İçeriğe atla

Založba Sanje

Založba Sanje (TürkçeRüya Yayınevi), 1997 senesinde Ljubljana’da kurulmuş olan Sloven yayınevi. Erişkin ve çocuk edebiyatı, teknik bilgi içeren yayınlar ve müzik alanlarında faaliyet göstermektedir.

Tarihçe

Sanje Yayınevi’nin ilk yayını şair Frane Miličinski-Ježko'nun doğum yıldönümünde, 14.12.1997 tarihinde yayınlanmış olan şiir kitabı Basit Aşk’tır. Sanje Yayınevi’nin faaliyetlerinin ilk iki senesini Sloven klasiklerinin (France Miličinski-Ježko, aktris Duša Počkaj) unutulmuş, gözlerden kaçmış olan eserlerinin sunumu oluşturmaktadır. 1999 yılında şair Janez Menart’ın Şiirler ve baladlar projesini gerçekleştirip Slovenya’daki kitapseverlere ‘sesli kitap’ kavramını kazandırmıştır. Bir sene sonra, büyük şair France Prešeren’in 200-üncü doğum yıldönümünde şairin Şiirler isimli eserini, Savica’daki vaftiz isimli şiiri dahil, sesli kitap olarak oluşturup bu eseri ilk defa Sloven dilinde sesli olarak sunmuştur. Bunun yanı sıra uluslararası sesli kitap koleksiyonları oluşturup projelerinde dünyaca ünlü sanatçıları da misafir etmiştir. (Vanessa Redgrave, Katrin Cartlidge, Marjana Lipovšek, Rainer Bischof, Blixa Bargleda vs.) Sanje Yayınevi Slovenya Radyosu işbirliği ile şiir okuma kampanyası ve mum yakma eylemini başlatıp büyük yankı uyandırmıştır. Yayınevi 2002 yılında ilk defa ücretsiz Sanje Festivalı’nı ‘hayal gücü ve yaratıcılığın şenliği’ sloganı ile organize etmiştir ve bu etkinlik sonraki yıllarda özellikle yaz aylarında Slovenya’nın kültür etkinliklerinin başyapıtı haline gelmiştir. Sanje Yayınevi aynı sene Sloven yazarın Vladimir Bartol’un Alamut adlı romanını yeni baskısını gerçekleştirmiştir ve bu roman Slovenya’da iki sene en çok satan kitaplar listesinde birinci sırada yer almıştır. 2003 senesinden sonra birçok ses getiren eserin çevirisini, özgün edisyon ve koleksiyonları Sloven okurlarına sunmuştur (aşağıda bakınız).

Yayınlar

  • Roald Dahl koleksiyonu
  • Dream publishing (uluslararası yayınlar)
  • Afrika koleksiyonu (edebiyat)
  • Kontinenti koleksiyonu (edebiyat ve teknik yayınlar)

Projeler

  • Sanje Festivalı – ücretsiz, halka açık, hayal gücü ve yaratıcılık şenliği
  • Edebi kahvehane Sanje – kitap sohbetleri
  • Mum yakma eylemi (1999/2000 yılbaşı gecesinde)
  • Kitap vergisi kanun önergesinin protesto eyleminin başlatılması ve organize edilmesi (2006)

Ödüller ve başarılar

  • Yılın en iyi kitap ödülü: (Sloven ve uluslararası sesli kitap koleksiyonları) France Prešeren (2001)
  • Yılın en iyi kitap ödülü: F.M.Dostoyevski: Budala (2004)
  • Yılın en iyi kitap ödülü: J.W.Goethe: Faust (2005)
  • Yılın en iyi kitap ödülü: Katarina Lavš: Marjana (2006)
  • 2006 yılının en iyi ilk yazılı eser ödülü: roman Yıldızın adı Bilhadi’dir (Magda Reja)
  • Brumn’un 2007 yılının en iyi kitap kapağı ödülü: roman Kız kardeş (Jachym Topol)
  • Yugoslav dağcı ekibinin Himalaya’ya en başarılı tırmanışını anlatan roman Zvezdnate noči - Yıldızlı geceler (Dušan Jelinčič) dünya çapında en çok ödüllendirilen Sloven edebi eserleri arasında yer almaktadır
  • Sloven yazar Vladimir Bartol’un yerli ve uluslararası reklam ve promosyonu (Alamut kitabı Sloven yazarlar arasında tüm zamanların en çok satan kitaplar listesinde ilk sırada yer almaktadır)
  • Japoncadan Slovenceye dolaysız (direkt) olarak ilk uzun kitap çevirisini gerçekleştirmiştir (Haruki Murakami: Norveç ormanı)
  • Nobel ödüllü dünyaca ünlü Türk yazar Orhan Pamuk’un Beyaz Kale (2005), Kar (2006) ve İstanbul: Hatıralar ve Şehir (2007) eserlerinin çevirisini sağlayıp Sloven kitapseverler ile buluşturmuştur. Orhan Pamuk’un Kara Kitap isimli eserinin çevirisi halen hazırlanmakta olup dolaysız (direkt) olarak Türkçeden Slovenceye ilk uzun edebi kitap çevirisi olma özelliğini de taşıyacaktır.
  • France Prešeren uluslararası sesli kitap koleksiyonu (Vanessa Redgrave, Katrin Cartlidge, Marjana Lipovšek, Rainer Bischof, Blixa Bargleda vs.)
  • J.W.Goethe’nin Faust isimli eserinin ilk kez tümüyle Slovenceye çevirisi (çeviri yapan Janko Moder)
  • Yayınevi uluslararası alanda birçok Sloven yazar ve şairi temsil etmektedir (Vladimir Bartol, Desa Muck, Breda Smolnikar, Dušan Jelinčič)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Ergülen</span>

