İçeriğe atla

Zakaryan Ermenistanı

Koordinatlar: 40°30′27″N 43°34′22″E / 40.5075°K 43.5728°D / 40.5075; 43.5728
Zakaryan Ermenistanı
Զաքարյան Հայաստան
1201-1360
13. yüzyılın başlarında Zakaryan toprakları[1]
13. yüzyılın başlarında Zakaryan toprakları[1]
BaşkentAni
Yaygın dil(ler)Ermenice
Resmî din
Ermeni Apostolik Kilisesi
Hükûmetmonarşi
Tarihî dönemOrta Çağ
• Kuruluşu
1201
• İlhanlıların işgali
1360
Öncüller
Ardıllar
Büyük Selçuklu İmparatorluğu
İlhanlılar
Haçen Prensliği

Zakaryan Ermenistanı (ErmeniceԶաքարյան Հայաստան Zakaryan Hayastan) 1201-1360 yılları arasında Zakaryan-Mhargrdzeli hanedanlığı tarafından yönetilen bir Ermeni prensliğiydi.[2] Zakaryan hanedanı tarafından yönetilen devletin başkenti, bugünkü Türkiye'nin doğusundaki Ani kentiydi. Zakaryanlar, Gürcistan'daki Bagrationi hanedanının vasalları olsalar da sıklıkla bağımsız hareket ettiler ve zaman zaman kendilerini kral olarak adlandırdılar.[3][4]

Zakaryan Ermenistanı, Moğol İmparatorluğu ve Büyük Selçuklu İmparatorluğu gibi büyük imparatorlukların baskısı altında kalmıştır. 1236'da Moğol İmparatorluğu'nun egemenliğine girdiler.[5] Torunları ise 1330'lara kadar Ani'yi elinde tutmaya devam etti. Daha sonra şehri Karakoyunlular da dahil olmak üzere bir dizi Türk hanedanına kaptırdılar. Bölgesel güçlerin rekabeti ve siyasi çekişmeler ile zayıflayan Zakaryan Ermenistanı, İlhanlıların 1360 yılındaki işgaliyle yıkılmıştır.

Tarihçe

1045'te Bagratuni Hanedanlığı'nın yıkılmasının ardından Ermenistan sırasıyla Bizanslılar ve 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Selçuklular tarafından ele geçirildi.[6] Zakaryan ailesinin tarihsel olarak bilinen ilk üyesi olan Hosrov, 11. yüzyılın başlarındaki Selçuklu istilaları sırasında Ermenistan'dan güney Gürcistan'a taşındı. Sonraki yüz yıl boyunca Zakaryanlar, Mhargrdzeli ("Uzun omuz") veya Yerkaynabazuk (ErmeniceԵրկայնաբազուկ) olarak tanındıkları Gürcü sarayında kademeli olarak öne çıktılar. Bir aile efsanesine göre bu isim Uzunomuzlu II. Artaserhas'tan (MÖ 404-358) gelmektedir.[7]

12. yüzyılda, Gürcistan'daki Bagrationi Hanedanı yeniden güç kazandı ve Müslümanların kontrolü altındaki Ermenistan'a doğru genişledi.[8] Eski Ermeni başkenti Ani, 1124 ile 1209 yılları arasında beş defa el değiştirdi.[9] Sargis Zakaryan, Gürcistan Kralı III. Giorgi döneminde 1161 yılında Ani valisi olarak atandı. 1177'de Prens Demna ve Orbeli ailesinin isyanı sırasında Zakaryanlar isyancılara karşı monarşiyi desteklediler. Ayaklanma bastırıldı ve III. Giorgi düşmanlarına işkence ederek ve Zakaryanların konumlarını yükseltti.

III. Giorgi dönemindeki bazı zorluklara rağmen, Kraliçe Tamar döneminde de başarılar devam etti.[8] Bunun başlıca nedeni Ermeni generaller Zakaria ve İvane idi.[10] 1199 yılı civarında geri alınan Ani, 1201'de Zakaryan Ermenistanı'nın başkenti oldu.[8] Ermenistan genellikle Zakaryanlar tarafından bağımsız bir devlet olarak yönetiliyordu.[3] 13. yüzyılın başlarında ticaretin geliştiği Zakaryan prensleri yönetimindeki şehir, en azından bölge 1237'de Moğollar tarafından işgal edilene kadar zenginleşti. Zakaryalılar büyük bir servet biriktirdiler ve tüm Kuzey Ermenistan'ı yönettiler. Zakaria ve soyundan gelenler başkenti Ani olan Kuzeybatı Ermenistan'da hüküm sürerken, İvane ve soyu Divin şehri de dahil olmak üzere Doğu Ermenistan'ı yönetiyordu.[6]

Zakaria ve İvane neredeyse otuz yıl boyunca Gürcü-Ermeni ordularını komuta ettiler: 1195'te Şamkor'da ve 1203'te Basian'da büyük zaferler elde ettiler ve 1210'da kuzey İran'a baskınlar düzenlediler.

