İçeriğe atla

Zal Han Camisi

Koordinatlar: 40°10′52″K 44°31′01″D / 40.18111°K 44.51694°D / 40.18111; 44.51694
Zal Han Camisi
Harita
Temel bilgiler
KonumErmenistan Erivan
Koordinatlar40°10′52″K 44°31′01″D / 40.18111°K 44.51694°D / 40.18111; 44.51694
İnançİslam
Mimari
Mimar(lar)1670'ler

Zal Han Camisi (Azerice: Zal xan məscidi) Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın tarihi ksımında yerleşmiş olan tarihi camilerden biri.[1]

Tarihi

Cami Erivan şehrinin Gala ve Tepebaşı mahellelerinin arasında yerleşmiştir. 1649-1685 yıllarında inşa edildiği sanılmaktadır. Kafkasya'ya seyahat etmiş Henry Linch'e göre, caminin üzerinde Arap alfabesi'yle Azrbaycan Türkçesi'de caminin 1687 yılında inşa edildiyi yazılmıştır. Fakat bu yazı zamanımıza ulaşmamıştır. Caminin inşa tarihine dair düşüncelerden biri de caminin 1679 yılında inşa edilmesidir. Sovyet yönetimi devrinde caminin büyük zalı dağıtılmış ve yerinde Erivan Hoteli inşa edilmiştir. Bu hotel 1999 yılındakı yeniden yapılandırmadan sonra Golden Tulip İrevan Hotel adlandırılmaktadır. Azerbaycan Devlet Arşiv Dairesi'nde korunan və 1649 yılına ait belgelere göre Zal Han Camisi, Sovyet yönetimi devrinde sergi salonu gibi kullanılmıştır. Bu II. Dünya Savaşı'ndan sonraki devre tesadüf etmektedir. Bu devre kadar caminin iki katlı binası ve birçok hücresi mevcut olmuştur. Şu anda Ermenistan Oyunçular Odası'nın sergi salonu eski cami binasında yerleşmektedir.[2][3][4][5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Акопян, Т. X. (1977). Очерк истории Еревана. Erivan: Издательство Ереванского университета. s. 131. 
  2. ^ Nazim Mustafa (2018). "İrəvanın tarixi – memarlıq abidələri". www.virtualkarabakh.az. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 
  3. ^ İsmayıl Tanrıverdi (2015). "İrəvan məscidləri". modern.az. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 
  4. ^ ""Город минаретов": Мечети Эривани". azerhistory.com. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2021. 
  5. ^ Chopin, Historical monuments of the Armenian oblast (Исторический памятник Армянской области), p. 867
  6. ^ Gevont Alishan, Ayrarat (Այրարատ), p. 311

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">İcevan</span> Ermenistanda bir şehir

İcevan, Ermenistan'ın, Tavuş İdari Bölgesi'nin idari merkezidir. Bölgenin kuzey bölümünde yer alır. Erivan'a 142 km uzaktalıktadır. Ermenistan'ı Azerbaycan'a bağlayan Erivan - Ağstafa demiryolu üzerinde bulunur. Hat üzerinde Sovyetler döneminde Bakü'den Erivan'a tren seferleri yapılırken sınır kapısının kapanmasından sonra Erivan'dan kalkan trenler buraya kadar gelebilmektedir

<span class="mw-page-title-main">Revan Hanlığı</span> 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren Türk hanlığıdır. Kökeni Türk olan hanlığın bayrağında elinde kılıç tutan bir aslan sembolü vardır.

Revan Hanlığı, merkezi günümüzdeki Erivan şehrini başkent olarak seçen ve 1747 ile 1828 yıllarında faaliyet gösteren hanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Ermenistan Savaşı (1918-1920)</span> 1918-20 Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki toprak çatışmaları serisi

1918–1920 Azerbaycan–Ermenistan Savaşı, 1917'de Ekim Devrimi yani Bolşevik Devrimi'nden sonra başlamıştır. Çoğu saldırı düzenli ordu biçiminde olmadı. Daha sonra Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu'nun Erivan'ı boşaltıp Iğdır Ovası'na çekilmesi ile savaş başlamış oldu (1920).

