İçeriğe atla

Zalesye

Zalesye'deki eski bir Meryan tapınağının yeri

Zalesye (Rusça: Зале́сье, IPA: [zɐˈlʲesʲjə]) veya Opolye (Rusça: Опо́лье, IPA: [ɐˈpolʲjə]), Rusya'nın tarihi bir bölgesidir. Bölge; Vladimir Oblastı'nın batı kısımları, Moskova Oblastı'nın kuzey-doğusu ve Yaroslavl Oblastı'nın güneyinden oluşmaktaydı. Vladimir-Suzdal Knezliği'nin çekirdeği olan bu bölge, Rus devletinin gelişmesinde hayati bir rol oynadı.[1]

Zalesye adı, Orta Çağ Rostov Prensliği'ni Novgorod Cumhuriyeti'nden ve Dinyeper prensliklerinden ayıran Bryansk Ormanları ötesini ima eder. Merians, Muroma ve diğer Volga Fin kabileleri de bölgede yaşıyordu. Bu bölgelerde Slavlar ve Fin halkları arasında güçlü bir etkileşim vardı.[2]

12. yüzyılda, ormanlar sayesinde Türk akınlarından iyi korunan bu verimli bölge, Kiev Knezliği'nin güney sınırlarından göç eden Slav halkı için uygun bir vaha sağladı. Bölgenin nüfusu hızla arttı.[3] 1124'te Yuri Dolgoruki'nin prenslik koltuğunu Yukarı Volga Bölgesi'ndeki Rostov'dan Zalesye'deki Suzdal'a taşımayı uygun bulmasıyla nüfus akışı daha da kuzeye akmaya başladı.[2]

St Nicetas Manastırı yakınlarındaki Pleshcheyevo Gölü

Suzdal, Zalesye'nin en eski ve en kıdemli kasabasıydı. Yuri, Pereslavl-Zalesski (1152'de kuruldu), Yuryev-Polski (1152), Dmitrov (1154), Klyazma Starodub (1152), Vladimir (1108), kuruluşunda adı Ksnyatin olan Sknyatino (1136), Vyazniki (1136) gibi diğer önemli şehir merkezlerini kurdu.[4] Zalesye ("ormanın ötesinde") ve Polsky ("tarlalarda") tanımlayıcıları, yeni şehirleri güneydeki modern Ukrayna'daki adlarından ayırmaya hizmet etti.[5]

Güçlü Suzdalyalı boyarlarla sürekli anlaşmazlık içinde olan Yuri, başkentini Suzdal'dan yeni Pereslavl-Zalesski kasabasına taşımayı bile düşündü. Beklenmedik ölümü (1157) bu planı engelledi, ancak Yuri'nin oğlu Andrew nihayet prenslik merkezini 1157'de başka bir genç kasaba olan Vladimir'e taşıdı.[6] Bununla birlikte, Rostov ve Suzdal'ın eski soyluları Andrew'a suikast düzenledi (1174) ve kısa bir süre Bunu Zalesye'de üstünlük için iç savaş izledi.[7]

Kiev Knezliği'nin (1223-1240) Moğol istilası sırasında, ormanlar Moğollar Bryansk Ormanlarını aşmasıyla ve Moskova, Tver ve başka yerlerde yeni merkezler geliştirildiğinde, Zalesye'nin stratejik önemi azaldı.[8]

Kaynakça

  1. ^ http://144.206.159.178/ft/7693/647605/12989702.pdf
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 14 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 
  4. ^ https://archive.org/details/isbn_5867890333
  5. ^ http://www.kirsoft.com.ru/mir/KSNews_342.htm%7Cиздание=У[]
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2022. 
  7. ^ https://web.archive.org/web/20101129112819/
  8. ^ https://archive.org/details/isbn_5867890333/page/98

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Altın Orda Devleti</span> Türk-Moğol hanlığı

Altın Orda, Altın Ordu Devleti, Uluğ Ulus veya Kıpçak Hanlığı bir Türk hanlığıdır. Cengiz Han ölmeden önce topraklarını oğulları arasında paylaştırmış ve Seyhun Irmağı ile Balkaş Gölü'nün batısındaki yerleri büyük oğlu Cuci Han'a vermişti. Cuci Han'ın küçük oğlu Batu Han, batıya doğru giriştiği seferlerle bu toprakları genişletti. Cuci'nin toprakları sonradan Batu Han ile ağabeyi Orda Han arasında paylaşıldı. Balkaş ile Aral gölleri arasındaki ve Seyhun Irmağı'nın güneyindeki yerler Orda'ya verildi. Harezm ve yeni alınan topraklarsa Batu'nun yönetimine bırakıldı. Orda'nın yönetimindeki doğu bölgesine Ak Orda, Batu'un yönetimindeki batı bölgesine de Gök Orda adı verildi. Gök Orda sonradan Altın Orda olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Yaroslav (Kiev büyük knezi)</span>

