Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.
Şerif Gören ya da tam adıyla Şerif Adak Gören,, Türk film yönetmenidir.
Atıf Yılmaz Batıbeki Türk film yönetmeni, yapımcı ve senarist ve akademisyendir.
Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.
Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.
Umutsuzlar, Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği ve başrolünü Filiz Akın ile oynadığı 1971 yapımı Türk filmidir. Ayrıca bu film, Hikmet Taşdemir'in oynadığı ilk sinema filmidir. Umutsuzlar, 1964 yapımı Prangasız Mahkumlar filminden sonra Filiz Akın ile Yılmaz Güney'i bir araya getiren ilk sinema filmi olmuştur. Bu filmden sonra başka bir filmde birlikte yer almayan iki sanatçı, böylece kariyerlerinde iki sinema filminde beraber oynamışlardır. Film, hem Yılmaz Güney'in hem de Filiz Akın'ın filmografilerindeki en önemli filmlerden biri olarak görülmektedir.
Aliye Rona doğum adıyla Aliye Dilligil, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.
Bir Yudum Sevgi, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1984 yapımı Türk filmi.
Yılmaz Duru, Türk oyuncu, yapımcı, yönetmen, senarist ve dansçı.
Ali Özgentürk, 1979 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi Hazal ile adını duyuran Türk yönetmen ve senarist.
İrfan Atasoy, Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yönetmendir.
Ağıt, yönetimi ve senaryosu Yılmaz Güney'e ait, 1971 yılında çekilmiş Türk filmi.
Nilüfer Aydan, gerçek adıyla Aydan Canbula, Türk sinema ve televizyon dizi oyuncusu.
Dul Bir Kadın, 1985 yılı yapımı, bir sinema filmi.
Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.
Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.
Zulüm, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1972 tarihli Türk filmi.
İki Gemi Yanyana, Kemal Tahir ve Atıf Yılmaz'ın senaryosunu yazdıkları 1963 yapımı Türk filmidir. Filmin yönetmeni Atıf Yılmaz'dır.
Keşanlı Ali Destanı, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini üstlendiği 1964 yapımı Türk filmidir. Haldun Taner'in aynı adlı oyunundan uyarlanan yapımın başrollerini Fikret Hakan ve Fatma Girik paylaşmaktadır.İstanbul'da bulunan Kuştepe ve Hacı Hüsrev mahallerinde çekilen Keşanlı Ali Destanı 2. Antalya Film Şenliği'nde "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Kadın Oyuncu" dallarında ödüle değer görülmüştür.
Ali Utku, Türk görüntü yönetmenidir.