<span class="mw-page-title-main">Gök Camii</span>

Gök Camii Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan bir Azeri camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki camilerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste modern Ermenistan Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan camilerin bir listesi. Yakın zamana kadar birçok caminin bulunduğu Ermenistan'da bugün sadece tek bir cami ayakta kalmıştır ve ibadete açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Kadim İrevani</span>

Mirza Kadim İrevani - 19. yüzyılda yaşamış Azeri portreci ve bezeme sanatçısı. Azerbaycan pano resminin temelini attı, yaratıcılığı Azerbaycan'ın modern görsel sanatında önemli bir değişiklik olarak hafızalarda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgâli</span>

Kızıl Ordu'nun Ermenistan'ı işgâli veya Ermenistan'ın Sovyetleştirilmesi, Rus-Ermeni savaşı, Sovyet Rusya'nın 11. Ordusunun, Eylül ayından başlayarak 4 Aralık 1920 tarihine kadar geçen sürede, eski Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde kurulmuş olan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nde yeni Sovyet hükûmeti kurmak için gerçekleştirdiği askerî seferdir. Müdahale, Ermeni Bolşeviklerin başkent Erivan ve diğer şehirlerde çıkardıkları ayaklanma ile de eş zamanlıdır. Müdahale, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesine ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da turizm</span>

Ermenistan'da turizm, turist sayısının her yıl ülkeyi ziyaret eden yarım milyon kişiyi aştığı 1990'lardan bu yana Ermeni ekonomisi için kilit bir sektör olmuştur. Ermenistan Ekonomi Bakanlığı, uluslararası turistlerin çoğunun Rusya, AB ülkeleri, ABD ve İran'dan geldiğini bildirmektedir. Nispeten küçük boyutlu olmasına rağmen, Ermenistan'ın dört UNESCO dünya mirası alanı vardır.

Novruzali Bey Camisi Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın tarihi ksımında yerleşmiş olan tarihi camilerden biri.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Mirza Camii</span>

Abbas Mirza Camii, Ermenistan'ın Erivan kentinde on dokuzuncu yüzyıldan kalma bir Şii camisiydi. Erivan Kalesi'nde cami olarak yaptırılmıştır. Bu cami, on dokuzuncu yüzyılın başında, Erivan Hanlığı'nın son hanı (vali) Hüseyin Han'ın saltanatı sırasında inşa edilmiştir. Feth Ali Şah'ın oğlu Kaçar Veliaht Prensi Abbas Mirza'dan sonra Abbas Mirza Camii olarak adlandırıldı. Caminin cephesi, İran mimari tarzlarını yansıtan yeşil ve mavi camlarla kaplanmıştır. Erivan'ın Ruslar tarafından ele geçirilmesinden sonra cami cephanelik olarak kullanılmıştır. Cami, Rus birlikleri tarafından işgal edildikten sonra kışlaya dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Erivan Kalesi</span> Kale

Erivan Kalesi, Erivan'da 16. yüzyıldan kalma bir kaleydi.

<span class="mw-page-title-main">Panah Han Makinski'nin evi</span>

Panah Han Makinski'nin evi — İrevan şehrinde mevcut olmuş ünlü evlerden biri. Sovyetler döneminde ev dağıtılan ev Nalbendyan sokakığında yerleşmekteydi. Ev veya diğer bilinen ismiyle konak Azerbaycan Türkleri'nin ünlü bey Han ailelerinden olan Makinskiler ailesinin üyesi Panah Han Makinski'ye ait olmuştur.

Azerbaycan'ın Ermenistan topraklarındaki kültürel mirasına ait anıtların listesi - Revan Hanlığı, şimdiki Ermenistan topraklarında, İslam dini 7. yüzyıldan itibaren yayılmıştır. Bu bölgede yüzlerce cami ve diğer dini ibadethaneler mevcuttu. Erivan'ı ziyaret eden seyyahların eserlerinden bu bölgedeki dini eserler hakkında yeterli bilgi almak mümkündür. Genel olarak 1912 yılına kadar Batı Azerbaycan'da Erivan ilçesinde 42, Eçmiadzin ilçesinde 33 ve Zengezur ilçesinde 35 cami faaliyet göstermiştir.


<span class="mw-page-title-main">Mirza Cabbar Memmedzade</span>

Mirza Cabbar Mirza Abbas oğlu Memmedzade Azerbaycanlı eğitimci ve pedagogdu Pedagojik bilimler doktoru ve profesör (1937) olmuştur. Ermenistan Cumhuriyeti Parlamentosu'nun I. dönem milletvekili olmuştur. Mirza Abbas Mahammadzade'nin oğlu ve Celal Mammadov'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elmira İsmayılova</span>

Elmira İsmayılova Azerbaycanlı oyuncu ve Azerbaycan Halk Sanatçısı (2007).

Mirmehdi Han - 1747'den 1752'ye kadar hüküm süren İrevan Hanlığı'nın ilk hanı. Nadir Şah'ın ölümünden sonra iktidara gelmiştir. Ancak bazı kaynaklarda Nadir Şah döneminde bile İrevan hakimi olduğu yazılmaktadır. Mirmehdi Han aslen Azerbaycan Türklerinin Afşar boyunun Kasımlı tayfasındandır.