İçeriğe atla

Zaharina Dimitrova

Zaharina Dimitrova
Doğum26 Kasım 1973(1973-11-26)
Resne, Kuzey Makedonya, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm14 Nisan 1940 (66 yaşında)
Pazardzhik, Bulgaristan Krallığı
MilliyetBulgar
Mezun olduğu okul(lar)Lozan Üniversitesi
MeslekDoktor

Zaharina (Zacharia) Mitseva Dimitrova, Makedonya'da önde gelen Bulgar asıllı tıp doktoruydu.

Biyografi

Zaharina Dimitrova, 26 Kasım 1873'te o tarihlerde Osmanlı İmparatorluğu toprağı olan Kuzey Makedonya'da Resne'de doğdu. Ünlü Bulgar Uyanışçı Velyo Miloshev'in oğlu Mitse Velov'un kızıdır.[1] Selanik Bulgar Kız Lisesi'nden mezun oldu ve ardından Moskova'ya kadın doğum okumaya gitti. 1892'den itibaren tıp öğrencisi olarak eğitimine Lozan Üniversitesi'nde devam etti.[2] Daha sonra Bulgar Eksarhlığı burslusu olarak[3] tıp eğitimine Fransa'nın Nancy kentinde devam etti[4] ve buradan 1901 yılında mezun oldu.[2] Öğrenciler arasında yapılan bir anatomi ve histoloji yarışmasını kazandı ve eğitiminin ikinci yılında gümüş madalya ile ödüllendirildi. Okuldan altın madalya ile mezun oldu.[4] Doktora tezi "Bazı memelilerde epifiz bezinin yapısı üzerine araştırmalar" idi. Bu tez, Belçika'da basılmış ve "Nevraks" dergisi tarafından dağıtılmıştır. 23 Mart 1901'de Bulgaristan'da ücretsiz doktorluk yapma izni aldığı Sofya'ya yerleşti. Bir salgın nedeniyle acilen doktor olarak 1910 yılına kadar çalıştığı ve yaşadığı Sliven'e gönderildi. O sırada askeri eczacı Binbaşı Panayot Dimitrov ile evlendi. 1910'da çift Pazarcık'a yerleşti. İlk olarak İlk Bölge Hastanesi'ne devam etti ve ardından okul doktoru, ilçe doktoru ve serbest doktor olarak çalıştı. 1912-1913 Balkan Savaşları sırasında Zaharina, Pazarcık'taki sıhhi birliğin başındaydı.[5] Kriçim'deki mülteci kampında hastaları muayene etti. Dr. Iliya Matakiev ve Dr. Atanas Dimitrov'un ayrılmaları nedeniyle Pazarcık belediye başkanı tarafından şehir doktoru olarak atandı. Kocasının eczanesinde şehrin ilk kan testi laboratuvarını kurdu.[6]

Sağlığının bozulması nedeniyle 1930'da aktif tıbbi işlerden emekli oldu. Pazarcık'ta "Budna Makedonka" kadın derneğinin başkanı ve "Prosveta" kadın derneğinin aktif bir üyesi olarak aktif yardım ve kamu faaliyetlerine başladı. Pazarcık'taki doğum ve bakım evlerinin bir kısmını kişisel fonlarıyla destekledi. Fakir mülteci ailelere yardım etti. Kocasıyla birlikte, akrabalarının bazılarını okumaları için destekledi. Bunlar arasında eczacı Boris Lyakov da vardır. Pazarcık'taki First Kliment Ohridski Lisesi'nin yaz öğrenci kampına yıllarca yiyecek desteği sağladılar. 1938'de bir "Mercedes" ambulansı satın aldılar ve Pazarcık vatandaşlarına acil tıbbi bakım sağlamak için hastaneye bağışladılar. Pazarcık'taki en eski çeşmelerden biri olan "Gerana" (Sanat Galerisi, Bölge Tarih Müzesi ve Eski Postane binaları arasında) ailenin fonlarıyla inşa edilerek, şehre armağan edilmiştir.[6]

Zaharina, Sivil Liyakat Nişanı V derecesi (bayanlar haçı) ve "Mükemmel Hizmet" madalyası ile ödüllendirildi.

