İçeriğe atla

Zakir Ahtılı

Zakir Ahtılı
Doğum18. yüzyıl
Ahtı, Şirvan Beylerbeyiliyi, Safevi İmparatorluğu
ÖlümBilinmemektedir
Kuba Hanlığı
MeslekŞair
MilliyetLezgi
VatandaşlıkSafevi İmparatorluğu, Afşar İmparatorluğu ve Kuba Hanlığı

Etkilendikleri

Zakir Ahtılı (Azerbaycanca: Zakir Axtılı; d. 18. yüzyıl; Ahtı, Şirvan Beylerbeyiliyi, Safevi İmparatorluğu - ö. 18. yüzyıl; Kuba Hanlığı) — Lezgi kökenli olmasına bakmaksızın, Azerbaycan Türkçesinde şiirler yazmış şair.

Hayatı

Doğum tarihi kesin olarak bilinmeksizin 18. yüzyılda Safevi İmparatorluğu'nda dünyaya geldiyi bilinmektedir. En ünlü eseri "Parçalanmış Ciğer" şiiridir.[1] Şairin hissiyatının yazıldığı bu şiirde bir diğer Azerbaycan şairi Molla Penah Vâkıf'in etkisi hissedilmektedir.[2] Zakir'in eserleri psikolojik bir çerçeve ile ayırt edilir. Lirik kahramanın durumunu açıklamasıyla başlar ve biter. Şairin "Gəlin" muxammesinde de bu olguya rastlanmaktadır.[3]

Kaynakça

Kaynak

  • Бедирханов, С. А. (1999). Азербайджаноязычная лезгинская поэзия XVIII-XIX веков. [18.-19. yüzyıllarda Azerbaycanca Lezki şiirleri]. Махачкала. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

Şeybanîler, Cengiz Han'ın oğullarından Cuci'nin 5. oğlu ve Batu'nun kardeşi olan Şeyban'ın (Şiban) sülalesinden olup Özbekleri yöneten Ebu'l Hayr tarafından kurulmuş Türk veya Türk-Moğol sonradan Farslaşan hanlık.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan edebiyatı</span>

Azerbaycan edebiyatı Azerbaycan dilinde yazılan edebiyatı veya Azerbaycanlı yazarların, şairlerin veya Azerbaycanlı muhacirlerin yazdığı edebiyatı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Yedi Ulu Ozan, Alevîlik'te söyledikleri deyişler ile Alevi inancını halka anlatan ve yaşadıkları dönemden bugüne Zakirler ve sözlü edebiyat ile mesajlar ulaştıran, biri hükümdar diğerleri halktan olan, birçoğunun Ehl-i Beyt soyundan geldiğine inanılan şair ve ozanlara denir. Alevi-Bektaşi çevrelerince Yedi Ulu Ozan olarak kabul edilen şairler genellikle 15. ile 17. yüzyıllar arasında yaşamıştır. Bu şairlerin arasında Seyyid Nesîmî, Hatâî, Fuzûlî, Yemînî, Pîr Sultan Abdal, Virânî ve Kul Himmet bulunmaktadır. Bu şairlerin eserleri ve şiirleri, Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli bir parçası olarak kabul edilmiş ve geniş bir hayran kitlesi tarafından değer görmüştür. Alevi-Bektaşi geleneğine yön veren bu ozanlar, farklı dönemlerde yaşamalarına rağmen benzer üsluplar kullanmışlar ve dikkat çektikleri konu ve içeriklerde benzerlikler göstermişlerdir. Eserlerinin temelinde Alevilik öğretisinin bulunması, hem kendi dönemlerinde hem de sonraki nesillerde büyük etkiler yaratmalarına ve Alevi-Bektaşi geleneğine önemli katkılarda bulunmalarına neden olmuştur. Bu nedenle, bu ozanlar genellikle "Yedi Ulu Ozan" olarak nitelendirilmişlerdir. Bu ozanların ulu olarak nitelendirilmesinin başlıca nedenleri, yaşam felsefeleri, eserlerindeki konu birliği, Ali ve On İki İmam sevgileridir. Dolayısıyla, bu ozanlar sadece kendi dönemlerinde değil, aynı zamanda Alevi-Bektaşi inancının devamlılığını gösteren kanaat önderleri olarak da kabul edilmişlerdir. Yedi Ulu Ozan'dan üç isim, Nesîmî, Fuzûlî ve Hatâî, hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da büyük şairler olarak önemli bir yere sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan tarihi</span>

Ermenistan tarihi, günümüzdeki Ermenistan Cumhuriyeti'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir. Antik Ermenistan tarihsel olarak Ermeni krallığı olarak biliniyordu. İmparatorluk Büyük Dikran hükümdarlığı altında zirveye ulaştı. Ermenistan, MS 300 yılında dünyada Hıristiyanlığı kabul eden ilk ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkmençay Antlaşması</span> Barış antlaşması

Türkmençay Antlaşması, Rus İmparatorluğu ile Kaçar Hanedanlığı arasında 10 Şubat 1828 tarihinde imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Müzesi</span> Eski Azerbaycan Tarihi

Azerbaycan Müzesi, İran'ın Tebriz şehrinde bulunan bir müze.

<span class="mw-page-title-main">Zakir Memmedov</span>

Zakir Memmedov - Azerbaycan'da Doğu felsefe tarihi, Türk düşüncesi tarihi araştırıcısı, Prof.Dr.

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

Fatma Hanım Kemine 19. yüzyılda yaşamış şairdir.

İbrahim Bey Azer, Azerbaycanlı şairdir. “Azər” takma adıyla şiirler yazmıştır.

Abdulla Bey Asi Azerbaycanlı şairdir. Asi takma adıyla şiirler yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Bey Zakir</span>

Kasım Bey Zakir, 19. yüzyıl Azerbaycanlı şairdi. Azerbaycan edebiyatında eleştirel gerçekçilik ve hiciv türünün kurucularındandır. 19. yüzyılın ilk yarısının önde gelen Azerbaycan şairi ve hicivcisi, 19. yüzyıl Azerbaycan satirik şiirinin en büyük ustası olarak kabul edilir.

Meşedi İsi, Karabağ muğam okulunun temsilcisi olan 19. yüzyıl Azerbaycanlı bir hanendedir.

Dirili Surhay ve ya Aşık Surhay Beyalı oğlu — Azerbaycanın 20. yüzyılda yaşamış ünlü aşıklarından ve şairlerinden biri.

Ağababa Zühuri — 19. yüzyılda yaşamış olan Azerbaycanlı şair, edebi cemiyyet olan Beytüs-səfa üyesi.

İhrek Receb, ağırlıklı olarak Azerbaycan Türkçesi ile şiir yazan Rutul şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdürrezzak Neşe Tebrizi</span>

Abdürrezzak Neşe Tebrizi Azerbaycan Türkçesi ve Farsça şiirler yazan ve 18. yüzyılda yaşamış bir şair.