İçeriğe atla

Zante

Koordinatlar: 37°48′K 20°45′D / 37.800°K 20.750°D / 37.800; 20.750
Zanta
Ζάκυνθος
ÜlkeYunanistan Yunanistan
Bölgeİyon Adaları
BaşkentZanta
İdare
 • Belediye BaşkanıNikitas Aretakis
Yüzölçümü
 • Toplam405,55 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam40.759
 • Yoğunluk100/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
Posta kodu
29x xx
Alan kodu2695
Plaka koduΖΑ
Resmî site
zakynthos.gov.gr

Zanta, Zakesna ya da Zakilda (YunancaΖάκυνθος Zakintos; Osmanlıcaİzakilise, Zaklise veya Zante), İyon Denizi'nde bulunan, Yunanistan'a bağlı bir adadır. İyon Adaları arasında en büyük üçüncü ada olan Zante, bölgedeki adalar arasında ayrı bir belediyeye sahip olan tek adadır. 405.55 kilometre karelik yüzölçümüne ve yaklaşık olarak 123 kilometre sahil şeridi uzunluğuna sahiptir.[1]

Zante'de, üzerinde bulunan uluslararası havalimanı sayesinde Kuzey Avrupa'dan düzenli olarak charter uçuşlar düzenlenmektedir ve böylece turistik bir yer haline gelmiştir. Adanın takma adı "Doğu Akdeniz'in Çiçeği"dir. Bu unvan, 1484-1797 yılları arasında adaya hükmeden Venedikliler'den miras kalmıştır. Yunan mitolojisine göre adaya adını Dardanus'un oğlu Zakynthos vermiştir.[1]

Coğrafya

Konum ve Yerşekilleri

Zakynthos 3D

Zante, İyon Denizi'nde bulunduğu konum itibarıyla Yunan anakarasına 20 kilometre uzaklıktadır. Kefalonya'nın ise 15 kilometre güneyinde yer alır. Aynı zamanda İyon Adaları arasında en güneyde bulunur. Marathonisi, Peluzo, Agios Sostis, Ayos Nikolaos ve Agios Ioannis; Zante'ye bağlı küçük ıssız adalardır. Adanın merkezi, aynı adla anılan Zante'dir. Burası kuzey kıyılarının doğu yakasında kalır. Resmi adının yanı sıra Chora adıyla da bilinir. Zante limanından Kyllini'ye -anakaraya- feribot seferleri vardır. Bir diğer feribot hattı ise Agios Nikolaos ile Kefalonya arasındadır.

Zante yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre enindedir. Yüzölçümü 405.55 kilometre kare olan adanın 123 kilometre uzunluğunda sahil şeridi vardır. 2011 yılı verilerine göre 40,759 insan burada yaşamaktadır. Adanın en yüksek noktası 758 metreyle Vrachionas'tır. Bir okun ucunu andıran adanın batı tarafı dağlık bir platodur ve güneybatı kıyıları çoğunlukla dik uçurumlardan oluşur. Adanın doğu tarafını diğer kesimlerden ayıran tepeler, buraların verimli oralara dönüşmesini ve yoğun şekilde nüfuslanmasını sağlamıştır. Aynı zamanda doğu kesimlerde uzun kumsallar bulunmaktadır.[1]

Bitki ve Hayvan Çeşitliliği

Akdeniz iklimi görülen ve bol miktarda kış yağışları alan ada, yoğun bir bitki örtüsüyle kaplıdır. Başlıca tarım ürünleri zeytin, üzüm, narenciye ve kuş üzümüdür. Adada yetişen bu kuş üzümü tamamen buraya özgü, küçük ve tatlı çekirdekli bir meyvedir. Laganas Körfezi, Akdeniz'deki deniz kaplumbağaları (Caretta caretta) için ana yuvalanma bölgesidir.

