İçeriğe atla

Zaragoza Antlaşması

Zaragoza Antlaşması
TürBarış antlaşması
İmzalanma22 Nisan 1529
YerZaragoza, İspanyol İmparatorluğu

Zaragoza Antlaşması (Portekizce: Tratado de Saragoça, İspanyolca: Tratado de Zaragoza), İspanyol İmparatorluğu ile Portekiz Krallığı arasında, 22 Nisan 1529 tarihinde V. Karl ile III. João tarafından imzalanan barış antlaşması.

Zaragoza kentinde imzalanan antlaşma; iki ülke arasındaki "Malukular sorunu"nu çözmek amacıyla, iki ülkenin Asya'daki topraklarını tanımlamıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karlofça Antlaşması</span> Osmanlı ve Kutsal İttifak devletleri arasında imzalanan antlaşma

Karlofça Antlaşması, 26 Ocak 1699 tarihinde Osmanlı ile başlarında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu bulunan diğer Kutsal İttifak devletleri arasında imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Gerileme Dönemi'nin başlangıcı olarak sayılmaktadır. Karlofça bugünkü Sırbistan'ın sınırları içinde yer alan küçük bir kasabadır. Antlaşma, 1683-1698 yılları arasındaki Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın sonucunda imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması</span>

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Meksika tarafından imzalanan serbest ticaret anlaşması. 1 Ocak 1994'te yürürlüğe giren NAFTA kapsamında, söz konusu üç ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar liberalize edilmiş, ilk kez yabancı şirketlere, anlaşma ülkelerini uluslararası tahkim kurullarında tek taraflı olarak dava etme hakkı tanınmıştır. Kuruluş amacı üye devletler arasında serbest ticaret bölgesi oluşturmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Antlaşması (1921)</span>

Ankara Anlaşması, TBMM ve Fransız Hükûmeti arasında Türk-Fransız Cephesi'ndeki faaliyetleri durdurmuştur. TBMM yönetimindeki bölgenin güney sınırının taslak olarak belirlenmesine karar verilmiştir, ama asıl politik kararları Lozan Antlaşması'na bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antlaşma</span> iki ya da daha çok devleti bağlayıcı nitelikteki anlaşma

Antlaşma, iki ya da daha çok devleti bağlayıcı nitelikteki anlaşmalara denir. Eski dilde antlaşmalara muâhede ya da ahidnâme de denirdi. Lozan muahedesi gibi. Modern diplomaside antlaşma terimi, özel önemi olan uluslararası antlaşmalar için kullanılır. Daha öz önemli antlaşmalara ise, sözleşme (mukavele), tenkihname (düzenleme), protokol, senet, konvansiyon ve anlaşma gibi adlar verilir. Günümüzde antlaşmayla sonuçlanan görüşmeler, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların gözetiminde yürütülmektedir. Antlaşmaların barış, mütareke, ateşkes, tenkihname (düzenleme), dostluk, yardımlaşma, saldırmazlık, ittifak ve konvansiyon (ticaret) resmî, gayriresmî gibi çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Real Zaragoza</span> İspanyanın Zaragoza şehri merkezli İspanyol futbol takımı

Real Zaragoza, İspanya'nın Aragon bölgesinin Zaragoza şehrinin futbol takımıdır. 18 Mart 1932'de kurulan kulüp, Segunda División'da mücadele etmekte ve maçlarını 34.596 kişilik La Romareda'da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aragon</span>

Aragon ya da Aragona, Kuzeydoğu İspanya'da özerk bölge.

<span class="mw-page-title-main">Zaragoza</span> İspanyanın Zaragoza ilinde belediye

Zaragoza, Aragon Özerk Bölgesi'nin başkenti ve Zaragoza ili'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Amerika Savaşı</span> İspanyol-Amerikan savaşı

İspanya-Amerika Savaşı, ABD ile İspanya arasında 1898'de başlayan savaş. İspanya'nın Amerika kıtasındaki kolonilerini yitirmesi, ABD'nin de Büyük Okyanus'un batısında ve Latin Amerika'da yeni bölgeler elde etmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maastricht Antlaşması</span>

Maastricht Antlaşması, 7 Şubat 1992'de imzalanan ve AET’nin AB olması yolundaki son adım olan ekonomik ve parasal birliği de gerçekleştirme istikametine girdiği antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Antlaşması (1957)</span>

Roma Antlaşması, 25 Mart 1957 tarihinde Fransa, Batı Almanya, İtalya, Benelüks ülkeleri Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasında imzalanan ve bağımsız bir uluslararası örgüt olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu oluşturan antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği vatandaşlığı</span>