14 Nisan 1940'ta Pazarcık'ta hayatını kaybetti.[4][6]

Kişisel arşivi, Pazarcık Devlet Arşivi'ndeki Dimitrov Aile Fonu'nda (571K Fonu) saklanmaktadır. Arşiv, 1892-2009 dönemine ait 75 arşiv biriminden oluşmaktadır.[6]

Kaynaklar

  1. ^ Радев, Симеон. Ранни спомени, ИК Стрелец, София, 1994, стр. 79.
  2. ^ a b Танчев, Иван. Македонският компонент при формирането на българската интелигенция с европейско образование (1878 – 1912). // Македонски преглед XXIV (3). 2001. с. 51.
  3. ^ Les premières étudiantes étrangères en médecine à Nancy (1894 – 1914)
  4. ^ a b c Галчев, Илия. Здравно-социалната дейност на Българската екзархия в Македония и Тракия: 1870 – 1913, Юруков, 1994, стр. 131.
  5. ^ Национално сдружение на общините в Република България, Национална научна конференция „Българската община и местното самоуправление – Възрожденските традиции“, 11 – 12 октомври 2000 година, Пазарджик, 2001, стр. 27.
  6. ^ a b c d Семеен фонд Димитрови. // Информационна система на Държавните архиви. Посетен на 24 август 2019 г.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Bulgaristan, resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar'da yer alan ülkedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. 110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar'ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nadejda Krupskaya</span> Rus devrimci ve siyasetçi

Nadejda Konstantinovna Krupskaya, Rus kadın devrimci. Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in eşi. Sovyetler Birliği Eğitim Halk Komiseri (bakan) yardımcısı (1929-1939). SSCB Bilimler Akademisi onursal üyesi (1931).

<span class="mw-page-title-main">Doktor Nâzım</span> Türk doktor, siyasetçi ve bürokrat

Doktor Nâzım veya Selanikli Mehmed Nazım Bey, Türk siyasetçi, hekim, 22 Temmuz 1918-8 Ekim 1918 arası Maârif Nazırı ve 1915-16 dönemi Fenerbahçe SK fahri başkanı. İttihat Terakki Cemiyeti'nin kurucu liderlerinden ve Jön Türk Devrimi'nin öncü isimlerindendir. Askeri Tıbbiye'de okuduğu dönemlerde, daha sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönemine hükmedecek İttihat Terakki Fırkası'nın ve Teşkîlât-ı Mahsûsa'nın kurulmasında, örgütlendirilmesinde ve Osmanlı toplumunda büyük bir dönüşüm sağlayan meşrutiyetin yeniden ilanında oldukça önemli rol almış birkaç yöneticisi arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tıp fakültesi</span> tıp alanında eğitim veren kurum

Tıp fakültesi, tıp biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, tıp doktoru unvanı almaktadır. Ayrıca mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi ile uzman doktor, operatör doktor gibi unvanlar verilir. Temel tıp bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Türkiye’de tıp fakülteleri liseden sonra ülke genelinde yapılan bir merkezi sınavla öğrenci kabul etmektedir. Eğitim süresi 6 yıldır. Okullar farklı eğitim modellerini tercih etse de ülke genelindeki fakültelerde ilk 3 yıl teorik eğitim laboratuvar dersleriyle beraber verilir sonraki 2 yıl çeşitli bölümlerde stajlara devam edilirken öğrencilerin bilgileri sözlü sınavlarla da sınanmaya başlanır ve okulun son sınıfında Intörn (stajyer) adıyla hastanede gözetim altında çalışmaya başlar. Intörn (stajyer) maaşı, 2022 yılında asgari ücret olarak verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yane Sandanski</span> Makedon devrimci

Yane Ivanov Sandanski veya Jane Ivanov Sandanski Bulgaristan ve Kuzey Makedonya'da ulusal kahraman olarak tanınan bir devrimci. Başlangıçta Yüksek Makedon-Edirne Komitesi'ne (YMEK) katıldı, ancak daha sonra İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'ne (İMDÖ) geçti. Serez bölgesinde İMDÖ'nün liderlerinden ve örgütün aşırı solcu kanadının başında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Garrett Anderson</span>

Elizabeth Garrett Anderson, İngiliz hekim ve kadın hakları savunucusu. İngiltere'nin hekim ve kadın hakları savunucusu olan ilk kadını. Kadınlarla çalışan ilk hastanenin kurucu ortağı, İngiliz tıbbı okulunun birinci dekanı, Fransa'da tıbbın ilk kadın doktoru, İngiltere'deki bir okul yönetim kuruluna seçilen ilk kadın ve İngiltere'nin ilk kadın belediye başkanı ve hakimi olan Aldeburgh belediye başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Vılkoviç</span>

