İçeriğe atla

Zanzibar başkan yardımcısı

Zanzibar Başkan Yardımcısı (Svahili: Makamu wa Rais wa Zanzibar) Zanzibar'da bir devlet makamıdır. Başkan yardımcılığı, Zanzibar anayasasında yapılan 2010 değişiklikleriyle oluşturulmuştur. Birinci Başkan Yardımcısı'nın Zanzibar Başkanı'nınkinden başka bir siyasi partiden gelmesi gerekiyor. Anayasaya göre, İkinci Başkan Yardımcısı'nın Zanzibar Temsilciler Meclisi üyesi olması ve Zanzibar Başkanı ile aynı siyasi partiden gelmesi gerekiyor.

Zanzibar Başkan Yardımcısı
Makamu wa Rais wa Zanzibar
Zanzibar bayrağı
Görevdeki
Birinci: Othman Masoud Sharif
İkinci: Hemed Suleiman Abdalla
Resmî ikametZanzibar
AtayanZanzibar Başkanı
Oluşum2010
WebsitesiResmî site

Başkan yardımcılığı sadece törensel olarak kabul edilebilir.

Zanzibar Başkan Yardımcıları listesi

Birinci Başkan Yardımcısı

Makam sahibi Görevin başlaması Görevin sonlanması Not
Seif Sharif Hamad[1][2]Kasım 2010 Mart 2016
Vacant Mart 2016 Aralık 2020
Seif Sharif HamadAralık 2020 17 Şubat 2021 Görevde iken öldü[3]
Othman Masoud Sharif 2 Mart 2021 Görevde

İkinci Başkan Yardımcıları

Makam sahibi Görevin başlaması Görevin sonlanması Not
Seif Ali Iddi[2]Kasım 2010 Kasım 2020
Hemed Suleiman Abdalla Kasım 2020 Görevde [4][5]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Tanzania Government Portal". www.tanzania.go.tz. 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Zanzibar opposition leader elected first vice president". Aa.com.tr. 31 Ocak 2021. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  4. ^ "Zanzibar President Mwinyi nominates 2nd Vice President from Pemba - The Citizen". 15 Kasım 2020. 15 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  5. ^ "Tanzania: Zanzibar Second VP Promises to Deliver". allAfrica.com. 10 Kasım 2020. 4 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya</span> Ortadoğu Afrikada bulunan bir ülke

Tanzanya, resmî adıyla Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da bir ülkedir. Afrika Büyük Gölleri bölgesinde yer alır. Ülke kuzeybatıda Kenya; kuzeyde Uganda; batıda Ruanda, Burundi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti; güneybatıda Zambiya; güneyde ise Malavi ve Mozambik ile komşudur. Doğuda Hint Okyanusu'na kıyısı bulunur. Afrika'nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro Dağı ülkenin kuzeydoğusundadır. Afrika'nın Büyük Gölleri'nin üçüne kıyısı vardır. Kuzey ve batıda Afrika'nın en büyük gölü olan Victoria Gölü ile kıtanın en derin gölü olan Tanganika Gölü, güneyde ise Malavi Gölü bulunur. Ülkenin doğu kıyıları sıcak ve nemlidir. Zanzibar adaları kıyının biraz açığında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 265 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gerald Ford</span> 38. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1974–1977)

Leslie Lynch King Jr. veya bilinen adıyla Gerald Rudolph Ford Jr., 1974'ten 1977'ye kadar 38. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi. Daha önce 1965 ile 1973 yılları arasında ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti lideri olarak ve 1973 ile 1974 yılları arasında Başkan Richard Nixon'ın başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Nixon, 1974 yılında başkanlıktan istifa etti ve Ford, başkanlık koltuğuna oturdu, ancak 1976'da tam dönem seçilemedi. Ford, başkanlık ya da başkan yardımcılığı seçimlerini kazanmadan başkan olarak görev yapan tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı</span> Türkiye Cumhuriyetinin devlet ve hükûmet başkanı

Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını temin eder. Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1982 Türkiye anayasa referandumu</span> Türkiyede yapılan ikinci halk oylaması

1982 Türkiye anayasa referandumu, Türkiye'de yapılan ikinci halk oylamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ian Khama</span>

Seretse Khama Ian Khama ya da Ian a Sêrêtsê, Botsvanalı asker ve siyasetçi. Khama, Afrika kıtası ülkesi Botsvana'da 2008 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Korgeneral unvanına sahip olan Khama aynı zamanda Bamangvato etnik grubunun kabile şefi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Elvan</span> Türk siyasetçi

Lütfi Elvan, Türk mühendis, ekonomist ve siyasetçi. Eski Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı.

