Zaman birimi
Zaman birimi, süreyi ölçmek veya ifade etmek için standart bir yol olarak kullanılan herhangi bir zaman aralığı.
Tarihsel olarak zaman birimleri Güneş, Ay, Dünya ve gökküre astronomik nesnelerinin hareketleriyle tanımlanmıştır.[]
Zaman birimi, süreyi ölçmek veya ifade etmek için standart bir yol olarak kullanılan herhangi bir zaman aralığı.
Tarihsel olarak zaman birimleri Güneş, Ay, Dünya ve gökküre astronomik nesnelerinin hareketleriyle tanımlanmıştır.[]
Zaman ölçümü ve standartları | |
---|---|
Uluslararası standartlar | |
Eski standartlar | |
Fizikte zaman |
|
Zaman ölçme bilimi | |
Takvim | |
Arkeoloji ve jeoloji |
|
Astronomik kronoloji | |
Zaman birimleri | |
İlgili konular |
Eşgüdümlü Evrensel Zaman ya da özgün kısaltmasıyla UTC, dünya genelinde saatleri ve zamanı düzenlemek için kullanılan temel zaman standardıdır. Mevcut zaman için bir referans noktası oluşturarak günlük zaman ve zaman dilimlerinin temelini oluşturur. UTC, uluslararası iletişimi, navigasyonu, bilimsel araştırmaları ve ticareti kolaylaştırır.
Grekçe veya Antik Yunan dili, Antik Yunanistan'da ve Doğu Akdeniz havzasında MÖ 9. yüzyıldan MS 6. yüzyıla kadar konuşulmuş olan ölü bir dildir. Arkaik, Klasik ve Helenistik dönemleri vardır. Antik Yunanca olarak da bilinir.
Neojen, Üçüncü Zaman'ın bölündüğü dört büyük devirden son ikisi olan pliyosen ile miyoseni birden kavrayan sistem. Uluslararası Stratigrafi Komisyonu'nun (ICS) jeolojik zaman cetveline göre 23,03 milyon sene evvel başlar ve 2,58 milyon sene evvel biter. Senozoik Zaman'daki ikinci periyot, Paleojen Periyot'tan sonra gelir ve Kuaterner Periyodu onu takip eder. Neojen, iki zamana bölünmüştür: evvela Miyosen, sonra Pliosen.
Zaman dilimi; hukukî, ticarî ve sosyal gerekçelerle dünyanın bölündüğü dikey zaman şeritlerinden her birine verilen ad. Her bir zaman dilimi yaklaşık 15 derecelik boylama göre dizilmiştir. Zaman dilimleri Greenwich, İngiltere'deki 0 derece boylamından başlar ve doğuya doğru artarak, batıya doğru azalarak devam eder.
Astronomi'de, bir devir veya referans dönemi, zamanla değişen bir astronomik miktar için referans noktası olarak kullanılan bir an zamandır. Bir gök cisminin gökyüzü koordinat sistemi veya yörünge öğeleri için yararlıdır, çünkü bunlar pertürbasyonlar'a tabidir ve zamanla değişir. Bu zamanla değişen astronomik miktarlar, örneğin, bir cismin ortalama boylam veya bir cisme göre Ortalama ayrıklık, yörüngesinin referans düzlemi ‘ne göre düğümünü, yeröte’sinin yönü veya yörüngesinin günötesi veya yörüngesinin ana eksen büyüklüğünü içerebilir.
Sayısal nesne tanımlayıcısı elektronik bir belgenin güncel konumuna bağlı olmayan kalıcı bir tanımlayıcıdır. Bir DOI için tipik bir kullanım, bilimsel bir makaleye eşsiz bir tanımlayıcı sağlamak içindir, böylece herhangi bir kişi bu makalenin ayrıntılarını ve belki makaleninin tamamını elde edebilir. Bu anlamda bir sabit bağlantı (permalink) işlevi görür. İnternet'teki Web sayfaları için kullanılan URL sisteminden farklı olarak, makalenin yeri değişse de DOI zaman içinde değişmez. Bunun mümkün olabilmesi için makalenin yeri değiştiği zaman DOI çözünüm sisteminin güncellenmesi gerekir.
UTC+01:00, UTC'den 1 saat ileri zaman dilimi.
Doğu Zaman Dilimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın doğu bölümü, Güney Amerika Kıtası ve Karayipler'i kapsayan zaman dilimidir. Kışın Eşgüdümlü Evrensel Zaman dilimi ile 5, yazın ise 4 saat fark vardır.
Japonya Standart Zamanı ya da JST, Japonya'nın standart zaman dilimidir. UTC'den 9 saat ileride olan zamanda herhangi bir yaz saati uygulaması bulunmamaktadır. Japonya Standart Zamanı Kore Standart Saati, Doğu Endonezya Standart Zamanı ve Yakut Zamanı'na eşittir. II. Dünya Savaşı sırasında Tokyo Standart Zamanı olarak adlandırılmıştır.
Batı Avrupa Zaman Dilimi, UTC ile aynı zamanı belirten zaman dilimidir. Birleşik Krallık'ta yasal olarak GMT olarak bilinir. Batı ve kuzeybatı Avrupa'nın bazı bölümlerini, aşağıdaki bölgeleri içerir:
Pasifik Zaman Dilimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'nın ile batı Meksika'nın bir bölümünü kapsayan bir zaman dilimidir. GMT'den 8 saat geride olan zaman dilimi Yaz saati uygulaması'nın uygulandığı Pasifik Zaman Dilimi ve Alaska Zaman Dilimi'nden de 1 saat ileridedir.
Sıradağlar Zaman Dilimi, Kuzey Amerika'da kullanılan, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan sonbahar ve kış aylarında 7, yaz saati uygulamasının etkin olduğu ilkbahar ve yaz aylarında ise 6 saat geride olan zaman dilimi. 105. batı boylamındaki saati temel almaktadır.
UTC+02:00, UTC'den 2 saat ileri zaman dilimi.
UTC±00.00, Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) hesaplamaları için referans noktası olan İngiltere, Greenwich’teki 0° başlangıç meridyeni üzerindeki zaman dilimi. GMT ile aynı anlamda kullanılır.
UTC−03:00, UTC'den 3 saat geri zaman dilimi.
UTC−05:00, UTC'den 5 saat geri zaman dilimi.
UTC−08:00, UTC'den 8 saat geri zaman dilimi.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.
Batı Avrupa Yaz Zaman Dilimi, Batı Avrupa Saati'nin yaz zaman dilimidir. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan bir saat ileridedir. Batı ve Kuzeybatı Avrupa'nın bazı bölümlerini, aşağıdaki bölgeleri içerir:
Merkezî Zaman Dilimi ya da Orta Amerika Zaman Dilimi ; Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Meksika ve Orta Amerika'nın bir bölümünü içine alan zaman dilimi. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ı (UTC) 6 saat geriden izlemektedir. Bu zaman dilimini kullanan ülkelerin büyük bölümünde Yaz saati uygulaması mevcuttur.