Doğal ve Tarihi Mekanlar

Navagio Körfezi ve Navagio Plajı, yüksek kayalıklarla izole olmuş ve yalnızca tekne ile erişilebilen, adanın kuzeybatı kıyısında bir konumda bulunur. Keri; adanın güneyinde, deniz feneri olan bir dağ köyüdür. Keri'den Skinari'ye kadar tüm batı kıyısı boyunca kaya oluşumları bulunur. Adanın kuzey ve doğu kıyılarındaki kayalıklar ve taş kemerler, yaz aylarında turist çeken sayısız geniş kumlu plajlara sahiptir. Marathonissi Adası (Kaplumbağa Adası olarak da bilinir); tropik bitki örtüsü, turkuaz suları, plajları ve deniz mağaralarıyla meşhurdur. Şehir merkezinin biraz yukarısındaki Bochali Tepesi'nde küçük bir Venedik kalesi bulunur.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ege Adaları</span> Yunanistan yarımadası ile Anadolu yarımadası arasında bulunan 3000e yakın ada ve kayacık

Yunanistan yarımadası ile Anadolu yarımadası arasında bulunan ve toplam alanı 23.000 kilometrekare kadar olan 3000'e yakın ada ve adacığa Ege Adaları adı verilir. Ege denizindeki adalar, yüz ölçümleri çok farklı ve sayıları çok fazla olmasına rağmen yine de gruplara ayrılabilirler.

<span class="mw-page-title-main">İyon Denizi</span>

İyon Denizi, Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında deniz.

Klazomenai, İzmir Körfezi'nin güney sahil şeridi üzerinde, İzmir'in 38 km batısında, Urla belediyesi sınırları içinde bulunan tarihi İyonya kenti. On iki İyonya kenti arasında anılır. Urla'nın doğusunda uzanan sahil şeridi için kullanılan Kilizman ismi, bu antik kentten kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İyon Adaları</span>

İyon Adaları, aynı zamanda Yediadalar olarak da geçen adalar grubu.

<span class="mw-page-title-main">Wight Adası</span> Büyük Britanya adasının güneyinde yer alan İngiltereye bağlı ada

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikonos</span>

Mikonos veya Türkçe adıyla Mukene, Ege Denizi'ndeki Kiklad Adaları'nın bir parçası olan ve İstendil, Sire, Berre ve Nakşa arasında yer alan bir Yunan adasıdır. Yüzölçümü 85 km² olan adanın en yüksek noktası 341 metredir. 2011 nüfus sayımına göre Mikonos'ta 10.134 kişi yaşamaktadır ve bunların çoğunluğu adanın doğu kıyısındaki en büyük kasaba olan Mikonos'ta yaşamaktadır. Kasaba aynı zamanda Chora olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan coğrafyası</span>

Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Navagio</span>

Navagio Plajı, Yunanistan'ın batısında yer alan İyon Denizi'ndeki Zakintos adasının kuzeybatısında yer alan kayalık bir koy.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın adaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'ın adalarının sayısı 1.200 ila 6.000 arasında değişmektedir. Üzerinde yaşanılan adaların sayısının ise 166 ila 227 arasında olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Körfezi</span> Körfez

Fethiye körfezi, güneybatı Türkiye kıyılarında, Teke Yarımadası'nın batısında yer alan Akdeniz körfezi. Fethiye ve Göcek körfez kıyılarındadır. Adını doğu kıyılarında antik Telmessos yerine kurulan Fethiye ilçesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Malpelo Adası</span>

Malpelo, Kolombiya anakarasının yaklaşık 500 km batısında, Doğu Pasifik Okyanusunda yer alan küçük bir adadır. Kolombiya Silahlı Kuvvetleri'nin görevlendirdiği küçük bir askerî grup dışında, adada insan yaşamamaktadır. Üç yüksek doruk, dik ve çorak kayalık ve 300 metre (980 ft) yüksekliğindeki Cerro de la Monadan oluşmaktadır. Adanın uzunluğu kuzeydoğudan güneybatıya yaklaşık 1,5 kilometre, genişliği 650 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Scandola Doğa Koruma Alanı</span>

