İçeriğe atla

Zare (film)

Zare
YönetmenHamo Beknazaryan
YazarHamo Beknazaryan
OyuncularMaria Tenazi
Hrachia Nersisyan
Avet Avetisyan
Görüntü yönetmeniGarosh Bek-Nazaryan
Arkadi Yalovoy
StüdyoArmenfilm
Çıkış tarih(ler)i9 Kasım 1926 (1926-11-09) (Erivan, Ermenistan SSC)
Süre69 dk.
ÜlkeSovyetler Birliği
DilSessiz

Zare (Ermenice: Զարե) (Kürtçe: Zerê), 1926 yapımı Hamo Beknazaryan oynadığı ve yönettiği Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımlı sessiz drama filmi.[1] Sovyetler Birliği'nde yaşayan Yezidi Kürtleri konu alan film Kürtlerin yaşamını sinema perdesine yansıtmış ilk film olarak kabul edilmektedir.

Konu

Film feodal bir Kürt ağası olan Temur Bey tarafından Kürtler'in kararsızlığı ile bilgisizliğini kullanarak acımasızca ezilmesini ve sömürülmesini konu alır. Filmde birbirine âşık olan Zare ile çoban Seydo üzerinden ağalık, başlık parası, kumalık gibi konulara değinilmektedir. Film ayrıca arka planında zengin ile fakir arasındaki çatışmalara ve dönemin bürokrasisinde yaygın olan rüşvet gibi toplumsal sorunlara eleştirel olarak değinmektedir. Filmde, Zare köyün çobanına aşık genç ve güzel bir kadındır. Köyün ağası Temur Bey ise Zare'yi kendine kuma olarak istemektedir. Temur Bey, Zare'yi kendisine kuma olarak alabilmek için köyün şeyhi ve yerel Sovyet bürokratlarına başvurarak büyük bir çaba sarf eder. Temur Bey ardından Zare'yi kaçırır ve bir düğün düzenler. Temur Bey, Zare'yi zor kullanmaya çalışır fakat Zare buna direnir. Bunun üzerine ağa Zare'nin bakire olmadığını ve namustan yoksun olduğunu dile getirerek köyün sokaklarında eşeğe ters bindirip gezdirir. Bu yaşananların ardından Çoban Seydo ve adamları, Temur Bey'i öldürüp Zare'yi kaçırırlar. Böylelikle filmin sonunda çoban Seydo ve Zare mutlu bir sonla kavuşmuşlardır.

Oyuncular

  • Maria Tenazi Zare
  • Hrachia Nersisyan -Seydo
  • Avet Avetisyan - Sîlo olarak
  • Olga Gulazyan - Latif Hanım
  • Manvel Manvelyan - Misto
  • Nina Manucharyan -Nano
  • Hambartsum Khachanyan - Kado
  • M. Garagash Temur Bey
  • Aram Amirbekyan - Katip
  • Sh. Guramashvili - Polis memuru olarak
  • Amasi Martirosyan - Zurba
  • M. Aghamalov - Şeyh
  • N. Barres - Yezidi Lideri
  • N. Aghambekyan - Zare'nin kız arkadaşı
  • S. Gevorgyan - Zurba'nın karısı

Kaynakça

  1. ^ "Zare - Armenian Cinema". 2 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yezîdîler</span> Etno-dinsel Kürt topluluğu

Yezîdîler veya Ezîdîler, çoğunlukla Kürtçe konuşan etnodinsel bir topluluğa verilen isimdir.

Kürtler, doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır. Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır. Gerek Orta Doğu'daki siyasi ve sosyal karmaşalar ve sorunlar, gerekse diğer sebepler dolayısıyla özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan göçler sonucunda Batı Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika ve Orta Asya gibi farklı bölgelere yerleşmiş bir Kürt diasporası da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakçı, Şarkışla</span>

Çanakçı, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bedirhan Bey</span> Kürt lider (1803-1869)

Bedirhan Bey, Botan Emiri.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'daki Kürtler</span>

Gürcistan'daki Kürtler'in büyük bir bölümü I. Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir.

<i>İnatçı</i>

İnatçı, yönetmenlik koltuğunda Kartal Tibet'in oturduğu, yapımcılığını Yahya Kılıç'ın üstlendiği, senaryosunu ise İhsan Yüce'nin yazdığı 1988 yapımı komedi-dram türündeki sinema filmi. Sarıkavak ve Uzunkavak adlarıyla iki ayrı köy olarak gösterilen köy, Aydın'ın Söke ilçesinin Sarıkemer köyüdür ve ortasından Büyük Menderes nehri geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki Kürtler</span>

Ermenistan Kürtleri, büyük kısmı I. Dünya Savaşı esnasında Kars'tan Ermenistan'a göçen Kürtlerden oluşur. Kürt nüfusunun ezici çoğunluğu Yezidi dinine mensup olmakla beraber kalan kısmı Şii Kürtlerden oluşur.

