İçeriğe atla

Zaporijya Siçi

Rusya İmparatorluğu (1751) egemenliği altında Kazak Hetmanlığı ve Zaporijya Kazaklarının toprakları.

Zaporijya Siçi (UkraynacaЗапорізька Січ, Zaporiz'ka Siç), günümüzde Kakhovka Baraj Gölü civarında 16. ile 18. yüzyıllar arasında var olmuş askeri yerleşmeler grubuydu. Bölge aşağı Dinyeper nehrini kapsamaktaydı. Sovyet döneminde barajların inşa edilmesinden sonra bu bölge sular altında kalmıştır.

Bu Siç toplulukları çeşitli dönemlerde tahrip edilmiş ve 1775'e kadar tekrar tekrar inşa edilmişti. Nihayet 1775'te II. Katerina'nın emriyle Siç kesin şekilde dağıtılınca Nova Siçi'nin Kazakları Tuna nehrinin delta bölgesine taşınıp orada Tuna Siçin'ni oluşturmuştur. Bütün butopluluklardan tekil olarak Siç olarak bahsedilir. Siç, bir Kazak askeri oluşumu olan Zaporijya Host'unun (Kiş) idari merkeziydi. Tahminlere göre ilk tahkimat, Ukrayna'nın Zaporijya bölgesinde bulunan Dinyeper nehrinin ortasında bulunan Hortitsiya adasında inşa edilmişti.

Zaporijya Siçi terimi ayrıca Zaporojya Kazakları'nın tüm askeri ve idari örgütlenmesine değinmek için kullanılırdı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1676-1681 yılları arasında yapılmış savaş

1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı veya Moskof Seferi, Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında yapılan ilk büyük savaştır. Bu savaş sırasında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa sadrazam olmuştur. 5 yıllık savaş sonucunda henüz güçlenemeyen Rus Çarlığı yenilgi aldı ve 31 Ocak 1681 tarihinde Bahçesaray Anlaşması ile günümüzde Çigirin olarak adlandırılan yerde bulunan Çehrin Kalesi'ni ve Ukrayna'nın geri kalan kısmını Osmanlılara bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kiev</span> Ukraynanın başkenti

Kiev, Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti. Avrupa'nın en kalabalık 7. kenti.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Hetmanlığı</span>

Kazak Hetmanlığı, Hetmanlık veya Viysko Zaporozke 1649 ile 1775 yılları arası bugünkü Ukrayna'nın merkezi ve kuzeydoğusunda var olmuş bir Kazak devletidir. Khmelnytsky İsyanı ve Kayıtlı Kazaklar, Zaporozya Siçi Kazakları ve Ukrayna'da yaşayan diğer halkların ittifakı sonucu ortaya çıkmıştır. Hetmanlık'ın ilk hetmanı yani yöneticisi 1648–57 yılları arası ülkeyi yöneten Bogdan Hmelnitski'dir.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bender</span> Moldovada şehir

Bender 1992 yılından bu yana tanınmayan Transdinyester Cumhuriyetinin fiili kontrolü altında ancak uluslararası alanda Moldova'ya bağlı bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Zaporijya</span>

Zaporijya ya da Zaporijjia Rus İmparatorluğu döneminde 1921'e kadar: Александровск / Aleksandrovsk), Dinyeper Nehri'nin sahilinde bulunan ve Ukrayna'nın Zaporijya Oblastı'nın idarî merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Dnipro</span> Ukraynanın Dnipropetrovsk Oblastının idarî merkezi

Dnipro veya Dinyeper, Dinyeper Nehri'nin kenarında bulunan, Ukrayna'nın Dnipropetrovsk Oblastı'nın idari merkezi.

Bahçesaray Antlaşması ya da Çehrin Antlaşması, 1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile Kırım Hanlığı ve Rusya Çarlığı arasında Bahçesaray, Kırım'da 3 Ocak 1681'de imzalanmış olan bir antlaşmadır. Aynı zamanda Rus Çarlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan ilk resmî antlaşmadır.