Başkan yardımcısı, Türkçede en çok, futbol kulüplerinde, siyasi partilerde ve belediyelerde kullanılan bir sıfattır. Bir ülkeyi veya herhangi bir kurumu idare eden kişinin (başkanın) yardımcılığını yapan kişiye denir. Başkan olmadığı zaman, başkandan sonraki en yetkili kişidir ve işleri o yürütür. Örneğin, başkanlık sistemi ile yönetilen Amerika Birleşik Devletleri'nde başkan yardımcısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Alben W. Barkley</span> Amerikalı siyasetçi

Alben William Barkley, Amerikalı siyasetçi, Amerika Birleşik Devletleri'nin 35. başkan yardımcısı. 1949-1953 arasında Başkan Harry S. Truman'ın yardımcılığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Hassan Mwinyi</span>

Ali Hassan Mwinyi, Tanzanyalı siyasetçi. Mwinyi, Afrika ülkesi Tanzanya'da 1985 ile 1995 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Azerbaycanda bir resmî makam

Azerbaycan cumhurbaşkanı yardımcısı, Azerbaycan'daki en yüksek ikinci anayasal makam. 26 Eylül 2016'da gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu. Cumhurbaşkanı tarafından atanır veya görevden alınır. Şimdiki başkan yardımcısı Mihriban Aliyeva'dır.

Necah el-Attar 2006 yılından bu yana devlet başkanı yardımcısı olan Suriyeli bir siyasetçidir. Bu görevi üstlenen ilk Arap kadındır. Daha önce 1976-2000 yılları arasında kültür bakanlığı yapmıştır.

1789 yılında makamın ortaya çıkmasından itibaren 49 Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı vardır. Başlangıçta, başkan yardımcısı, Seçiciler kurulunda başkan için en çok oyu alan ikinci kişi olurdu. Ancak 1800 seçimlerinde, Seçiciler kurulunda Thomas Jefferson ile Aaron Burr arasında oy eşitliği Temsilciler Meclisi tarafından başkanın seçilmesine yol açtı. Böyle bir olayın tekrarlanmasını önlemek için, Anayasaya 12. Ek Madde eklendi ve seçmenlerin başkan yardımcısı için ayrı bir oy kullandığı mevcut sistem oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin seçilmiş başkanı</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nin seçilmiş başkanı, ABD'de bir önceki başkanlık seçimini kazanmış, ancak geçiş süresi dolmadığı için henüz başkanlık yemini ederek göreve başlamamış olan kişiye verilen ortak veya onursal bir unvandır. Bir seçimin sonucu belirsiz veya tartışmalı ise, anlaşmazlık çözülene kadar hiç kimse seçilmiş başkan olarak adlandırılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Hussein Ali Mwinyi</span>

Hussein Ali Mwinyi Tanzanyalı bir politikacı ve 8. Zanzibar başkanıdır. 2005'te Parlamento üyesi oldu. Ondan öncesinde Tanzanya Savunma ve Milli Hizmet Bakanı, Sağlık ve Sosyal Refah Bakanı ve Birlik İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı görevlerinde bulundu. Türkiye'de bulunan Marmara Üniversitesi'nden mezundur

<span class="mw-page-title-main">Seif Sharif Hamad</span>

Seif Sharif Hamad, Tanzanyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Samia Suluhu</span> Tanzanyanın altıncı cumhurbaşkanı

Samia Suluhu Hassan Tanzanya'nın altıncı ve şimdiki cumhurbaşkanı olarak görev yapan Tanzanyalı bir politikacı. İktidardaki solcu, sosyal demokrat Chama Cha Mapinduzi (CCM) partisinin bir üyesidir. Suluhu, Burundi'deki Sylvie Kinigi ve Ruanda'daki Agathe Uwilingiyimana'dan sonra bir Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ülkesinin üçüncü kadın hükûmet başkanı ve aynı zamanda Tanzanya'nın ilk kadın devlet başkanıdır. Göreve gelmeden iki gün önce, önceki devlet başkanı John Magufuli'nin ölümünden sonra 19 Mart 2021'de göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">2007 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Devlet başkanı adayı Beşşar Esad'ı onaylamak için bir referandum, Suriye Halk Meclisinin 10 Mayıs 2007'de görevdeki ikinci dönemine önermek için oy birliğiyle oy vermesinin ardından 27 Mayıs 2007'de Suriye'de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı yardımcısı</span> Suriyede siyasi pozisyon

Suriye devlet başkanı yardımcısı, Suriye'de siyasi bir pozisyondur. Anayasa, devlet başkanının geçici olarak görevini yapamaması durumunda, devlet başkanı yardımcısının devlet başkanı vekili olacağını belirtir. Aynı anda birden fazla kişi devlet başkanı yardımcılığı görevini yürütebilir. Suriye devlet başkanı, başkan yardımcılarını atar.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Berdimuhammedov</span> 3. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Serdar Kurbankuluyeviç Berdimuhammedov 19 Mart 2022'den beri Türkmenistan cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türkmen bir politikacıdır.