Scandola Doğa Koruma Alanı, Fransa'nın Korsika adasının batı kıyısında, Korsika Bölge Parkı'nda yer almaktadır. 1975 yılında kurulmuştur. 1983 yılında UNESCOtarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Arnavutluk; topraklarının büyük bir bölümü dağlık bölgelerden oluşan, Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik ve İyon Denizi arasında bulunan, Akdeniz'le bağlantılı bir Balkan ülkesidir. Çoğu küçük olan 13 ada ve adacığa sahiptir. Bu adalardan sadece Sazan ve Kunë adını taşıyanlar bir kilometrekareden büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Rivierası</span>

Arnavut Rivierası ; Arnavutluk'un güneybatısını oluşturan dikine sahil kesimine verilen özel bir isimdir. Bazen Bregdeti veya Bregu isimleri ile de anılır. Akdeniz'le bağlantılı bir deniz olan İyon Denizi'nin doğu sahillerinden başlar. Sarandë, Borsh, Himara, Dhërmi, Qeparo, Piqeras ve Lukovë yerleşimlerinin olduğu kıyı hattı boyunca uzanır. Ceraunian Dağları, bölgenin hinterlandını sahilden ayırır. Fakat Arnavut Rivierası, hem kuzeydeki Arnavutluk sahillerini hem de rivierayı içeren Arnavutluk kıyı şeridi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İleryoz</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

İleryoz veya İleriye, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Girit Denizi</span> deniz

Girit Denizi ya da eski daha az yaygın adıyla Kandiye Denizi, Ege Denizi'nin güneyinde bulunan bir parçasıdır. Deniz, Girit Adasının kuzeyinde, Çuha Adası (Kithira) ve Küçük Çuha (Antikythera) adalarının doğusunda, Kikladların güneyinde ve On İki Ada, Rodos, Kerpe, Çoban ve Kassos adalarının batısında bulunur. Pire ve Kandiye'ye ve Ege'nin güney adaları ile On İki Adalar arasında feribot seferleri yapılmaktadır. Deniz maksimum 3.294 m (10.000 ft) derinliğe ulaşır.

Plaj gelişimi; deniz, göl veya nehir suyunun toprağı aşındırdığı kıyı şeridinde meydana gelir. Kumlar, kayalık ve tortul malzemeleri kum birikintilerine aşındıran, asırlık, tekrarlayan işlemlerle kumun biriktiği yerlerdir. Nehir deltaları, göl veya okyanus kıyılarını genişletmek için nehrin çıkışında birikerek yukarıdan silt bırakır. Tsunamiler, kasırgalar ve fırtına dalgalanmaları gibi felaketler plaj erozyonunu hızlandırır.

<span class="mw-page-title-main">Mesini Körfezi</span>

Mesini Körfezi, İyon Denizi'nin bir parçası olan bir körfezdir. Körfez, Messinya'nın güney kıyıları ve Lakonya'daki Manya Yarımadası'nın güneybatı kıyısı ile çevrilidir. Sınırları batıda Venetiko Adası, güneydoğuda Tainaron Burnu'dur. Batı kıyıları çoğunlukla deniz seviyesine yakın, verimli ve iyi gelişmişken, doğu kıyısı Taygetos'un güney eteklerinin hakimiyetindedir ve nispeten kayalık ve birkaç yerleşim yeri ile erişilemez durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kefaloz</span>

Kefaloz veya Keyfeloz Yunanistan'ın 12 Adalar grubu içinde yer alan İstanköy Adası'nın en güneybatı ucundaki yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Nikola Kilisesi (Ünye)</span>

Aya Nikola Kilisesi, Ordu ilinde, Ünye kentinin batı kısmında, sahilin hemen yakındaki küçük bir kaya parçasında bulunan ve bugüne sadece izleri kalmış olan eski bir kilisedir. Nitekim adanın karşısında bulunan yer, 1914 yılına ait bir Osmanlı haritasında Aya Nikola olarak geçer. Türkçe Aya Nikola adı, Yunanca Agios Nikolaos veya Hagios Nikolaos'tan gelir. Kilisenin, denizcilerin de koruyucusu olan Aziz Nikolaos'a adandığı adından anlaşılmaktadır.