İçeriğe atla

Zara Yaqob

Zara Yaqob (Ge'ez : ዘርዐ ያዕቆብ; [a] 1399 - 26 Ağustos 1468) Etiyopya İmparatoru ve I. Kwestantinos (Ge'ez: ቈስታንቲኖስ, "Konstantin") kraliyet ismiyle Süleyman Hanedanı üyesi. Saltanatı sırasında gelişen ge'ez edebiyatı, hem iç Hristiyan meselelerini hem de dış Müslüman saldırganlığını ele alması ve başkent Debre Birhan'ı kurmasıyla tanınır. 34 yıl 2 ay hüküm sürmüştür.

İngiliz tarihçi Edward Ullendorff, Zara Yaqob'un "Etiyopya'nın Aksumite gücünün en parlak döneminde Ezana'dan beri gördüğü tartışmasız en güçlü hükümdar olduğunu ve tahttaki haleflerinden hiçbirinin - yalnızca imparatorlar II. Menelik ve Haile Selassie hariç - onunla kıyaslanamayacağını belirtti." [1]

Notlar

  1. ^ "Yakup'un Tohumu" olarak tercüme edilir

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya</span> Afrikanın doğusunda, Afrika Boynuzunda, bir devlet

Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ökaryot</span> hücrelerinde bir çekirdek ve genellikle organeller içeren canlılar

Ökaryotlar, hücrelerinde bir çekirdek ve –genellikle– organeller içeren bir canlılar grubu olup, bilimsel sınıflandırmada arkeler ve bakterilerle beraber tüm canlıları kapsayan üç ana gruptan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Haçlı Seferi</span> Bizans başkenti Konstantinopolisin ele geçirilip yağmalanmasıyla sonuçlanan Haçlı seferi (1204)

Dördüncü Haçlı Seferi, 1202-1204 yılları arasında gerçekleşen ve Papa III. Innocentius tarafından çağrılan bir Latin Hristiyan Haçlı seferiydi. Seferin amacı, öncelikle Mısır'a hakim olan güçlü Eyyûbî Sultanlığı'nı yenerek Müslümanların kontrolündeki Kudüs şehrini yeniden ele geçirmekti. Ancak, bir dizi ekonomik ve siyasi olay; Haçlı ordusunun başlangıçta planlandığı gibi Mısır'ı fethetmek yerine, 1202'de Zara'yı kuşatması ve 1204'te Konstantinopolis'i yağmalamasıyla sonuçlandı. Bu durum, Frankokrasi ya da Yunancada "Frankların yönetimi" olarak bilinen bir döneme yol açtı. Bu dönem, Bizanslılar tarafından Partitio terrarum imperii Romaniae olarak adlandırılır ve Bizans İmparatorluğu'nun Haçlı ve Venedikli müttefikleri tarafından bölünmesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Haile Selassie</span> Etiyopya İmparatoru

I. Haile Selassie ; Amharca ha.ɪlɜ sɨlːase ;

<span class="mw-page-title-main">Mengistu Haile Mariam</span> Etiyopyanın ilk cumhurbaşkanı

Mengistu Haile Mariam, Etiyopya'da yüzlerce yıllık monarşiyi deviren ve sosyalist bir devlet kurmayı amaçlamış asker ve devlet adamı. 1977-1991 arasında Etiyopya devlet başkanı. Etiyopya İşçi Partisi 1. Genel Sekreteri. (1977-1991)

Tigrinya dili, merkezi Eritre'de ve Etiyopya'da Tigrinya halkı tarafından konuşulan bir Sami dili. Yaklaşık 6,7 milyon kişi tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Assab</span>

Assab (veya Aseb, eski adı Avalites; Kızıldenizin batı sahilinde, Eritre devletinin Kuzey Kızıldeniz bölgesinde bulunan bir liman şehridir.

<span class="mw-page-title-main">II. İtalya-Habeşistan Savaşı</span> 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopyanın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş

II. İtalya-Habeşistan Savaşı veya II. İtalya-Etiyopya Savaşı, 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopya'nın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş. I. İtalya-Habeşistan Savaşı'nda yenilgiye uğrayan İtalya Krallığı'nın Etiyopya'yı sömürgeleştirmek için ikinci girişimi olmuştur. Genellikle II. Dünya Savaşı'nı hazırlayan olaylardan biri olarak değerlendirilen bu savaş, Milletler Cemiyeti'nin, büyük güçler tarafından desteklenmedikçe kararlarını uygulatma gücüne sahip olmadığını göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kayla</span>

Kayla eskiden Beta Israel'in bir kısmı tarafından konuşulan Agaw diline yakın bir lehçedir. Kayla bazen genelleme yapılıp bütün Agaw lehçeleri için de kullanılır. Bu dilin varlığı Aşkenaz Yahudisi olan bir dilbilimci Faïtlovich'in (1881-1955) Etiyopya'da kullanılan Ge'ez alfabesi ile yazdığı yayımlanmamış notları sayesinde ortaya çıktı. Kayla'nın Agaw'ın batı ve orta kolları arasında bir köprü olduğu düşünülür. Nesli tükenmiştir.