Avrupa Birliği vatandaşlığı, 7 Şubat 1992 tarihinde imzalanan Maastricht Antlaşması'yla oluşturulmuştur. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin vatandaşlarının ulusal kimliklerine ek olarak verilmiştir ve kişilere bazı özel haklar sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Coahuila</span> Meksikanın kuzeydoğusunda bir eyalet

Coahuila, usulen Coahuila de Zaragoza ya da resmi adı ile Özgür ve Egemen Coahuila de Zaragoza Eyaleti, Meksika'nın kuzeydoğusunda bulunan bir eyalettir. Kuzeyinden Amerika Birleşik Devletleri, doğusundan Nuevo León, güneyinden Zacatecas ve San Luis Potosí ve batısından Durango ve Chihuahua tarafından çevrelenir. Eyaletin başkenti Saltillo, en büyük şehri ise Torreón.

<span class="mw-page-title-main">Londra Antlaşması (1604)</span>

Londra Antlaşması, 28 Ağustos 1604 tarihinde imzalanan ve İngiliz-İspanyol Savaşı'nı bitiren antlaşma. Müzakereler Londra'daki Somerset House'ta yapıldı ve bazı kaynaklarda "Somerset House Konferansı" olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Guadalupe Hidalgo Antlaşması</span> Meksika-Amerika Savaşını (1846-1848) sonlandıran barış antlaşması

Guadalupe Hidalgo Antlaşması, 2 Şubat 1848'de, Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika arasında Meksiko yakınlarında imzalanan ve Meksika Savaşı'nı sona erdiren antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Antlaşması (1898)</span>

1898 Paris Antlaşması İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından 10 Aralık 1898'de İspanyol-Amerikan Savaşı'nı sona erdiren antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Adams-Onís Antlaşması</span>

1819'da imzalanan ve Florida Antlaşması olarak da bilinen Adams-Onís Antlaşması, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya arasında imzalanan, Florida'nın ABD'ye devredildiği ve ABD ile Yeni İspanya sınırını belirleyen antlaşmadır. İki devlet arasında devam eden sınır anlaşmazlığını çözmüş ve Amerikan diplomasisinin bir zaferi olarak kabul edilmiştir. Antlaşma, Amerikan Devrimi sonrası İspanya'nın Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya ile artan sınır gerginlikleri sırasında imzalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Ukrayna ilişkileri</span>

İspanya-Ukrayna ilişkileri, bu iki ülke arasındaki ikili ve diplomatik ilişkilerdir. Her iki ülke de 1991 yılında Ukrayna'nın SSCB'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Tlatelolco Antlaşması</span> 1967 nükleer silah antlaşması

Latin Amerika ve Karayip Denizi'nin Nükleer Silahlardan Arındırılması Antlaşması, Latin Amerika ve Karayipler'i nükleer silahlardan arındırmayı hedefleyen uluslararası bir anlaşmadır. 1962 yılındaki Küba Füze Krizi'ne bir tepki olarak Meksika Devlet Başkanı Adolfo López Mateos tarafından önerilmiş ve Meksikalı diplomatlar Alfonso García Robles, Ismael Moreno Pino ve Jorge Castañeda tarafından desteklenmiştir. Nükleer silahların azaltılması yönündeki çabaları nedeniyle García Robles, 1982 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Napoli Antlaşması (1639)</span>

Napoli Antlaşması, İspanya Krallığı ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında 1639 yılının sonlarında Napoli'de imzalanan siyasi-askeri bir anlaşmadır. Polonya kralı IV. Władysław Waza, 12.000 süvari ve 5.000 piyadeden oluşacak 17.000 kişilik bir ordu kurmayı kabul etti. Kutsal Roma İmparatorluğu topraklarından geçtikten sonra, birlikler Flandre'da Fransızlara karşı İspanyol komutası altında görevlendirilecekti. İspanyol kralı IV. Felipe, bu ordunun bakım masraflarını karşılamanın yanı sıra, Lehistan kralına 500.000 eskudo ödeyecekti. Lehler, anlaşmanın tekrar müzakere edilmesini talep etti ve bunun sonucunda 1641'de başka bir anlaşma imzalandı; İspanyollar daha da küçük bir ordu için daha fazla ödeme yapacaktı. Bu anlaşmaya dahil edilmeyerek Madrid mahkemesi de 1642 başlarında anlaşmayı iptal etti. Anlaşma, iki ülke arasında imzalanan tek İspanya-Polonya askeri ittifak anlaşması olarak kaldı.