İçeriğe atla

Zaruhi Kavalcıyan

Zaruhi Kavalcıyan
Զարուհի Քավալջյան
Doğum1877
Adapazarı, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm10 Haziran 1969 (92 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriFeriköy Ermeni Protestan Mezarlığı
MilliyetErmeni
VatandaşlıkOsmanlı İmparatorluğu
Türkiye
MeslekDoktor
Tanınma nedeniTürkiye'nin Ermeni asıllı ilk kadın doktoru

Zaruhi Kavalcıyan (ErmeniceԶարուհի Քավալջյան; 1877, Adapazarı – 10 Haziran 1969, İstanbul), Türkiye'deki Ermeni asıllı ilk kadın doktor.[1][2][3]

Hayatı

Zaruhi Kavalcıyan 1877'de Adapazarı'nda doğdu. Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan doktor Serob Kavalcıyan'ın kızıydı. Adapazarı ve İzmit'te doktorluk yaptı.[2] Osmanlı İmparatorluğu'nda kabul edilen bir yasa ile Osmanlı uyruğundaki kadınların tıp fakültesine girmesi yasaklanır. Bu nedenle 1898'de Adapazarı Amerikan Kız Koleji'nden mezun olan Kavalcıyan tıp okumak için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. 1903'te Illinois Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu ve 1904'te Adapazarı'na döndü. Yine aynı yasa sebebiyle kendi adına hekimlik yapmasına izin verilmedi. Bu nedenle Zaruhi Kavalcıyan, hekim olan babasının yanında asistan hekim olarak çalıştı. Bu arada Amerikan Koleji'nde biyoloji dersleri verdi.[2][4][5]

Kavalcıyan, I. Dünya Savaşı sırasında yaralılara yardım eden kurumlarda çalıştı. 1921 yılında Adapazarı Amerikan Koleji'nin İstanbul'un Üsküdar ilçesine taşınmasıyla İstanbul'a taşındı.[2] Kavalcıyan, tıbbın yanı sıra Doktor Kaval olarak tanındığı Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nde öğretmenlik yaptı.[2] Kavalcıyan, 10 Haziran 1969'da 92 yaşında hayatını kaybetti ve Feriköy Ermeni Protestan Mezarlığı'na defnedildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Armenian Women Heroes". FrstHand (İngilizce). 30 Kasım 2018. 12 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c d e "10 Armenian women who changed the course of history". HAYEM NEWS (İngilizce). 10 Mart 2019. 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Заруи Кавалджян: Первая женщина-врач в истории Турции". Rusarminfo (Rusça). 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 
  4. ^ "AIWA-SF Thrive: A Glimpse… Zaruhi Kavaljian". 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2022. 
  5. ^ "A Secret Weapon For Armenian Women". AGC Formazione Sardegna (İtalyanca). 21 Mayıs 2020. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. []
  6. ^ "Dr. Zaruhi S. Kavalcıyan, Türkiye'nin ilk kadın hekimi - Şeref Etker*". İstanbul Tabip Odası. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doktor (tıp)</span> insanlardaki hastalıkları teşhis ve onları ilaçlarla veya bazı araçlarla tedavi eden kimse

Doktor, hekim veya tabip, tıp alanında çalışan profesyoneldir. Hastalık, yaralanma ve diğer fiziksel ya da zihinsel bozuklukların incelenmesi, tanısı, prognozu ve tedavisi yoluyla sağlığın iyileştirilmesini, sürdürülmesi veya eski haline getirilmesi ile ilgilenirler. Doktorlar uygulamalarını belirli hastalık kategorilerine, hasta türlerine ve tedavi yöntemlerine odaklayabilir ve bireylere, ailelere ve topluluklara sürekli ve kapsamlı tıbbi bakım sağlanması sorumluluğunu üstlenirler.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tıp Fakültesi</span> İstanbul Üniversitesine bağlı tıp fakültesi

İstanbul Tıp Fakültesi, Türkiye'nin en eski üniversitesi İstanbul Üniversitesine bağlı, Türkiye'nin ilk tıp fakültesidir. İstanbul Tıp Fakültesi Osmanlı'nın 1827'de kurulan ilk tıp fakültesi Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamıdır. Üniversite reformuyla kurulmuş ilk tıp fakültesidir. Türkiye'de modern tıbbın gelişimine öncülük etmiş, sayısız hekim ve bilim insanı yetiştirmiştir. Fatih ilçesinin Çapa semtinde yer almasından dolayı halk arasında Çapa Tıp Fakültesi olarak da bilinir.

Zakar Tarver, Ermeni asıllı Türk siyasetçi ve radyolog hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Bahaddin Şakir</span> Türk hekim ve siyasetçi

Bahaeddin Şakir, Türk hekim ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Blackwell</span> Amerikalı hekim (1821 – 1910)

Elizabeth Blackwell, 1849'da ABD'de tıp diploması alarak, dünyanın tıp diploması alan ilk kadını oldu. Blackwell, hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de Birleşik Krallık'ta bir sosyal reformcu olarak önemli bir rol oynadı ve tıp alanında kadınlar için eğitimin teşvik edilmesinde öncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Atabey</span> Türk doktor ve siyasetçi

Fahri Atabey, Türk hekim ve siyasetçi. 1968-1973 yılları arasında İstanbul Belediye Başkanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Amerikan Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Üsküdar Amerikan Lisesi, İstanbul'da 1876 yılından beri eğitim veren bir özel okuldur. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, 1876 yılında Bahçecik’te kuruldu. Okul bugün İzmir, Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi Sağlık ve Eğitim Vakfı yönetimi altındadır. Bunun yanında okulun kurucu oluşumu American Board ile de bağları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Safiye Ali</span> olası ilk Türk kadın hekim

Safiye Ali, Türk doktor.

Hikmet Körmükçü, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Rupen Sevag</span>

Rupen Sevag veya Rupen Çilingiryan, Osmanlı Ermenisi hekim, şair ve nesir yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ayşenur İslam</span> Türk siyasetçi

Ayşenur İslam, Türk siyasetçi.

Mary Mills Patrick, öğretmen, yazar.

Fatma Müfide Kazım Küley, Türk doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Lokman Hekim Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Lokman Hekim Üniversitesi (LHÜ), Sevgi Vakfı tarafından 2017 yılında Ankara'da kurulmuş vakıf üniversitesidir. Lokman Hekim Üniversitesi akademik faaliyetlerine 2018-2019 eğitim öğretim yılında başlamıştır. 2022-2023 Eğitim döneminde 4015 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gülsüm Kav</span> Türk hekim, kadın hakları savunucusu

Gülsüm Kav, Türk feminist aktivist, yazar ve doktor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kurucularından olup, halihazırda Platform'un genel temsilcisidir.

Meliha İnay Terzioğlu, Türk fizyolog.

<span class="mw-page-title-main">Mari Beyleryan</span>

Mari Beyleryan Ermeni asıllı Osmanlı yazar, öğretmen, hatuncu, halk figürü ve Ermeni Soykırımı kurbanı.

Agop Handanyan saygın bir hekim, yazar, çevirmen, profesör ve Osmanlı'da ilk adli bilim kitabının yazarıydı. Ermeni asıllıydı.

<span class="mw-page-title-main">William Henry Welch</span> Amerikalı bir doktor,patolog,bakteriyolog ve akademisyenin hayatı

William Henry Welch, Amerikalı bir doktor, patolog, bakteriyolog ve akademisyen.

Zaruhi Kalemkaryan Osmanlı Ermenisi asıllı Amerikalı nesir yazarı, denemeci, şair ve hayırsever.