Amharca, Sami dil ailesinin Güney Sami Grubuna ait olan bir dil. Kuzey ve orta Etiyopya'ya özgün olan Amharaların dili olup anadili olarak yaklaşık 15.000.000 kişi tarafından konuşulur. Toplam 25.000.000 konuşanı vardır. Amharca, Arapçadan sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Sami dilidir. Ge'ez alfabesi ile yazılır.

Habib Soluk, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya İmparatorluğu</span>

Etiyopya İmparatorluğu, 1137–1936 ve 1941–1974 yılları arasında hüküm sürmüş imparatorluk. Devletin kurucusu Mara Takla Haymanot, son imparatoru I. Haile Selassie idi. 12 Eylül 1974'te monarşinin kaldırılmasıyla son buldu.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Nil</span>

Mavi Nil Etiyopya'da bulunan Tana Gölü kaynaklı nehir. Beyaz Nil ile birlikte Nil nehrini oluşturan en büyük iki koldan birisidir. Nehrin üst kesimleri Etiyopya'da pek çok kişi tarafından kutsal olarak kabul edilir ve bu nedenle bu nehre Abbay denilir. İncil Yaratılış 2'de belirtilen ve Cennet Bahçesinden dışarıya akan Gihon Nehri olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">I. Zewditu</span>

I. Zewditu (d. 29 Nisan 1876 – ö. 2 Nisan 1930), 1916 ile 1930 yılları arası Etiyopya imparatoriçesi.

<span class="mw-page-title-main">V. Iyasu</span> V. Iyasu

V. Iyasu, ayrıca Lij Iyasu olarak bilinir 1913 ile 1916 yılları arasında Etiyopya'nın tac giymemiş imparatoru. Vaftiz ismi Kifle Yaqob'dur. Tac giymediği için genellikle Lij Iyasu olarak adlandırılır, Lij unvanı "çocuk" olarak tercüme edilir ve gencin asil kandan geldiğini göstermesine hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">II. Tewodros</span> II. Tewodros

II. Tewodros, Sahle Dingil ismiyle vaftiz edilmiştir, İngilizce Theodore II isminin muadilidir,, 1855 yılından ölümüne kadar Etiyopya imparatoru.

Ge'ez alfabesi (አማርኛ) Ge'ez dili ve Amharca'nın yazımında kullanılan alfabedir. Etiyopya'da ortaya çıkan alfabe 100 ana harften oluşur. Harfler çoğu zaman birbirinden ayrı yazılır. Bazen harfler bitiştirilir. '፴፹፼፬፭'/'፼፺፩'. Ancak bitiştirilme metinlerde kullanılır. Sesli harfler, altına ya da yanına konulan işaretler ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya takvimi</span>

Etiyopya takvimi , Etiyopya'da kullanılan temel takvimdir. Etiyopya Hristiyanları için de dini takvim olma özelliği taşır. Mısır takvimi gibi güneş temelli olup Jülyen takvimi gibi her 4 yılda bir artık gün eklenmektedir. Yılbaşı Jülyen takvime göre 29 veya 30 Ağustos'dur. Miladi takvim ve Etiyopya takvimi arasında oluşan 7-8 yıllık fark İsa'nın müjdelenmesinin hesabında olan farklılıklardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">I. Amda Seyon</span>

I. Amda Seyon Etiyopya'da hüküm sürmüş bir hükümdardır. Ülkesinin sınırlarını genişletmeyi başaran Amda Seyon, Süleyman Hanedanı'nın üyesidir. Etiyopya tarihi konusunda önemli uzmanlardan biri sayılan Edward Ullendorff'a göre Amda Seyon, 14. yüzyıl içerisinde Afrika Boynuzu'ndaki en önemli figürlerden birisidir. Amda Seyon döneminde Etiyopya edebiyatında da bir canlanma yaşanır.

<span class="mw-page-title-main">Derg</span>

Etiyopya Geçici Askerî Hükûmeti veya Derg, 1974-1987 yılları arasında Etiyopya'yı yöneten askerî cunta idi.