Haydar Ergülen Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Necatigil</span> Türk şair, öğretmen ve çevirmen

Behçet Necatigil ; Türk şair, öğretmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Can Yücel</span> Türk şair

Can Yücel, modern Türk şair ve çevirmendir. Kullandığı kaba ama samimi dil ve bariton sesiyle okuduğu şiirlerle Türk Edebiyatı'nda farklı bir tarz yaratmıştır. 7 yıl süreyle Millî Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Âli Yücel'in oğludur.

Eray Canberk, Türk ozan, yazar, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Brodsky</span> Rus-Amerikalı şair (1940 – 1996)

Josef Brodski (d. 24 Mayıs 1940, Leningrad, Rus ve Amerikalı şair ve deneme yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ted Hughes</span> İngiliz yazar ve çocuk edebiyatçısı

Edward James Hughes İngiliz şair, çevirmen ve çocuk yazarı. Eleştirmenler tarafından sık sık kuşağının en iyi şairlerinden ve yirminci yüzyılın en büyük yazarlarından biri olarak nitelendirilmiştir. 1984 yılında Birleşik Krallık Kraliyet Şairi olarak atandı ve ölümüne kadar bu makamda kaldı. 2008'de The Times gazetesinin, "1945 sonrası en büyük 50 İngiliz yazar" listesinde Hughes dördüncü sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">France Prešeren</span>

France Prešeren Sloven şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Salvatore Quasimodo</span> İtalyan şair ve çevirmen (1901-1968)

Salvatore Quasimodo İtalyan şair ve edebiyat eleştirmeni. İtalyan şiirine sağladığı katkılar göz önünde tutularak Giuseppe Ungaretti ve Eugenio Montale ile birlikte anılır. Sembolizmden etkilenen şair, şiirlerinde memleketi Sicilya ve bölgenin geleneklerini işledi. 1959'da edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Varlık Yayınları</span> yayınevi

Varlık Yayınları, 1946 yılında Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulmuş olan yayınevidir.

Egemen Berköz Türk şair, yazar, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Cankar</span> Sloven siyasi aktivist ve yazar (1876–1918)

Ivan Cankar Sloven yazar, oyun yazarı, denemeci, şair ve politik aktivist. Oton Župančič, Dragotin Kette ve Josip Murn ile birlikte Sloven edebiyatında modernizmin başlatıcısı olarak kabul edilir. Slovencenin en büyük yazarı olarak kabul edilir ve bazen Franz Kafka ve James Joyce ile karşılaştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Marjan Kozina</span>

Marjan Kozina Sloven besteci. 20. yüzyılın en önemli Sloven bestecilerinden biri olarak kabul edilir. 1940'ların sonundaki aşama halinde bestelenen senfonisini içeren en iyi bilinen eserleri (Equinox) 1943'de tamamlandı. 1950'lerin ilk yıllarında iki balesi ve daha sonra orkestrası için suit ayarladığı Kendi Ülkemiz filmine müzik besteledi.

<span class="mw-page-title-main">Mona Van Duyn</span>

Mona Jane Van Duyn Amerikalı bir şairdi. 1992 yılında Amerika Birleşik Devletleri Şair Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Kristina Brenkova</span>

Kristina Brenkova, Sloven yazar, şair, çevirmen, editor.

Artık Höm-Ottuk kızı Hovalıg (12 Mayıs 1951; Sug-Aksı köyü, Süt-Höl kojuunu,Tıva, Çağdaş Tuva edebiyatında eserler vermiş yayıncıdır. Tuva Cumhuriyeti Gazeteciler Birliği Başkanı. Kadınlar için "Ene sözü" gazetesi ve "Kadın" dergisi adıyla yayınlar kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Luiza Pesjak</span>

Luiza Pesjak veya Lujiza Pesjakova Sloven bir yazar, şair ve çevirmendir. Slovenya'da bir roman yazan ilk kadındır.

Fedailerin Kalesi: Alamut, Vladimir Bartol'un 1938 yılında Slovenya'da yayımlanan, Alamut Kalesi'nde yaşayan Hasan Sabbah ve İsmaililer'i konu alan tarihi romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marica Nadlišek Bartol</span> Sloven çevirmen, gazeteci ve yazar (1867–1940)

Maritsa Nadlišek Bartol ; Sloven yazar ve editör. 1897'den 1899'a kadar kurduğu kadın dergisi Slovenka'nın editörlüğünü yaptı.