İçeriğe atla

Zarina Bhimji

Zarina Bhimji (d. 1963), 2007’de Turner Ödülleri’ne aday olarak gösterilmiş Uganda kökenli Asyalı fotoğrafçı ve film yapımcısı.[1] Günümüzde Londra'da yaşamaktadır.

Hayatı

Mbarara, Uganda’da doğdu. Bhimji, eğitimini 1982 ve 1983 yılları arasında Leicester Politeknik, 1983 ve 1986 yılları arasında Goldsmit Koleji ile Slode Güzel Sanatlar Okulu ve 1987 ve 1989 yılları arasında Londra Üniversitesi'nde aldı.[2]

2001’de Eastinternational’da, Marry Kelly ve Peter Wollen tarafından seçilerek EAST ödülünü kazandı. Hazirandan Eylül 2002’ ye kadar 11 no’lu belgesele 16 mm’lik Out of Blue filmiyle katıldı.

2003 ve 2007 yılları arasında, çoğunlukla Hindistan, Doğu Afrika ve Zanzibar’a yolculuklar yaptı. İngiliz gücünün hâkim olduğu bu ülkelerde yasal dosyaları ve hikâyeleri inceledi, röportajlar yaptı ve fotoğraflar çekti.[3]

2003’te Bhimji, Uluslararası Fotoğrafçılık Merkezi’nin Sanat Fotoğrafçılığı kategorisinde Sonsuzluk ödülünü aldı.

Zarina Bhimji'nin 2012 yılında Ridinghouse'un yayımladığı monografı

2007’de Uganda’da çektiği fotoğraflarıyla Turner Ödülü için kısa listeye alındı. Fotoğrafların temaları Idi Amin tarafından ülkeden sürülen Asyalılar ve ardından gelen kayıplar ve üzüntülerdi. Fotoğraflar, Londra’daki Haunch of Venison galerisinde ve Zürih’te sergilendi. Turner Ödülü sergisinde bir sisal-işleme fabrikasında çekilen Bekleme filmi yer aldı.

Tate galerisi onun çalışmalarını söyle anlatıyor:

Bhimji’nin fotoğrafları mimari ve peyzajdaki insan izlerine odaklanır. Tarihlerinin emilimi sayesinde onu etkileyen duvarlar tüm bunları inşa edenlerin, içerisinde yaşayanların ve en sonunda oradan ayrılanların bir kaydını tutmaya başladığında hatırlatıcı motif haline gelirler. Göze çarpan vücut yokluğuna rağmen fotoğraflar insan varoluşunu yaymaktadır. Buna referans olarak bazen bellidir – Yasa dışı Uykuda kullanılmayı bekleyen bir tabanca dizisi, ancak bazen ima edilen sadece – yanmış kalbimde ki asılı, bağlantısız, elektrik telleri…

Bhimji resimlerini keder, özlem, sevgi ve umut gibi evrensel insani duyguların ve varoluşun niteliklerini taşımayı amaçlayan sert bir biçimde yakalar. Manzara ve peyzajın fiziksel ritimleri psikolojik hale geldiğinden, beton yerler de soyut duygular haline gelir.[3]

Bhimji’nin 25 yıllık çalışma hayatından izler taşıyan ilk büyük araştırma sergisi Ocak ve Mart 2012 tarihleri arasında Whitechapel Galerisi’nde sergilendi. Sergi, The New Art Gallery Walsall ve Whitechapel Galerisi’nde Yellow Patch (2011) filminin ortak galası ile açıldı.[4][5] Film, Hint Okyanusu’ndan diğer ülkelere olan ticaret ve göçmenlikten ilham aldı. Beraberinde bir monograf, Ridinghouse tarafından yayımlandı.[6]

Kaynakça

  1. ^ Reynolds, Nigel, "Iraq protest camp shortlisted for Turner Prize" 8 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Daily Telegraph online, 10 May 2007. Retrieved 21 May 2007.
  2. ^ "Education" 14 Mayıs 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., zarinabhimji.com Education page. Retrieved 21 May 2007.
  3. ^ a b "Turner Prize: The shortlisted artists" 21 Kasım 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Tate online. Retrieved 29 November 2007.
  4. ^ 4-“Zarina Bhimji: Sarı Parça” 20 Ocak 2012- 13 nisan 2012, The New Art Gallery, Walsal 31 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. l ArtRabbit
  5. ^ 5-“Sergi: Zarina Bhimji: Sarı parça”, 20 ocak 2012-14 nisan 2012 31 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The New Art Gallery Walsall.
  6. ^ 6-"Zarina Bhimji Ridinghouse publication 31 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Ridinghouse . 5 Ağustos 2012.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Philip Absolon İngiliz ressam. Stuckism grubu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kutluğ Ataman</span> Türk sinemacı

Kutluğ Ataman, Türk film yönetmeni ve çağdaş sanatçı.