Siç Kazaklar ve özellikle Zaporojya Kazakları için idari ve askeri bir merkezdi. Terimin kökeni Ukrayna dilinde siktý sözcüğünden gelir, yani bir kamp kurmak için için ormanda yer açmak veya kesilmiş ağaçlarla bir tahkimat inşa etmek anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Zaporojya Kazakları</span> Dinyeper Nehrinin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklar

Zaporojya Kazakları veya kısaca Zaporojyalılar, Dinyeper Nehri'nin çağlayanlarının ötesindeki Zaporijya bölgesinde yaşayan Kazaklardı. Günümüzde Orta Ukrayna'da "Büyük Çayır" olarak bilinen bu bölge, Sovyet döneminde Kakhovka Reservuarı'nın suları altinda kalmıştır. Zaporijya Siçi 15. yüzyılda Lehistan-Litvanya Birliği'nden kaçan serfler ile hızla büyümüştü. Parlamenter sistemi olan, saygın bir siyasi varlık haline gelmişti.

Zaporiјya veya Zaporojye, günümüz Ukrayna'sında, aşağı Dinyeper Nehri civarında yer alan bölgedir. 16 ila 18. yüzyıllarda yarı özerk bir Kazak bölgesiydi, merkezinde Zaporijya Siçi bulunurdu. Zaporojye, Rusçada za öneki ile porog kelimelerinin birleşiminden oluşur ve Türkçe "sınır ardı" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkası</span> Ukraynada Çerkası yönetim biriminin merkezi olan şehir

Çerkassi, Ukrayna'da Çerkası yönetim biriminin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kladova</span> Sırbistanda kasaba

Kladova veya Gladova, Sırbistan'ın Bor İlçesinde bulunan olan kasaba ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Bohdan Hmelnitski</span> Kazak Hetmanlığının kurucusu (1648–1657)

Bohdan Hmelnitski Kazak Hetmanlığı'nın kurucusu. Polonya-Litvanya Birliği'ne (1648-1654) karşı ayaklanma başlatan Zaporojya Kazakları önderi. Ölümünden sonra yerine oğlu Yuri Hmelnitski Kazak hetmanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hortisa</span>

Hortisa Dinyeper Nehri'nin en büyük adasıdır ve 12,5 kilometre uzunluğunda ve 2,5 kilometre genişliğe sahiptir. Ada, "Hortisa Milli Parkı"'nın bir bölümünü oluşturur. Bu tarihi yer, Ukrayna'nın Zaporijya şehir sınırları içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Enerhodar</span> Ukraynada bir şehir

Enerhodar, Ukraynaca: Енергодáр), Ukrayna'nın Zaporijya Oblastı'nın kuzeybatı kesiminde bir şehir ve belediyedir. Dinyeper nehrinin sol kıyısında, Nikopol ve Chervonohryhorivka'dan Kakhovka Baraj Gölü'nün karşı tarafındadır. 52,887 bir nüfusa sahiptir.52,887.

<span class="mw-page-title-main">Kahovka Baraj Gölü</span> Baraj Gölü

Kahovka Rezervuarı Ukrayna'da Dinyeper nehri üzerinde bir baraj gölüdür. 1956 yılında Kahovka Hidroelektrik Santrali inşa edildiğinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Elizabeth Kalesi</span>

Aziz Elizabeth Kalesi, Ukrayna'nın merkezinde yer alan Kropıvnıtski şehrinde bulunan tarihi bir kaledir. 18. yüzyılın ortalarında inşa edilen bu kale, altı köşeli yıldız biçiminde bir yapıya sahiptir ve halk arasında "Toprak Kale'' olarak da bilinir. Kale, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savunma amacıyla inşa edilmiştir ve zamanla şehrin ana sembolü haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Radası</span>

Kazak Radası askeri alanda kararlar alan Slav Kazak meclisiydi.