Harezmler bölgeyi ele geçirdiğinde Divin, artık yaşlanmış ve Ani'yi yeğeni I. Şahinşah'a devretmiş olan İvane tarafından yönetiliyordu. Divin kaybedilse de Kars ve Ani teslim olmadı.[8]

Moğollar 1236'da Ani'yi ele geçirdiklerinde Zakaryanlar'a karşı dostça bir tavır sergilediler.[8] 1243'te Ahlat'ı İvane'nin kızı prenses Tamta'ya verdiler.[8]

Moğollar 1236'da Ani'yi ele geçirdikten sonra, Zakaryanlar Bagrationi'nin değil, Moğolların vasalları olarak hüküm sürdüler.[6] Zakaryanların sonraki kralları, Karakoyunlu Türkmen aşiretlerine yenildikleri 1360 yılına kadar Ani üzerindeki kontrollerini sürdürdüler.[6]

Kaynakça

  1. ^ George A. Bournoutian «A Concise History of the Armenian People», map 19. Mazda Publishers, Inc. Costa Mesa California 2006
  2. ^ Chahin, Mack (2001). The Kingdom of Armenia: A History (2. rev. bas.). Richmond: Curzon. s. 235. ISBN 0700714529. 
  3. ^ a b Strayer, Joseph (1982). Dictionary of the Middle Ages. 1. s. 485. The degree of Armenian dependence on Georgia during this period is still the subject of considerable controversy. The numerous Zak'arid inscriptions leave no doubt that they considered themselves Armenians, and they often acted independently. 
  4. ^ Eastmond, Antony (2017). Tamta's World. Cambridge University Press. s. 26. In one inscription on the palace church on the citadel of Ani, the brothers' principal city and the former capital of Armenia, they refer to themselves as 'the kings of Ani', suggesting loftier ambitions, independent of Georgia, and in the inscription at Haghartsin quoted in the first chapter, they claimed descent from the Bagratunis, the Armenian kings of the region until the eleventh century. 
  5. ^ Suny, Ronald Grigor (1994). The Making of the Georgian Nation. Indiana University Press. s. 40. ISBN 0-253-20915-3. Within the kingdom, the Zakharian-Mkhargrdzelis and the Orbelianis, "both families which were Armenian in religion and not Georgian by origin, represented a definite revival and assertion of Armenian influence throughout the eastern provinces of the kingdom." 
  6. ^ a b c d Sim, Steven. "The City of Ani: A Very Brief History". VirtualANI. 23 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 
  7. ^ Paul Adalian, Rouben (2010). Historical Dictionary of Armenia. s. 83. 
  8. ^ a b c d e f Minorsky, Vladimir (1953). Studies in Caucasian History. New York: Taylor’s Foreign Press. ss. 102-103. ISBN 978-0-521-05735-6. 
  9. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Ani". Encyclopædia Britannica. 2 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 47. 
  10. ^ "The Yezidi Kurds and Assyrians of Georgia - The Problem of Diasporas and Integration into Contemporary Society" (PDF). 18 Ocak 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şeddâdîler</span> Kürt hanedanı

Şeddadiler, 951-1174 yılları arasında Ermenistan ve Arran'da hüküm sürmüş Kürt hanedanı olduğu söylenebilir ancak İbnü'l-Esîr'in hanedan mensupları için Revvâdî nisbesini kullanması bu konuda şüphe uyandırmaktadır çünkü merkezi Tebriz olmak üzere İran’da hüküm süren Revvâdîler aslen Yemenli Arap kabilelerindendir, bu durumda Şeddâdîler’in Divin yöresine geldikten sonra yaptıkları evlilikler sonucu Kürtleştikleri ileri sürülebilir. Kura ile Aras nehirleri arasında bulunmuştur. Büyük Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey bölgeye gelene kadar Kafkasyanın büyük bir bölümünü hakimiyet altına almayı başarmışlardır. Şeddadilerin biri Gence’de, diğeri de Ermenistan’ın antik şehri Dvin’de olmak üzere iki başkenti vardı. Şeddadilerin Gence kolunun on yöneticisi oldu. Bu hanedanın hükümdarlığına M.S. 1075’te Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından son verildi. Hanedanın başka bir kolu, yine Ermenistan’ın antik şehirlerinden biri olan Ani’de bir süre daha hüküm sürdü. Bu kolun yedi yöneticisi oldu ve bu yöneticiler 71072 ile 1199 arasında hüküm sürdüler.

