span>

Cakismani Manastırı, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Ahıska Belediyesine bağlı Vale kasabasının 20 km güneybatısında konumlanmış bir orta çağ kilise manastırıdır. Bölgeye en yakın yerleşim 9 km uzaklıktadır. 2010 yılında rahipler tarafından yeniden canlandırılmıştır. "Cakismani" adı, Gürcücede "Caki'nin mahallesi" anlamına gelen "Cakisubani" (ჯაყისუბანი) kelimesinin bozulmasıyla ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şemokmedi Manastırı</span>

Şemokmedi manastırı Gürcistan'ın güneybatısında kalan bölge Guria'nın Şemokendi kasabasında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırdır. 15. yüzyılda kurulan Şemokmedi manastırı, piskoposun malikanesi ve Gurieli hanedanlığının mezarlığı olarak işlev görüyordu. Kilise hazinelerinin tutulması için güven bir yerdi ve yüzyıllar boyunca diğer Gürcü manastırlarından çok çeşitli nesneler buraya getirilip saklanmıştır. 19. yüzyıldaki soygundan kurtulan koleksiyonun bölümleri şu anda Gürcistan'daki müzelerde sergileniyor.

<span class="mw-page-title-main">Katshi Manastırı</span>

Katshi Kutsal Doğuş Manastırı veya daha bilinen adıyla Katshi Manastırı, Gürcistan'ın Çiatura kentinin yanındaki Katshi köyünde konumlanmış bir Orta Çağ manastırıdır. 988-1014 döneminde Baguaşi ailesinin emriyle inşa edilmiştir. Kilise binası altıgen tasarımı ve zengin süslemeleriyle dikkat çekmektedir. 1924'te Sovyet hükûmeti tarafından kapatıldı. Manastır, 1990'da yeniden canlandı ve günümüzde Gürcü Ortodoks Kilisesi Saçhere ve Çiatura piskoposluğu tarafından işletiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Didi Zanavi</span>

Didi Zanavi Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesine bağlı Adigeni Belediyesinde yer alan bir köydür. Küçük Kafkasya'nın bir parçası olan Mesheti Sıradağlarının güney yamacında yer almaktadır. Küçük Kvabliani nehrinin sol kıyısında konumlanan köyün ortalama rakımı 1480 metredir. Köy, belediyenin merkez kenti Adigeni'nin 4 km kuzeydoğusunda yer almakta ve kendisi de Zanavi bölge biriminin merkezi olarak hizmet vermektedir. 2014 nüfus sayımı itibarıyla köyün nüfusu 297 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Katedrali</span>

Bedia Katedrali, Abhazya'nın Tkvarçeli rayonuna bağlı Bedia köyünde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks katedralidir. Gürcistan'ın altbölümlerine göre Oçamçire Belediyesinde yer alan katedral, Karadeniz sahillerindeki tartışmalı bir bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zeda Vardzia</span> 11. yüzyıl Ortodoks kilisesi

Zeda Vardzia Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Aspindza Belediyesi'nde yer alan bir 11. yüzyıl Theotokos Gürcü Ortodoks kilisesidir. Kilise, Orta Çağ yontma kaya kompleksi Vardzia'nın 3 km kuzeybatısında yer almaktadır. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martkopi Manastırı</span>

Martkopi İlah Manastırı Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in 25 km doğusundaki Martkopi köyünde yer alan bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın tarihi, 6. yüzyıldaki stilit çalışmalarına dayanmaktadır ve On Üç Süryani Babadan biri olan Aziz Anton ile ilişkilidir. Manastırın mevcut yapılarının çoğu 17 ila 19. yüzyıllar arasında yapılmıştır. Manastır, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gudarehi Manastırı</span>

Gudarehi Manastırı Güney Gürcistan'daki bir 13. yüzyıl Gürcü Ortodoks manastırıdır. Kvemo Kartli bölgesine bağlı Tetritskaro belediyesindeki Gudarehi köyünün batısında konumlanmıştır. Manastır kompleksi, ana salon kilisesi, bağımsız çan kulesi, saray, hücreler, şapeller, ahırlar ve şarap mahzeni gibi çeşitli yapıların kalıntılarından oluşmaktadır. Kilise, Orta Çağ taş oymaları ve yazıtlarla süslenmiştir. Kompleks, Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

Bieti Manastırı Güney Osetya/Gürcistan'ın tarihi Şida Kartli bölgesinde konumlanmış, yarı harabe bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks manastırıdır. Salon kilisesi planında inşa edilmiş olan kilise, kısmen kayaya oyulmuştur. Kilise, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir. Gürcistan'ın güneyindeki Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan, Bieti adında başka bir Orta Çağ Gürcü kilisesi daha vardır.

Abastumani, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Adigeni Belediyesi sınırları içinde bir köydür. Otshe Çayı’nın sol kıyısında deniz seviyesinden 1.160 metre yükseklikte yer alır. Adigeni kasabasına 18 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uraveli</span>

Uraveli, Gürcistan’nın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi’nde bir köydür. Uraveli Deresi vadisinde, deniz seviyesinden 1.250 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kentine 17 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan mimarisi</span> gürcistan mimarisine genel bakış

Gürcistan mimarisi, Gürcistan'da bulunan mimari tarzları ifade eder. Ülke mimari anıtlar açısından son derece zengindir. Gürcü mimarisinin karakteristik özellikleri, anıtsallık, net kompozisyon, katı orantılar, makul derecede dekorasyon kullanımı ve hepsinden önemlisi doğa ile uyumlu etkileşimdir.

Tsihia Kilisesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Tsihia olan Yoncalı köyünde Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir. Bulunduğu mahallenin eski adından dolayı Cakelebi Kilisesi olarak da bilinir.