Orhan Umut, Türk ressam, sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

Rachel Whiteread İngiliz sanatçı. Daha çok alçıdan yapılmış heykelleri ile tanınmaktadır. Britanya İmparatorluğu Nişanı'na da sahip olan sanatçı aynı zamanda Turner Ödülü'nü ilk kez kazanan kadın sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tate Britain</span>

Tate Britain galerisi Büyük Britanya’nın başkenti Londra’da yer alan Britanya ulusal sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Bu sanat galerisi kamusal olarak idare edilen Tate Muzeler Kurumunun bir kısmı olup bu kuruma dahil olan diğer sanat galerileri şunlardir: Londra'da Tate Modern, Liverpool'da bulunan Tate Liverpool; güneybatı İngiltere'de Cornwall'da St. Ives kentinde bulunan Tate Saint Ives ve sanal alanda "online" bulunan Tate Online. "Tate Britain" Londra'da Thames Nehri yakınlarında Londra metrosunun "Pimlico" istasyonu yanında "Millbank" mevkiinde ve 2000'de Tate Modern sanat galerisi açılan kadar Britanya asıllı ve modern sanat galerisi olarak kullanılmış bir binada konumlanmıştır. "Tate" Müzeler Kurumunin en eski kısmı olup 1897'de "Britanya Güzel Sanatlari Millî Galerisi " adıyla açılmıştır ve sonradan bu galerinin hamii olan Sır Henry Tate anısına "Tate Galerisi" olarak isimlendirilmiştir. Ünlü Britanyalı ressam olan J.M.W. Turner (1775-1851) tarafından ülkeye miras bırakılan eserleri sergilemesi dolayısıyla çok ün kazanmıştır.

Lynn Chadwick (d. 24 Kasim 1914, Londra - o. 25 Nisan 2003 Lypiatt Park, Stroud, Gloucestershire, Britanyalı heykeltıraş.

Tracey Kerime Emin, Çingene ve Kıbrıs Türkü kökenli Britanyalı ressam; konsept ve enstalasyon sanatçısıdır. My Bed (Yatağım) ve Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 gibi sansasyonel görsel eserleri ile bilinir.

Guy Bourdin, Fransız fotoğrafçı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Tate</span>

Tate veya Tate Müzeler Kurumu, Birleşik Krallık İngiltere ülkesi için Britanya güzel sanatları ve uluslararası modern güzel sanatlar için güzel sanatlar galerilerini idare eden milli kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

Uğur Çakı İzmir, Bornova doğumlu sanatçı.

Doug Aitken, Amerikalı bir multimedya sanatçısıdır.

<i>Öpücük</i> (tablo)

Öpücük Avusturyalı Sembolist ressam Gustav Klimt tarafından altın varak, gümüş ve platin içeren bir tuval üzerine yapılmış bir yağlı boya eseridir. 1907 ve 1908 yıllarında, akademisyenlerin “Altın Dönem” dediği dönemde yapılmış ve 1908'de Liebespaar (sevgili) başlığı altında sergilenmiş. Resimde birbirlerini kucaklayan bir çift tasvir ediliyor, vücutları çağdaş Art Nouveau tarzından ve erken Arts and Crafts akımının organik formlarından etkilenen bir tarzda dekore edilmiş ayrıntılı güzel elbiselerle iç içe. Resim şimdi Viyana Belvedere'deki Avusturya Belverede Galerisi müzesinde bulunmakta ve Viyana Secession'ın ve Klimt'in en popüler eserinin bir şaheseri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Andrzej Baturo</span> Polonyalı fotoğrafçı

Andrzej Baturo ,Polonyalı fotoğraf sanatçısı ve yönetici. Ülkesindeki Fotoğraf Vakfı Merkezi'nin kurucusu ve başkanlığını yapmıştır. Bielsko-Biala'daki FotoArtFestival genel müdürlüğü görevinin yanı sıra sanatçı - fotoğrafçı kimliğiyle birçok önemli fotoğraf etkinliğinin organizatörlüğü ve yayıncılığını üstlenmiştir.

Sonia Dawn Boyce, Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi, Londra Kraliyet Sanat Akademi üyesi (1962-). Londra'da yaşayan ve çalışan bir İngiliz Afro-Karayip sanatçı. Middlesex Üniversitesinde profesör ve Londra Sanat Üniversitesi'nde Siyahi Sanat ve Tasarım Profesörüdür. Boyce'un araştırma alanları, sanatı toplumsal bir uygulama olarak keşfetmek ve bu çalışma alanından kaynaklanan eleştirel ve bağlamsal tartışmalardır. İşbirlikçi çalışmaya önem veren Boyce, 1990 yılından beri diğer sanatçılarla yakın çalışmalar içindedir, sıklıkla işbirlikçileri adına doğaçlama ve spontane performansçı eylemler içermektedir. Boyce'un çalışması, çizim, basım, fotoğraf, video ve ses gibi çeşitli medya çeşitleri içerir. Sanatı ses ve bellek arasındaki boşlukları, uzayın dinamiklerini ve izleyicinin dahil edilmesini araştırır. Boyce, bugüne kadar İngiltere çapında birçok sanat kolejinde otuz yıldan fazla Güzel Sanatlar stüdyo uygulamaları öğretti.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

Genç İngiliz Sanatçılar veya YBA'lar aynı zamanda Brit ve Britart olarak da anılırlar. İlk kez 1988'de Londra'da birlikte sergi açmaya başlayan serbest bir görsel sanatçılar grubudur. İlk nesil YBA sanatçılarının çoğu, 1980'lerin sonlarında Goldsmiths'teki BA Güzel Sanatlar kursundan mezun olurken, ikinci nesil çoğunlukla Royal College of Art'tan mezun oldu.

<span class="mw-page-title-main">Indrė Šerpytytė</span>

Indrė Šerpytytė Londra'da yaşayan ve çalışan Litvanyalı bir sanatçıdır. Savaşın tarih ve algı üzerindeki etkisiyle ilgilenen Šerpytytė, fotoğraf, heykel ve resim ile çalışıyor. Çalışmaları Victoria ve Albert Müzesi, David Roberts's Collection ve Derwent London tarafından düzenlenmektedir ve Tate Modern, The Museum of Modern Art (MoMA), The Photographers' Gallery, Museum of Contemporary Art ve Museum Folkwang'da sergilenmiştir.