Ermenistan Eyaleti,, MS 114 yılında Roma İmparatoru Trajan tarafından, MÖ 66 yılından beri Roma korumasında olan Ermeni milletinin göç ettiği toprakların imparatorluğa bağlanmasıyla oluşturulan Roma eyaleti. Yerleştiği bölge Azerbaycan'ın tarihi Revan şehrinin etrafındadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın Moğollar tarafından istilası</span>

Gürcistan ve Kafkasların Moğollar tarafından istilası, Orta Çağ'da Gürcistan Krallığı ve Kafkaslardaki ona bağlı vasal devletlerin 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu orduları tarafından istila edilmesidir. İlk muharebeler 1220 yılında Moğol öncü birlikleriyle yaşanır. 1236 yılında ise Moğol Ordusu bütün kuvvetiyle bölgeyi istila eder ve 1243 yılında Gürcistan Moğol egemenliğine boyun eğer. Devlet her yıl çok ağır bir vergi vermek zorunda kalacak ve bitip tükenmeyen Moğol seferleri için asker sağlamak durumunda kalacaktır. İlk dönemlerde güçsüz olan Gürcü direnişi gelişerek açık isyanlara dönüşecektir. Gürcistan devletinde Moğol yanlısı ve Moğol karşıtı grupların çekişmeleri ülkeyi bölecektir. 1320'li yıllarda tahta çıkan kral V. Giorgi diplomatik ve askeri alandaki başarılarıyla krallık topraklarında yeniden Moğolları yenerek egemen olacak ve devleti eski gücüne çıkaracaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Krallığı</span>

Ermenistan Krallığı, aynı zamanda Büyük Ermenistan Krallığı, veya basitçe Büyük Ermenistan, bazen Ermeni İmparatorluğu olarak da anılır, Antik Çağ'da bir monarşiydi. Hristiyanlığı devlet dini olarak kabul eden ilk devlettir. MÖ 321'den MS 428'e kadar varlığını sürdürmüştür. Tarihi, üç kraliyet hanedanı tarafından birbirini takip eden saltanatlara bölünmüştür: Orontid, Artaxiad ve Arsacid (52-428).

Bagaran, Arpaçay Nehri'nin sağ kıyısında bulunan, Ermenistan'da bir köy. Armavir Eyaleti içinde yer alır. 2001 yılında nüfusu 652 olan Bagaran, Orta Çağ eski Ermeni başkentlerinden biridir. Kilittaşı denilen küçük bir Kürt nüfus köyün kısmen Türk sınır tarafında yer alıyor.

V. Bagrat, "Büyük", Gürcü Kralı IX. David'in oğludur, 1355 yılından sonra onunla ortak hükümdar olmuş, 1360 yılında ölümünden sonra Kral olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vaspurakan Krallığı</span>

Vaspurakan Krallığı, Büyük Ermenistan Krallığı'nın ilk ve en büyük eyaletiydi ve daha sonra Orta Çağ'da Van Gölü merkezli bağımsız bir krallık oldu. Günümüzde doğu Türkiye ve kuzeybatı İran'da yer alan tarihsel bölge, Ermeni medeniyetinin beşiği olarak kabul edilir.

Tamta Mhargrdzeli, 1245 ve 1254 yılları arasında Ahlat hükümdarıdır. Ermeni asıllı, Gürcü asil ve ünlü Mhargrdzeli ailesinden İvane Mhargrdzeli'nin kızıdır.

Basiani Muharebesi, 13. yüzyılda Gürcistan Krallığı orduları ile Anadolu Selçuklu Devleti arasında, Erzurum şehrinin 60 km kuzeydoğusundaki Basiani Vadisi'nde gerçekleşen savaş. Savaş, 1202 ve 1205 arasında çeşitli tarihlere dayanmaktadır, ancak son zamanlarda 1203 ve 1204 olarak geçmektedir. Müslüman tarihçi İbn Bîbî, savaşın hicri 598'de olduğunu iddia etti. Türk tarihçileri, Micingerd (Malazgirt) Kalesi'ni savaşın yeri olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti-Hereti Krallığı</span>