I. Yaroslav, 1019-1054 arasında Kiev büyük prensi. Novgorodluların ve Vikinglerin desteğiyle ağabeyini yenilgiye uğrattıktan sonra bir dizi sefere çıkarak Kiev Prensliği'ni güçlendirdi. Polonyalılardan Galiçya'yı geri aldı. Peçenek saldırılarını durdurdu (1036), Litvanya, Estonya ve Fin kabilelerine boyun eğdirdi. Ama 1043'te Konstantinopolis'e (İstanbul) düzenlediği sefer başarısızlıkla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nijni Novgorod</span>

Nijni Novgorod (Rusça: Ни́жний Но́вгород;

<span class="mw-page-title-main">I. İvan</span> Moskova prensi (12833-1341; hd. 1325-1341) ve Vladimir büyükprensi (hd. 1328-1341)

I. Ivan Daniiloviç Kalita 1325 ile 1340 veya 1341 yılları arasında hüküm sürmüş Moskova Büyük Prensi. Abisi, III. Yuri'nin ölümünden sonra İvan, Moskova Prensliği tahtına çıktı. Ivan, Altın Orda Han'ının onayı ile elde edilebilecek Vladimir Büyük Dükü unvanını alma mücadelesine katıldı. Rakipleri Mikhail, Korkunç Gözlü Dmitry ve Aleksandr Mihayloviç'di. Hepsi Altın Orda'da öldürüldü. 1328'de I. İvan, Özbek Han'ın tüm Rusya topraklarından vergi toplama hakkı ile Vladimir'in Büyük Dükü olma onayını aldı. 31 Mart 1340 veya 1341'de öldüğü sanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Galiçya-Volhinya Krallığı</span>

Galiçya-Volhinya Prensliği ya da, 1253'ten itibaren, Galiçya-Volhinya Krallığı, 1199'dan 1349'a kadar, Doğu Avrupa'nın Galiçya ve Volhynia bölgelerinde Altın Orda'nın bir vasalı olarak varlığını sürdürmüş, Orta Çağ devleti. Toprakları ağırlıklı olarak günümüzde Ukrayna'yı ve Belarus, Polonya, Litvanya'nın ufak parçalarını içerir. Novgorod ve Vladimir-Suzdal ile birlikte, Kiev Rus'unun çöküşünden çıkan en önemli üç güçten biriydi. Ana dili, modern Doğu Slav dillerinin öncülü olan Eski Doğu Slav diliydi ve resmi dini Doğu Ortodoksluğu idi.

<span class="mw-page-title-main">Suzdal Muharebesi</span>

Suzdal Muharebesi, 7 Temmuz 1445'te Suzdal yakınlarında, Uluğ Muhammed Han tarafından Rusya'ya gönderilen prensler Mahmud ve Yakub liderliğindeki Kazan Tatarları ve Moskova Büyük Dükü II. Vasili'nin ve birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu, Moskova ordusunun tamamen yenilgisi ve Büyük Dük'ün ele geçirilmesiydi. Savaş, Moskova Knezliği için ciddi sonuçlar doğurdu.

Bu makale, Moğol İmparatorluğu ve ardılı devletlerin istilaları ve sonraki işgalleri sırasında Avrupa'da gerçekleşen çatışmaları listeler. Avrupa'nın Moğol tarafından istilası 13. yüzyılda gerçekleşti. Bu, Doğu Avrupa'nın çoğunun işgali ile sonuçlandı ve Geç Orta Çağ'dan erken modern döneme kadar çeşitli baskınlar, istilalar ve fetihler üç yüzyıl daha devam etti. Moğol ve Türk halklarının bir karışımına atıfta bulunan bir terim olan Türk-Moğol geleneği, tarihsel olarak genellikle Tatarlar veya Tartarlar terimleriyle biliniyordu. Başlangıçta Tatarlar, daha sonra Moğol İmparatorluğu tarafından boyun eğdirilen Tatar konfederasyonundan bir halktı.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Dolgoruki</span>

Yuri Vladimirovich, yaygın olarak Yuri Dolgorukiy veya Uzun Kol. Rostov'un kuzey bölgesinde hüküm süren ilk Rurikid prensidir. Rostov-Suzdal'daki toprak sahibi boyar sınıfının ayrıcalıklarını başarıyla sınırlamasıyla tanınan Yuri, Kiev Rus prensliğini erken modern Moskova'ya dönüşecek bağımsız bir güce dönüştürmüştür. Günümüzde Moskova'da şehrin kurucusu olarak onuruna yapılmış anıtsal bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volga Finleri</span>

Volga Finleri, Rusya'nın Volga Nehri yakınlarında yaşayan ve Ural dilleri konuşan yerli halklardan oluşan tarihi bir gruptur. Modern temsilcileri Çirmişler, Erzyanlar ve Mokşa Mordvinleridir. Günümüzde konuşulmayan Merya, Muroya ve Meşçerya dillerini konuşan halklar da bu gruba mensuptur. Permililer de bazen Volga Finleri olarak gruplandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Veche</span>

Veche, eski ve Orta Çağ Rusya'sında ve erken bir feodal toplumda yani devlet iktidarının oluşumundan önce Slav kökenli tüm halklar arasında sosyal, politik ve kültürel yaşamla ilgili kararların alındığı, ortak meseleleri tartışıldığı ve doğrudan acil sorunları ele alındığı bir meclistir.