Georgi Vılkoviç Cholakov, Bulgar doktor, diplomat ve muhafazakâr politikacıydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun önde gelen cerrahlarından Vılkoviç, 1878'de Bulgaristan'ın Kurtuluşundan sonra Muhafazakâr Partinin liderlerinden biri oldu. Stefan Stambolov hükûmeti sırasında (1887-1894) Bulgar bir diplomatik yardımcısı olduğu Konstantinopolis'te (İstanbul) siyasi muhalifler tarafından öldürüldüğü.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'da COVID-19 pandemisi</span> Bulgaristanda süren COVID-19 salgını

Bulgaristan'da ilk COVID-19 pandemisi 8 Mart 2020 tarihinde doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Vittorino Veronese</span> İtalyan siyasetçi (1910-1986)

Vittorino Veronese, UNESCO'nun eski Genel Direktörü, İtalyan avukat

<span class="mw-page-title-main">Todor Pavlof</span> 1878 doğumlu Makedon asıllı Osmanlı ve Bulgar siyasetçi

Todor Pavlof Efendi, Bulgar diplomattır, İç Makedon-Edirne Devrimci Örgütü'nün bir aktivistidir ve Bulgar Eksarhlığı'nda barış danışmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hristo Dalçef</span>

Hristo Dalçef Efendi, Bulgar bir hukukçu ve Makedonya'dan tanınmış bir isimdir.

Makedonya Hussar Alayı, Rus İmparatorluk Ordusu'nda yer alan askeri bir birimdi. Makedonya Hussar Alayı'nın kuruluşu 10 Mayıs 1759'da gerçekleşti. Hussar'lar, yeni göç ve Avusturya Veraset Savaşı'nın etkileri nedeniyle değişken hale gelen Rusya'nın güney sınırlarını savunmak için görevlendirilmişti. Takip eden on yıllar boyunca, alay 1783'te kalıcı olarak dağılmadan önce sık sık dağıldı ve yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Üsküplü Theodosius</span>

Üsküplü Theodosius, Bulgar dili uzmanı ve tercüman olan Makedonya'lı bir Bulgar din insanı. Başlangıçta özerk bir Bulgar Kilisesi için mücadele etti ve daha sonra Bulgar Bilimler Akademisi'ne üye oldu. Üsküp'teki Bulgar Eksarhlığı'nın Metropolitan Piskoposu olarak atanmasına rağmen, Ohri Başpiskoposluğunun oluşumuyla ayrı bir Makedon Kilisesi kurma girişiminde bulundu ama başarısız oldu. Üsküplü Theodosius, Bulgaristan'da bir Bulgar ve Kuzey Makedonya'da ise etnik bir Makedon olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Marin Drinov</span>

Marin Stoyanov Drinov, , hayatının çoğunu Rusya'da geçirmiş olan, Ulusal Uyanış döneminden bir Bulgar tarihçi ve filologdu. Bulgar tarihçiliğinin yaratıcılarından biriydi. Drinov, Bulgaristan Bilimler Akademisi'nin kurucu üyesi ve aynı zamanda ilk başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Savov</span> Bulgar General ve Komutan

Mihail Georgiev Savov Balkan Savaşları esnasında Bulgar Ordusu'nun ikinci komutanı olarak ve ayrıca iki defa da savunma bakanı olarak görev yapan Bulgar bir generaldi.

<span class="mw-page-title-main">Danail Nikolaev</span>

Danail Tsonev Nikolaev Balkan Savaşları öncesinde Savaş Bakanlığı yapmış Bulgar bir subaydı. Kendisi Bulgar Ordusu'ndaki en yüksek rütbeye ulaşan ilk kişiydi. Nikolaev'in aldığı bu rütbe ayrıca "Bulgar ordusunun patriği" olarak da bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Eleonora Jenko Groyer</span>

Eleonora Jenko Groyer, Sloven coğrafyasında ilk kadın doktor olmasıyla tanınan Sloven bir doktordu.

<span class="mw-page-title-main">Gordana Siljanovska-Davkova</span> 6. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı

Gordana Siljanovska-Davkova, Mayıs 2024'ten bu yana Kuzey Makedonya'nın 6. cumhurbaşkanı olan Makedon üniversite hukuku profesörü ve hukukçudur. Kendisi 2019 cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmuş ve ikinci turda Stevo Pendarovski'ye karşı kaybetmiştir. Daha sonra 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday olmuş ve Pendarovski'yi açık ara farkla mağlup etmiştir. Kuzey Makedonya'nın ilk kadın cumhurbaşkanıdır.