Kaheti-Hereti Krallığı ya da sadece Birinci Kaheti Krallığı merkezi Kaheti bölgesi ve başkenti Telavi olan Doğu Gürcistan'daki erken Orta Çağ monarşisidir. Kaheti Prensliği'nin güçlü yöneticisi Büyük III. Kvirike'nin liderliğinde 1014 yılında ortaya çıkmıştır. III. Kvirike sonunda Hereti kralını yenilgiye uğratarak kendisini birleşik Kaheti ve Hereti'nin kralı ilan etti. Krallık bu tarihten itibaren 1104 yılına kadar birleşik Gürcistan Krallığı'ndan ayrı bağımsız bir devletti. Krallığın toprakları batıda Ksani Nehri'nden doğuda Alicançay Nehri'ne ve kuzeyde Didoeti'den güneyde Kura Nehri'ne kadar uzanan bölgeyi kapsamaktaydı.

Zakaryanlar, , Gürcüce adıyla Mhargrdzeli olarak da bilinirler, soylu bir Ermeni-Gürcü hanedanıydı. Gürcüce, Mhargrdzeli veya Ermenice isimleri: Երկայնաբազուկ, (Yerkaynbazuk) uzun kollu anlamına geliyordu. Bir aile efsanesi, bu ismin Ahameniş ataları II. Artaxerxes "Uzunkollu" için bir referans olduğunu söyler. Cyril Toumanoff / Encyclopædia Iranica'ya göre, onlar Ermeni Pahlavuni ailesinin bir uzantısıydılar. Zakaryanlar kendilerini Ermeni olarak görüyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Celalyan Hanedanı</span>

Hasan Celalyan Hanedanı, 1214'ten itibaren günümüzdeki aşağı Karabağ, Dağlık Karabağ ve Sünik'in küçük bir kısmını kapsayan Haçın bölgesini yöneten bir Ermeni hanedanıydı Adı Haçın'dan bir Ermeni feodal prens olan Hasan Celalüddevle'den 'dan gelmektedir. Hasan Celalyan ailesi, Selçuklu Türkleri, Persler ve Moğolların yanı sıra diğer Ermeni prensleri ve Haçın melikleri tarafından bölgedeki yabancı egemenliği boyunca birkaç yüzyıl boyunca özerkliğini koruyabilmişlerdir. Bölgede Ermeni bağımsızlığının son kalesini elinde tuttuklarını kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni devletleri ve hanedanlıkları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede tarihteki Ermeni devletleri, hanedanlıkları ve otonomileri bulunmaktadır.

Zakaria Zakaryan veya Zakaria II Mhargrdzeli, 12. yüzyılın sonları ve 13. yüzyılın başlarında Gürcistan Kraliçesi Tamar'ın ordusunun Ermeni generaliydi. Aynı zamanda Gürcistan Krallığı'ndaki feodal toprakların hükümdarıydı.

İvane I. Mhargrdzeli Gürcü kraliçe Tamara'nın sarayının mensubu ve komutandır.

<span class="mw-page-title-main">I. Hethum</span> Ermeni Kiliya kralı (1213-1270; hd. 1226-1269)

I. Hethum, 1226'dan 1270'e kadar Kilikya Ermeni Krallığı'nı yönetmiştir. Baberonlu Konstantin ve Lampronlu Prenses Alix Pahlavouni'nin oğlu ve kendi adını taşıyan Lampron Hanedanı olarak da bilinen Hethumid Hanedanı'nın kurucusudur. Moğol İmparatorluğu'nun hükümdarlığını kabul eden Hethum, Moğolistan'ın Karakurum kentindeki Moğol sarayına gitmiş, bu gezinin ünlü bir anlatımı Hethum'un arkadaşı tarihçi Kirakos Gandzaketsi tarafından Ermenistan Tarihi'nde verilmiştir. Müslüman Memlüklere karşı savaşmak için Moğollarla ittifak kurmuş ve diğer Haçlı devletlerini de aynı şeyi yapmaya teşvik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü-Selçuklu savaşları</span> Gürcistan Krallığı ile Selçuklu İmparatorluğu arasındaki çatışmalar

Gürcü-Selçuklu savaşları, aynı zamanda Gürcü Haçlı Seferi olarak da bilinir, y. 1048'den 1213'e kadar, Gürcistan Krallığı ile Güney Kafkasya'nın çoğunu işgal eden farklı Selçuklu devletleri arasında gerçekleşmiştir. Çatışmanın öncesinde, Gürcü tarihyazımında Büyük Türk İstilası olarak bilinen, 11. yüzyılda Türklerin Kafkasya'ya yaptığı baskınlar yaşanmıştır.