Zari
Zari (Farsça: زاری ), Afganistan'ın Belh Vilayeti'ne bağlı olan 15 ilçeden birisidir.
Zari, 2005 yılında Kişindih ilçesi'nden ayrılarak ilçe yapılmıştır. Nüfusu 42,367'dir.
Zari (Farsça: زاری ), Afganistan'ın Belh Vilayeti'ne bağlı olan 15 ilçeden birisidir.
Zari, 2005 yılında Kişindih ilçesi'nden ayrılarak ilçe yapılmıştır. Nüfusu 42,367'dir.
Belh Vilayeti, Afganistan | ||
---|---|---|
Yönetim merkezi | Mezar-ı Şerif | |
İlçeler | Belh · Çahar Bulak · Çar Kent · Çimtal · Devletabad · Dihdadi · Hulm · Kaldar · Kişindih · Marmul · Mezar-ı Şerif · Nahri Şahi · Şolgara · Şortepe · Zari | |
Önemli şehirler |
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler, en küçük idari birim olan mahalle ve köyleri içinde barındırır. İllerde yönetme ve yürütme görevi, içişleri bakanı tarafından önerilen ve bakanlar kurulunun onayından sonra cumhurbaşkanı tarafından atanan valiler tarafından yerine getirilir.
Ordu, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Ordu olan ilin nüfusu 2024 başı verilerine göre 769.692'dir. Türkiye'de sahip olduğu Karadeniz ikliminden ve dağlık coğrafi konumundan dolayı en çok yağış alan 3. ildir. Karadeniz Bölgesi'nde Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer almaktadır. Ancak yeni oluşturulan ve bölgesel karışıklıkları ortadan kaldırmak için düzenlenen yeni bölgesel istatistik düzenlemelere göre Ordu ilinin tamamı Doğu Karadeniz topraklarında kaldı. İlin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili vardır. Büyükşehir statüsünde olan Ordu, 19 ilçeden oluşmaktadır. Yüz ölçümü bakımından en büyük 57'nci ildir.
İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.
Kaymakam Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar. İlk kez Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla görev yapmaya başlamışlardır. Kaymakamlık bir kariyer meslek memurluğudur. Mesleğe giriş için mevzuatla belirlenen şartlar aranmaktadır. Seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve yer değiştirilmesi belli kurallara bağlanmıştır.
Yönetim merkezi, bir bölgesel yönetimin veya yerel yönetimin merkezi, bir ilçe kasabası veya bir belediyenin merkezi yönetiminin bulunduğu yerdir.
Zita Yunan alfabesinin altıncı harfidir. Fenike alfabesinin zayin harfinden gelmektedir. Yunanca dışındaki dillerde Zeta olarak bilinir. Türkçedeki z sesi gibidir.
Türkiye'nin ilçeleri, Türkiye'de illerden sonraki gelen idari bölümlerdir. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ilçeler kaza olarak bilinmekteydi.
Esenyaka, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı bir köydür.
Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.
Devon, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan, hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir kontluk hem de kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. Gayriresmî olarak bazen "Devonshire" olarak da anılmakla beraber bu shire tipi kontluk olduğunu göstermek için kullanılmakta ve Devon'da yaşayan halk arasında genellikle kabul edilmemektedir.
Wiltshire, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı İngiltere bölgesinde bir törensel kontluktur. Bu törensel kontluk 2009'da yapılan reformlar sonunda törensel "Wiltshire" Kontluğu Trowbridge merkezli "Wiltshire" tek-seviyeli-yörel-yönetim konseyi idaresi ile Swindon merkezli Swindon Borough tek-seviyeli-yörel-yönetim konseyi idaresinden oluşmaktadır.
Afganistan'daki en büyük idari bölge vilayettir. Ve ülke 34 vilayete ayrılmıştır. Bu vilayetler de kendi içinde birden fazla ilçeye ayrılmıştır. Bu idari bölgelerin yerel ismi Volasvaleyi'dir. Haziran 2005 yılında yapılan son idari değişiklikle, Afganistan 34 vilayete bu vilayetler de 398 ilçeye ayrılmıştır. Bu ilçeler vilayetlerin alfabe sırasına göre aşağıdaki listede gösterilmiştir:
Husf bahşı, İran'ın Güney Horasan Eyaleti'nde bulunan Bircand şehristanı'nın 2 bahşından birisidir.
Middlesex, Güney Doğu İngiltere'de tarihi bir ilçedir. Artık tamamen Londra'nın daha geniş şehir alanına girmektedir. Anglo-Sakson sisteminde Orta Sakson topraklarından kurulmuş ve 1965 yılına kadar resmî bir birim olarak var olmuştur. Tarihi ilçe, Thames Nehri'nin kuzeyinde, 5 km doğudan Colne ve Lea nehirleri ile diğer sınırlardaki tepeler arasında Londra Şehri'nin batısında 17 mil (27 km) uzanan arazi içerir. 1831'de bölgenin en küçük ikinci ilçesiydi.
Zardozi veya Zar-Douzi İran, Azerbaycan, Irak, Kuveyt, Türkiye, Orta Asya, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'de bulunan bir nakış türüdür. Zardozi iki Farsça kelimeden geliyor: 'altın' anlamına gelen zar veya zarin ve 'iş' anlamına gelen dozi. Zardozi metal ipliklerle ipek, saten ya da kadife kumaşlar üzerine incelikle işlenen bir nakış türüdür. Tasarımlar altın ve gümüş iplikler kullanılarak işlenir ve ayrıca inci, boncuk ve değerli taşlar ile suslenebilir. Giysi, ev tekstili ve hayvan tuzakları dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar da kullanılıyor. Tarihsel olarak kraliyet çadırlarının duvarlarını, kılıç kınlarını ve duvar askılarını için kullanılıyordu.
Rutland East Midlands, İngiltere'de bir ilçe ve üniter otoritedir. İlçe batı ve kuzeyde Leicestershire, kuzeydoğuda Lincolnshire ve güneydoğuda Northamptonshire ile çevrilidir.
West Suffolk, İngiltere'de şu anlamlara gelebilir:
Monmouthshire Galler'in güney doğusunda bir ilçedir. Adı, aynı adı taşıyan tarihi ilçeden gelmektedir; modern ilçe, tarihi ilçenin doğu beşte üçünü kapsıyor. En büyük kasaba Abergavenny'dir ve diğer kasabalar ve büyük köyler şunlardır: Caldicot, Chepstow, Monmouth, Magor ve Usk. Batıda Torfaen, Newport ve Blaenau Gwent ile komşudur; doğuda Herefordshire ve Gloucestershire; ve kuzeyde Powys.
"Zari", Yunan şarkıcı Marina Satti tarafından seslendirilen şarkı. İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı temsil ettiği yarışmanın finalinde 126 puanla on birinci olmuştur.