Bryansk Ormanları, Ukrayna ve Rusya sınırında büyük bir orman masifidir. Bryansk ormanları çoğunlukla Bryansk bölgesinin topraklarında, ayrıca Rusya'nın Kaluga bölgesinin güneybatısında ve Ukrayna'nın Sumi ve Çernigiv bölgelerinin kuzeyinde yer almaktadır. Eski zamanlarda ormanlar çok daha geniş bir alanı kaplıyordu. "Bryansky Ormanı" tabiatı koruma alanı, Rusya'nın Bryansk bölgesinde faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonu</span>

Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonu, 6. yüzyılda başlayan ve Orta Çağ'ın sonlarına kadar süren Vladimir-Suzdal Knezliği topraklarının ve Rus Kuzeyinin Slavlar tarafından yerleşime sürecidir. Slavların gelmesinden önce, bu toprakların nüfusunu ağırlıklı olarak Baltlar ve Fin-Ugor kavimleri oluşturuyordu. Eski Rus devletinin çöküşü döneminde yoğunlaşan Slav kolonizasyonunun sonucu, bu bölgede Büyük Rus halkının oluşumunun başlangıcı ve siyasi boyutta Vladimir-Suzdal Knezliğinin yükselişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Opole (doğal alan)</span> Coğrafi konum Opole bölgesi, Smolensk-Moskova Yaylasının kuzeydoğu çöküntüsünden başlayıp, Klinsko-Dmitrovskaya sırtını doğusuna ve güneyine alacak şekilde, kuzeydoğuda Klyazma-Nerlinskaya ovasına ve güneyde Meshcherskaya ovasına do

Opole, Vladimir ve İvanovo bölgelerinin bir kısmında yer alan doğal ve tarihi bir alandır. Bu, 120 ila 165 m arasında mutlak yüksekliklere ve verimli Alfisol topraklarına sahip, vadi dalgalı bir platodur. Tarihsel olarak, Opole, Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonunun ilk ve ana yönlerinden biriydi ve Vladimir-Suzdal Knezliği topraklarının siyasi çekirdeği haline geldi.

Tudan'ın İşgali, Tokta Han'ın kardeşi Altın Orda komutanı Tudan'ın 1293'te (yaz-sonbahar) Kuzey-Doğu Rusya'ya yaptığı seferin adıdır. 14 Rus şehri ele geçirildi ve şehirleri harap etti.

Burandai 1176 - 1262 yılları arasında Kiyat klanından bir Moğol Tümen Başıdır. Subutay ile birlikte 1236-1242 yıllarında Moğolların batı seferinin liderlerinden biriydi, daha sonra Altın Orda'nın en batısındaki vali oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sit Nehri Muharebesi</span>

Sit Nehri Muharebesi, 4 Mart 1238'de Vladimir Prensi II. Yuri'nin ordusu ile Burandai'nin Moğol birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Avrupa'nın Moğollar tarafından istilası (1236-1242) ve Moğolların Rusya'yı işgalinin (1237-1240) merkezi olaylarından biri, özellikle Moğol kampanyasının Kuzey-Doğu Rusya'ya karşı kilit savaşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Bogolyubski</span> Rus knez ve aziz

Andrey Bogolyubskiy, Rus knez ve aziz. 1157'den 1174'e kadar Vladimir-Suzdal Kneziydi. 1164 yılında Volga Bulgarları'na saldırdı ve zafer kazandı ama oğlu savaşta öldürüldü. 1169'da birlikleri Kiev'ı yağmaladı. Bu yağma sonrası büyük knez unvanı aldı. Ancak Kiev yerine Vladimir'i merkez yaptı. Vladimir şehri Moskova Knezliği Rusya'ya egemen olana kadar merkez olarak kaldı. Kardeşi Gleb'i Kiev knezi olarak atadı. Gleb'in 1171'de ölümünün ardından Kiev'deki kontrolünü devam ettirmek için iki yıllık bir savaş başlattı ve yenildi. 1172'de Novgorod tahtına oğlunu çıkardı. Boyarların siyasi gücünü sınırlamaya çalıştığı için 1174'te öldürüldü. 1702'de Rus Ortodoks Kilisesi tarafından kutsandı.

<span class="mw-page-title-main">Pereyaslav</span>

Pereyaslav, Ukrayna'da Kiev Oblastı'nda yer alan tarihi bir şehirdir. Başkent Kiev'in yaklaşık 95 km güneydoğusunda, Alta ve Trubizh nehirlerinin birleştiği yerin yakınında yer almaktadır. Orta Çağ döneminde önemli bölgesel güç merkezlerinden biriydi ve bir prensliğin başkenti olmuştu. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 26.273'tür.