<i>Kürt Çoban</i>

Kürt Çoban veya orijinal Kürtçe ismiyle Şivanê Kurmanca ya da Şivanê Kurd, Erebê Şemo tarafından Latin alfabesi kullanılarak yazılan, 1935 yılında yayımlanan ilk Kürtçe roman. Sovyetler Birliği'nde Kürtleri konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Heciyê Cindî</span>

Heciyê Cindî veya Hajiye Jndi, Sovyet Kürdü yazar, araştırmacı ve filologdur.

<span class="mw-page-title-main">Ferik Polatbekov</span>

Ferik Polatbekov veya Fyodor Lıtkin, Bolşevik Sovyet Kürdü siyasetçi, şair, gazeteci, hatip, devrimcidir.

<i>Malkoçoğlu Cem Sultan</i> Malkoçoğlu serisinin beşinci filmi (1969)

Malkoçoğlu Cem Sultan, senarist ve yönetmenliğini Remzi Jöntürk'ün üstlendiği 1969 yapımı Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kürtler</span>

Sovyetler Birliği'nde Kürtler, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kürt kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Emînê Evdal</span>

Emînê Evdal veya Emin Abdal, Sovyet Kürdü yazar, dilbilimci ve şair. Sovyetler Birliği'ndeki Kürtleri konu alarak Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde çok sayıda çalışma üretti. O zamanlar Rus İmparatırluğu kontrolü altında olan Kars Oblastı yakınlarındaki Yaman çayır köyünde bir Yezidi ailesinde doğdu. Türk-Ermeni çatışması sırasında köyü yıkılmış, annesi, babası ve erkek kardeşini kaybetmiştir. 1924 yılında Tiflis'teki işçi okuluna gitti ve 1926'da Alagyaz Dağı yakınlarındaki Yezidi köylerinde ders vermeye başladı. 1931'de Erivan Üniversitesi filoloji bölümüne girdi ve aynı dönemde Kürt gazetesi Riya Teze'de çalışmaya başladı. İlk kitabını 1933 yılında Kürtçenin Kurmanci lehçesi ile yayınladı. 1933'ten 1937'ye kadar Kurmanci dil eğitiminde birçok ders kitabı yayınladı. Doktorasını 1944 yılında Yazidoloji alanında aldı ve tezi geleneksel ailede Kürt kadını olarak adlandırıldı. Mezun olduktan sonra Ermeni Tarih Enstitüsü'nde Yazidoloji alanında çalıştı ve 1959'da Ermeni Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Bölümü tarafından işe alındı. 1960 yılında Ermenistan Parlamentosu tarafından En İyi Emekli Öğretmen unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni-Kürt ilişkileri</span> Irklararası tarihsel ilişki

Ermeni-Kürt ilişkileri, Kürtler ve Ermeniler arasındaki tarihsel ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Armenfilm</span> Film stüdyosu

Armenfilm veya Hayfilm, Erivan'da bulunan bir Ermenistan film stüdyosu. Stüdyo, 16 Nisan 1923'te Ermenistan SSC döneminde Sovyet Devlet Sinema Örgütü'nün yapım birimi olarak kuruldu. İlk yönetmen Daniel Dznuni idi.

<span class="mw-page-title-main">Çerkezê Reş</span>

Çerkezê Reş, Sovyet Kürdü entelektüel, şair ve yazar.

Eskerê Boyîk,, Sovyet Kürdü Yezîdî şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hamo Beknazaryan</span>

Hamo Beknazaryan, Hamo Bek-Nazarov veya Amo Bek-Nazarian, Sovyet Ermeni film yönetmeni, aktör ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Keremê Anqosî</span>

Keremê Anqosî, Gürcistan Kürdü yazar, bilim insanı ve politikacı. Sovyetler Birliği'nde Kürtler hakkındaki çalışmalarıyla tanınır.

<i>Sovyet Kürdistanı</i> (belgesel)

Sovyet Kürdistanı, 1938 tarihinde gösterime giren Azerbaycan Kürtleriyle birlikte genel olarak Sovyetler Birliği'nde yaşayan Kürtlerin Ekim Devrimi ile birlikte değişen toplumsal yaşantısını konu alan Sovyetler Birliği yapımı belgesel film. Belgesel filmde ağırlı olarak Kelbecer ve Laçın'de yaşayan Kürtleri konu almıştır.